Megjelenésének várható időpontja: 2020. június 4.

Emlékkönny 21 csillagozás

Egy igen-zet története
Robin O'Wrightly: Emlékkönny Robin O'Wrightly: Emlékkönny

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az első világháború vége után két évvel, a gyűlölet és félelem káoszában szerelem bontakozik ki egy fiatal francia katona és egy falusi magyar leány között…
Van-e közös jövőjük a trianoni békeszerződés árnyékában, vagy elsöpri őket a történelem vihara?
Mitől válik mégis különlegessé ez a történet, ha egyszer a háborúban oly gyakori esemény övezi?
Vajon összehozható-e újra a viharvert, csonka család, és ha igen, hogyan, ha pedig nem, miért?
Hogy tudta meg a szerző ezt az egészet?
Mi lett volna, ha…?
És mi történt valójában?
A szeretet és a szerelem vajon tényleg mindent legyőz?
Erre a tömérdek kérdésre Robin O’Wrightly harmadik regénye, az Emlékkönny válaszol.
1920-tól napjainkig száz év pereg le, amelyben egy megrendítő családi legendárium tárul fel valós eseményeken alapuló, de mégis meseszerű formában.
A könyv célja a halottak hazugságból való megtisztítása, a lehetséges bűneik feloldása, és a megismert igazság kimondása.

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tartalomjegyzék

>!
puhatáblás · Illusztrálta: Szabó Borka · Megjelenés időpontja: 2020. június 4.
>!
384 oldal · ISBN: 9789631275704 · Illusztrálta: Szabó Borka

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Jean-Pierre Moulin · Rácz Olivér (Olivier Boyar) · Antoine de Saint-Exupéry · Maurerné Rácz Éva · Rácz Simon · Rácz Virág (Fiorentine Mathieu)


Kedvencelte 4

Most olvassa 1

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

>!
l_moni
Robin O'Wrightly: Emlékkönny

Robin O'Wrightly: Emlékkönny Egy igen-zet története

Mindenképpen 5 csillag, ha lehetne többet adnék.
Nem azért olvastam sokáig mert nem tetszett, dehogy is. Azért mert nem volt úgy időm. Ez a könyv magával ragad. Ott vagy te is az első világháborút követő napokban, hetekben. Ismerkedsz, érzel.
Majd telnek az évek, jön a második világháború, a szocializmus.
Egy kicsit a nagymamámmal is töltöttem ezt a hónapot, igazán jó volt…
Köszönöm szépen @Borka_V_Szabó, csodálatos könyvet írtál a családotokról, és köszönöm, hogy ráébresztettél, beszélgetnem kell még a mamival, faggatnom a fotókról amiket nála találtam :) Nem lesz szerintem ennyire kalandos …

http://akonyvekvarazslatosvilaga.blogspot.hu/2018/03/ro…

2 hozzászólás
>!
Laura_Bakos
Robin O'Wrightly: Emlékkönny

Robin O'Wrightly: Emlékkönny Egy igen-zet története

Az Emlékkönny egy szépirodalmi kötet, amely valós eseményeken alapuló könyv.
Az első világháború eseményei után veszi fel a fonalat, és az írónő dédszülei indítják el a cselekményt. Furcsa volt elmélyülni benne. Őszintén, mélyen haragszom magamra, amiért csak most kezdtem bele a regénybe. Eddig halogattam, miközben tanúbizonyságot nyert, hogy Robin ezen írása lett számomra az abszolút befutó.
Szeretek a magyar történelem viharosabb századaiban kalandozni, és itt bőven akadt mit megismerni.
Leginkább a címe fogott meg. Egy ideig folyamatosan Emlékkönyvnek olvastam, és csak megkésve esett le, hogy sokkal egyedibb, tartalmilag is leíró címet kapott a szerzőtől, mint azt hittem. Az Emlékkönny szerintem arra akar utalni, hogy írás közben, emlékek alapján állította össze magát a történetet, miközben sok vidám, és még több szomorú titokra is fény derült. Furcsa, de pont ez az, ami annyira megfogott benne. Nem volt se túl szép, se túl szomorú, hanem valóságos.
Azért minden tiszteletem Robin O'Wrightlynak, hogy ilyen gyönyörű fogalmazással elénk tárta a családja nem mindennapi történetét. Egy feladat miatt nekem is hasonló kutatómunkát kellett csinálnom, de én sajnos csak kisebb részleteket találtam a családi emléktárban. A szerző viszont mélyre ásott, keresett, kutatott, és bár akad benne fikció, de még így is eláll az ember lélegzete olvasás közben. Ezt komolyan írom, mert az enyém teljesen elállt. Na, de lássuk a könyvet!
Bővebben itt --> https://krvilagakonyvek.blogspot.com/2018/09/robin-owri…

