Az ​igazi Csinszka 23 csillagozás

Dokumentumriport
Robotos Imre: Az igazi Csinszka Robotos Imre: Az igazi Csinszka Robotos Imre: Az igazi Csinszka Robotos Imre: Az igazi Csinszka

„Lexikális leszűrödések és irodalomtörténeti végkövetkeztetések fátylai homályosítják Ady Endre és Boncza Berta házasságának megrendítő élettényeit. …Szerep és élő szenvedély fonódott össze itt. Legendateremtés, mítoszalapozás és a szerepnek – amely az élet részévé ötvöződött – szenvedélyes védelme, végletesen patetikus oltalmazása.”

Róla szól: Csinszka

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Magvető Zsebkönyvtár Magvető

>!
Ferenczy / Literátor, Budapest – Nagyvárad, 1995
328 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638258403
>!
Magvető, Debrecen, 1980
266 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632713079
>!
Magvető, Budapest, 1976
198 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632703375

1 további kiadás


Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Csinszka


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

Frank_Spielmann I>!
Robotos Imre: Az igazi Csinszka

Robotos Imre: Az igazi Csinszka Dokumentumriport

Újraolvasva: nem is olyan borzalmas ez a könyv. Amire nekem kellett, forrásnak nagyon jó, mert RI sokat idéz. Azt mondanám, hogy nem is érdemes nagyon Robotos kommentárjait elolvasni, a fejtegetéseit pedig főleg nem. Úgy tűnik, RI tökéletes ember lehetett, aki soha nem követett el hibát, mellesleg, annak ellenére, hogy nagyváradi volt, szürke is. (Nagyvárad olyan város, ahonnan nem származhatnak szürke emberek, olyan az egész, már amit én láttam eddig belőle. Na ez persze szubjektív vélemény). Irodalomtörténeti könyvnek nem nevezném, mert csak Csinszka és Ady emberi kapcsolatával foglalkozik, az meg egy már rég elavult nézet, hogy a versek-könyvek értéséhez ismernünk kell a szerzők életrajzát is. Szerintem az a jó könyv/vers, amit akkor is értesz és élvezel (főleg a utóbbi fontos), ha nem tudsz semmit a szerzőről, azt se, mikor és hol élt. Amit Csinszkában kárhoztat, a fantáziája, a színes emlékezete, a kéjes kis melódiák és hazugságok (mert Csinszka született hazudozó volt), számomra pont ettől lesz érdekes ez a nőszemély, persona.

(az első értékelésem)
A könyv arról szól, hogy a szerző valami oknál fogva fanatikusan utálja Csinszkát (talán kortársak voltak és Csinszka kikosarazta?), és drága szerző Urunk megpróbál mindenkit meggyőzni arról, hogy Csinszkát utálni kell és kész. Mindezt próbálja okosan tálalni, példákat is hoz, amik mondjuk nálam nem működnek, mert ami szerinte hiba, én pont azért szeretem és imádom Csinszkát (már-már szerelemmel, pedig hát 80 éve halott). Irodalomtörténetileg nem egy csemege, sőt, akkor már Péter I. Zoltán könyvét ajánlom, vagy Rocketbauer könyvét (A halandó múzsa), de leginkább Csinszkától az Életem történetét.

13 hozzászólás
szöszmösz I>!
Robotos Imre: Az igazi Csinszka

Robotos Imre: Az igazi Csinszka Dokumentumriport

Mielőtt nem ismertem ennyire részletesen Csinszka érzéseit, levelezéseit, stb. már volt vele szemben egy bizonyos fokú ellen érzetem… Kevés nyugatos feleség van, akit szeretek, de Csinszkát különösen utáltam. Igazából a könyvből nem derült ki más, mint az, hogy igazam volt. Csinszka sosem tudta mit akar és nem igazi érzésekkel csak önmagába magyarázott érzésekkel élt. Igazi „irodalmi” nő alak, aki az életét is regényessé alakította – tegyük hozzá, tudatosan. Játszott a férfiakkal, tele volt tartalékokkal és ezt büszkén vállalta. Ugyanúgy, ahogy a hirtelen jött önzését-önzetlenségét, őszinteségét-hazudozását, szeretetét-gyűlöletét és az egész ellentétes, pillanatokra alapozott életét is büszkén vállalta. Ezért pedig be kell vallanom: megszerettem őt.

