Bolond ​kötelesség I-II. (A borostyánférfi-ciklus 1.) 7 csillagozás

Robin Hobb: Bolond kötelesség I-II. Robin Hobb: Bolond kötelesség I-II.

Látnok FitzLovag tizenöt évig önként vállalt száműzetésben élt, és szinte mindenki halottnak hitte. Egy nap azonban elszigetelt életét látogatók zavarják meg: régi mestere, aki az orgyilkosok módszereit tanította meg neki; egy vajákos, aki rég elveszett szerelmének visszatértét jósolja, valamint a Bolond, a Fehér Próféta, aki arra ösztönzi, hogy teljesítse be a végzetét.

Amikor aztán Kötelesség herceg nyomtalanul eltűnik az eljegyzése előtt, amely a Hat Hercegség békéjéről hivatott gondoskodni, Fitznek és társának, Éjszemnek nincs más választása: vissza kell térniük Kosvárba, hogy az ügy végére járjanak, és a Bolond, valamint az udvari vadászmester segítségével megtalálják és hazavigyék a trónörököst.

Azonban még Fitz sem számít arra, ami rájuk vár…

Eredeti mű: Robin Hobb: Fool's Errand

Eredeti megjelenés éve: 2001

>!
Delta Vision, 2018
504 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633952764 · Fordította: Gubó Luca
>!
Delta Vision, 2018
528 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633952771 · Fordította: Gubó Luca
>!
Delta Vision, Budapest, 2018
1018 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633952757 · Fordította: Gubó Luca

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 40

Kívánságlistára tette 55


Kiemelt értékelések

>!
vicomte P
Robin Hobb: Bolond kötelesség I-II.

A megrendültségtől még mindig nehezen találom a szavakat.

A Tükörbirodalom után úgy éreztem, hogy szükségem van egy olyan regényre, ami tiszteli az olvasóját és olyan történetet akar elmesélni, amely azokról az emberi lélek mélyén kavargó félelmekről, reményekről és kétségekről szólnak, amelyek hol keserűen bugyognak fel, hol pusztító indulatoktól terhesen robbannak elő, hol pedig csendes elfogadással és belenyugvással szivárognak a felszínre.

Hobb ebben a trilógiájában visszatért a Hat Hercegség területére és újból az immár érett férfikorba lépett FitzLovag és a Bolond kerül a történet középpontjába. Fitz a világtól elvonultan él Éjszem és egy általa nevelt árva fiú társaságában. A könyv első harmadában ráérősen csordogálnak az események – ahogy egyre-másra jelennek meg Fitz életének régi szereplői apró de nagyon is emberi drámák bontakoznak ki: a felelősségről, az hitről, a bizalomról. Fitz pedig bármennyire is ódzkodik és igyekszik elzárkózni attól, hogy ismét részévé váljon a Látnokok királyi családjával kapcsolatos eseményeknek, de amikor kiderül, hogy a hozzá hasonlóan az Ösztönnel és a Mesterséggel – ezzel a két látszólag eltérő mágiaformával – megáldott (vagy megvert) királyi herceg spoiler eltűnt az udvarból, mégis felkerekedik és visszatér a gyerekkorának helyszínére, Kosvárba.
A történet innentől kezdve nagyobb lendületet vesz, de továbbra is elsősorban a karakterek közötti feszültség és dinamika mozgatja a cselekményt. A Hat Hercegség lakóin ismét eluralkodott Ösztönhasználók iránti megvetés és gyűlölet, ám az Ősi Vér (ahogy magukat nevezik) nem tűri el, hogy a tagjait felkoncolják és egy különösen szélsőséges csoportjuk bosszút esküszik, és a mágiájukat felhasználva próbálják radikálisan megváltoztatni a hatalmi viszonyokat. spoiler

Hobb anélkül foglalt állást a kirekesztés és megkülönböztetés ellen, hogy beleesne a kisebbségek és az elnyomottak pozitív diszkriminációjának csapdájába: pontosan tisztában van vele, hogy a szenvedésnek és megvetésnek kitett csoport tagjai között sokkal könnyebben gyökeret ver a gyűlölet és a fanatizmus, mint a szelíd megértés és belenyugvás. És azzal is, hogy bármilyen elnyomott kisebbségről is van szó, azon belül hangadóvá gyakran olyanok lesznek, akik nem kevésbé megvetendőek, mint azok, akik ellen felkeltek.
S mivel az Ösztön mágiája az emberek és állatok kapcsolatán alapul, Fitz megvénült, zsémbes farkasa, Éjszem mellett számos egyéb társállat is feltűnik, akik minden szempontból az emberekkel egyenrangú szereplői a könyvnek. Ők ugyanolyan fájdalmas döntéseket hoznak, mint a gazdáik, és gyakran bizonyulnak sokkal bölcsebbnek és nagylelkűbbnek, mint azok.

Biztos voltam benne, hogy Hobb-ban nem fogok csalódni, de az, hogy képes volt 1000 oldalon keresztül hol a torkomat, hol a szívemet összeszorítani csak a szavai erejével, ismét megerősítette a hitemet, hogy a legjobbak között van a helye.

16 hozzászólás
>!
Rodwin 
Robin Hobb: Bolond kötelesség I-II.

