Amor ​vincit omnia (Emlékkönnytár) 7 csillagozás

Emlékkönny-novella
Robin O'Wrightly: Amor vincit omnia Robin O'Wrightly: Amor vincit omnia

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„Muszáj elolvasnotok, hogy ti is megértsétek!” ~ Krencz Nóra, író

Párizsban, 2015 novemberében a legfeketébb péntek tizenharmadikára eszmélt a francia nemzet. A Bataclan színház és a Saint-Germaine stadion ellen elkövetett terrorcselekmények miatt így írta be magát a francia történelembe.
Perle Debouche, Jean-Pierre Moulin ükunokája készülődik a tizennyolc éves születésnapját megünnepelni az Eagles of Death Metal zenekar koncertjére. Nem sejti még, hogy az élete egy csapásra megváltozik, és aznap este kénytelen tényleg felnőtté válni, amikor meglegyinti az erőszakos halál szele…
Ez a novella is valós eseményeken alapul, de mégis kitalált szereplőkkel dolgozik. Csak érintőlegesen kapcsolódik az Emlékkönny történetéhez, ám annak egyetemes üzenetét hivatott közvetíteni, és emléket kíván állítani az elhunytaknak és az élőknek is.

„Csak azért sem gyűlöllek titeket!” ~ Antoine Leiris

Eredeti megjelenés éve: 2020

>!
Talentum House, Balassagyarmat, 2022
46 oldal · ISBN: 9786158211888
>!
Talentum House, Balassagyarmat, 2022
ISBN: 9786158211895
>!
Mogul, 2020
60 oldal · ISBN: 9786156170033 · Illusztrálta: Szabó Borka

Kedvencelte 2

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

Tarja_Kauppinen IP>!
Robin O'Wrightly: Amor vincit omnia

Az a baj a békével, hogy mindenki a maga szempontjából értelmezi: a világ akkor van rendben, ha minden a mi szánk íze szerint alakul. A béke nem azt jelenti, hogy mindenki iránt maradéktalan szeretettel viseltetünk, mert ez emberi különbözőségünknél fogva gyakorlatilag lehetetlen. A kulcsszó nem az, hogy miként gondolkodunk, hanem hogy hogyan cselekszünk: ha erőnek erejével próbáljuk érvényre juttatni a saját szempontunkat, az eredmény nem béke lesz, hanem totalitárius diktatúra, függetlenül attól, hogy ki gyakorolja, és minek az égisze alatt. A béke értelmezése meghaladja egy egyszerű értékelés kereteit, ajánlom hozzá Böjte Csaba – Karikó Éva: Iránytű a végtelenhez című kötetét, melyet ezzel párhuzamosan olvastam, ami nagyon jól jött ki, mert igencsak rímel egymásra a kettő.

Az Amor vincit omnia a 2015-ös párizsi terrorcselekményekről számol be, két fiatal szemszögéből. A fókusz nem a kalandokon van, akció helyett a szereplők lelki folyamataira helyeződik a hangsúly. Komoly pszichológiai kérdések merülnek fel, melyeken bőven elgondolkodhatunk: például a kényszerű testi érintés ambivalens hatása (szégyenérzet, hiszen akaratunk ellenére kerülünk szoros fizikai kontaktusba valakivel, ugyanakkor egyfajta bajtársi kapcsolat is szövődik a felek között), vagy a traumafeldolgozás és a – teljes hitelességgel ábrázolt – poszttraumás stressz szindróma.

A felnövés nem életkortól, hanem élethelyzettől függ (lád még: https://moly.hu/idezetek/1360070), szélsőséges esetben a körülmények koravénné tehetnek valakit, élhetjük későn a „második gyermekkorunkat”, vagy épp megeshet, hogy az évek előrehaladtával sem nő fel valaki, ha a lehetőségek nem adottak ehhez. A felnőttkor az – alkalmasint a körülmények által kikényszerített – felelősséggel, az önállósággal, alkalmasint a sérülésekkel kezdődik. Egy trauma után pedig senki sem ugyanaz többé, még ha feldolgozza, akkor sem. A pszichológusom szavaival élve az a negatív élmény a trauma, amin nem tudunk önállóan, vagy az idő segítségével túllépni, hanem ránk telepszik, korlátoz minket, megakadályozza, hogy teljes életet élhessünk. A terrorcselekményeket átélő, tizennyolc éves főhősnő egyetlen éjszaka alatt a tizenévesek átlagos életét élő, éretlen nagylányból felnőtté válik, s ez élete meghatározó élménye lesz, ám közeli barátjával segítenek egymásnak feldolgozni az együtt átélt borzalmakat a hozzájuk kapcsolódó szégyenérzettel, irracionális önváddal és egyebekkel együtt. Az Amor vincit omnia egy trauma és egy megküzdés éveken, életeken átívelő története, mely a téma által felkínált, üres szólamok pufogtatása helyett fajsúlyos lélektani problémákra fókuszál, s a kiadványnak külön ízt adnak a szerzőtől megszokott, magas művészi igényű illusztrációk. Ezúton is szívből köszönöm @Borka_V_Szabó-nak, hogy olvashattam!

