Penumbra ​úr nonstop könyvesboltja 265 csillagozás

Robin Sloan: Penumbra úr nonstop könyvesboltja

A ​Nagy Recesszió kiveti pályájáról Clay Jannont, a kezdő San Franciscó-i webdizájnert – hogy a véletlen szerencsének, a puszta kíváncsiságnak és a majmokéval vetekedő létramászási tehetségének köszönhetően Penumbra úr nonstop könyvesboltjának éjszakai műszakjában kapjon új állást.
De néhány nap múltán Clay gyanítani kezdi, hogy ez a bolt még annál is rejtélyesebb, mint amit az elnevezése sugall. Kevés vevő jön, de ők visszatérően, és ők sem vásárolnak semmit, hanem obskúrus köteteket „kölcsönöznek ki” az üzlet eldugott sarkaiból, valamilyen bonyolult, régóta fennálló rendszer szerint, amelyet a gnómszerű Penumbra úr irányít. Lehet, hogy a bolt csak fedőszerv?
Clay hamarosan belekezd a vásárlói szokások átfogó elemzésébe, és a barátait is bevonja a felderítő munkába. Ám amikor Penumbra úr elé tárják a felfedezéseiket, kiderül, hogy a titkok messze a könyvesbolt falain túlra vezetnek.

„Egy olyan korban, amelyben az igazi könyveket akciós kiárusításon kínálják a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
GABO, Budapest, 2013
360 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636896553 · Fordította: Bori Erzsébet
>!
GABO, Budapest, 2013
360 oldal · ISBN: 9789636897512 · Fordította: Bori Erzsébet

Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Clay Jannon


Kedvencelte 22

Most olvassa 12

Várólistára tette 262

Kívánságlistára tette 185

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Robin Sloan: Penumbra úr nonstop könyvesboltja

Kell-e egy könyvmolynak ettől jobb cím? Egyértelműen a borító és a cím volt az, ami miatt ezt a könyvet kikölcsönöztem a könyvtárból. Jó kezdet után, ami egy poros, régi, titokzatos könyvesbolt, ugyancsak rejtélyes tulajdonossal és még rejtélyesebb vevőkkel, akik igazából nem is vevők, vártam, hogy izgalmas és érdekfeszítő tudás birtokába jutunk majd, és ugyancsak hasonlóan izgalmas kalandokba bonyolódunk.

Sajnos ezek az események az én fantáziámat most nem tudták megragadni, előfordult, amikor kicsit izgalmasabbnak és érdekesebbnek találtam az eseményeket, de alapjában véve, legtöbbször unatkoztam. A Google és a könyvek rejtélyének ilyen módon való tálalása és megfejtése nem az én világom volt, nehezen olvastam ezt a könyvet.
Bővebben: https://konyvutca.blogspot.com/2020/03/boldogsag-es-kon…

Lynn>!
Robin Sloan: Penumbra úr nonstop könyvesboltja

Sosem hallottam erről a könyvről, most pedig @sztinus várólistázta és nagyon megtetszett. Gyorsan el is olvastuk együtt. És hogy mennyire jó volt!!

Végig izgultam, hogy mit fognak kihozni a régi és az új ilyen összeszövéséből. Van ugyanis benne papíralapú könyv és Kindle (meg egy csomó más olvasó), idősebb könyvesbolt tulajdonos és fiatal számítógéptudós csapat, modern szokások és régi hagyományok. Meg egy titkos társaság, ahová, ahogy az lenni szokott, nem egyszerű bekerülni. De érdemes. Nincsenek fájdalmas beavatási szertartások, csak belső feszültségek.

Amit mindképpen magammal viszek: vannak olyan dolgok, amiket nem lehet technológiával megfejteni. És általában ezek a legfontosabbak.

Juci P>!
Robin Sloan: Penumbra úr nonstop könyvesboltja

Ez egy jó recept alapján ügyesen összerakott kis könyv. Ha elképzelünk valamiféle egyenest, amelyen irodalmi-kultúrtörténeti nyomozós regények helyezkednek el, és az egyik végére odatesszük mondjuk a Foucault-ingát, akkor ez van kb. a másik végén – amikor a Nagy Rejtélyre/Misztériumra makacsul immúnis, abba bevonódni nem hajlandó digitális nomád zéró szakmai alázattal, ellenben komoly technológiai háttérrel beleüti az orrát a titkos társaság dolgába. Szóval inkább geekeknek íródott, mint „hagyományos” könyvmolyoknak.

