Viszlát… 9 csillagozás

Roger Moore: Viszlát…

Roger Moore az egyik legismertebb angol filmszínész. Legfontosabb szerepei: James Bond, Simon Templar (Az Angyal), Lord Brett Sinclair (Minden lében két kanál). Ez az utolsó könyve, amit kilencvenévesen írt.

Áttekinti az életét a gyermekkorától kezdve: mesél a korabeli Londonról, életvitelről, forgatásokról. Kötetlen csevegés, anekdotázás. Igen olvasmányos, szórakoztató.

>!
Kossuth, Budapest, 2018
208 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630991407 · Fordította: Nimila Zsolt
>!
Kossuth, Budapest, 2018
208 oldal · ISBN: 9789630992039

Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

Bob Hope


Kedvencelte 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Baráth_Zsuzsanna P>!
Roger Moore: Viszlát…

Tavaly óta egy Angyallal több van az égben, és eggyel kevesebb itt a Földön. Roger Moore nem volt nagy színész. de nála sármosabban senki sem tudta alakítani az angol úriembert, talán azért, mert ő maga is az volt. Kétségkívül James Bond volt színészi karrierjének csúcsa, és olyan eleganciával alakította ezt a szerepet, hogy sok-sok évvel azután sem felejtette el a közönség, hogy végleg szögre akasztotta a Walther PPK-t. Szerepei közül a 007-es ügynökön kívül Simon Templar, vagyis az Angyal maradt még meg a nézők emlékezetében és persze ne felejtsük el a Tony Curtis-szel együtt sikerre vitt Minden lében két kanál című habkönnyű, ámde rendkívül szórakoztató sorozatot sem. Korom okán én az én James Bondom már Pierce Brosnan volt, Moore film- és tévészínészi munkásságát apukám hatására fedeztem fel jóval később, és nagyon megkedveltem ezt a jó humorú gentlemant, aki pontosan tudta magáról, hogy nem egy színészóriás – bár szerintem csak nem volt elég bátor, a biztos sikert választotta a kevésbé közönségkedvenc, ámde annál izgalmasabb szerepek helyett –, és nem is állította magáról sohasem, hogy az lenne, sőt minden lehetséges fórumon elmondta, milyen mázlistának tartja magát, hogy a maga átlagos képességeivel ekkora sikereket érhetett el a pályáján.A jóképű fiatalember okosan öregedett, idősebb korában is megőrizte sármját, bölcsen visszavonult a filmszerepektől, amikor már nem volt eléggé illúziókeltő a nők bálványa szerepkörben, inkább a jótékonysági munka felé fordult, az UNICEF nagykövete lett és halálig nagyon komolyan vette a gyerekek ügyének felkarolását, vagyis igyekezett jó ügyre használni az ismertségét. Annak ellenére szíven ütött a halálhíre, hogy nem tartozott a kedvenc színészeim közé, mert mégiscsak sok szép pillanatot szereztek nekem a filmjei és a tévésorozatai, emberként pedig nagyra tartottam a humoráért és a jószolgálati munkájáért, és egyáltalán nem utolsósorban egy igazi angol úr volt, talán az utolsó ebben a kategóriában. Már több könyvét és is olvastam, és nagyon tetszett az a könnyed, fesztelen hangvétel, amellyel leírta a gondolatait, ezért erre a kötetre is nagyon kíváncsi voltam. Nem csalódtam, egy újabb stílusos darab született, amelyben ezúttal az öregedésről elmélkedett, viccesen, mégis nagyon komoly életbölcsességet beleszőve a szórakoztató leírásba. Nem váltja meg a világot ez a könyv, de igazi élmény olvasni, méltó emlékezés Roger Moore-ra
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2018/04/05/konyvkritika_r…

2 hozzászólás
robinson>!
Roger Moore: Viszlát…

Olvasmányos életképek, szösszenetek, többet vártam.

Barbár>!
Roger Moore: Viszlát…

Ma már elképzelhetetlen népszerűségnek örvendett a 60-as évek elején Simon Templar megszemélyesítője, Roger Moore Magyarországon. Amikor Az Angyal nyitó zenéje felhangzott, mindenki igyekezett tévé közelbe kerülni. Másnap a belvárosi suliban a gyerekek között az előző napi epizódról folyt a szó, és aki nem látta az adást, az automatikusan kirekesztődött. Néhány évvel később a Minden lében két kanál, ahol az egyik kanál Roger Moore, a másik pedig Tony Curtis volt, szintén nagy sikerrel ment, de már nem okozott akkora eufóriát. A 007-es ügynök a kádári Magyarországon nem kerülhetett képernyőre.
Természetes, hogy az idősebb korosztály tagjai érdeklődéssel veszik kézbe ezt az önéletrajzi kötetet. Nem igazi önéletrajz, hanem reflexiók a szerző tartalmasan eltöltött 90 évéről. Egy kis család, egy kis karrier, és sok észrevétel az öregedés nehézségeiről. Egy igaz gentleman áll előttünk, aki úgy élte végig az életét, ahogy azt mi elképzeltük. Botrányok nélkül, stabil családi háttérrel, és határtalan eleganciával. Ő nem a Hamletet akarta eljátszani, neki elég volt James Bond is. Nagyon emberi alapvonás az, hogy elmorfondírozunk azon, hogy mi lett volna ha ekkor meg ekkor másként döntünk, bizonyos pillanatokban a körülmények másként alakítják sorsunkat. Ezeket a lehetőségeket a szerző „ Mi lett volna , ha…?” címmel rakja bele a szövegbe, anélkül, hogy a folyamatosságot megtörné. Szintén jó húzás, hogy híres emberek bölcs mondásait idézi egy-egy témakörrel kapcsolatosan. És amit eddig nem tudtunk róla, a szerző kiválóan rajzol. Sajnos, már nem veheti kezébe a ceruzát.
Kedves, humoros, de hát ezt vártuk.

