Értékelések 11

B_Petra>!
Robin Hobb: Bolond kötelesség I-II.

Az évvégi hangulatom szabályos szinuszgörbe és kellemes profi olvasmányt választottam a 2020-as év végére ami egy régi kedvenc folytatása. Sokat rontott rajta a kezdeti csirkeól javitás, faapritás, ruhafoltozgatás, a szülői kompetencia nehézségei, főzicskézés, kertészkedés ami annyira nem illett Fitz-re mint mondjuk egy tütü. Az élet hatalmas megpróbáltatásai megváltoztatják az egyéniséget, a régi életének főszereplői lassan beszivárognak a mindennapokba és Borzscikos Tom elhatározásra jut, de a lassú felvezetés aránytalanul hosszúra nyúlt.
A kaland, a küldetés kezdetben nem kecsegtet túl sok izgalommal, Kötelesség herceget kell előkeriteni, aki tini lázadó korszakát baltázza el éppen. Ifjúkori lázadozása azonban sokkal komolyabb veszélyeket rejt. A mágia, a politikai nyomás, a társadalmi egyenlőtlenségek a valódi mozgató rugók, a régi sérelmek az előző generációk hibái és elmérgesedett sebei rossz irányba mozdithatják az idő kerekét. A mentőakciót átszövi a mágia amiről alig tudunk valamit, ez lehetne a legjobb része a könyvnek de olyan mikrogramm mennyiségben adagolja az iró, hogy már cask azért is tovább olvasd, valószinűleg minden apróságnak jelentősége lessz. Fitz és a Bolond helytáll, a veszteségek pedig fájdalmasak de új fejezetet nyitnak.
A regény erőssége a hangulat, a nagyon szép fogalmazás. Az akciót keveseltem, a konfliktust is, a belső vivódást sokalltam. Mindenesetre jó könyv.

Az irónak
Hölgyem, Margaret Astrid Lindholm Ogden, vannak dolgok melyeknél ajánlott a tartalmas hosszú bevezetés, ilyen a sport, illik bemelegiteni, a sex a jó előjátékkal, még az étkezés során is van előétel, és persze a sorozatoknál is illik piszlicsáré módon emlékeztetni az olvasót mi is történt pár ezer oldallal vagy évvel ezelőtt attól függően ki miben méri az időt, no de ez, ez már sok, ez a felvezetés bármilyen lelki finomhangolás is a cél már már átbillent az érzelgős sziruposabb nosztalgiázásba ezért a félcsillag levonás.