3 hozzászólás
>!
Judyt IP
Robin O'Wrightly: Emlékkönny

Robin O'Wrightly: Emlékkönny Egy igen-zet története

Egy történet, amelyet a történelem írt. Egy történet, amely a maga tökéletlenségével a szívembe kúszott. Megmutatja, hogy az élet mennyire tud kegyes és kegyetlen lenni egyszerre, hogy a döntéseink mennyire befolyásolják a saját és a szeretteink sorsát és hogy egy-egy rossz – jónak vélt – döntésünk mekkora károkat tud okozni a lelkekben. És megmutatja a szeretet és a küzdelem erejét is.
Bepillantást enged egy ember lelkébe, abba, ahogy a szívében születő szeretet kristályok ismeretlen felmenői iránt nyújtózkodnak, és bár sosem ismerhette őket, mégis mérhetetlenül sok-sok érzelmet táplál.
Sok mindent mesél és tanít ez a könyv, ez a történet. Hát figyeljünk rá oda, kincset érő tanácsokat kaphatunk tőle.

Amit nem tudtam hova tenni, hogy kicsoda Perle és Tomi. Persze tudtam kapcsolni magához a történethez, hiszen a történelem ismétli önmagát és kicsit a sors amolyan második esélyének éreztem, ugyan más emberekkel a főszerepben. De bevallom kicsit feleslegesnek éreztem. Ellenben a két fiatal történetét egy teljesen különálló sztoriban el tudnám képzelni. :)

Köszönöm @Borka_V_Szabó, hogy megosztottad velünk ezt a csodás-fájdalmas, ám mégis szeretettel teli történetet. ♥

Bővebben: https://watchaholics.hu/2018/09/14/robin-owrightly-emle…

>!
384 oldal · ISBN: 9789631275704 · Illusztrálta: Szabó Borka
15 hozzászólás
>!
GingerKid I
Robin O'Wrightly: Emlékkönny

Robin O'Wrightly: Emlékkönny Egy igen-zet története

Először is nem lehetek elég hálás @Borka_V_Szabó -nak, hogy a kezeim közé engedte ezt a történetet. Bevallom féltem tőle, mert végig úgy éreztem, mintha valami törékeny, de nagyon értékes kincset tartanék a kezemben, amivel óvatosan kell bánnom.
Nos, lehet írni szép, megható, izgalmas, értékes történeteket, egy kis fantáziával, gyakorlattal, de mégis, a legnagyobb „mesék” az életből születnek, és sokszor a saját életünkből. Boldog vagyok, hogy gazdagabb lehettem ezzel a történettel. Ez a könyv rólunk szól. Igazából bármelyikünkről is szólhatna, mert annyira emberi, és mégis annyira mesés.
Sokig gondolkodtam, mit írjak róla, de azt hiszem felesleges elemezgetni.
Egy valóságos mese, milliónyi érzéssel átitatva.
Köszönöm, hogy a részese lehettem.

