Renegade's ​Magic (Soldier Son 3.) 5 csillagozás

Robin Hobb: Renegade's Magic Robin Hobb: Renegade's Magic Robin Hobb: Renegade's Magic

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

The ​stirring conclusion to The Soldier Son Trilogy—the acclaimed epic tale of duty, destiny, and magic by New York Times bestselling master fantasist Robin Hobb

Loyal, privileged, and brave, Nevare Burvelle proudly embraced his preordained role as soldier in the service of the King of Gernia—unaware of the strange turns his life would ultimately take. Exposed to a plague of enemy sorcery that felled many of his compatriots, he prevailed, but at a terrible cost to his soul, body, and heart. Now he stands wrongly accused of unspeakable crimes—including murder, the most heinous of them all.

Condemned by his brother soldiers and sentenced to death, Nevare has no option but to escape. Suddenly he is an outcast and a fugitive—a hostage to the Speck magic that shackles him to a savage alter ego who would destroy everything Nevare holds dear. With nowhere to turn—except, perhaps, to the Speck woman Lisana, the enemy whom he loves—he is mired in soul-rending despair. But… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2008

>!
HarperCollins, London, United Kingdom, 2019
760 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780008286514
>!
HarperCollins, London, 2009
692 oldal · ISBN: 9780060758301

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Noro>!
Robin Hobb: Renegade's Magic

Robin Hobb szokása, hogy csak a trilógiák befejező részében derül ki, mit is kell a hősnek megtennie, egyáltalán mit akar az élettől, és miért is szenvedett annyit mostanáig. Mert szenvedés, az volt eddig is: a szerző mestere a „kiválasztott” toposz kiforgatásának; ha valaki nála nagy tettekre hivatott, annak meg kell járnia a poklot és elátkoznia a sorsot meg a végzetet, hogy miért is éppen ő a nagy hős, akitől mindenki a csodát várja. És amikor már azt hinnénk, rosszabb nem jöhet, Hobb asszony még kétszer belerúg.
A Soldier Son trilógia két fiatalember életét kíséri végig: az egyik a „fejlett” Gernia nemesi ivadéka, aki egyre tisztábban látja szülőföldje bűneit, mégsem képes szembeszegülni vele. A másik a „primitív” Foltosok varázslója, aki mindenre kész, hogy megállítsa a királyság agresszív terjeszkedését. Csakhogy ez a két ember valójában ugyanaz az ember két változatban. A két kultúra pedig, amelyet magáénak érez, a legalapvetőbb fogalmakban sem érti meg a másikat. Nevare legnagyobb ellensége mégis önmaga: ahelyett, hogy összekötné a két világot, még saját magát sem képes eggyé kovácsolni.
A végletekig egzisztencialista fantasyről van szó: a konfliktus legfontosabb része a főszereplő két fele között zajlik, miközben az akarattal bíró, de arctalan és meg nem érthető mágia ide-oda rángatja a világban. Mellesleg arra is jó magyarázatot kapunk, miért olyan határozatlan szegény fickó mindvégig. (Azt el kell mondanom, hogy aki nem bírja a hosszasan töketlenkedő, döntésképtelen főszereplőket, annak ez a trilógia nem való.)
A háttér szintén nagyon szépen, árnyaltan ki van dolgozva: végre megismerjük a Foltosok valódi életét, amely sokkal összetettebb, mint gondoltuk volna. (És nagyokat zabálhatunk képzeletben a Kövér Emberek lakomáin.) Cselekményből valamivel több van, mint a második részben, de még mindig az utolsó helyen áll a karakterek és a világ mögött. Megkockáztatom, hogy egy három szálon futó, az Élőhajókhoz hasonló történet talán szerencsésebb lett volna ebből a szempontból – izgalmas nézőpont-karaktereket nem lett volna nehéz találni a mellékszereplők körében. Az Orgyilkos-trilógiától viszont épp csak egy hajszálnyival marad el.

ujhelyiz P>!
Robin Hobb: Renegade's Magic

Főhősünk, Nevarra Burvelle halad tovább nyugat fele, egyre távolabb a civilizáltnak hívott gerniai kultúra központjától, és egyre jobban elmerül a velük ellenséges (?) viszonyban levő Speck nép mágiájában. És ahogy megimerjük mindkét felet, egyre inkább lehetetlennek tűnik az, hogy megértsék egymást, és ezáltal a konfliktus gyökeréig jussanak.

Az első két kötet arról szólt, hogy a Speck mágia bármi áron el akarja juttatni Nevare-t a néphez, aki ezt viszont érthető okokból annyira nem szeretné, ebből viszont úgy nézett ki a dolog, mintha az egész univerzum összeesküdött volna hősünk ellen (egy-két kivételes barátot leszámítva). A harmadik kötetre Nevare elfogadja, hogy mit kell csinálnia, ezért most legfőbb ideje, hogy azt a kevés kontrolt is elvegyék a kezéből, amivel eddig rendelkezett: a kötet nagyjából két harmadában lényegét tekintve passzív megfigyelő, ugyanis a teste felett átvette az irányítást a Speck varázslónő által létrehozott alternatív személyiség, és ő próbálja meg végrehajtani a mágia által kitűzött feladatot.

Ha valami, ez a döntés szörnyű volt: az első két kötet kevés valódi döntését is megkérdőjelezi az, hogy lehet, hogy nem hősünk választott esetleg tevékenységeket, és innentől kezdve még a lehetősége is eltűnt, hogy érdemben befolyásolja hősünk az eseményeket, hanem azok inkább rohannak a fal fele, lassítás nélkül. A befejezés is ehhez mért: hősünkre igazából csak nagyon korlátozottan van szükség a befejezés eléréséhez, és noha az írónő megpróbál adni a számára valamiféle pozitív végkifejletet, az egész történetvezetés és problémamegoldás engem leginkább a rossz „railroadoló” szerepjátékos mesélőre emlékeztet, aki folyamatosan azt mondja játékosainak, hogy válasszatok, de ha a játékosok bármilyen logikusnak tűnő megoldással állnak elő, ami nem az, amire a mesélő gondolt, akkor helyből büntet, majd a végén valami jutalommal próbálja meg a játékos szemét kiszúrni.

Lehet, hogy én voltam a türelmetlen, de abszolút nem vagyok elégedett a trilógia zárókötetével – az első kötetek érdekesebb aspektusait majdnem lényegtelenné gyengítette, és igazából nem adott semmi különösebbet a végére. Kár érte, ennél sokkal többet vártam az előzmények alapján.


Népszerű idézetek

Noro>!

Why didn’t I hate these people? Perhaps because I knew them too well. I knew what sort of fears had formed that mob, and I knew the forces that could turn a decent man into an animal. Should a man be judged forever based on what he did on one overwrought night?

Chapter Twenty-one: Massacre

Noro>!

Was that what magic was? I wondered. Something that happened by such a convoluted chain of events that no human could have predicted it from the initial event?

Chapter Eighteen: Boxed

Noro>!

“I do not know this good god. Truth to tell, I sometimes think he is whatever god is giving you what you think you want. And thus perhaps all of us take turns being your good god.”

Chapter Twenty-seven: The Tree


A sorozat következő kötete

Soldier Son sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury
Sarah J. Maas: Heir of Fire
Terry Goodkind: Faith of the Fallen
Margaret Weis – Tracy Hickman: Dragons of Winter Night
Kristin Cashore: Fire
Maria V. Snyder: Poison Study
Leigh Bardugo: Shadow and Bone
Brandon Sanderson: The Final Empire
Brian Staveley: The Providence of Fire
Michael J. Sullivan: The Disappearance of Winter's Daughter