Fool's ​Errand (The Tawny Man Trilogy 1.) (Realms of the Elderlings 7.) 9 csillagozás

Robin Hobb: Fool's Errand Robin Hobb: Fool's Errand Robin Hobb: Fool's Errand Robin Hobb: Fool's Errand

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

For fifteen years FitzChivalry Farseer has lived in self-imposed exile, assumed to be dead by almost all who once cared about him. But that is about to change when destiny seeks him once again. Prince Dutiful, the young heir to the Farseer throne, has vanished and FitzChivalry, possessed of magical skills both royal and profane, is the only one who can retrieve him in time for his betrothal ceremony--thus sparing the Six Duchies profound political embarrassment…or worse. But even Fitz does not suspect the web of treachery that awaits him or how his loyalties to his Queen, his partner, and those who share his magic will be tested to the breaking point.

Eredeti megjelenés éve: 2001

>!
HarperCollins, London, 2008
672 oldal · ISBN: 9780006486015
>!
Spectra, New York, 2002
672 oldal · ISBN: 9780553582444

Most olvassa 3

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Noro >!
Robin Hobb: Fool's Errand

Robin Hobb nem követi a népszerű trendeket. Nem mesél tucatnyi karakter szemszögéből, nem használ feszültségkeltő cliffhangereket, még csak a középkorias Európa világképétől sem távolodik el messzire FitzLovagról szóló történeteiben. Nem hajlandó megsürgetni a cselekményt, ha éppen más mondanivalója van. Ennek a 600+ oldalas könyvnek az első harmadában Fitz egy erdei kunyhóban üldögél, és az életéről gondolkodik. Nem tudom, van-e még egy olyan fantasy író a világon, aki ezt el tudná adni. Mert Hobb képes rá: ő egy portrét rajzol a főhőséről, és ebbe a gondolatok, kétségek, döntések és tétovázások ugyanúgy beletartoznak, mint az események. A részletek pedig olyan mélységig kidolgozottak, hogy a figura valóban életre kel, színesebben, mint a zsáner szinte bármely másik hőse.

A történet kezdetén a középkorú Fitz már öregnek érzi magát és önkéntes száműzetésében úgy véli, hogy örökre elvágta magát régi életétől. Ugyanakkor ő az utolsó ember a Hat Hercegségben, aki még ért a Mesterség mágiájához – bármennyire hiányos is volt az oktatása –, és ezt a tudást tovább kellene adnia. Magányában többen is felkeresik, hogy meggyőzzék az életbe való visszatérésről, így újra kell gondolnia döntéseit. A felelősség és a kötelesség kérdései – kihez, hogyan, és mennyire – átszövik az egész regényt, még az után is, amikor végül beindulnak az események. Nagyon erős továbbá a két mágiaforma, a Mesterség és az Ösztön ábrázolása. Nem csak az derül ki, hogy az utóbbi sokkal gyakoribb a Hercegségekben, mint az eddig gondoltuk, de az is egyértelművé válik, hogy Hobb világaiban a mágia sokkal több, mint képesség. Mindkét út egyfajta világnézet, ugyanakkor használójának kiterjesztése és tőle elválaszthatatlan tulajdonsága. A mágia függőséget okozhat, olyan szinten el lehet merülni benne, hogy használója megszűnik embernek lenni. A Hat Hercegség mindennapinak tűnő, low fantasy világa mögött az egyik legérdekesebb, legmisztikusabb mágiarendszer rejtőzik, amelynek ebben a könyvben nagyobb szerepe lesz, mint az előző részek bármelyikében.

1 hozzászólás
Vieequil>!
Robin Hobb: Fool's Errand

Tizenöt évvel később. Középkorú, kicsit nyugodtabb Fitz, öreg Éjszem, visszatérő barátok (Csillag, Árny, Bolond, Kettricken) – akik éppúgy változtak, mint Fitz maga. Új szereplők: Pflichtgetreu (~Kötelesség) herceg, Laurel (~Babér), Harm (Az orgyilkos küldetése: Balsors), akik hamar ugyanolyan fontossá válnak számunkra, mint a régi szereplők.

Hosszas beszélgetések Fitz kunyhójában, Kötelesség teste és lelke visszaszerzése. Az Ösztön könyve. Dombságokon, erdőkön, csapdákon és egy Élőhajók-beli helyszínen vezet vissza az út Kosvárba.

Címszavakban ennyit tudok elmondani Robin Hobb Der lohfarbene Mann című könyvéről. (Német fordító: Eva Bauche-Eppers)


Népszerű idézetek

sepa I>!

Death is always less painful and easier than life. You speak true. And yet we do not, day to day, choose death. Because ultimately, death is not the opposite of life, but the opposite of choice. Death is what you get when there are no choices left to make.

182. oldal, 9. fejezet - Dead Man's Regrets

sepa I>!

Then, in a leap of grace that belied his dog's years, he whipped away from me and became a gray streak that vanished suddenly amongst the scrubby brush and tussocky grasses of the gentle hillside. My eyes could not find him, so clever was he, but my heart went with him as it always did. My heart, I told myself, would always be able to find him, would always find a place where we still touched and merged. I sent the thought after him, but he made no reply to it.

130. oldal, 7. fejezet - Heart of a Wolf

sepa I>!

Life is a balance. We tend to forget that as we go blithely from day to day. We eat and drink and sleep and assume that we will always rise up the next day, that meals and rest will always replenish us. Injuries we expect to heal, and pain to lessen as times goes by.

456. oldal, 20. fejezet - Stones

Syera>!

No man can return to being a boy. But there are interludes in a man's life when, for a time, he can recepture the feeling that the world is a forgiving place and that he is immortal. I have always belived that was the essence of boyhood: beliveing that mistakes could not be fatal.


A sorozat következő kötete

The Tawny Man Trilogy sorozat · Összehasonlítás
Realms of the Elderlings sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Michael J. Sullivan: Percepliquis
George R. R. Martin: A Knight of the Seven Kingdoms
Joe Abercrombie: Before They Are Hanged
Sebastien de Castell: Traitor's Blade
Amy Harmon: The Law of Moses
Victor Milán: The Dinosaur Knights
Seth Dickinson: The Traitor Baru Cormorant
Steven Erikson: Memories of Ice
Isuna Hasekura: Spice & Wolf 6
Richard Morgan: The Steel Remains