3 hozzászólás
>!
Kiss_Csillag_Mackólány P
Robin O'Wrightly: Emlékkönny

Robin O'Wrightly: Emlékkönny Egy igen-zet története

1. Éva és Jean-Pierre története azonnal bekucorodott az agyamba, lelkembe, alig vártam, hogy olvashassam, hogyan tovább, mi lesz ebből a várható, kiszámítható kapcsolatból, ami mindezek ellenére néha bizony csöppnyi könnyeket csal a szemembe.
2. Palika világrajötte megváltoztatta mindenki világát, és egyértelmű volt számomra, amit felvállalt Éva, ahogyan kialakította életüket.
3. Pál házassága már majdnem tökéletes lett volna Ginával és a két életrevaló és okos gyerekkel, bántotta a lelkemet a durvaság, amit lehet bármire is fogni, az attól még létezik.
4. Gina félve-határozottsága tetszett, kár, hogy néha-néha rosszué döntött.
5. Jean-Pierre? Egyszerre volt egyenes de gyáva, ám mégis mindvégig szerethető.
6. Simon sajnáltam a rossz döntése miatt, de a vér az vér, Olivérre büszke voltam, dicsértem magamban, még amikor bizony nem csöppet volt buta, akkor is. Sajnos ő is rosszul döntött.
7. Pál volt a legnegatívabb szereplő a szememben, Jean-Pierre a legpozitívabb.
8. A vége-fejezet már majdnem elrontotta számomra a befejezés élményét, nem tetszettek a durva, vulgáris kifejezések. Azt sajnáltam, hogy Tamás nem a Rácz-vonalon született.
Végezetül: régen olvastam ilyen lebilincselő történetet, köszönöm a szerzőnek. Nyilván nem lehet mindennel mindenkinek megfelelni, de a számomra vélt hibák ellenére is egy fantasztikus élmény volt az olvasás.
Ha lehetne, nem öt csillagot adnék, hanem sokszor ötöt!

3 hozzászólás
>!
Mariann_Czenema P
Robin O'Wrightly: Emlékkönny

Robin O'Wrightly: Emlékkönny Egy igen-zet története

Csak a családtörténet részt olvastam el, a közelmúltat tartalmazó történetet már nem.
De wow!
Egyrészről szövevényes, majdnem krimiszerűen izgalmas családtörténet volt; másrészt nagyon terszett, hogy a szerző mennyire pártatlan, igazságos bírt maradni. Nyilván van véleménye, mégse adott hangot neki, vagy szeméremből, vagy egyszerűen bölcsességből.
Hisz mindenki a saját keresztjét hordja, és végül a halálos ágyán önmagának kell elszámolnia élete hibáival.
De szeretet akkor is süt a szövegből, mind az ismeretlen dédapa felé, mind Gina nagymama felé. Valószínűleg a gének szava ;-)
Tetteink, döntéseink irányítják a sorsunkat, minden nap, ezt hajlamosak vagyunk elfelejteni. Ez a regény viszont épp az emberi döntéseket állítja középpontba, és az abból leágazó családi sorsot. Ami még érdekfeszítő, az a tudat, hogy ha az író valamelyik felmenője másként dönt, akkor ez egy francia regény lenne, aminek a fordítását olvashatnánk, az anyanyelvi verzió helyett.
Vajon az más volna, más élet, más szereplők, más befejezés?
Izgalmas kérdések ezek, rengeteg mindent felvett ez a történet, az olvasó saját családjával kapcsolatban.
Nagyszerű, különleges regény volt, jó szívvel ajánlom!

3 hozzászólás
>!
Papírra_vetett_gondolataim
Robin O'Wrightly: Emlékkönny

Robin O'Wrightly: Emlékkönny Egy igen-zet története

Egy csodálatos szívig hatoló szerelmi történet. Egy döntés,ami megváltoztatja az egész életed. Imádtam !
Bővebb áradozás a blogon:
https://papirravetettgondolataim.blogspot.com/2018/08/e…

3 hozzászólás
>!
Stephanie_Ford_és_Városi_Emese I
Robin O'Wrightly: Emlékkönny

Robin O'Wrightly: Emlékkönny Egy igen-zet története

No, csak a végére értem, de a hosszas olvasásnak nem a könyv volt az oka, hanem hogy magánéleti okok miatt nem ment maga az olvasás. Van ilyen, nem?

