Emlékkönny (Emlékkönnytár) 31 csillagozás

Egy igen-zet története
Robin O'Wrightly: Emlékkönny Robin O'Wrightly: Emlékkönny

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az első világháború vége után két évvel, a gyűlölet és félelem káoszában szerelem bontakozik ki egy fiatal francia katona és egy falusi magyar leány között…
Van-e közös jövőjük a trianoni békeszerződés árnyékában, vagy elsöpri őket a történelem vihara?
Mitől válik mégis különlegessé ez a történet, ha egyszer a háborúban oly gyakori esemény övezi?
Vajon összehozható-e újra a viharvert, csonka család, és ha igen, hogyan, ha pedig nem, miért?
Hogy tudta meg a szerző ezt az egészet?
Mi lett volna, ha…?
És mi történt valójában?
A szeretet és a szerelem vajon tényleg mindent legyőz?
Erre a tömérdek kérdésre Robin O’Wrightly harmadik regénye, az Emlékkönny válaszol.
1920-tól napjainkig száz év pereg le, amelyben egy megrendítő családi legendárium tárul fel valós eseményeken alapuló, de mégis meseszerű formában.
A könyv célja a halottak hazugságból való megtisztítása, a lehetséges bűneik feloldása, és a megismert igazság kimondása.

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tartalomjegyzék

>!
Mogul, 2020
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156170002 · Illusztrálta: Szabó Borka
>!
Mogul, 2020
330 oldal · ISBN: 9786156170019 · Illusztrálta: Szabó Borka
>!
384 oldal · ISBN: 9789631275704 · Illusztrálta: Szabó Borka

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Jean-Pierre Moulin · Rácz Olivér (Olivier Boyar) · Antoine de Saint-Exupéry · Maurerné Rácz Éva · Rácz Simon · Rácz Virág (Fiorentine Mathieu)


Kedvencelte 7

Most olvassa 1

Várólistára tette 36

Kívánságlistára tette 46


Kiemelt értékelések

Tarja_Kauppinen IP>!
Robin O'Wrightly: Emlékkönny

Robin O'Wrightly: Emlékkönny Egy igen-zet története

Szépirodalmi igényű, non-fiction történelmi regény rendkívül stílusos, szépiaszerű illusztrációkkal. Az írónő családtörténetét regéli el ez a kötet a XX. század viharain keresztül, egy erdélyi településről indulva napjainkig, két világháborún és számos súlyos döntésen és személyes megpróbáltatáson, tragédián át. A szöveg igényességét épp a sallangmentessége adja, mintha csak egy nagyszülő vagy dédszülő visszaemlékezését hallgatnánk, olvasnánk. Az írónő – teljes joggal – nem érzi szükségét annak, hogy túlburjánzó szóképekkel vagy hasonlókkal nyomatékosítsa mondandóját, hiszen az a legkevésbé sem szorul nyomatékosításra: az emberélet a maga valóságában, realisztikusságában a legmegrendítőbb, hiszen hasonló megpróbáltatásokon mentek keresztül mindannyiunk felmenői a múlt század során. A történet nagyon emberi, mondhatjuk azt is, hogy hétköznapi, hiszen nem a megdöbbentő kalandok vagy a hihetetlen fordulatok teszik egy család történetét megindítóvá, hanem azok a vívódások, amelyek által az egyszerű, hétköznapi emberek megpróbálnak megbirkózni mindazzal, amin keresztülmenniük rendeltetett. Sokunk genealógiájában akadhat házasságon kívül született gyermek, akinek vér szerinti apja egy, a faluban állomásozó katona, a generációkon átívelő terhekkel pedig a legjobb, amit tehetünk, hogy tőlünk telhetően megbirkózunk velük, hogy ne adjuk át őket akaratlanul is a leszármazottainknak. Ma már számos módszer van erre, pszichoterápia, traumafeldolgozás, stb., a XX. század viszontagságai közepette azonban az emberek még magukra voltak utalva, s bizony nem könnyű eldönteni, hogy mivel teszünk jobbat: ha egy megrázó titkot magunkkal viszünk a sírba, egy életen át, ha úgy tetszik, hazudva a szeretteinknek, de megóvva őket ezzel a sérüléstől, vagy inkább az őszinteséggel, mely azonban beláthatatlan következményekkel is járhat.
Ismétlem a lényeget: szépirodalmi igényű, valóságalapú családtörténet, melyet a grafikus végzettségű szerzőnek a régi fényképek stílusát idéző illusztrációi tesznek még színesebbé. Köszönöm @Borka_V_Szabó-nak, hogy eljuttatta hozzám ezt a csodálatos kötetet, ráadásul dedikálva, s kezdem is a hozzá kapcsolódó novellát legott. :)

