Értékelések 119

Nikolett_Kapocsi P>!
Robin Sloan: Penumbra úr nonstop könyvesboltja

Csodás könyvborító és egy olyan cím, ami minden könyvmoly álma. Ennél több pozitívumot nem tudok felhozni a könyvvel kapcsolatban. A popkultcsajok podkaszt legutóbbi epizódjában hallottam a könyvről, ami alapján felkerült a kívánságlistámra. Bár tudtam, hogy nem egy szépirodalmi remekmű, sokkal inkább egy könnyed kis nyomozós, szórakoztató kikapcsolódás, de ennél azért lényegesen többre számítottam. Az alapötlet még többé-kevésbé működőképes is lehetett volna, de a kivitelezés….a fülszövegben ígértekkel ellentétben a történet rettentően vontatott és unalmas, a poénok is meglehetősen vérszegényre sikerültek. Az író stílusán is van még mit csiszolni, előfordult, hogy oldalakon keresztül hosszas, részletgazdag leírásokkal teli mondatokban fogalmazott, aztán hirtelen nagyjából faék egyszerűségű mondatokra váltott át. A fordítás sem éppen a legjobb, rengeteg olyan nemzetközi szóval találkoztam, amiket „elfelejtett” lefordítani, pedig a hétköznapi életben inkább a magyar megfelelőjét használjuk. A szerkesztési és helyesírási hibákról meg ne is beszéljünk…na jó azért a VIDEOCSEVELY-t muszáj megemlítenem. Örülök, hogy nem saját példány, csak könyvtári olvasás volt.

Vanille_F P>!
Robin Sloan: Penumbra úr nonstop könyvesboltja

Valami egészen másra számítottam a cím alapján, és bár ötletesnek ötletes volt az alapötlet, sajnos az, ami végül kibontakozott belőle nem nyerte el a tetszésem. Már annyira elcsépelt, hogy folyton a technológia, meg a papír alapú tudás birkózik egymással – itt persze inkább egymás segítéséről van szó – de akkor is. Olyan érzésem volt végig, hogy na, majd itt jön valami egészen elképesztő, aztán vártam és vártam és vártam, és még mindig vártam, és egyszer csak vége lett a könyvnek.
Mennyire sajnálom azt a rengeteg lehetőséget, ami kiaknázatlanul hever a sorok között. Ennél százszorta kalandosabban is meg lehetett volna írni. Kár érte.

forrás P>!
Robin Sloan: Penumbra úr nonstop könyvesboltja

>!
GABO, Budapest, 2013
360 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636896553 · Fordította: Bori Erzsébet
Hirdetés
Nóra_Alpekné_Barna P>!
Robin Sloan: Penumbra úr nonstop könyvesboltja

Jó történet némi Dan Brown beütéssel. Érdekes, ahogyan ütközteti a könyvek világát a számítógépek világával – és ügyesen óvakodik attól, hogy elkötelezze magát egyik vagy másik mellett. Tetszett.

Veron P>!
Robin Sloan: Penumbra úr nonstop könyvesboltja

Még akkor szereztem be, mikor mindenki ezt olvasta a molyon, aztán csak várta a sorát…. Kicsit féltem, mert már nem is emlékeztem, miért is akartam, meg hogy mit is várhatok…
De nem volt rossz, még ha nem is tökéletes, csak hát könyvekkel ugye sokunkat könnyű levenni a lábáról.
Mert hát a szereplők nem annyira kidolgozottak, és a történet is döccen néha egyet, élen a kissé fura szerelmi szálakkal…. de a titokzatos könyvekkel és könyvesbolttal, a könyves szektával, az rpg vonallal, és a fílinggel, ahogy a 21. század találkozik a könyvekkel… maradjunk annyiban, hogy megfelelő hangulatban jól el lehet lenni vele :)