The ​Inheritance and Other Stories (Realms of the Elderlings 4,5 + 9,5) 5 csillagozás

Robin Hobb – Megan Lindholm: The Inheritance and Other Stories

“One of the most important writers in 21st-Century fantasy.”
—Contra Costa Times

“Robin Hobb is one of our very best fantasy writers…always fresh, entertaining, and completely engrossing.”
—New York Times bestselling author Kevin J. Anderson

The Inheritance & Other Stories is a marvelous new collection of short fiction from New York Times bestselling master storyteller Robin Hobb—including tales written under the pseudonym Megan Lindholm, by which the acclaimed fantasist first began her illustrious writing career. Included in this essential volume are Hugo and Nebula Award-nominated short masterworks, as well as brand new tales and the never before published in the U.S. title story—a unique compendium of wonders displaying the breathtaking skill, imagination, and remarkably varied styles of both alter egos.

Eredeti megjelenés éve: 2011

Tartalomjegyzék

>!
HarperCollins, London, 2012
400 oldal · puhatáblás
>!
HarperCollins, London, 2011
374 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780061561641

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Gerof>!
Robin Hobb – Megan Lindholm: The Inheritance and Other Stories

Megan Lindholm és Robin Hobb ugyannak a szerzőnek két írói álneve, aki saját bevallása szerint a becsületes nevét (Margaret Astrid Lindholm Ogden) nem igazán szereti, legalábbis az előszóban bevallja, hogy sem a Margaret, sem a Maggie, sem a Peggy nem volt elég jó írói karrierje elindításhoz. Itthon elsősorban Robin Hobb-ként ismert, két fantasy sorozata is megjelent, a Látnok- és az Élőhajók-ciklus, de a futurológusok szerint továbbiak várhatók. Megan Lindolm-ként írt fantasy-t (de a novellák alapján nem az epikus válfaját) és sci-fi-t is, bár a kutakodásom szerint mindössze egy regényére illik a sci-fi kategória, inkább a rövidebb írások terén próbálgatta ezt a zsánert. Noha jól látszik a novelláiban a két szerzői álnév közti különbség; a Hobb novellák terjedelemben hosszabbak és mögöttük van a Látnok-ciklusban megalapozott epikus fantasy-hoz illő háttérvilág. Azért a hasonlóság is szembetűnő, az összes novella karakterközpontú. Minden egyes novella előtt apró előszó van, ami betekintést nyújt megírásának körülményeibe. Ezek ugyanannyira érdekesek, mint maguk a novellák. Szerintem kötelezővé kéne tenni az íróknak, hogy egy ilyen szösszenetet biggyesszenek írásaik elé. :)

A novella-értékeléseket inkább elrejtem, hiszen rövid terjedelmük miatt nem sikerült „spoiler-mentes” értékeléseket írnom.

És akkor lássuk először a Lindholm-novellákat:

A Touch of Lavender (sci-fi)
spoiler
4/5

Silver lady and the Fortyish Man (fantasy)
spoiler
3,5/5

Cut (sci-fi, mondjuk rá)
spoiler
4,5/5

The Fifth Squashed Cat (fantasy)
spoiler
4/5

Strays (fantasy-horror?)
spoiler
4/5

Finis (fantasy)
spoiler
3/5

Drum Machine (sci-fi)
spoiler
5/5

Következzenek a Hobb-novellák, értelemszerűen mind fantasy:

Homecoming:
spoiler
5/5

Inheritance
spoiler
4/5

Cat’s meat
spoiler
5/5

Összegzésképpen ez egy nagyon jó válogatás. A Hobb-novellák átlagban jobban tetszettek, noha akadtak kivételek, amint azt a pontozás is mutatja. A részletek, leírások bőségesebbek, emiatt a terjedelmük is nagyobb, a 3 novella több mint a kötet felét teszik ki. Kicsit aggódtam, hogy mivel csak a Látnok-ciklust olvastam, ezért a Hobb-novellákat nem fogom majd tudni teljes mértékben élvezni, hiányozni fognak olyan információk, amiket más könyveiben csepegtetett el. Szerencsére nem ez a helyzet, a háttér anyagból pont annyit közöl (pl. az Ösztön képesség), amennyi kell, de fölöslegesen nem bonyolódik a háttérvilág kibontogatásába. Végül pedig meghozta a kedvem, hogy jövőre belevágjak a könyvespolcon nyugvó, angol nyelvű Élőhajók-trilógiába. A három db egyenként 1000 oldalas könyv eddig kissé riasztott.

