Hotel ​Sacher 50 csillagozás

Rodica Doehnert: Hotel Sacher

A ​19. századi végi Bécsben pezseg az élet, virágzik a kultúra. Az Operaházzal átellenben a legendás Hotel Sacher is fénykorát éli, pompás termeiben nyüzsögnek a vendégek. Az ambiciózus özvegyasszony, Anna Sacher irányítása alatt szobalányok, inasok és pincérek hada lesi az előkelőségek és hírességek minden kívánságát.
Martha és Maximilian Aderhold Berlinből érkezett, hogy tehetséges írókat fedezzenek fel újonnan alapított könyvkiadójuk számára, míg az elbűvölő Traunstein herceg és hercegné éppen a mézesheteiket töltik Bécsben. A hotel halljában szivarfüstbe burkolózó tekintélyes férfiak kötnek üzleti és politikai alkukat, mások kalandot keresve titkos légyottra sietnek.
Eközben rejtélyes bűnügy borzolja a kedélyeket: Marie Stadler, a szálloda konyháján dolgozó gyereklány, nyomtalanul eltűnt.
Hogyan fonódik össze a csillogó pompában és a sötét sikátorokban élők sorsa? S mi történt a kis Marie-val?
Rodica Doehnert regénye bepillantást nyújt a Hotel Sacher… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Libri, Budapest, 2018
386 oldal · ISBN: 9789634335153 · Fordította: Farkas Tünde
>!
Libri, Budapest, 2018
386 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634333654 · Fordította: Farkas Tünde

Enciklopédia 3


Kedvencelte 1

Most olvassa 6

Várólistára tette 53

Kívánságlistára tette 45


Kiemelt értékelések

Madama_Butterfly>!
Rodica Doehnert: Hotel Sacher

Csak reménykedem, hogy a sorozat jobb lesz, mint a könyv (soha nem gondoltam volna, hogy én egyszer ilyet fogok leírni)… Valahol az az érzésem, hogy a történet filmen működőképesebb és valószínűleg a képi világ miatt jobban érthető is lesz, mint nyomtatott formában.
Kicsit kusza történet , hatalmas időbeli ugrásokkal- maga a történet és a kor, amelyben játszódik ígéretes, de a kivitelezés most valahogy nem sikerült.

mokus33>!
Rodica Doehnert: Hotel Sacher

Körülbelül a könyv feléig kötött le a történet, bár a stílus és a hanyag megvalósítás addig is zavart, de valamennyire érdekelt a szereplők sorsa. Utána már csak túl akartam lenni a könyvön, mert hiába volt érdekes a helyszín, hiába lehettek volna sokszínűek a szereplők, a gyenge írói teljesítmény elrontotta az egészet. Ez a könyv olyan volt mint egy saláta, amit a kamrában található összes hozzávalóból dobálunk össze: külön-külön minden összetevő finom, de együtt egy borzasztó katyvasz lesz belőle.

2 hozzászólás
Mariann_ P>!
Rodica Doehnert: Hotel Sacher

Egy kezemen meg tudom számolni, hogy melyik könyv volt az, amit megfilmesítése után olvastam, talán az Öltések közt az idő, meg még valami.
Nos ez is ide sorolható, de a sorozatnál kimaradt egy -egy kis részlet nálam , ezek tisztázása volt a célom, amikor hazahoztam a könyvtárból.
Olvasása előtt meglepődtem, hogy milyen %-on áll ez a könyv.
Aztán rájöttem, a cselekmény jó, olvasásra késztet, de semmi utalás nem volt az eleganciára (a finom ruhákra ), az előkelőségre, amire amúgy a filmben felfigyeltem.
Ettől lett egy kicsit színtelen ez a történet.
Most a film nagyobb élményt adott.
A történetről is valamit, könyvkiadással, írással, szállodavezetéssel kapcsolatos az alaptörténet, meg némi félrelépésekkel.
A filmmel együtt emlékezetes maradt, a könyv 4 csillag .

4 hozzászólás
koan12>!
Rodica Doehnert: Hotel Sacher

Nem tartom rossz könyvnek a Hotel Sachert, de a fülszöveg alapján egy kicsit más történetet képzeltem el. Így, a könyv elolvasása után olvasva a fülszöveget úgy érzem, én képzeltem mögé teljesen más történetet, egyáltalán nem félrevezető.
Az elején meglepődtem, amikor a színre lépett a spoiler. Furcsának találtam a jelenlétét, de később beláttam, hogy ez egy nagyon jó ötlet volt, ahogyan a spoiler megszemélyesítése is. Több ember sorsát követhetjük nyomon, aki a híres Sacher szálloda visszatérő vendégei. Az emberi sorsok mellett megismerhetjük a Sacher szálloda történetét is.

