Amber ​kilenc hercege (Amber krónikái 1.) 17 csillagozás

Roger Zelazny: Amber kilenc hercege

A ​fantasy irodalom egyik legimpozánsabb alakja, az összehasonlíthatatlan Roger Zelazny számtalan díjat kapott alkotásaiért – köztük hat Hugo- és három Nebula-díjat – legendás írói karrierje során. Több mint ötven könyve közül azonban vitathatatlanul az Amber krónikái volt a legkiemelkedőbb irodalmi sorozata. Az Amber krónikái tíz könyvből álló történet, amely egy lángelme fantáziájának és elbeszélő képességének olyan darabja, ami fantasy írók generációit ihlette meg, köztük Neil Gaimant és George R. R. Martint.

AMBER az egyetlen valódi világ, aminek minden más világ – köztük a mi Földünk is – csak árnyékvalósága. Amber ott lüktet főhősünk, Corwin szívében és vérében, annak ellenére, hogy századokra száműzték erre az árnyékbolygóra, amit mi Földnek hívunk. Innen hazatérni azonban nem egyszerű az amnéziában szenvedő hercegnek, hiszen nem könnyű hazatérésről van szó, hanem egy trónörökös harcáról Amber trónjáért egy multidimenzionális világban. Az emberfeletti erővel… (tovább)

Megjelent Amber hercegei címmel is.

Eredeti mű: Roger Zelazny: Nine Princes in Amber

Eredeti megjelenés éve: 1970

>!
228 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635296644 · Fordította: Hegedűs Péter
>!
232 oldal · ISBN: 9789635296651 · Fordította: Hegedűs Péter

Kedvencelte 1

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 55

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Dominik_Blasir
Roger Zelazny: Amber kilenc hercege

Az egész könyvet átjárja egy olyan erős hangulat, valami olyan zsigeri energia, amit talán a Tigris! Tigris!-ben éreztem utoljára. Nyers és borzongató, grandiózus és földhöz ragadt, isteni és mélyen emberi – Zelazny-nál mindez megfér egymás mellett.
Elképesztően furcsa arányokkal dolgozik: a látszólag rövid oldalszám ellenére is nagyon sok minden történik a könyvben, de mindez annyira sűrítve, ami a mai, féltéglákkal és könyvmonstrumokkal teli fantasy könyvkiadásban gyakorlatilag példa nélküli. Az Amber kilenc hercegében minden megvan, amit ma is keresnénk egy fantasy-ben, de stílusának köszönhetően mégsem lesz semmi ismerős. Iszonyatosan grandiózus cselekmény, de mégis úgy elmesélve, mintha teljesen hétköznapi és egyszerű lenne. Népes szereplőgárda, de alig pár fivérrel és nővérrel találkozunk, a többiek majd a következő részekre maradnak. Összetett univerzumkép, ami az amnéziás Corwinnak köszönhetően az egyik pillanatban még teljesen ismeretlen, a következőben meg már teljesen magától értetődő, így sosem kerül fókuszba.
Különleges élmény, az biztos – jöhet a folytatás!
Bővebben: http://sfmag.hu/2018/02/06/roger-zelazny-amber-kronikai…

3 hozzászólás
>!
ftamas
Roger Zelazny: Amber kilenc hercege

Annak idején amikor olvastam piszkosul tetszett, így 25 évvel később szintén piszkosul tetszett. Lendületes, olvasmányos, ugyanakkor rejtélyes. Annyi, de annyi kiskapu van, hogy az hihetetlen, ugyanakkor Corwin útja, története, teljesen leköt. Amber világa az istenek világa és az istenek harcolnak a hatalomért és, ha kell mindent és mindenkit feláldoznak a hatalomért. Remélem folytatja a kiadó, mert a polcomon a helye.