3 hozzászólás
Kristin_M_Furrier IP>!
Robin O'Wrightly: Amor vincit omnia

A történet, egy tragédia megjelenítése, áldozatok szemszögéből. Mindig nehéz arra gondolni, mikor halljuk a hírekben, hogy terrortámadás történt.
Robin két fiatal szemén át mutatja be, a Franciaországban történt robbantást. Nem a letargikus végét fogja meg a sztorinak, hanem ha mondható így, más érzelmekkel.
Olvastam volna még a két fiatal történetét. spoiler

2 hozzászólás
Zizu P>!
Robin O'Wrightly: Amor vincit omnia

Fúh. Ez is egy nagyszerű olvasmány volt a maga megrázó, de ugyanakkor megindító mivoltában. Ugyan „csak” egy rövidke novella, de annál több és fontosabb mondanivalót hirdet. Ha két szót kellene használnom a leírásra, azt mondanám VEGYTISZTA ÉLETIGENLÉS. Így, csupa nagybetűvel.

Mindig és minden körülmények között szeressük a másikat, mert egyfelől ez a legfontosabb, másfelől viszont nem tudhatjuk, hogy meddig tehetjük ezt.

Tegyük hát addig, amíg nem késő.

És természetesen olvassuk a szerző többi művét is, mert megéri. Szenzációs tehetség. ♥

Dinah>!
Robin O'Wrightly: Amor vincit omnia

Régóta szerettem volna már Borkától olvasni, és egy hónapja sikerült is megszereznem ezt a novellát.
Nehéz dolog megtörtént eseményről írni, főleg ha az annyira súlyos, komoly, megrazó és szomorú, mint ami e történet alapja.
Irne sem könnyű róla, nem is nagyon találok a szavakat… Megrázó, megható… Köszönöm, hogy olvashatattam.

>!
Mogul, 2020
60 oldal · ISBN: 9786156170033 · Illusztrálta: Szabó Borka
Keja>!
Robin O'Wrightly: Amor vincit omnia

Még úgy olvastam volna! Biztos az én szegénységi bizonyítványom, de ezelőtt még nem hallottam erről a bizonyos péntek tizenharmadikáról. Borzasztó lehetett akár túlélni vagy épp a tévéből értesülni a katasztrófáról.
Az írónőről viszont hallottam, de még nem olvastam, úgyhogy igen örültem amikor rábukkantam erre a rövidebb történetére.
Szerintem egész hitelesen ír, akár ha csak a reakciókat vesszük. Nagyon nem szeretem, hogy a kortársaim egy csomó angol kifejezést használnak a beszédükben, így teljesen reálisnak találtam az itteni párbeszédeket is. Meg úgy az egész mentes volt a túlidealizált világtól.
A legjobban a vége tetszett. Mondjuk úgy, hogy nem tömegirodalmi befejezést kapott :)

Luyze P>!
Robin O'Wrightly: Amor vincit omnia

Fu, az ilyen élet dolgokban én nagyon strucc tudok lenni és vagyok is. Pláne olyannal, ami nem közvetlen velem történik. Nyilván, attól még, hogy nem akarok tudomást venni dolgokról, attól még azok megtörténnek, és következményekkel is járnak.
De annyi értelmetlen dolog történik a világban. :( A háború is már az ugye, az ilyen terror cselekmények, meg pláne :(
Szerencsémre „kellően” rózsaszínen történő megemlékezés ez a történet.

3 hozzászólás
Álmok_útján >!
Robin O'Wrightly: Amor vincit omnia

Nagyon rég sírtam könyvön, de most kiengedhettem mindent.
2015 november 13. nemcsak Párizsnak, de az egész világnak traumát okozott. A terrortámadás-sorozat, melyben több száz ártatlan megsérült és életét vesztette, örökre megváltoztatta a történelmünket és az életünket.
Bővebben:
https://ujalmok.blogspot.com/2021/12/robin-owrightly-am…

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

SignoraSchneider IP>!

Hiába, az ember bámulatos túlélő: bármilyen helyzetben és időben kitart, ha úgy hozza a sorsa.

>!

– Mondd meg, mi a neved Facebookon, és bejelöllek! Persze csak ha akarod, hiszen már meggyőztelek, hogy nem vagyok perverz. ….

– Perle Debouche, pé-ö-er-el-ö, dé-ö-bé-o-ü-szé-as-ö – betűzte le a könnyebbség kedvéért.
– Megvagy! És add friend – nyomott rá a kijelzőre Tomi. – Tamás Lakatos, té-á-em-á-ékezet-esz, el-á-ká-á-té-o-esz, ismerősnek jelölt, igazolj majd vissza!
A lánynak megint nevetnie kellett azon, milyen teátrálisan adta elő magát ez a fiatalember.
– Már csak az a kérdés, mit írjunk be kapcsolatnak. Hűtőtárs? Ez nincs a listában – nézett félre, elgondolkodást színlelve Tomi.


Hasonló könyvek címkék alapján

Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök
John Green: Alaska nyomában
Leitner Lili: Tűzzel játszók
Király Márk: Virtuális mennyország
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők
Cat Clarke: Entangled – Összekuszálva
Gayle Forman: Ha maradnék
Megyeri Judit: Rózsakő – Kezdetek
Ruby Saw: Valóság
Anita Gayn: Senkinek sem kellesz!