>!
Libri, Budapest, 2018
386 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634333654 · Fordította: Farkas Tünde
Dorku I>!
Rodica Doehnert: Hotel Sacher

Évekkel ezelőtt már láttam a kétrészes adaptációt, de nem sok emlékem volt róla, így tiszta lappal kezdtem neki a könyvnek. Nekem bejött a Halál és a Szerelem szerepeltetése, nem tűnt erőltetettnek. A szereplőket nem igazán sikerült megkedvelni talán leginkább Marthát. Jobban örültem volna, ha jobban ki van bontva a történet, mert sokszor kapkodónak éreztem, a 14 évnyi ugrást pedig túl hirtelennek és soknak. A könyvborító nagyon szép és hangulatos. Amitől viszont kiborultam, hogy minek kellett névelő a nevek elé??? A magyar nyelv megerőszakolása! Összességében több lehetett volna ebben a könyvben, mint amennyi lett.

Dorqa P>!
Rodica Doehnert: Hotel Sacher

Kis könnyed olvasmány, lustulós délutánokra :)

eper29>!
Rodica Doehnert: Hotel Sacher

Eredeti és kreatív törtenet ez a regény a hotel tulajdonosnőjéről és vendégeiről. Tetszett, ahogy a megszemélyesített Szerelem és Halál egy-egy jelenetben a háttérből, lárhatatlanul végezte a feladatát. Anna Sachert céltudatos, határozott és kemény nőnek ábrázolta az írónő, és teljesen el tudom képzelni, hogy ilyen is volt. A mű több fontos évtizedet ölel fel, de nem a politikára vagy a történelemre koncentrál, hanem ezekenk az eseményeknek a hatására a főszereplők életére. Nehéz lenne egy személyt kiemelni főszereplőnek, a sok fontos alak közül számomra Martha volt a legszimpatikusabb, szinte megmagyarázhatatlanul. Ő is határozott nő, ugyanakkor szelíd, szenvedélyes, de nem önző és gyerekes. Kedveltem. Mindemellett egy olyan világba pillanthatunk bele a regény lapjain, amelyben sok változás történt. Többek között a nők önállóbbakká váltak, birodalmak és házasságok estek szét, királyi személyek estek áldozatul merényleteknek és pusztított a háború.

Manoli >!
Rodica Doehnert: Hotel Sacher

Századforduló és Bécs, így együtt egy könyvben, igazán hívogató a olvasni valót sejtet. Nagyon szemléletes és egyedi, ahogy a Szerelem és Halál alakja, végigkíséri a történet szereplőit, hol az egyik, hol a másik ragadja magával a történetben szereplő családokat. Szereplőink vissza-vissza térő vendégek a híres Sacher szállóban, amit özv. Anna Sacher vezet biztos kézzel. A fiakker, az opera, a szivarfüst és a sacher torta igazi békebeli hangulatot teremt a könyvben, amit a Monarchiával együtt elsöpör az I Világháború. Mindeközben két ifjú házaspár megjárja a boldogság, a veszteség, az öröm és bánat hullámvasútját. Érdekes, szép történet, hangulatos és igényes borítóval.

Petra_Posztós>!
Rodica Doehnert: Hotel Sacher

Bár nagyon szép köntöst kapott a könyv (gyönyörű, kemény fedeles), lehet első látásra simán elmentem volna mellette. Ami így olvasás után már határozottan állíthatom, hogy öreg hiba lett volna. Azok közé a könyvek közé sorolom, amelyek sorai olvastatják magukat. Csak úgy pörögtek a lapok a kezeim között.