clyme >!
Robotos Imre: Az igazi Csinszka

Robotos Imre: Az igazi Csinszka Dokumentumriport

Igazán érdekfeszítő volt olvasni, ahogy szépen lassan megmutatkozott az igazi ember Csinszka irodalmi alakja mögött. Megdöbbentem, mind az Ady előtti múltján, mind az Ady halála utáni tettein.
Úgy érzem Robotos Imrének sikerült valamilyen szinten pártatlannak maradnia: tényeket közölt, de nem éreztette sehol az olvasóval, hogy Ady mennyivel jobb ember volt, Csinszka pedig egy égetni való boszorkány. Mert egyikük se volt szent.
Érződik, hogy rengeteg munka van a könyv mögött, ezek nem megalapozatlan vádaskodások, mind a jegyzeteken, mind a források sokszínűségén érződik, hogy mennyi belefektetett energia van benne.
És ez az energia nem arra irányult, hogy Csinszka képe teljesen megváltozzon és egy gyűlölt személy legyen. Mert nem az, nem is biztos, hogy feltétlenül azt mondhatjuk rá, hogy egy rossz ember volt. Ha az Ady-hagyatéki ügytől eltekintünk, akkor rájöhetünk arra, hogy csak egy szerepet egy játszott, próbálta nem csak magát, de másokat is egy sokkal színesebb érzelmi világba kalauzolni, kirángatni önmagát és környezetét a szürke hétköznapokból. Szerintem túl egyszerű lenne őt rossznak és gonosznak nevezni, mint ahogy múzsának és szerelmi példaképnek is. Boncza Berta egy csodálatos, karizmatikus nő volt, akinek sokkal inkább belső, mint külső szépsége tette őt naggyá.

dia69>!
Robotos Imre: Az igazi Csinszka

Robotos Imre: Az igazi Csinszka Dokumentumriport

Nagyon régen olvastam, de arra emlékszem, hogy azt éreztem az író utálja Csinszkát, s emiatt nem tudtam hitelesnek tekinteni a könyvet. persze nyilván mindenkit befolyásol a saját egyéni véleménye, senki nem képes 100%-ban pártatlanul írni, de itt úgy emlékszem még csak próbálkozásról sem volt szó…

Mariann_Czenema P>!
Robotos Imre: Az igazi Csinszka

Robotos Imre: Az igazi Csinszka Dokumentumriport

Számomra mindig is hiteltelenek voltak a híres költők, írók özvegyei, akik a gyászév letelte után nyomban férjhez mentek; de ettől függetlenül még Csinszka lehetett volna egy szimpatikus fiatal lány, aki hiába menyasszony, attól függetlenül menthetetlenül beleszeret a zseni Adyba.
Viszont az mindenképpen jellemzi őt, és nem pozitív irányban, hogy mekkora erőfeszítést tett azért, hogy Ady teljes családját kihagyja a hagyatékból, és megpróbálja megszerezni az összes költeményhez fűződő jogokat Hatvanytól.
(A csillagozásnál azért van leértékelés mert érződik az írói elfogultság, és nehéz időnként a rengeteg levéltöredék közül kihámozni a szöveget.Lehetett volna ennél jóval okosabban tördelni is a könyvet.)

olvasóbarát P>!
Robotos Imre: Az igazi Csinszka

Robotos Imre: Az igazi Csinszka Dokumentumriport

Nem volt egyszerű együtt élniük, egy zsenivel sem könnyű, aki beteg, de Csinszkával sem volt az, aki nagyra hívatottnak érezte magát. Ady után Babits következhetett volna, de szerencséjére ő mást választott. Robotos Imre alaposan értékeli Csinszka életét, személyiségét. „Agyonirodalmasított” – írja róla, a családi helyzet, a neveltetés, az álmok kergetése egyik oldalon, a leromlott szervezet, a házasságra alkalmatlanság a másik oldalon nem lehetett sikertörténet. Dokumentumokkal mutatja be ennek a kapcsolatnak, a házasságnak a történetét a szerző. Olvasmányos kötet.

Kooczka>!
Robotos Imre: Az igazi Csinszka

Robotos Imre: Az igazi Csinszka Dokumentumriport

A szerző bizonyítéknak tekinthető írásokat sorakoztat annak bemutatására, hogy talán mégsem volt Ady és Boncza Berta a szerelme(?) olyan idilli. Lehet, hogy nem vagyok elég kritikus, de nekem meggyőzőnek tűnik, és inkább Ady iránti pozitív elfogultságot találok ebben az írásban, mint Csinszka iránti eltúlzott ellenszenvet. Nem lehetett egészséges lelkivilágú egyik fél sem, így elég nehéz lett volna igazán jót kihozni ebből a kapcsolatból. Az én szememben Boncza Bertára leginkább az Ady-hagyatékkal kapcsolatos viselkedése vet rossz fényt, és azt sajnos nem tudom az ifjúság bolondság számlájára írni.

chamichaze>!
Robotos Imre: Az igazi Csinszka

Robotos Imre: Az igazi Csinszka Dokumentumriport

Négy csillagot adok rá, mert nagyon sok érdekes infó volt benne, viszont a szerző borzasztóan rosszindulatú Boncza Bertával, és ezt úgy mondom, hogy nekem sem volt soha a kedvencem

Beus01>!
Robotos Imre: Az igazi Csinszka

Robotos Imre: Az igazi Csinszka Dokumentumriport

Magamtól ezt a könyvet nem olvastam volna el, viszont örülök, hogy mégis kezembe került (egy kihívás kapcsán választottam). Érdekes könyv volt, sok új információhoz jutottam. Véleményem szerint nem kellett volna erőltetni ezt a kapcsolatot, mindketten jobban jártak volna… :)


Népszerű idézetek

Aquarius P>!