Nagyon szeretem a családregényeket, főleg az olyanokat, aminek valóságalapja is van. Habár végig ott lebegtek előttem az évszámok, mégis időtlennek tűnt a cselekmény, mert inkább személyeket követett, mint történelmi eseményeket. Jó volt ez így.
Éva sértettsége és makacssága, valamint Jean-Pierre megalkuvó természete magával hozta a mindkettejük számára boldogtalan végkifejletet. Sok rossz tulajdonságuk öröklődött az utódokra, bár az agresszió számomra így sem magyarázható. spoiler
spoiler
Összességében kellemes olvasmány volt szerethető, nagyon is emberi szereplőkkel. Még közelebb hozta őket a tudat, hogy ők valóban élő személyek voltak, és ezek a dolgok akár meg is történhettek velük.
A végén Tomit és Perle-t valahogy nem tudtam hozzákapcsolni a történethez. Érdekes volt a túlélésük, de Éva és Jean-Pierre életéhez nem tettek hozzá. Ennél a résznél többször megkérdeztem, hogy még ez is a könyv része, vagy csak egy végére beillesztett novella?
Jó volt a szerző beszámolója, hogyan jutott el hozzá az őseinek a története. spoiler

Kíváncsian várom az átszerkesztett verziót.

3 hozzászólás
>!
Molymacska P
Robin O'Wrightly: Emlékkönny

Robin O'Wrightly: Emlékkönny Egy igen-zet története

Béláim, ezt megszültük.
Először is le kell szögeznem, hogy családregényt ha kettőt olvastam eddig, azt is véletlenül, ez pedig egy alapvetően családregénynek indult dolog. Ami hihetetlen, de nem volt zavaró, mert a történetek annyira fordulatosak voltak, és annyira szépek.
Sokkal inkább éreztem történelmi romantikusnak, ami a maga módján még szép is. Ami miatt megmaradt a történelmi, hogy olyan szépen vannak kifejezve a kor jellegezettségei (nem csak szépen, viccesen is. Meg szomorúan. Meg szívbemarkolóan. Egy érzelmi hullámvasút a könyv, és még csak a cselekményre se tértem rá!) a cselekmény pedig ebbe simul bele, és így együtt adják a könyv szépségét.
Ami még gyönyörű, azok az illusztrációk. Remekek, Borkának megvan a stílusa, ami elég egyedi (én nem láttam még ilyet, de lehet hogy attól még van) de nagyon kifejező. Nemcsak a személyeket alkotta meg, de velük a kort is, és együtt egy olyan kombinációt, ami a szöveg mellé még egy kapaszkodó, hogy mi is történt…
Nagyon tetszett, imádtam, szerettem, de azért nem volt könnyű olvasmány számomra (tudom, ezzel egyedül vagyok) de határozottan kijelenthetem: egy nagyon jó családregényt olvashattam :)

1 hozzászólás
>!
Borka_V_Szabó IP
Robin O'Wrightly: Emlékkönny

Robin O'Wrightly: Emlékkönny Egy igen-zet története

Ez azon ritka alkalmak egyike, amikor az író is plecsnit zsebel be (Száz évig vagány leszek én is!). spoiler

Félreértés ne essék, az öt csillag nem az írót méltatja, inkább a nagy Egészet, ami összehozta, míg én is csak pislogtam. Nevezzük Istennek, Univerzumnak, Nagy Ló… Random Függvénynek, Spagettiszörnynek, Teáskannának, akárminek… Mondhatni: spoiler

Mikor megírtam az Emlékkönnyet, másfél hónapig valami elképesztő transzállapotban leledztem. Utána egy évig rá sem bírtam nézni, szó szerint (a mappákat, képeket, dokumentumokat kikerültem). Egy évvel később felhajítottam a MEK-be, jó lesz az ott, és úgy hagytam. Tavaly májusban a Kultúrkocsma FB-oldalon, meggondolatlan hevességemben viszont behoztam ötletként: mi lenne, ha lemenne részletekben, a Rund rovat nyitányaként? spoiler Mit vállaltam! Te jó ég! Kinyitottam Pandora szelencéjét… Újra el kellett olvasnom, ahogy szedtem szét részekre. spoiler

Kit szeretek nagyon, olthatatlanul? spoiler
Kit sajnálok, a szeretet mellett? spoiler
Kit utálok? spoiler

Ígértem coming outot az olvasóknak és az érdeklődőknek: spoiler

Jó, ez nem az igazi coming out volt… Az igazit már beleírtam a könyvbe. Már ott van valahol a sorok között. Tessék elolvasni! ;)


Népszerű idézetek

>!
Borka_V_Szabó IP

Túl sokáig volt kemény katona, felelős pilóta, erős apa, magabiztos üzletember és kötelességtudó herceg.
Most már hadd legyen csak simán érző, megtört ember.

