Utópia (Kalibán 3.) (Alapítvány-Birodalom-Robot univerzum) 24 csillagozás

Roger MacBride Allen: Utópia

Az Inferno megmentéséért küzdõk elõtt új reménysugár csillan fel: a bolygó közelében halad el egy üstökös. A vízben gazdag égitestnek a bolygóba ütköztetése egyszer és mindenkorra stabilizálhatja az ökológiai katasztrófától fenyegetett Inferno klímáját… vagy globális pusztuláshoz vezethet. Telepes és ûrlakó szakemberek és mesterséges intelligenciák dolgoznak együtt a probléma megoldásán, miközben a bolygó újtörvényes robotjainak vezetője semmitől sem riad vissza, hogy saját hatalmát biztosítsa – még az emberöléstől sem…

Isaac Asimov halála előtt egy fiatal író arra vállalkozott, hogy a robotika Három Törvényét újraértékeli, és alternatívát kínál az általuk teremtett problémák megoldására. E vállalkozás keretében született meg a Kalibán-trilógia, melynek befejező kötetét tartja kezében az Olvasó.

>!
Szukits, Szeged, 2005
360 oldal · keménytáblás · ISBN: 9634971024 · Fordította: Szalai Judit

Kedvencelte 1

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

ppayter>!
Roger MacBride Allen: Utópia

Lehet olyan megoldást találni egy a környezeti katasztrófa szélén álló, Infernó névre hallgató bolygón (a terraformálás bizony nem feltétlenül tartós), ami egyaránt jó űrlakónak, telepesnek és robotnak?


Népszerű idézetek

Sansa I>!

Az emberek olykor többet mondanak, ha nem szólnak hozzájuk, mintha kérdésekkel ostromolják őket.

139. oldal

3 hozzászólás
Sansa I>!

Ha valaki ura a képzelet világának, mi szüksége lenne a valóságra?

223. oldal

6 hozzászólás
Sansa I>!

A teremtmények véleményét nem szokták kikérni a saját teremtésükről.

128. oldal

Sansa I>!

Az egyik legáltalánosabb hiba, hogy ha egy bizonyos területen megfelelő a biztonság, az ember hajlamos feltételezni, hogy minden más területen is az. A komputerhálózat biztonsági rendszere kiváló, tehát a fizikai biztonsági rendszer is nyilván az. Vagyis, ha zárva az ajtó, az ember nyugodtan szanaszét hagyhatja a könyveit és a jegyzeteit.

81. oldal

Sansa I>!

– A hagyományos űrlakó válasz persze az lenne, hogy ne tegyünk semmit. Hagyjuk, hadd menjenek a dolgok úgy, ahogy akarnak. Ha nem tudjuk eldönteni, hogy a cselekvés javíthat-e a helyzeten, akkor inkább jobb, ha meg sem mozdulunk. Legalább senki sem hibáztathat bennünket, ha a dolgok végül mégis balul ütnek ki.
– A Három Törvény újabb büszke öröksége – vetette közbe Fredda. – Légy biztonságban, ne kockáztass, ne tégy semmit.

149. oldal

4 hozzászólás
Sansa I>!

Hogy képzeli az ember, hogy megvan hozzá a tudása és a bölcsessége, hogy megvan hozzá a joga , hogy ilyen őrületes mértékben szóljon bele a világmindenség sorsába?

267. oldal

Sansa I>!

Ha az önbíráskodás gondolata beeszi magát az emberek fejébe, a társadalmon rövid időn belül úrrá lesz a káosz és anarchia.

310. oldal

Sansa I>!

Ám az élet maga a bizonytalanság. Ha az ember arra vár, hogy biztos legyen valami felől, beledermed a térbe, amíg az idő végleg kisiklik alóla.

152. oldal

Sansa I>!

Nem. Semmiképpen sem tudja megjósolni a következményeket, akármit is válaszoljon. Akkor már az a legjobb, ha az igazságot választja. Ha a bolygó sorsa az ő szavaitól függ, akkor ezek a szavak legalább legyenek igazak.
No de mi az igazság?

334. oldal

Sansa I>!

Egyvalamit megtanult hosszú és rögöt útja során: hogy az emberi élet – még ha az ellenségé is – értékes. Felbecsülhetetlenül értékes.
Talán, gondolta, ez az az üzenet, melyet a robotika eredeti Három Törvénye közvetít a világmindenség számára.

353. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

John Minahan: A nagy sírrablás
Jack McDevitt: Született stratéga
Stanisław Lem: Kiberiáda
Ekker Éva: Vad virágok
Martha Wells: Mesterséges sors
Bakti Viktor: Integrálva
Kevin Shinick: Az Erő nyomában
Lőrincz L. László: Az elátkozott hajó
Rob Chilson – William F. Wu: Menedék / Perihélium
Anthony O'Neill: A sötét oldal