Zöld ​filozófia 1 csillagozás

Hogyan gondolkozzunk felelősen a bolygónkról?
Roger Scruton: Zöld filozófia

A ​Magyarországon is nagy sikert aratott Iszom, tehát vagyok világhírű brit, sőt egyenesen angol szerzője ezúttal talán a legfontosabb és a legaktuálisabb, egész eddigi életünk radikális megváltozását előrevetítő témában, a környezeti kérdések, a globális éghajlatváltozás témakörében fejti ki izgalmas és jól érthető, de egyúttal nagyon is extravagáns gondolatait, amelyek még azokat is elgondolkodtatják (és persze szórakoztatják is egyben, hiszen Scruton korunk egyik legjobb esszéistája), akik talán semmiben sem értenek vele egyet.

Az ökológiai gondolkodást és a „zöld" mozgalmakat sokan a progresszivista, a „baloldali" gondolkodással és politikával szokták összefüggésbe hozni, de Scruton megmutatja, hogy a kérdés ennél sokkal izgalmasabb és fontosabb. Itt is viszontlátjuk a máshonnan már ismerős, nagyon is derűs „életfilozófiáját", ami különösen vonzó olvasmánnyá teszi a könyvet.

A mű nagy újdonsága, hogy számos megszokott fogalomra (pl. a piac) újszerűen tekint a… (tovább)

>!
Akadémiai, Budapest, 2018
ISBN: 9789630592192

Enciklopédia 1


Most olvassa 4

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

>!
Máté_Csizmadia
Roger Scruton: Zöld filozófia

Roger Scruton: Zöld filozófia Hogyan gondolkozzunk felelősen a bolygónkról?

Fontos volt már, hogy a filozófia nagyobb figyelmet szenteljen az emberiség előtt álló olyan új kihívásoknak is, mint a környezetvédelem. A fejlett világ nagy kérdései most rendre ezen a téren bukkannak fel. Hogyan lehet szolidaritást érezni a több százezer láthatatlan éhezővel a jólét közepette?Hogyan oldjuk fel az „élj a mának” életérzés és a jövő generációk érdeke között tátongó szakadékot? Hogyan lehet önmérsékletre inteni, ha tele a vályú és egy egész iparág kántálja: zabálj!!? Egyáltalán milyen motivációi lehetnek egy önmérsékletre alapozott politikának a 21. században? Roger Scruton Zöld filozófia – Hogyan gondolkozzunk felelősen a bolygónkról? című könyve ugyan nem ad mindenre választ, de jó kiinduló pontjául szolgálhat az új filozófiai vitáknak.

Magáról a könyvről összességében azt lehet mondani, hogy a „story”, mint egy rosszul vágott trailerben, már a fülszövegből kiderül:

A zöld gondolkodást a baloldali politikával szokták összefüggésbe hozni, de ő megmutatja, hogy a jobboldaliak (konzervatívok) is lehetnek környezetvédők.

Számos megszokott fogalomra újszerűen tekint (a piac nem rossz).

A kötődés a legfontosabb és nem a felülről irányított környezetvédelem (csúnya Greenpeace).

És igen kb. ennyi az üzenet, de a számos példa és történet, azért egész élvezhetővé teszi a könyvet. Pláne ahhoz képest, hogy filozófia könyvről van szó. Persze, azért ne fáradtan kezdjünk neki.

Scruton egy ilyen „vagány” filozófusnak van beállítva, mert ma már, aki itt nem vagány azt nem olvassák. A Wikipédia szerint az 1990-es évek elején a tanítást és a várost hátrahagyva Wiltshire-be költözött, ahol megalapította mezőgazdasági tanácsadó cégét. Vállalkozása ajánlójában posztmodern tanácsadó szervezetként hivatkozik magára, aki kiáll a helyi kisgazdaságokért, de ha arra van igény, a helyi vadászok hangját is szívesen felerősíti. Sőt a rókavadászat ismert szószólója. A könyvet olvasva lehet olyan érzésünk, hogy csak egy újabb „celeb tudós”, aki kibégetve a nyájból akar figyelmet szerezni. Ugyanakkor számos történet rémisztően ismerős lesz a mindennapokból. Mondjuk a környezetvédelmi szervezetek győzelem vagy vereség típusú gondolkodása mikor vadászokról, favágókról, farmerekről vagy nyaralókról van szó. Az is lehet, hogy filozófus révén így akar ideológiát tákolni a rókavadászat számára, de a példái az életből vettek és forrásokkal alátámasztottak.

https://zoldpszichologia.blog.hu/2018/09/21/a_hazaszere…

>!
Akadémiai, Budapest, 2018
ISBN: 9789630592192
1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
gjudit8

Egyetlen nagy ívű projekt sem lehet sikeres, ha nem a kis léptékű, gyakorlati gondolkodásban gyökerezik.

fülszöveg

Roger Scruton: Zöld filozófia Hogyan gondolkozzunk felelősen a bolygónkról?

>!
Máté_Csizmadia

Egy olajfolt, amely egy tartályhajóból a tengerbe ömlik, része a gazdaságnak, ahogy a szennyeződés eltüntetésere tett erőfeszítés is az: az olajfoltok növelik a GDP-t, viszont elpusztítják, amit értékesnek tartunk.

Roger Scruton: Zöld filozófia 360. oldal

Roger Scruton: Zöld filozófia Hogyan gondolkozzunk felelősen a bolygónkról?

>!
gjudit8

A klímaváltozás úgy lebeg a luxusterepjáróban ülő bűnös feje felett, mint a végítélet látomása.

fülszöveg

Roger Scruton: Zöld filozófia Hogyan gondolkozzunk felelősen a bolygónkról?

Kapcsolódó szócikkek: klímaváltozás

Hasonló könyvek címkék alapján

Végh László – Szám Dorottya – Hetesi Zsolt: Utolsó kísérlet
Bea Johnson: Zero waste otthon
Varga Éva (szerk.): A világ helyzete 2008
Varga Éva (szerk.): A világ helyzete 2006
Kovács Kinga: Ha nem lenne, ki kéne találni
Vásárhelyi Judit (szerk.): Magyarország Öröm és Bánat Térképe
Donella H. Meadows – Dennis L. Meadows – Jørgen Randers – William W. Behrens: A növekedés határai
Vay Márton (szerk.): GMO kisokos
Varga Éva (szerk.): A világ helyzete 2010
Varga Éva (szerk.): A világ helyzete 2013