Különleges ​barátságok 8 csillagozás

Roger Peyrefitte: Különleges barátságok

Egy iskolaév története egy szigorú katolikus vezetés alatt álló fiúkollégiumban – két diák „különleges barátsága” megszületésének, lopott örömeinek és fájdalmas összeroppanásának története. A „derűs” gyermeki világot mintha a végzet szárnya árnyékolná be, s akár Antigoné, a gyermek is menthetetlenül elpusztul, mihelyt emberibb törvényeket keresve szembekerül szervezett külső életének merev korlátaival. Megható, szép és gazdag könyv, valóságos remekmű. Mesteri szerkezete minden részletében és egyetlen epizód nélkül viszi előbbre és teszi teljesebbé a cselekményt, tiszta és érzékletes nyelve szinte tapintható közelségbe hozza a szereplőket és a környezetet egyaránt. A szerző bámulatos műveltsége sohasem jelentkezik hivalkodó módon, és csak arra szolgál, hogy adekvát képet fessen erről a sajátos világról. A Különleges barátságok finom, kissé rejtett iróniájával és gondolatainak gazdagságával Voltaire és Diderot legjobb hagyományait újította meg.

Eredeti megjelenés éve: 1943

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Magvető Világkönyvtár

>!
Magvető, Budapest, 1969
446 oldal · Fordította: Szenczei László

Kedvencelte 4

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

Bíró_Júlia>!
Roger Peyrefitte: Különleges barátságok

Léleksebészet szikével és tömjénes érzéstelenítéssel.
Khm… ugyanez magyarul: kifinomult szerkezet, ahol a naptári, a természeti, a katolikus liturgia szerinti, no meg a tanév egyaránt szerves összetevői a cselekménynek. Egy szereplő szűrőjén keresztül látni akkor is nagyon izgalmas, ha mindenki másról csak találgatni lehet, és egyik-másik tévedés aztán végzetessé válik.
Egy „különleges barátság” különleges története, amit főleg a meditatív-eltöprengős regények kedvelőinek ajánlanék.
(További érdekessége, hogy a hatása alatt meglehetősen nehéz épkézláb értékelést megfogalmazni.)

Corvus_CoRex P>!
Roger Peyrefitte: Különleges barátságok

Saját szórakoztatásra olvastam, igazából a meleg szerelem miatt, de a koleszos élet is vonzott mindig is. Mármint az ilyen, ahol kis korban van az ember bentlakásos suliban. Úgy szerettem volna én is kis koromban bentlakásos suliban … hát… igazából a tanuláson kívül bármit csinálni… :D Ugyanígy akkoriban az árvaházi gyerekeket is irigyeltem. Sok gyerek egy rakáson, rosszalkodhatnak meg minden… :D
Amúgy utána megnéztem ezt filmben is, a kis gyerkőcöt bírtam. :D
Amennyire visszaemlékszem rá, jópofa (a végét leszámítva) könyv fiataloknak. Mármint gyerekként biztos tetszett volna, ha kötelező lett volna a Kőszívű, meg az Egri sztárok csillagok helyett… amiket a mai napig nem olvastam ki…

galambsziv>!
Roger Peyrefitte: Különleges barátságok

Most fejeztem be a könyvet. Nekem bejön a sok leírás az egyházi szertartásokról és a részéletes lélekrajz, és azt is megértem, amiért az író ilyen finoman írta le az egész történetet. Zseniális ahogyan az ártatlan szerelem születését megrajzolja. Én végig tisztának láttam a két fiú szerelmét, viszont a nevelő atyák viselkedése természetellenes volt a számomra. Akik itt betegek, azok a nevelők és nem a diákok. A főhős akinek a szemén át nézzük az eseményeket, sokkal érettebb mint a társai 14 éves kora ellenére. Valószínűleg az író tapasztalata és bölcsessége ütött át George látásmódján, de ettől végig olyan érzésem volt, hogy egy felnőtt kézen fogva vezeti a főhőst át a történeten. Nem a cselekmény volt számomra a legérdekesebb, hanem a lelkében zajló változások nyomon követése. A felnőtt kikacsintott a gyermek mögül, amikor úgy hajtott végre egy tervet, mint egy felnőtt. Nagyon élvezetes volt, de aki olcsó izgalomra számít az biztosan csalódni fog. A történet lelki keresztmetszet.


Hasonló könyvek címkék alapján

David Leavitt: Az indiai hivatalnok
Gordon Agáta: Kecskerúzs
Zuzana Brabcová: Gyöngyök éve
Szabó Magda: Disznótor
Margaret Atwood: A vak bérgyilkos
Margaret Atwood: Fellélegzés
Annie Proulx: Közel s távol
Anna Gavalda: Együtt lehetnénk
Gabriella Eld: Remények Jordan számára