242. oldal - 1966 – „Irány a palota” (MEK, 2017)

Robin O'Wrightly: Emlékkönny Egy igen-zet története

Kapcsolódó szócikkek: Jean-Pierre Moulin
>!
Borka_V_Szabó IP

Hol a helyünk? Egymás kezében és szívében, nem pedig egymással szemben, egy lövészárok vagy egy bombázó takarásában… Szabadon, egyenlőn, testvérként – európaiként.

Robin O'Wrightly: Emlékkönny Egy igen-zet története

>!
Judyt IP

– És kisfiú lesz vagy kislány?
– Ó, ezt ilyenkor még nem lehet tudni, mi lesz…
– De jó, akkor lehet kiskutya is?!

306. oldal, 297 1977 – „Egy élet margójára írva” (Magánkiadás, 2016)

Robin O'Wrightly: Emlékkönny Egy igen-zet története

>!
Boca_Isabela

„Szeretni nem annyit jelent, mint egymás szemébe nézni, hanem azt jelenti: együtt nézni ugyanabba az irányba.”

Robin O'Wrightly: Emlékkönny Egy igen-zet története

Kapcsolódó szócikkek: Antoine de Saint-Exupéry
1 hozzászólás
>!
Borka_V_Szabó IP

A házasság egy dolog, a család meg a másik. A vér mindig erősebb, mint a szív.

Robin O'Wrightly: Emlékkönny Egy igen-zet története

>!
l_moni

Ó, boldog gyermekkor, hogy néha olyan méltatlanul gyorsan múlik el…!

Robin O'Wrightly: Emlékkönny Egy igen-zet története

>!
l_moni

Két szőke, kékszemű, babaképű kisfiú – persze maguk voltak az ördögök, ha arról volt szó. De mindent elintézett egy mosoly és a kegyetlenül hatalmas dumájuk.

Robin O'Wrightly: Emlékkönny Egy igen-zet története

Kapcsolódó szócikkek: Rácz Olivér (Olivier Boyar) · Rácz Simon
>!
l_moni

Eljött a következő nap, csicsergős madárhangú reggellel, megbolondult koratavaszi nyárral, felbolydult bükkösfalvi élettel.

Robin O'Wrightly: Emlékkönny Egy igen-zet története

>!
Molymacska P

…ebben a háború hasogatta világban legkevésbé a
párkeresésre volt idő.

9. oldal

Robin O'Wrightly: Emlékkönny Egy igen-zet története

>!
Molymacska P

– Ugyan, Dénes komám, adjál már nekik egy pofa sört, hadd menjenek tovább! Ugye nem akarunk mind meghalni itt, francos kéztől?
Ennyiben maradtak, a katonák kiszolgálást kaptak, és még pénzt sem fogadtak el tőlük, persze ha lett is volna nekik koronájuk, akkor sem adtak volna, háború volt, a sörért és borért békében maradással fizettek akkoriban. Jó esetben. Most éppen jó eset volt, a bükki lakosság nagy szerencséjére.

12. oldal

Robin O'Wrightly: Emlékkönny Egy igen-zet története


Hasonló könyvek címkék alapján

Daniel Katz: Amikor nagyapám átsíelt Finnországba
Alexander Waugh: A Wittgensteinek
Kate Morton: Felszáll a köd
Sebastian Faulks: Madárdal
Ciril Kosmač: Szép tavaszi nap
Surányi Miklós: A csodavárók I-III.
Sorin Titel: Asszony, íme a te fiad
Italo Svevo: Zeno tudata
Victoria Hislop: A sziget
Lucinda Riley: Fény az ablak mögött