2 hozzászólás
Törpillaa P>!
Robin O'Wrightly: Emlékkönny

Robin O'Wrightly: Emlékkönny Egy igen-zet története

Először is hatalmas köszönettel tartozom @Borka_V_Szabó-nak, hogy alkalmasnak talált arra, hogy még megjelenés előtt elolvashattam, és megismerhettem, egy lenyűgöző, szívig hatoló családi történetet, amit a történelem írt meg, vagy a sors. :-) Teljesen magával sodort, és csak vitt magával az első oldaltól az utolsóig, alig bírtam letenni, csakúgy faltam az oldalakat, míg össze nem folytak a betűk a szemem előtt. Annyira imádom ezt a gyönyörűen megírt történetet, a két szerelmespárról, akiket szétválasztott a balsors, annyira reménykedtem, hogy minden jóra fordul, de aztán mégsem… Sokszor fájt, amin keresztül kellett menniük, nagyon sajnáltam őket, de az élet mindig közbelépett. Mindegyik szereplőt nagyon szeretem, Jean-Pierre-t, Évát, Pált még akkoris, ha néha durva volt. Ginát, Simont, és Olivért is. Sok mindenen keresztül mentek, sok mindent átéltek, amiért meg kellett szenvedniük, de mégis boldogok voltak így vagy úgy. Nagyon izgalmas volt, és jópárszor mosolyt csalt az arcomra, megleptek a váratlan fordulatok. A vége nekem nagyon tetszett, ahogy lezárta Borka a történetet, és a stílusa is nagyon, nagyon tetszett, de ezt szerintem ő is tudja, hisz nem egyszer említettem már. :-) Mindenkinek csak ajánlani tudom, Borka eszméletlenül jól ír, és a mondanivalója is nagyon, nagyon szép. :-) Én biztos vagyok benne, hogy újra fogom olvasni. :-)

13 hozzászólás
Anarchia_Könyvblog>!
Robin O'Wrightly: Emlékkönny

Robin O'Wrightly: Emlékkönny Egy igen-zet története

Egy magyar nő és egy francia katona szembe kerül egymással. Nem egy oldalt képviselnek a harctéren, mégis pillanatok alatt kibontakozik közöttük valami. Vonzódás, szerelem.
A mű fő kérdése az, hogy vajon két külön nemzetiségből származó fiatalnak lehet-e közös jövője, s milyen áron?

A történet négy generáción keresztül ível át, így jutunk el az első világháború időszakából szinte napjainkig.

Az Emlékkönny egy szépirodalmi mű, amiben az írónő tökéletes harmóniában állítja szemben a múltat és a jelent, a boldogságot és a könnyeket. Mégis leginkább az a legfontosabb, hogy ez az alkotás a valódi, nagybetűs életet mutatja meg nekünk a sorssal összefonva.

U.i.: Nem mellesleg Robin O’Wrigthly önmagához híven csodálatos illusztrációkkal bolondította meg magát a történetet. Ezért pedig gratulálok neki, mert így végképp bámulatos alkotást adott ki a kezei közül!
(Bea)

Teljes értékelés: https://anarchiakonyvblog.blog.hu/2020/06/11/robin_o_wr…

1 hozzászólás
l_moni>!
Robin O'Wrightly: Emlékkönny

Robin O'Wrightly: Emlékkönny Egy igen-zet története

Mindenképpen 5 csillag, ha lehetne többet adnék.
Nem azért olvastam sokáig mert nem tetszett, dehogy is. Azért mert nem volt úgy időm. Ez a könyv magával ragad. Ott vagy te is az első világháborút követő napokban, hetekben. Ismerkedsz, érzel.
Majd telnek az évek, jön a második világháború, a szocializmus.
Egy kicsit a nagymamámmal is töltöttem ezt a hónapot, igazán jó volt…
Köszönöm szépen @Borka_V_Szabó, csodálatos könyvet írtál a családotokról, és köszönöm, hogy ráébresztettél, beszélgetnem kell még a mamival, faggatnom a fotókról amiket nála találtam :) Nem lesz szerintem ennyire kalandos …

http://akonyvekvarazslatosvilaga.blogspot.hu/2018/03/ro…

2020-05-10 újraolvasás:

Az a megtiszteltetés ért, hogy a jubileumi megjelenés előtt olvashattam az új, átszerkesztett könyvet.
Szenzációs, még mindig.
Megint ott voltam az első világháborút követően Évával, átéltem vele/általa.
Bátor nő, anya, nagymama, dédi. Istenem, olyan szívesen megismertem volna, beszélgettem volna vele. Hisz én is kíváncsi lennék a gondolataira, a belső vívódásaira, csakúgy, ahogy Borka is.
Erről a könyvről nem lehet sokat írni, ezt a könyvet el kell olvasni!!!
Nem gyorsan, hanem szép lassan, fejezetről fejezetre. Átérezve/ megélve a történéseket, befogadni az érzelmeket, megérteni a miérteket.
Egy család keserédes története.
Érdekes, sosem szerettem a családregényeket, de ez a könyv ismételten elbűvölt.
Köszönöm, hogy megírtad @Borka_V_Szabó, hogy megosztottad velünk.

2 hozzászólás
Viktória_Erdei P>!
Robin O'Wrightly: Emlékkönny

Robin O'Wrightly: Emlékkönny Egy igen-zet története

A könyv közepén gondolkoztam el, hogy talán rajzolnom kellett volna egy családfát, mert annyi szereplő lett a végére, hogy nem tudtam ki kinek a fia, lánya. De a könyv végére érve láttam, hogy ezt megtette az írónő. Jó volt olvasni egy ennyire nagy család történetét. Reménykedtem benne, hogy egyszer talán a család egyesül. Az illusztrálás nagyon tetszik. Amikor elkezdtem a könyvet, még nem tudatosult bennem, hogy pont Trianon 100. évfordulója lesz, így tökéletes megemlékezés is volt egyben. Imádom az írónőt.

3 hozzászólás
Laura_Bakos P>!
Robin O'Wrightly: Emlékkönny

Robin O'Wrightly: Emlékkönny Egy igen-zet története

2020 új kiadás

Azon szerencsések közé tartozok, akik olvashatták az új kiadást még a megjelenése előtt.
Mivel én olvastam az előzőt, ezért nem volt új a cselekmény, hiszen ismertem már a karaktereket, viszont az új kiadásban több változás is történt, amelyek még színesebbé varázsolták a regény történetét.
Nem bántam meg, hogy újra elolvastam, mert ismételten hatalmas élményhez volt szerencsém, és szerintem még jó sokszor el fogom olvasni a jövőben.

*—*

Az Emlékkönny egy szépirodalmi kötet, amely valós eseményeken alapuló könyv.
Az első világháború eseményei után veszi fel a fonalat, és az írónő dédszülei indítják el a cselekményt. Furcsa volt elmélyülni benne. Őszintén, mélyen haragszom magamra, amiért csak most kezdtem bele a regénybe. Eddig halogattam, miközben tanúbizonyságot nyert, hogy Robin ezen írása lett számomra az abszolút befutó.
Szeretek a magyar történelem viharosabb századaiban kalandozni, és itt bőven akadt mit megismerni.
Leginkább a címe fogott meg. Egy ideig folyamatosan Emlékkönyvnek olvastam, és csak megkésve esett le, hogy sokkal egyedibb, tartalmilag is leíró címet kapott a szerzőtől, mint azt hittem. Az Emlékkönny szerintem arra akar utalni, hogy írás közben, emlékek alapján állította össze magát a történetet, miközben sok vidám, és még több szomorú titokra is fény derült. Furcsa, de pont ez az, ami annyira megfogott benne. Nem volt se túl szép, se túl szomorú, hanem valóságos.
Azért minden tiszteletem Robin O'Wrightlynak, hogy ilyen gyönyörű fogalmazással elénk tárta a családja nem mindennapi történetét. Egy feladat miatt nekem is hasonló kutatómunkát kellett csinálnom, de én sajnos csak kisebb részleteket találtam a családi emléktárban. A szerző viszont mélyre ásott, keresett, kutatott, és bár akad benne fikció, de még így is eláll az ember lélegzete olvasás közben. Ezt komolyan írom, mert az enyém teljesen elállt. Na, de lássuk a könyvet!
Bővebben itt --> https://krvilagakonyvek.blogspot.com/2018/09/robin-owri…

