Amiről ​a térkép mesél 18 csillagozás

Rockenbauer Pál: Amiről a térkép mesél Rockenbauer Pál: Amiről a térkép mesél Rockenbauer Pál: Amiről a térkép mesél

„Nincs a világon izgalmasabb, kalandosabb, érdekfeszítőbb könyv, mint a térkép. A száraz adatok, szélességi és hosszúsági fokok, hegycsúcsok, városok, folyók nevei mind-mind egy izgalmas fejezet címei.”
A Búvár sorozat legújabb kötete a térképen előforduló nevek eredetét mondja el, érdekes mitológiai, történelmi és felfedezéstörténeti eseményeket idézve fel.
A kötetet gazdag fényképanyag és sok rajz egészíti ki.

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Természetbúvárok Könyvespolca, Búvár könyvek

>!
Móra, Budapest, 1986
268 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631138917
>!
Móra, Budapest, 1974
296 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631101053
>!
Móra, Budapest, 1965
152 oldal

Kedvencelte 5

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

>!
marschlako P
Rockenbauer Pál: Amiről a térkép mesél

Nekem Rockenbauer Pál neve összefonódott a Másfélmillió lépés Magyarországonnal, s miként azt is, ezt a kis kötetet is nagyon élveztem. Nosztalgiával olvastam, mert felidézte gyermekkorom ismeretterjesztő könyveit, s azt az időt, amikor még szinte az egész világ ismeretlen volt. Bár egy kicsit másra gondoltam, amikor a kezembe vettem ezt a kötetet, végül sokkal többet kaptam. Egy-egy szeletet a világból, néhány információt, melyek egy részét mai fejjel persze már jól ismertem, de jó volt mindet elolvasni, így egyben, szemezgetve lépegetni a kontinensek között. Néha olyan országokkal, földrajzi nevekkel is(mét) találkozni, melyek ma már nem is léteznek. S ahogy a Másfélmillió lépés újabb változatai a Rockenbauer Pál bemutatta világ letűnéséről tanúskodnak, úgy e kis könyvecske is egy csöndes szigetet képezett a mai rohanó áradatban.

>!
Marcus
Rockenbauer Pál: Amiről a térkép mesél

Nem egészen tudtam, hogy mi a koncepciója a könyvnek a cím alapján, és amikor megtudtam, először nem is tetszett igazán. Aztán persze ráéreztem az ízére, mert Rockenbauer olyan lelkesedéssel tud mesélni a térképről, hogy utána már ne csak térkép legyen a táj.
A cím nem téved, szó szerint azt tudhatjuk meg, hogy a térképen szereplő egyes nevek hogyan keletkeztek, vagy hogyan alakultak az idők folyamán. Szóval mintha valami nyelvészeti fejtegetést olvasnánk, de közben olyan sok érdekességet tudunk meg egyes népekről és tájakról, hogy egy idő után teljesen beszippantanak az egymás után következő címszavak.
Tudtátok például, hogy a folyókat a legtöbb nép a saját nyelvén nevezte el, méghozzá úgy, hogy „a folyó”? Vagy hogy a gázlóknál épült településeket könnyű felismeri a nevük végződéséről akár Angliában, akár Németországban?
Mindig is szerettem a földrajzot és a térképeket (igazából nem is értem, egyesek hogy tudnak úgy létezni, hogy ránézve a térképre nem tudják, mi hol van – vagy épp térkép nélkül), sőt, egy kicsit térképfetisiszta is vagyok (szeretem nézegetni nagyon ritkán szóba kerülő helyek térképeit), szóval nekem nagy élmény volt ez a könyv, de azoknak is nagyon ajánlom, akik érdeklődnek a világ különböző kultúrái iránt is, elvégre is ez egy nyelvészeti-kulturális „világkostoló”.

>!
encus625 P
Rockenbauer Pál: Amiről a térkép mesél

Ez tényleg egy olyan könyv, amire bátran rá lehet mondani, hogy érdekes. Szerettem a földrajzot az iskolában mindig, de amióta kiléptem az iskolapadból, nem nagyon foglalkoztam vele. Ez a könyv felelevenített bennem sok mindent, amit már tudtam, és egy csomó minden újdonságot is tanultam a könyvből. Ráadásul mindezt úgy, hogy szinte észre sem vettem. Sok-sok érdekesség gyűjteménye ez a könyv. :)
Jónéhány település nevét eddig le sem fordítottam magamban, és most a könyv segítségével jöttem rá, hogy hát tényleg, benne van a nevében: pl: Oakland (tölgyország), de érdekes volt a könyvet úgy is megnézni, hogy a legutóbbi ‘86-os kiadás után is több városnak, országnak megváltozott a neve. Elég csak a volt szocialista ország szétbomlására gondolni, és több város is ekkor kapta vissza a régi nevét (pl. Titograd-Podgorica). Talán meg is érdemelne egy újabb, átdolgozott kiadást emiatt.
Rájöttem arra is olvasás közben, hogy ez sok érdekesség tuti nem fog megmaradni az agyamban így egy olvasásra, így kellett szereznem egy saját példányt is, ami a jövő héten már a kezemben is lesz, ha minden jól alakul. :)

>!
Móra, Budapest, 1986
268 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631138917
5 hozzászólás
>!
Bazil P
Rockenbauer Pál: Amiről a térkép mesél

Sok-sok érdekes földrajzi név eredetére tanítja meg az olvasót ebben a könyvében Rockenbauer, csak sajnos ezeknek a felére sem fogok visszaemlékezni. Pedig lassan adagoltam magamnak, de eléggé ömlesztve jönnek az infók.
Jól összeszedett, jól szerkesztett könyv, annyi bajom volt csak vele, hogy néha nagyon is érződik rajta, hogy milyen korban is íródott. Például Százhalombatta bemutatásakor elmagyarázza szépen a halmok keletkezését, de azért a biztonság kedvéért odabiggyeszt egy képet – az olajfinomítóról, a szocialista ipar büszkeségéről. :)
Mivel nagy-nagy kedvencem Rockenbauer kultikus sorozata a Másfélmillió lépés, nagyon sokszor láttam. Így jól megmaradt bennem a hangja, és sokszor szinte „hallottam” az olvasottakat, amiben visszaköszön a kissé tudálékos, de hallatlan magabiztos stílusa.
Külön köszönet, a könyv végén található „Olvasni szeretőknek” részért, amit még majd többször átböngészek, már elsőre is aláhúzkodtam a már olvasottakat, és biztos találok még sok érdekeset, ha már „Roki” ajánlotta.

2 hozzászólás
>!
Jdit
Rockenbauer Pál: Amiről a térkép mesél

Érdekes kis könyv. Először nem értettem a domborzati rajzot stb., aztán leesett hogy mikor íródott. :)

>!
hhgygy
Rockenbauer Pál: Amiről a térkép mesél

Gyerekkorom kedvenc könyve, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a földrajz az egyik kedvenc területem lett.


Hasonló könyvek címkék alapján

Papp-Váry Árpád: A térképolvasás titkai
Anatolij Tomilin: A térképészet históriája
Jeremy Black: Térképek világtörténete
Baráz Csaba: Kaptárkövek földje
Nováki Gyula – Baráz Csaba – Dénes József – Feld István – Sárközy Sebestyén: Heves megye várai az őskortól a kuruc korig
Bede Béla: Magyar népi építészet
Aleksandra Mizielińska – Daniel Mizieliński: Világlátó
Mélani Le Bris – Mathilde Nobilet – Yann Riou – Fausto Polacco: Róma
Középiskolai történelmi atlasz
Mi és hol van a világon?