2 hozzászólás
A_Nagy_Levin P>!
Robin Hobb – Megan Lindholm: The Inheritance and Other Stories

Nagyon kellemes.
Megszoktam, hogy Hobb történetei kanyarognak. Ő maga is leírja, hogy Hobb ilyen stílusú, míg Lindholm kicsit szárazabb. Szóval, furcsa volt a rövidség. Persze, Hobb száz oldalas történetei novellának hosszúak.
Jól szórakoztam, ugyanakkor – és ez Hobbra igaz – egy ponton túl ismerős volt. Két történet is hitvány férfival élő, a kapcsolatból kilépő nőről szólt. Ha ezt a Rain Wilds mellé teszem (és odatettem, nem tudtam másként olvasni), erősen repetitívnek tűnik, mintha Hobbnak ez lenne a vesszőparipája. A Homecoming kapcsán egyébként is úgy vélem, ez egyfajta előképe, első megoldása a Rain Wilds egyik szálának.
Ha már Homecoming:
A sztori arról szól, hogyan érkezett a Rain Wildsba a jamailliai száműzöttek csapata. Maga a Rain Wilds kiváló helyszín. Az őserdő, ami egyszerre dzsungel és rengeteg. Ráadásul itt igazán mesés vadon, mert az elderlingek városa még ép, még ontja a maga varázslatát, ami behatol a frissen érkezett száműzöttek fejébe. Mégis a számomra legemlékezetesebb része a Rain Wilds Chronicle eleje, ahol Tymara bemutatása kapcsán egészen eleven és tapintható lesz a helyszín, az ösvényeknek szító széles faágakkal, a színes gyíkokkal és virágokkal, a gyümölcsökkel, amik mind-mind eladhatók, sőt keresett cikkek. Az ugyancsak gyümölcsökként csüngő szőtt házakkal és az ittlakókkal. A Homecomingban van egy jó mondat: az emberek csak akkor maradhatnak fenn itt, ha ennek az egésznek a részévé válnak, és nem leigázni akarják. A Rain Wilds Chronicle-ben pedig ennek a „részévé válásnak” a végeredményét látjuk, mind Tymara karakterében, mind a helyszínben.

És még egy, ami az utazással foglalkozik, a Fifh Dead Cat.
Szórakoztató novella, mondanám, urban fantasy. Nincsenek miértek csak maga a történés, a két világ, a mágikus és a „felvilágosult” közötti különbségtétel. Abból táplálkozik az egyik, amit a másik maga után hagy, félredob. És nincs átjárás. Tim Powers ennél sokkal mélyebben(vagy magasabban) fonja össze a valóság és a mágikus realitás szálait, mégis az ő munkáival rokonítanám ezt a novellát. Ilyen a Last Call világa a „kisember” szintjén. És hogy mindez az út mentén történik, az épp az átmenetiséget jelzi nálam. A „sehol nem vagyok” teszi lehetővé a két világ közötti átjárást. És a felismerést, hogy ki melyikhez tartozik.

1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Realms of the Elderlings sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Marissa Meyer: Stars Above
Peter Newman: The Hammer and the Goat
Juan Martinez: Best Worst American
Saundra Mitchell (szerk.): Defy the Dark
Ekaterina Sedia (szerk.): Circus
Benjamin Rosenbaum: The Ant King
Ted Chiang: Stories of Your Life and Others
Julie Cross: Tomorrow Is Today
Alexandra Bracken: In Time
Ilona Andrews: Silver Shark