3 hozzászólás
Judyt IP>!
Robin O'Wrightly: Emlékkönny

Robin O'Wrightly: Emlékkönny Egy igen-zet története

Egy történet, amelyet a történelem írt. Egy történet, amely a maga tökéletlenségével a szívembe kúszott. Megmutatja, hogy az élet mennyire tud kegyes és kegyetlen lenni egyszerre, hogy a döntéseink mennyire befolyásolják a saját és a szeretteink sorsát és hogy egy-egy rossz – jónak vélt – döntésünk mekkora károkat tud okozni a lelkekben. És megmutatja a szeretet és a küzdelem erejét is.
Bepillantást enged egy ember lelkébe, abba, ahogy a szívében születő szeretet kristályok ismeretlen felmenői iránt nyújtózkodnak, és bár sosem ismerhette őket, mégis mérhetetlenül sok-sok érzelmet táplál.
Sok mindent mesél és tanít ez a könyv, ez a történet. Hát figyeljünk rá oda, kincset érő tanácsokat kaphatunk tőle.

Amit nem tudtam hova tenni, hogy kicsoda Perle és Tomi. Persze tudtam kapcsolni magához a történethez, hiszen a történelem ismétli önmagát és kicsit a sors amolyan második esélyének éreztem, ugyan más emberekkel a főszerepben. De bevallom kicsit feleslegesnek éreztem. Ellenben a két fiatal történetét egy teljesen különálló sztoriban el tudnám képzelni. :)

Köszönöm @Borka_V_Szabó, hogy megosztottad velünk ezt a csodás-fájdalmas, ám mégis szeretettel teli történetet. ♥

Bővebben: https://watchaholics.hu/2018/09/14/robin-owrightly-emle…

>!
384 oldal · ISBN: 9789631275704 · Illusztrálta: Szabó Borka
15 hozzászólás
HamletTheMelancholic IP>!
Robin O'Wrightly: Emlékkönny

Robin O'Wrightly: Emlékkönny Egy igen-zet története

Először is nem lehetek elég hálás @Borka_V_Szabó -nak, hogy a kezeim közé engedte ezt a történetet. Bevallom féltem tőle, mert végig úgy éreztem, mintha valami törékeny, de nagyon értékes kincset tartanék a kezemben, amivel óvatosan kell bánnom.
Nos, lehet írni szép, megható, izgalmas, értékes történeteket, egy kis fantáziával, gyakorlattal, de mégis, a legnagyobb „mesék” az életből születnek, és sokszor a saját életünkből. Boldog vagyok, hogy gazdagabb lehettem ezzel a történettel. Ez a könyv rólunk szól. Igazából bármelyikünkről is szólhatna, mert annyira emberi, és mégis annyira mesés.
Sokig gondolkodtam, mit írjak róla, de azt hiszem felesleges elemezgetni.
Egy valóságos mese, milliónyi érzéssel átitatva.
Köszönöm, hogy a részese lehettem.

3 hozzászólás
KBCsilla P>!
Robin O'Wrightly: Emlékkönny

Robin O'Wrightly: Emlékkönny Egy igen-zet története

1. Éva és Jean-Pierre története azonnal bekucorodott az agyamba, lelkembe, alig vártam, hogy olvashassam, hogyan tovább, mi lesz ebből a várható, kiszámítható kapcsolatból, ami mindezek ellenére néha bizony csöppnyi könnyeket csal a szemembe.
2. Palika világrajötte megváltoztatta mindenki világát, és egyértelmű volt számomra, amit felvállalt Éva, ahogyan kialakította életüket.
3. Pál házassága már majdnem tökéletes lett volna Ginával és a két életrevaló és okos gyerekkel, bántotta a lelkemet a durvaság, amit lehet bármire is fogni, az attól még létezik.
4. Gina félve-határozottsága tetszett, kár, hogy néha-néha rosszué döntött.
5. Jean-Pierre? Egyszerre volt egyenes de gyáva, ám mégis mindvégig szerethető.
6. Simon sajnáltam a rossz döntése miatt, de a vér az vér, Olivérre büszke voltam, dicsértem magamban, még amikor bizony nem csöppet volt buta, akkor is. Sajnos ő is rosszul döntött.
7. Pál volt a legnegatívabb szereplő a szememben, Jean-Pierre a legpozitívabb.
8. A vége-fejezet már majdnem elrontotta számomra a befejezés élményét, nem tetszettek a durva, vulgáris kifejezések. Azt sajnáltam, hogy Tamás nem a Rácz-vonalon született.
Végezetül: régen olvastam ilyen lebilincselő történetet, köszönöm a szerzőnek. Nyilván nem lehet mindennel mindenkinek megfelelni, de a számomra vélt hibák ellenére is egy fantasztikus élmény volt az olvasás.
Ha lehetne, nem öt csillagot adnék, hanem sokszor ötöt!