2 hozzászólás
sztinus P>!
Robin Sloan: Penumbra úr nonstop könyvesboltja

Évek óta várok erre a könyvre, de megérte. Csak a legszuperebb szuperlativuszokkal tudnám leírni milyen jó.
Penumbra boltjában szeretnék én is dolgozni, mert csudahely ám!Jó karakterek, annyi humor, mosolyogtat végig. Jó törtènetvezetés, frappáns ès friss.

Nikolett_Kapocsi P>!
Robin Sloan: Penumbra úr nonstop könyvesboltja

Csodás könyvborító és egy olyan cím, ami minden könyvmoly álma. Ennél több pozitívumot nem tudok felhozni a könyvvel kapcsolatban. A popkultcsajok podkaszt legutóbbi epizódjában hallottam a könyvről, ami alapján felkerült a kívánságlistámra. Bár tudtam, hogy nem egy szépirodalmi remekmű, sokkal inkább egy könnyed kis nyomozós, szórakoztató kikapcsolódás, de ennél azért lényegesen többre számítottam. Az alapötlet még többé-kevésbé működőképes is lehetett volna, de a kivitelezés….a fülszövegben ígértekkel ellentétben a történet rettentően vontatott és unalmas, a poénok is meglehetősen vérszegényre sikerültek. Az író stílusán is van még mit csiszolni, előfordult, hogy oldalakon keresztül hosszas, részletgazdag leírásokkal teli mondatokban fogalmazott, aztán hirtelen nagyjából faék egyszerűségű mondatokra váltott át. A fordítás sem éppen a legjobb, rengeteg olyan nemzetközi szóval találkoztam, amiket „elfelejtett” lefordítani, pedig a hétköznapi életben inkább a magyar megfelelőjét használjuk. A szerkesztési és helyesírási hibákról meg ne is beszéljünk…na jó azért a VIDEOCSEVELY-t muszáj megemlítenem. Örülök, hogy nem saját példány, csak könyvtári olvasás volt.

efenera>!
Robin Sloan: Penumbra úr nonstop könyvesboltja

Annyira gyönyörű a borítója, sokkal szebb, mint az eredeti kiadásé, és ezért annyira akartam szeretni, hogy ez nem sikerült… =(
Nekem nagyon lassan indult be, többször is elkalandoztak a gondolataim. Aztán beindult, nagyon élveztem, aztán újra unalmassá vált, aztán a vége ismét jó volt. Szóval e miatt a hullámvasút miatt nem tudok, csak 3,5 csilagot adni. Valamint azért is, mert egy hatalmas nagy google reklámnak éreztem időnkén a könyvet, de ez már csak lehet az én butaságom. :)

2 hozzászólás
Navi P>!
Robin Sloan: Penumbra úr nonstop könyvesboltja

Hát, Dan Brown-nak ez mérföldekkel jobban megy. Egy fél évezrednél öregebb könyv, amiben benne van a halhatatlanság titka, de csak a kiválasztottaknak, meg felélednek, akik meghaltak. Ja, s mindezt a google és néhány hacker segítségével. Modern eszközök és régi könyvek, a technológia „istenítői” és „tagadói”. Pedig olyan jó kis történet lehetett volna belőle :( Több fantasy, misztikum, kevesebb google és imádtam volna. Sokkal többet vártam tőle.

Lady_L>!
Robin Sloan: Penumbra úr nonstop könyvesboltja

Festina lente, oh-la-la! Ez a könyv nagyon zsír volt, faltam minden szabad pillanatomban. Friss és ropogós, tiszta 2013, ha azok közé tartozol, akiknek már egy kávéautomata is félelmetes számítástechnikai kihívás, akkor jobb, ha kerülöd, ez nem teljesen az az ódon, poros regény, ami a könyvfétisiszták rajongásának tárgyát képezi általában. Nem mintha összességében nem arra lyukadna ki végülis, de csak annak, aki elég nyitott emellett a technikára is. Átrendeződik (megint) a világ, és a könyv (is) keresi a helyét a digitális világban. Számtalan kérdést felvet, mennyire lehet csak a számítógépekre hagyatkozni, hova vezet ez, milyen életet élnek azok az emberek, akik már teljesen a virtuális világban élnek (lásd Kat, akit naggyon utáltam az első pillanattól fogva:), és folyamatosan a régi és új ütköztetése. Olyan kérdések, amikről én is nagyon szeretek különböző emberekkel vitatkozni, nem csoda, hogy totál levett a lábamról a regény. A vége viszont kicsit leült nekem, túl sok volt az egyszerű megoldás, a vége talán kicsit didaktikus lett már, érződik az első regény-szag ebből, de mégis, mondom, szerintem azért zsír volt:)

