A ​koréliai rajtaütés (Star Wars: Korélia-trilógia 1.) 33 csillagozás

Roger MacBride Allen: A koréliai rajtaütés

Han Solót, a Birodalom elleni felkelés hősét, az Új Köztársaság tábornokát küldetés szólítja honi rendszerébe, a hajóiról és csempészeiről hírhedt Koréliába. A galaxisban végbement változások ezt a vidéket sem hagyták érintetlenül, a nyugalom azonban csak látszólagos – mert valakik – az Új Köztársaság ellenségei – arra készülnek, hogy felszítsák Koréliában a fajok közötti gyűlölködés lángját.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Valhalla Science Fiction

>!
Valhalla Páholy, Budapest, 1995
300 oldal · ISBN: 9638353783 · Fordította: Hoppán Eszter

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Han Solo · C-3PO


Kedvencelte 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 5

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Noro >!
Roger MacBride Allen: A koréliai rajtaütés

Abban az időben, amikor a Star Wars (Expanded Universe) regények úgyszólván kivétel nélkül a Jedi visszatér utáni években játszódtak, és a Solo-Skywalker család kalandjaival foglalkoztak, ez a könyv volt talán az első, amelynek szerzője valami újítással próbálkozott. A fenti két „szabályt” megtartva MacBridge Allen úgy döntött, hogy kidobja a Birodalmat, mint ellenséget, és egy körmönfont politikai válságot állított a középpontba. Ez azonban 1995-ben (alig 4 évvel Timothy Zahn első könyve, A Birodalom örökösei után) még egy kissé korainak bizonyult. A Baljós Árnyak megjelenéséig hátralevő 4 év bebizonyította, hogy a hagyományos Star Wars témákban is volt még potenciál. Na és valljuk be, ezt az univerzumot sosem azért olvastuk, hogy hősei a béke megvalósításának problémáiról, vagy éppen családi gondokról beszélgessenek.
Hozzá kell tenni, hogy ennyi év elteltével a szerző által felrajzolt szituáció sokkal érdekesebbnek tűnik, mint annak idején. Korélia belső konfliktusaiban bőven van kiaknázható lehetőség, és ezt a trilógia másik két része ki is használja. Az első kötetről azonban még most is azt kell mondanom, hogy a 90-es évek Star Wars univerzumának leglassabb, legnehézkesebben induló története. (Ráadásul még az eredeti borítót is sikerült egy ritka lagymatag képre cserélni.) De ha valaki hozzájut egyben mindhárom részhez, mégis érdemes elolvasnia, mert érdekes színfoltja a világnak, és a folytatásban már a történetre sem lehet panasz.

1 hozzászólás
Ebe_Endocott>!
Roger MacBride Allen: A koréliai rajtaütés

Mondhatni élvezetes olvasmány volt, habár azt el kell ismerni, hogy történet és cselekmény szempontjából igencsak elmaradt a megszokott mennyiségtől, de ezt nagyjából kárpótolta az a mini-univerzum és leírása, amit felépített a Korélia rendszerben. Nagyon bevezető jellege van, semmiféle megoldás nem jön létre, ehhez a következő köteteket is el kell olvasni.
Sajnos később játszódó könyvekkel a legtöbb érdekes kérdést már leszpojlereztem magamnak, úgy mint a Rejtett Vezető kilétét, vagy Lando és Luke vállalkozásának végeredményét, de ezek ellenére is szórakoztató volt a könyv.
Ennek ellenére a fordítással és a nyelvezettel is meg voltam elégedve (főleg a Kristálycsillaghoz képest), habár a töméntelen mennyiségű elgépelés jelentősen rontott az összhangon.

PAVideoStudio>!
Roger MacBride Allen: A koréliai rajtaütés

Ordít róla, hogy bevezető kötet, Lando történetszála elég fura, de ami Hanékkal történik az érdekes.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: http://youtu.be/tlhPI9TJ50w

Véleményem további Star Wars könyvekről: http://goo.gl/XBEwd

Tilodeus>!
Roger MacBride Allen: A koréliai rajtaütés

Meh…egynek elment. Nagyon szeretem a STAR WARS-t de ezt picit gyengének éreztem. Irtó lassan indult be, szinte úgy voltam, hogy ha ezzel végeztem a másik két részét nem olvasom el. Viszont a végére kezdett érdekessé válni, a cliffhanger miatt muszáj leszek elolvasni a folytatást. Amúgy néha egész jóra sikerültek a karakterek, van egy-két kiemelkedő pillanat, ahol mintha a filmből léptek volna ki régi kedvenceink, de azokat leszámítva elég lapos volt nekem. Arról nem is beszélve, hogy az általam olvasott kiadás valami förtelem, irtózatos elfordítások és az én helyesírásomat megszégyenítő undormányok. pl.: „han”, „felszete” és társai… elképesztően hangulatgyilkosok…

kismaco4>!
Roger MacBride Allen: A koréliai rajtaütés

Egy eléggé izgalmas kötetet sikerült elolvasni. Azt mondhatni hiánypótlót mert az eddigi könyvek nem, vagy csak alig érintették a Koráliát. Talán Solo ifjúkorát bemutató kötet amikor megtanult a vuki nyelven és még tolvajként egy hétpróbás gazembernek dolgozott mint „rabszolga”…de ebben sem sok leírás látható…egy izgalmas háborúba csöppenünk bele ahol a háttérben egy olyan figura irányít akinek hatalmas szövetségesei vannak…

Hippoforaccus >!
Roger MacBride Allen: A koréliai rajtaütés

Felvezető résznek tökéletes (bár a helyesírási hibák nélkül azért jobb lenne). Az eleje egy kicsit száraz, de a Lando-Luke szál igencsak megmosolyogtatott. Maguk a karakterek jól kidolgozottak a fő történetszál érdekesnek ígérkezik, a vége pedig egészen izgalmas. Kíváncsian várom a következő részt.


Népszerű idézetek

Hippoforaccus >!

A szabályok nem szabtak határt Han Solo gyermekeinek, inkább kihívást jelentettek. Han elmosolyodott és eszébe jutott saját gyerekkora. Örömmel látta viszont saját gyermek-önmagát a kicsikben.

Kapcsolódó szócikkek: Han Solo
Hippoforaccus >!

Ó egek! – Kiáltotta Thripio miközben kitértek egy autó elől. -Kérem sofőr úr vigyázzon!
– Nem lehet egyszerre vigyázni is, meg gyorsan is menni. morogta a vezető és a gázba taposott.

Kapcsolódó szócikkek: C-3PO

A sorozat következő kötete

Star Wars: Korélia-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Pierce Brown: Hajnalcsillag
Frank Herbert: A Dűne
Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Dan Simmons: Hyperion
Matthew Stover: A Sith-ek bosszúja
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
John Scalzi: Vének háborúja
Dan Simmons: Ílion
Frederik Pohl: Az átjáró
Michael Reaves – Maya Kaathryn Bohnhoff: Az utolsó lovag