>!
Dávidmoly 
Roger Zelazny: Amber kilenc hercege

Érdekesen tömör, hangulatos és lendületes, tele ötletekkel és remek karakterekkel. Fél csillagot magamnál tartok, mert a háttérvilág kissé esetleges, és mert a kiadás szöveggondozásával nem voltam elégedett. Dicséretes, hogy a Bluemoon ilyen igényes és szép borítóval adta ki, remélem, hogy a többi kötetnél egy extra kör korrektúrára is jut majd idő (volt pár pont, ahol egészen zavaró hibák voltak). Négy és fél adu az ötből.

>!
Dyus33 P
Roger Zelazny: Amber kilenc hercege

Olvastam volna én ezt a kis könyvecskét 400 oldalon keresztül is, mert nagyon tetszett. A kötés és a borító pedig fenomenális. Várom a következő részeket!

>!
228 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635296644 · Fordította: Hegedűs Péter
>!
eper29
Roger Zelazny: Amber kilenc hercege

Èrdekes ötlet volt számomra, hogy Amber a valódi világ és minden más, beleértve Földünket is csak Árnyékvilág. Olyan regény ez, ami az első oldaltól az utolsóig izgalmas. Tetszett az elképzelés, hogy a főhős amnéziában szenved, így minden információt az olvasóval együtt szerez meg. Corwin szimpatikus személyiség, aki Amber trónjáèrt száll harcba testvérével. Miközben szövetségeket köt, barcol és taktikázik. Igazi herceg, a maga arroganciájával, uralkodási vágyával ugyanakkor önzetlenségél, nemes jellemével önmaga számára is ellentmondàsos karakter. Az első kötet vázolja a hatalmi helyzetet, de sok Adu marad még ismeretlen. Kár, hogy magyarul a 10 kötetből 2 jelent meg.

>!
vklara
Roger Zelazny: Amber kilenc hercege

Közös történetünk úgy kezdődött, hogy a könyvtárban elmasíroztam a vámpíros könyvekhez (Gaura Ágnes), és a szemem sarkából megláttam egy arany cirádás könyvet. Visszafelé menet, bár már megfeledkeztem róla, ismét bevillant a látóterembe. Így hát odaléptem, kézbe vettem, és beleszerettem a borítóba.
Friss, ropogós (már amennyire a könyvtárba kerülést figyelembe vesszük), szűz könyv. Nem győztem simogatni, hogy milyen gyönyörű, igényes kidolgozású. Ráadásul még a fiú is nem csak hogy szép, de a kártyák a kezében, és a mandzsettája is figyelemfelkeltő.
Itthon a molyon kiderült, hogy második kiadás, az elsőt eléggé lehúzták a molyok, szidták a fordítást, a hibákat, a borítót. Hát az alapján én sem vettem volna ki. Szerintem ezt a borítót nekem tervezték, mint ahogy majdnem a történetet is. A majdnem azért van, mert nem nagyon szokott türelmem lenni a csaták alapos végigolvasásához. Szégyellem, de A Gyűrűk Urában is rendszeresen átugrabugráltam a háborús szurkálódós, faldöngetős, jeleneteket.
Na de a többi rész, hát az ütős volt. Kedvelem az intrikát, imádom a pikírtséget és a szarkazmust, abból pedig akadt rendesen. Kifejezetten kedveltem Randomot.
Narrátor és egyben főszereplő Corwinunk az általunk ismert világban döbben rá, hogy amnéziás, és saját nyomába ered. Egy olyan elképesztően összetett világrendszerbe kerülünk, amiben bármikor maguk elé képzelhetik az erre kiválasztottak az általuk kívánt és ismert világot, és a következő lépésükkel már abban a környezetben lépkednek. Még hopponálniuk sem kell.
A kártya pedig? 49 évvel ezelőtt még senki nem gondolta (na jó, lehet hogy azért volt olyan is), hogy lesz mobil telefon, arról nem is beszélve, hogy videóbeszélgetést, és egyéb trükköket is képesek lesznek teljesíteni. No de egy kártya? Rátenyerelnek, kicsit várnak, bizsereg, létre jön a kapcsolódás. Óriási.
Milyen jó kis filmet lehetne ebből csinálni.
Remélem kiadják a többi részét is, mert felcsigázott az a sok lehetőség ami benne rejlik ebben a családi viszályban, ahol mindenki hatalomra vágyakozik, közben még az előző király is él, csak illegalitásba vonult, és onnan szemléli a cselekményeket a gyorsan avagy lassan pergő évszázadok alatt.