Virág_Balázs_Face I>!
Roger Moore: Viszlát…

Kellemes kis mókázás, néha megható pillanatok, végig Láng József hangján. Roger Moore gyerekkorom hőseinek egyike, nyugodjon békében a szíve!


Népszerű idézetek

robinson>!

Belül huszonegy évesnek érzed magad, és nem tudod, hogy ki az az öreg szivar, aki visszanéz rád a fürdőszobai tükörből.

12. oldal

robinson>!

A híres költő, Dante szerint az időskor a negyvenötödik életévtől kezdődik.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Dante Alighieri
3 hozzászólás
Barbár>!

Amikor Bob Hope százévesen a halálos ágyán feküdt, a felesége, Dolores megkérdezte, hogy mit szeretne, hová temessék. Bob csak ennyit válaszolt:
– Lepjél meg.

198. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bob Hope
Kogoro>!

És ha belegondolok, hogy akár Dumbledore is lehettem volna a Harry Potter-filmekben!

111. oldal, A jó öreg szürkeállomány és a technika (Kossuth, 2018)

Kapcsolódó szócikkek: Albus Dumbledore · Harry Potter-filmek
Kogoro>!

Ahogy öregszünk, valóban nagyon fontos karban tartani az eszünket, így az olvasás életem másik nagy szerelme.

130. oldal, A jó öreg szürkeállomány és a technika (Kossuth, 2018)

Kapcsolódó szócikkek: olvasás
Kogoro>!

(…), de mindig volt valami olvasnivaló az ágyam mellett, és ha útra kelek, rendszerint van egy könyv a kezem ügyében.

131. oldal, A jó öreg szürkeállomány és a technika (Kossuth, 2018)

Kapcsolódó szócikkek: könyv · olvasás
Kogoro>!

Nagyon szeretem a krimiket, különösen Jo Nesbø Harry Hole-regényeit. Egy másik nagy kedvencem James Clavell. A véletlen úgy hozta, hogy együtt dolgozhattam a lányával, Michaela Clavell-lel, aki Miss Moneypenny asszisztensét, Penelope Smallbone-t játszotta a Polipkában.

131. oldal, A jó öreg szürkeállomány és a technika (Kossuth, 2018)

Kapcsolódó szócikkek: Harry Hole · James Clavell · Jo Nesbø
Kogoro>!

Többnyire a lazább viselkedés jellemező mostanság, amivel úgy általában nincsen gondom, de a miniszterek és a vezető politikusok miért nem hordanak öltönyt és nyakkendőt, mint régebben?

136. oldal, Ami zavarni szokott (Kossuth, 2018)

Kapcsolódó szócikkek: divat · elegancia · nyakkendő · öltöny
Kogoro>!

De, kérdem én, feltalált volna Q olyan idegesítő dolgot, mint az önkiszolgáló kassza?

119. oldal, A jó öreg szürkeállomány és a technika (Kossuth, 2018)

Kapcsolódó szócikkek: Q
Kogoro>!

Egy-két évvel korábban Michael Caine Totál szívás-gyűjteménnyel ajándékozott meg karácsonykor, és egyszerűen imádtam a sorozatot, így nagyon örültem, hogy ezt személyesen is elmondhatom Bryannek.

132. oldal, A jó öreg szürkeállomány és a technika (Kossuth, 2018)

Kapcsolódó szócikkek: Michael Caine

Hasonló könyvek címkék alapján

Adrian Plass: Ezüst nyírfák
Barbara Pym: Őszi kvartett
Barbara Pym: Meghalt a szép galamb
Thomas de Quincey: Immanuel Kant utolsó napjai
Emma Healey: Elizabeth eltűnt
Jane Goodall – Phillip Berman: Amíg élek, remélek
Jim Corbett: Emberevő leopárd
Edmund de Waal: A borostyánszemű nyúl
P. H. Fawcett: A Mato Grosso titka
Bernard Law Montgomery: Montgomery tábornagy emlékiratai