A ​szerzetes, aki eladta a Ferrariját 19 csillagozás

Robin Sharma: A szerzetes, aki eladta a Ferrariját Robin Sharma: A szerzetes, aki eladta a Ferrariját

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Julian Mantle sztárügyvéd, akinek szigete, repülőgépe, Ferrarija van, mindkét végén égeti a gyertyát, ötvenhárom évesen hetvennek látszik. Zaklatott, zűrös életvitele csaknem végzetes kimenetelű infarktushoz vezet. Mantle kap egy lehetőséget az élettől, amit jól használ fel. Eladja mindenét, kiszáll a jövedelmező ügyvédi irodából, és nekivág Indiának, hogy a lét értelmét keresse. Három évvel később hazatérve, barátja, John meghökken változásán, hiszen egy harmincasnak tűnő férfi áll előtte. Keleten tett spirituális utazása során Mantle a szerzetesektől tanult bölcs és gyakorlati tanítások segítségével hatékony módszert sajátít el szellemi-, fizikai- és lelki képességei felszabadítására. A nyugati gondolkodást a keleti filozófiával ötvözve, a szerző biztos utat mutat az olvasónak, hogy miként élhet bátrabban, kiegyensúlyozottan és boldogan.

Eredeti mű: Robin Sharma: The monk who sold his Ferrari

Eredeti megjelenés éve: 1997

Tartalomjegyzék

>!
Trivium, Budapest, 2016
240 oldal · ISBN: 9786155334542 · Fordította: Loósz Vera
>!
Trivium, Budapest, 2014
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155334139 · Fordította: Loósz Vera
>!
Trivium, Budapest, 2014
240 oldal · ISBN: 9786155334542 · Fordította: Loósz Vera

1 további kiadás


Kedvencelte 2

Most olvassa 5

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 22


Kiemelt értékelések

>!
papeerzsepi
Robin Sharma: A szerzetes, aki eladta a Ferrariját

Húú, ez a könyv! Igazi érzelmi hullámvasút! Nagyon elgondolkodtat és változásra/változtatásra késztet, arra, hogy újragondold az életed. Volt olyan, hogy egy oldal után le kellett tennem, mert már nem bírtam…amikor úgy szembesít a hibáiddal, hogy rávezet és magadtól döbbensz rá, nem könnyű. Volt, hogy sírtam is. Akkor fáj ennyire valami, amikor változás előtt vagyok vagy éppen benne. Akkor minden fáj és idő kell míg a folyamat végig megy, de már tudom, hogy csak jobb lesz és az alagút végén ott a fénysugár. Csak valamiért még a sötétben kell tévelyegnem.

>!
agocs
Robin Sharma: A szerzetes, aki eladta a Ferrariját

Nem mondom, hogy életem legjobb könyve volt, a stílusa nem túl magával ragadó, de adott egy-két dolgot.

>!
Szendrei_Nagy_Szabolcs
Robin Sharma: A szerzetes, aki eladta a Ferrariját

Zseniális könyv, csak ajánlani tudom, minden szava kincs, le se tudtam tenni

>!
Szgabro
Robin Sharma: A szerzetes, aki eladta a Ferrariját

Nagyszerű könyv egy nagyszerű írótól, rengeteg tanítással, egy érdekes, magával ragadó történetbe építve.

>!
thpth
Robin Sharma: A szerzetes, aki eladta a Ferrariját

Ha tudományos tárgyilagossággal vizsgálom ezt a könyvet, akkor képletesen szólva egy sünt (semmitmondóan üres nagyzolást) látok, amelyik elbújt egy romban (romantikus, orientalista maszlagban). Ha viszont a felépítettsége és a szándékoltsága felől közelítek, akkor ez a könyv egy mnemotechnikát és mester-tanítvány dialógust egyaránt tartalmazó, fejlesztő szándékú, ezoterikus remekmű, amely nem véletlen lett világsiker.
Saját szempontomból (egy ember, aki valószínűleg sohasem fogja megvenni a tűzpiros Ferráriát és valószínűleg sohasem fogja leborotválni tarkopaszra a fejét, mint a szerző) nézve mindkét megközelítést egyidejűleg érzékelem. A lelkesült önfejlesztéssel kapcsolatosan sajnos Martin Seligmannal értek inkább egyet, aki könyvet is írt arról, hogy van olyan dolog, amin változtathatsz, és van jócskán olyan is, amin nem (de idővel megtanulsz ezekkel együtt élni).
Záró elmélkedések: 1. Lehet ugyanis valami attól még jó könyv, hogy nekem alapfeltevéseim miatt alapvetően nem nagyon tetszik (?!) 2. Ha ezoterika, akkor inkább Ken Wilber, mert ő tartalmasabb és mélyebb (?!) (Bocs' Robin Sharma!)