10 hozzászólás
smetalin>!
Robin Sloan: Penumbra úr nonstop könyvesboltja

Kicsit csalódott vagyok, én valahogy több rejtélyre számítottam. A non-stop könyvesbolt és a titkos társaság, na meg az 500 éves alapító könyv megfejtése……..Ezek mind mind megmozgatták a fantáziám, de sajnos a sztori lapos lett. Ez az internet és a Google!!!! Nálam nem jó párosítás egy rejtély megfejtéséhez, persze ez a könyv nem is egy Da-Vinci kód, Penumbra Úr is lehetett volna kicsit titokzatosabb , na de ez egy modern kori könyv így a megfejtés is az lett.

Chöpp >!
Robin Sloan: Penumbra úr nonstop könyvesboltja

Kellemes olvasmány volt. Modern könyvesboltos – könyves kaland. Nem vártam tőle semmi eget rengetőt, és kaptam egy könnyed könyves rejtélyfejtést. Megérte elolvasni.


Népszerű idézetek

Chöpp >!

(…) a megfelelő könyv a megfelelő pillanatban.

359. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv
6 hozzászólás
Chöpp >!

Meglátjuk, mit hoz a holnap. Nagy szám lesz, akármi történik is.

267. oldal

7 hozzászólás
Lady_L>!

– Nem tudtam, hogy a maga korosztálya még olvas könyveket – mondja Penumbra felhúzott szemöldökkel. – Az volt a benyomásom, hogy mindent a mobiltelefonjukon olvasnak.
– Nem mindenki. Vagyunk még jó néhányan, akik, érti… szóval, akik máig szeretik a könyvek illatát.
– A könyvek illatát! – ismétli meg Penumbra. – Tudja, az már a vég, amikor az emberek az illatról kezdenek el beszélni. – Ezen elmosolyodik, aztán… aztán hirtelen eszébe jut valami, és összehúzza a szemét. – Elképzelhető az, hogy magának van egy… Kindle olvasója?
     Na hiszen. Olyan érzés, mintha az iskolaigazgató kérdezné meg, hogy van-e fű a hátizsákomban. De barátságosan, mintha kérni szeretne kicsit belőle. Történetesen tényleg van Kindle olvasóm. Elő is veszem az oldaltáskámból.

85. oldal, A könyvek illata

3 hozzászólás
Nita_Könyvgalaxis>!

Belépni egy könyvtárba, végighúzni a kezed a gerinceken… és nehéz nem érezni az alvó szellemek jelenlétét.

188. oldal

Chöpp >!

     – Vannak közöttünk, akik nagyon keményen dolgoznak.
     – Mit csinálnak?
     – Fiam! – mondta felvont szemöldökkel, mintha mi sem lehetne ennél nyilvánvalóbb. – Olvasnak.

30. oldal

Kapcsolódó szócikkek: olvasás
Lynn>!

Az asztalon egy kupac könyv áll, meg egy fémtartó frissen kihegyezett ceruzákkal. A könyvek között ott van a Moby Dick, az Ulysses, A láthatatlan ember egy példánya –úgy tűnik, ez egy bibliofileknek fenntartott kocsma.

2 hozzászólás
lutza>!

(miért is vált ki belőlünk kényelmetlen nyaktekerészést minden könyvesbolt?)

16. oldal

cassiesdream>!

Minden tagról vezetünk nyilvántartást, és minden vásárlóról is, aki egykor még taggá válhat, hogy nyomon követhessük a munkájukat. – Szünetet tartott majd hozzátette:
– Vannak köztük, akik nagyon keményen dolgoznak.
– Mit csinálnak?
– Fiam! – mondta felvont szemöldökkel. Mintha mi sem lehetne ennél nyilvánvalóbb.
– Olvasnak.


Hasonló könyvek címkék alapján

Caroline Kepnes: Te
Sam Savage: Firmin
Guillaume Musso: Az angyal hív
Susan Ee: World After – Túlélők világa
Christopher Moore: Mocskos meló
Christopher Moore: Vérszívó démonok
Kristen Harnisch: A borász lánya
Richard Kadrey: A végítélet kis doboza
Christie Golden: Assassin's Creed – Hivatalos filmregény