3 hozzászólás
Mariann_Czenema P>!
Robin O'Wrightly: Emlékkönny

Robin O'Wrightly: Emlékkönny Egy igen-zet története

Csak a családtörténet részt olvastam el, a közelmúltat tartalmazó történetet már nem.
De wow!
Egyrészről szövevényes, majdnem krimiszerűen izgalmas családtörténet volt; másrészt nagyon terszett, hogy a szerző mennyire pártatlan, igazságos bírt maradni. Nyilván van véleménye, mégse adott hangot neki, vagy szeméremből, vagy egyszerűen bölcsességből.
Hisz mindenki a saját keresztjét hordja, és végül a halálos ágyán önmagának kell elszámolnia élete hibáival.
De szeretet akkor is süt a szövegből, mind az ismeretlen dédapa felé, mind Gina nagymama felé. Valószínűleg a gének szava ;-)
Tetteink, döntéseink irányítják a sorsunkat, minden nap, ezt hajlamosak vagyunk elfelejteni. Ez a regény viszont épp az emberi döntéseket állítja középpontba, és az abból leágazó családi sorsot. Ami még érdekfeszítő, az a tudat, hogy ha az író valamelyik felmenője másként dönt, akkor ez egy francia regény lenne, aminek a fordítását olvashatnánk, az anyanyelvi verzió helyett.
Vajon az más volna, más élet, más szereplők, más befejezés?
Izgalmas kérdések ezek, rengeteg mindent felvett ez a történet, az olvasó saját családjával kapcsolatban.
Nagyszerű, különleges regény volt, jó szívvel ajánlom!

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

Tarja_Kauppinen IP>!

Ahogy egy régi amerikai mondás tartja, ha egy hercegnő elbotlik, megigazítja a koronáját, majd feláll és továbbmegy…

276. oldal

Robin O'Wrightly: Emlékkönny Egy igen-zet története

Törpillaa P>!

„Senkit nem az határoz meg, honnan jött, hanem az, hová tart.”

Robin O'Wrightly: Emlékkönny Egy igen-zet története

2 hozzászólás
Törpillaa P>!

(…) Néha a szeretetet muszáj tettekben is kifejezni, már ha megteheti az ember.

Robin O'Wrightly: Emlékkönny Egy igen-zet története

SignoraSchneider IP>!

Túl sokáig volt kemény katona, felelős pilóta, erős apa, magabiztos üzletember és kötelességtudó herceg.
Most már hadd legyen csak simán érző, megtört ember.

242. oldal - 1966 – „Irány a palota” (MEK, 2017)

Robin O'Wrightly: Emlékkönny Egy igen-zet története

Kapcsolódó szócikkek: Jean-Pierre Moulin
Boca_Isabela>!

„Szeretni nem annyit jelent, mint egymás szemébe nézni, hanem azt jelenti: együtt nézni ugyanabba az irányba.”

Robin O'Wrightly: Emlékkönny Egy igen-zet története

Kapcsolódó szócikkek: Antoine de Saint-Exupéry
1 hozzászólás
Törpillaa P>!

Ez nem lehetett kétoldali győzelem. Egy háborúban az is veszít, aki nyer.

Robin O'Wrightly: Emlékkönny Egy igen-zet története

Törpillaa P>!

(…) Istenem, az idő egy rohadt szemétláda, már elnézést!

Robin O'Wrightly: Emlékkönny Egy igen-zet története

Törpillaa P>!

Kellett hozzá egyetlen szikrapattintás, hogy az a víz tűzzé váljon, és mindent porig égessen bennem.

Robin O'Wrightly: Emlékkönny Egy igen-zet története

Törpillaa P>!

– Minden lány erről álmodik, a „hercegről fehér lovon”…

Robin O'Wrightly: Emlékkönny Egy igen-zet története


Hasonló könyvek címkék alapján

Závada Pál: Jadviga párnája
Fábián Janka: Emma szerelme
Wass Albert: Jönnek! / Adjátok vissza a hegyeimet!
Jókai Mór: A kőszívű ember fiai
Eoin Dempsey: Fehér rózsa
Gárdos Péter: Hajnali láz
Paullina Simons: A bronzlovas
Zoltán Gábor: Orgia
Kékesi Dóra: A holnap érintése
Erdei Zsuzsanna: Változó idők