A jóakaratú idő ködfátyollal gyógyítja az élet-ejtette sérüléseket.
(Lám Béla)

89. oldal, Magvető, 1976.

Robotos Imre: Az igazi Csinszka Dokumentumriport

Aquarius P>!

Az álmok – olykor – erősebbek a valóságos élet kényszereinél…

73. oldal, Magvető, 1976.

Robotos Imre: Az igazi Csinszka Dokumentumriport

Frank_Spielmann I>!

– Kérlek – fordult hozzám Ady, mikor Bertukát eltakarták a a bokrok az útfordulónál –, mondd meg őszintén, ti, Bertuka és te, tulajdonképpen a flörtnek milyen fokáig jutottatok el egymásközt.
Megdöbbenve néztem rá.
– A flörtnek? Milyen fokáig? Hát nem tudod, Bertuka nem mondta, hogy mi, ha nem is nyilvánosan, de egymás közt eljegyeztük egymást. Ami kettőnk közt volt, az nem flört, amelynek kölönböző fokai vannak.
Ady arcáról eltűnt a fölényesség és mintha meghatotta volna ez az erkölcsi álláspont, amelyet olyan magától értetődőnek tartottam.
– Ne vedd rossz néven – mondta –, nem akartalak megbántani. De lásd, a szerelem erkölcstana nem ilyen egyszerű, abba sok minden belefér, házasság előtt és utána is…

92. oldal (Lám Béla)

Robotos Imre: Az igazi Csinszka Dokumentumriport

Aquarius P>!

Az emberek buták, kicsinyesek, nem jöhetsz hozzám, bármennyire fáj a lelkem utánad, hogy lássalak téged, a nagy férfit, aki az életemet ezüstös kis finom szálakkal szövi a magáéhoz… Félek attól, hogy ígéretekkel lekössük egymást, de sokszor úgy érzem Géza, hogy csak Te és senki nem létezik nekem.
(Boncza Berta levele Tabéry Gézához)

23. oldal, Magvető, 1976.

Robotos Imre: Az igazi Csinszka Dokumentumriport

Aquarius P>!

Van Adym – és nincs Adym… Szeret a maga módján, ahogy ő tud szeretni, ahogy olyan ember tud szeretni, kinek érzése körforgás önmaga körül, aki megmondta, hogy minden szerelem mélyén csak önmagát találta… amint egy lépést eltávolodok tőle, mi lesz a hűségből, az őszinteségből? Milyen módon lázad fel a kötöttség ellen, amely most hozzám fűzi?
(Dénes Zsófia)

73. oldal, Magvető, 1976.

Robotos Imre: Az igazi Csinszka Dokumentumriport

Aquarius P>!

Köszönöm a szereteted, de ne gondolj rólam többet, mint ami vagyok, szürke, sápadt kis küzdője az életnek, aki talán többet szenvedett, aki talán érzékenyebb, mint az átlagemberek; de aki önző, mint minden ember. Az, hogy szeretlek, talán az is önzés. – érzem, hogy szeretetre van szükségem, és érzem, hogy ezt a szeretetet csak Te vagy képes nekem megadni.
(Csinszka levele Tabéry Gézához)

24. oldal, Magvető, 1976.

Robotos Imre: Az igazi Csinszka Dokumentumriport

clyme >!

Vészi József, aki elsők között ismerte fel Ady tehetségét, írja Csinszkáról: „… Ady Endre megvalósult álma, egyetlen tiszta szerelme, szertefoszlott mámorok után végre megtalált igaz boldogsága volt. ”

6. oldal

Robotos Imre: Az igazi Csinszka Dokumentumriport

Kapcsolódó szócikkek: Ady Endre · Vészi József
clyme >!

(…) Vonzott a magasság, szédített a mélység, és nekem ugranom kellett…" (…)

18. oldal

Robotos Imre: Az igazi Csinszka Dokumentumriport

Aquarius P>!

Ady élete nem mozdulatlan eszményi képsor, hanem ellentmondásokkal teletűzdelt folyamat, nagy emberi fellángolásokkal és meghasonlásokkal.

157. oldal

Robotos Imre: Az igazi Csinszka Dokumentumriport

Aquarius P>!

Az igazság csak akkor igazság, ha nem csonkítja elhallgatás, kultikus elragadtatás, hagyományos elfogódottság vagy hamis kegyelet.

182. oldal

Robotos Imre: Az igazi Csinszka Dokumentumriport


Hasonló könyvek címkék alapján

Schein Gábor (szerk.): Füst Milán
Kenyeres Zoltán: Weöres Sándor
Illés Lajos: Tizenkét portré
Ady Lajosné: Az ismeretlen Ady
Komját Irén: Egy költői életmű gyökerei
Pintér József (szerk.): József Attila élete
Csisztay Gizella: Szerelmem, Varsó
Galamb Ödön: József Attila élete nyomában I. – Makói évek
M. Pásztor József: József Attila műhelyei
Halmai Tamás: Korszerű mágia