>!
Könyvcsempész
Roger Zelazny: Amber kilenc hercege

A regény nem túl hosszú, de legalább pörgős, néhol kifejezetten rohanósnak tűnik. Nem veszünk el sem a környezet, sem a csaták leírásában, hiába utazunk át több világon, és feszülnek egymásnak óriási seregek, Zelazny inkább az emberi kapcsolatokra helyezte a hangsúlyt, és valóban izgalmas felfedezni, hogyan viszonyulnak egymáshoz Amber hercegei és hercegnői. Élvezetes, fordulatokban gazdag olvasmány, az elejétől a sajnos hamar elkövetkező végéig. Ráadásul a befejezés természetszerűleg kiállt a folytatásért. Ugyan önállóan is élvezhető, megvannak a saját értékei, de ahogy letesszük, vennénk is fel a második részt.

Bővebben itt:
https://youtu.be/6yxITKcNaKM


Népszerű idézetek

>!
Dávidmoly 

Egyébként is vonzódtam a könyvtárakhoz. Megnyugtató és kellemes érzéssel tölt el a tudat, hogy gyönyörű és bölcs szavak falai tornyosulnak körülöttem.

33. oldal, Három

1 hozzászólás
>!
Dávidmoly 

Alig telt el két percnél több, és máris tetőtől talpig fehérben, Moby Dick és a citromfagylalt színében feszítettem

10. oldal, Egy

>!
Dávidmoly 

Flora szemei elkerekedtek, aztán elmosolyodott, mintha csak méltányolná az általam elkövetett ravasz húzást.
Nekem persze eszembe sem jutott ármánykodni, mégis örültem, hogy Flora magában ezzel vádol.
Nagyobb biztonságban éreztem magam.

48. oldal, Három

>!
Dávidmoly 

– A személyes érzelmeket sosem szabad belekeverni a politikába, a bíráskodásba és az üzleti ügyekbe.

81. oldal, Négy

>!
Dávidmoly 

– Szeretett rokonaim – mondtam hát neki –, valamit be kell vallanom nektek. – Random keze máris a kardja markolatára siklott. Ennyire bízhatunk meg egymásban.

88. oldal, Négy

>!
Dávidmoly 

Láttam rajta, hogy ha fizetnie kell – bármilyen nagy árat is – korábbi vétkeiért, Amber vérbeli hercegeként fogja megfizetni… ahogyan három halott bátyánk is tette korszakokkal ezelőtt, idéződött fel bennem hirtelen az emlék. Méltósággal állja majd a büntetést, mindvégig csúfolódik kínzóival, és még akkor is nevet majd, amikor a szája megtelik a saját vérével – amikor pedig meghal, visszavonhatatlan átkot mond hóhéraira, amely utóbb meg is fogan. Nekem is megvan e hatalmam, eszméltem rá, és ha a körülmények megkövetelik, habozás nélkül élni fogok vele.

103. oldal, Öt


A sorozat következő kötete

Amber krónikái sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Rick Riordan: Neptunus fia
Karen Marie Moning: Új nap virrad
Richelle Mead: Dermesztő ölelés
J. R. Ward: Feloldozott szerető
Jeaniene Frost: Félúton a sírhoz
Kevin Hearne: Hexed – Megátkozva
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
Sherrilyn Kenyon: Bűnös éj