Krumplicsku>!
Rodica Doehnert: Hotel Sacher

A vonatkozó sorozat elég régóta figyel felvéve várva a megnézésre, de ezek után nem feltétlenül fog erre sor kerülni…
A könyv nem volt egyértelműen rossz, de sajnos igazán jó sem.
Ami a legjobban idegesített benne az a Halál és a Szerelem állandó megjelenése és kommentelése… modoros volt, felesleges és tök sztori idegen.
Talán, ha a szereplőket sikerült volna némi élettel, jellemmel és jellemfejlődéssel felruházni, akkor nem lett volna szükség a két megszemélyesített fogalomra, hogy elmondják, amit tudni kell a szereplők interakciójáról, hanem az olvasó ennek ellenére érezte volna a dolgot, magától…
Ennek ellenére nem tudtam lerázni magamról egy érdekes párhuzam képét, és nem igazán értem, miért: valahogy folyamatosan Mann A Buddenbroock-ház-a jutott eszembe a regényt olvasva, ami ugyan szintén nem tetszett nekem igazán, no de azért igazán zongorázni lehet azt az óriási különbséget ami a (valamiért) számomra hasonló két történet elmesélése (és mesélője) közt van.
Jó, nyilván nem is akart Doehnert ebben a ligában versenyezni, de ettől még nem lett nagyobb élmény az olvasás (holott a téma érdekes lett volna)
Talán mégis a sorozatot kellett volna választanom a könyv helyett elsőre. Most meg már késő :-D


Népszerű idézetek

Manoli >!

Úgy látszik, amikor béke van, akkor a béke a kutyát sem érdekli.

303. oldal

szvandaaa>!

– Feltűnt már neked, hogy a szenvedés és szenvedély milyen közel állnak egymáshoz?
– Érdekes, csak egy betű a különbség… – felelte a férfi, és elgondolkodott a szavak értelmén. Aztán eszébe jutott valami, amin meg ő törte már régóta a fejét. – Amúgy a varázs és parázs szavak is.
– A varázs… – ismételgette meglepetten a nő. – Egyetlen betű, és az izzásból misztérium lesz.

297. oldal

Kapcsolódó szócikkek: parázs · szenvedély · szenvedés
szvandaaa>!

– Ha valaki fruskaként csinos, az nagy kegy, de hogy öregasszonyként is rokonszenves tudjon maradni, az kemény munkával sikerülhet csupán.

365. oldal

Nooji>!

Amikor az emberek azt gondolták, hogy a Szerelem meghal, hát tévedtek. Valójában a saját elképzeléseik haltak meg a szerelemről.

393. oldal legalja és 394. oldal teteje

Nooji>!

Olybá tűnik, úgy tudunk elindulni az új felé, ha szétverjük a régit.
– Sajnos a szétverésnek, a megsemmisítésnek mindig nagy a csábereje – erősítette meg Georg.- Pedig az újnak úgy kellene kifejlődnie, hogy a régi elismerje, nem?

303

szvandaaa>!

A tapasztalata pedig azt mondta, hogy egy boldogtalan férfi nem tehet boldoggá egy nőt. Csak függővé teheti.

68. oldal

Gold00>!

A Szerelem arra a heverőre feküdt, amelyen Max szokta olvasni a befutó kéziratokat. […] Az emberek életére gondolt, arra, hogy milyen bonyolultak az érzelmeik, mennyi kiszámíthatatlan, mennyi érthetetlen dolog veszi körül őket, milyen hatalmas, állandó terhet hordoznak.

346. oldal, 55. fejezet

KergeEgér P>!

– Minden kottafej úgy sorol a következőhöz, mint a betűk egy szóban – nézett a másoló a majdnem kész kottalapra. – És akárcsak a szavak, ezek is végül mondatba állnak össze – így keletkezik a zene.

83. oldal

Gold00>!

Az egész azzal kezdődött, hogy az ember meg akarta ismerni önmagát, és párt teremtett magának.

168. oldal

Manoli >!

A Szerelem szemben ült velük az asztaluknál. A Halállal nem mérhette magát. Az emberek ahelyett, hogy a Szerelmet érezték volna, megrettentek a Halál láttán. Ő volt az, aki felizgatta és megmozgatta őket. Az ember hatalmat látott a Halálban. Ámbár – ráncolta töprengően a homlokát a Szerelem – nem inkább a Szerelem erejéről szoktak beszélni? Talán nem úgy szól a mondás, hogy a Szerelem mindent legyőz? A Szerelem azonban, mégiscsak úgy érezte, hogy alulmaradt a Halállal szemben. Legalábbis itt és most. De azért előbb-utóbb csak kihívja az egyenjogúságát! Hiszen ő maga volt az élet, a Halál pedig egy Szerelemben, Szeretben leélt élet alfája és omegája.

39-40. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
Caroline Bernard: Alma Mahler
Alwyn Hamilton: A vég hősnője
Emily Hart: Az Örökség
B. S. Aldrich: És lámpást adott kezembe az Úr
Nicolas Barreau: Párizs mindig jó ötlet
Guillaume Musso: Egy párizsi apartman
Thury Zsuzsa: Ördögtánc
Marie Louise Fischer: Senta kisasszony
George Sand: Consuelo