>!
afuge
Robin Sharma: A szerzetes, aki eladta a Ferrariját

Rövid úton állapítottam meg, hogy ez a könyv (szerintem) szörnyű. Talán egyetlen mentsége, hogy eredetileg 1997-ben adták ki, tehát annyira már nem mondható naprakésznek – egyes gondolatai azóta már elterjedtebbek és ismertebbek is (pl. a mindfulness); azonban, eltekintve a fröcsögően negédes, erőltetetten idealista, számomra irritálóan gyermekire lebutított stílustól (nem tudom eldönteni, hogy egyszerűen a hiperpopulista amerikai stílus vagy egy szörnyű magyar fordítás okozza-e ezt), hiába tartalmaz néhány jó gondolatot, annyi hiba és véleményem szerint konkrétan káros elv és elgondolás van benne, hogy nem érdemel egy csillagnál többet.

Szintén eltekintek a fogalomhasználati homályosságoktól is (pl. a különböző vallások és hitrendszerek egészen mást értenek „megvilágosodás” alatt – a könyv alapján viszont a szerzőnek láthatóan fogalma sincs arról, hogy a valódi buddhista vagy taoista rendszerek hogyan gondolkodnak erről) – azonban így is több olyan gondolatot ír a könyv, amit konkrétan kerülendőnek tartok:

» A negatív gondolatok erőltetett kizárása (81. oldal) a legkevésbé sem megoldás semmiféle problémára; pont, hogy a problémákkal való megküzdést lehetetleníti el.
» Kizárt dolog, hogy egy megvilágosodott ember olyat mondjon, hogy „ha nem érem el ezeket a célokat életem végéig, […] kielégítetlenül és elégedetlenül halok meg.” (94. oldal) – Ez olyan szinten ellentétes a megvilágosodás, ezáltal pl. a földi dolgokhoz való ragaszkodástól való megszabadulás gondolatával, hogy el nem tudom mondani. Azt állítani, hogy a boldogság valódi forrása a teljesítmény (előző oldal) – abszurd, de legalább is félremagyarázott ilyen formában.
» A félelemmel való azon megküzdési stratégia, hogy egyszerűen tedd meg, amitől félsz (124. oldal) szerintem rendkívül káros – anélkül, erőből lebontani félelmeket, hogy az ember megértené az azokat tápláló belső hiedelmeit… egyrészt szerintem nem is igazán lehetséges, másrészt egyáltalán nem segít ezen hiedelmek feloldásában. Ráadásul a könyv hemzseg az ilyen jellegű tanácsoktól, amelyek jól hangzanak, de teljesen irreális a kivitelezésük.
» Az pedig konkrétan hibás ajánlás, hogy a napi 6 óra alvás elegendő egy átlagember számára – tudományosa igazolták azóta, hogy 7 óránál kevesebb alvás egy rakás betegséggel, köztük az Alzheimer-kór kialakulásával is korrelál, ezért minimum napi 7, inkább 8 óra alvást javasolnak.

Számomra vállalhatatlan, hogy a könyv konkrétan „garanciákban” és bizonyosságokban beszél („ha ezt meg ezt csinálod, garantáltan megváltozik az életed”); ráadásul szinte kizárt dolog, hogy bárki képes lenne egyszerre ennyi változtatást bevezetni az életében – ez se nem reális, se nem javasolt. Bár a szokások bevezetéséről vannak jó gondolatai, manapság sehol nem javasolják azt, hogy gyakorlatilag egyik napról a másikra változtasd meg az életed, és próbálj meg 21 nap alatt tizen-x változtatást bevezetni… míg a könyv ezt sugallja.

Óva intek mindenkit a műtől; nagyságrendekkel jobb önfejlesztő könyvek találhatóak már manapság, akár spirituális megközelítésből, akár (viselkedés)pszichológiai oldalról akar valaki közelíteni a témához.

>!
technoid
Robin Sharma: A szerzetes, aki eladta a Ferrariját

Érdekes koncepció ez a könyv. Olyan, mint egy Hollywoodi forgatókönyvnek és egy buddhista tanmesének a ötvözése. Emiatt elég ambivalens érzéseim voltak az olvasása közben. Vannak jó meglátások, praktikus életvezetési ötletek benne, amiket tényleg lehet hasznosítani, de mindez elképesztően modoros és didaktikus stílusban van előadva, ami számomra nagyon fárasztó volt, és többször majdnem abbahagytam. Érdemes elolvasni, de a stílusa nem való mindenkinek.

>!
denesg
Robin Sharma: A szerzetes, aki eladta a Ferrariját

Nagyon jó könyv, kötelezővé tenném. Nem bírtam letenni, bármennyi szabadidőm volt ezt olvastam. Remek történet remek köntösbe ágyazva, nagyon jól meg van írva szerintem és nagyon hasznos dolgokat tartalmaz, természetesen csak azok számára, akik fogékonyak az ilyesmire.


Népszerű idézetek


Hasonló könyvek címkék alapján

Pierre Franckh: Kívánjunk sikeresen!
Stylianos Atteshlis: Gnózis
Wictor Charon: A misztikus út
Rákos Péter: Önismeret dióhéjban
Claus Riemann: Mély forrás
F. E. Eckard Strohm: Atlantisz angyalai
Wictor Charon: Az ember két élete
Gregg Braden: Kollektív beavatás
Szentmihályi Klára: A fény szeretet szószólói
Richard Bach: A Messiás kézikönyve