Hobb a kedvenc íróim között is bizonyosan dobogós lenne. Majdnem pontosan négy éve történt, hogy belekezdtem a Bűvös hajóba, akkor ott teljesen elvarázsolt a világ amit teremtett az írónő, és a magával ragadó stílusa is. Azóta pedig elolvastam minden magyarul megjelent könyvét. Érthető, hogy nagyon vártam a Borostyánférfi – ciklus első kötetét, melynek megjelenése is kérdéses volt. Évekig csak lengette a kiadó, hogy majd idén, de nem történt semmi. Ilyen szempontból becsülöm a Deltát, mert a legtöbb kiadó már elkaszálta volna az egészet.

FitzLovag megannyi megpróbáltatáson ment keresztül a Látnok – ciklus könyvein. Mára már megérett férfiként éli világát távol Kosvártól, a népek csak Borzcsíkos Tomként ismerik. Régi mestere, Kettricken királyné és a Bolond azonban még tudják, hogy a birodalom megmentője életben van.
Nagyon lassan indít a könyv, de még ezt a melankólikus hangulatot is csodásan adja vissza az írónő. Ahogy Fitz kertészkedik, gazdálkodik, lássuk be nem túl izgalmas több száz oldalon szinte a semmiről olvasni, de Hobb ezt is ügyesen megoldja.
Egy nem várt esemény azonban felébreszti a Fitzben rejlő alvó öregembert. Nem keveset kell azonban vívódnia magával, hogy újra a koronának tegyen szívességet. Arany nagyúr oldalán kel útra, aki egy régi ismerősünk a múltból. Fitz pedig mint Borzcsíkos Tom kel útra, persze Éjszem sem hagyhatja a gazdáját egyedül.
Kalandos útjuk lesz hármuknak, erdőn – völgyön át. Fitzben ott munkálkodik az Ösztön, és a Mesterség mágiája. Továbbra is nagyon egyedinek tartom ezt a mágiarendszert, igazán minimalista, de ugyanakkor hatalmas ereje van. Fitz pedig az egyik utolsó lovagja a Mesterséghasználóknak.
Jó volt újra a Hat – hercegségben kalandozni, a könyv közepére, végére igazán lendületes lett a cselekmény. De úgy érzem ez csak egy hosszúra nyújtott bevezetés volt, és a java csak most jön.
Ha tehetitek egy kényelmes kanapéban hosszan olvassátok, úgy még nagyobb lesz az élmény. Ne úgy mint én, hogy a buszon tördeltem.
Mondhatom, hogy tűkön ülve várom a folytatást. Azt meg csak remélni merem, hogy a kiadó a Hat – hercegség összes könyvét megjelenteti….

>!
Delta Vision, Budapest, 2018
1018 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633952757 · Fordította: Gubó Luca
>!
Dominik_Blasir
Robin Hobb: Bolond kötelesség I-II.

Amolyan Hobb-szerűen jellegzetes bevezető rész a Bolond kötelesség, annak minden előnyével és hátrányával. A megszokott módon szerettem olvasni, szerettem elmerülni ebben a kalandban, ugyanakkor számomra még nem jött el az, amiért annyira imádom Robin Hobb könyveit: még nem lélegzem együtt a szereplőkkel, még nem vonódom be annyira, hogy minden sebesülés nekem is annyira fájjon, mint a papírra vetett alakoknak (bár a végére szinte idáig is eljutottunk).
Tizenöt év bizony hosszú idő, pláne ha szinte remeteként tölti az ember. Nem csoda, hogy Fitz is sokat változott – és nem feltétlenül előnyére. Nem az a középkorú, tettre kész, keménykötésű és erős veterán fantasy-hős lett belőle, mint akire számítottunk volna, Hobb FitzLovagja ennél sokkal valószerűbb – és ennek az új szereplőnek a megkedvelésével újra meg kell birkóznunk olvasás közben.
Azért félreértés ne essék, még mindig óriási élvezet Hobbot olvasni. Ahogy bemutatja az új figurákat, ahogy a régieket új fényben világítja meg, ahogy érzékelteti a jellembeli változásaikat, ahogy egyre több mindent mond ki a világról, az tényleg varázslatos – szóval azonnal olvasnám a folytatást, ha lehetne.
Bővebben: http://ekultura.hu/2019/01/23/robin-hobb-bolond-koteles…

>!
Vác_nembéli_István_fia_istván
Robin Hobb: Bolond kötelesség I-II.

Először is egy hatalmas köszönet a @DeltaVision kiadónak, hogy felvállalták ezt a sorozott is, mert ahogy tudom nem volt hatalmas siker idehaza amit nem értek.
A Látnok-ciklus és a Élőhajók-ciklus után nem is volt kérdés, hogy igen elfogom olvasni mivel mind a kettőt imádtam pedig nem az a fantasy amit én szeretek nincs tele vérrel harcol nem káromkodnak. De valamiért mégis megfogott és nem tudtam letenni.
ifjú Fitz Lovag na jó már nem olyan fiatal és nem is ezt a nevet használja elvonultan él az erdő közepén a farkasával/ a farkas jó arc Seregélyt csak vinnyogó szajhának hívta / és egy befogadott gyerekkel. Kicsit tartottam mennyire fogok emlékezni a Látnok ciklusra mert ne árt ha olvastad azt is. de ahogy elkezdtem olvasni jöttek az emlékek na meg az ismert szereplők. Van aki személyesen mint pl : Seregély, Árny az orgyilkos mester, Bolond a …………. mi is ő igazából, de sokat megtudtunk Burrick-ról a lovász mesterről Molly-ról az igazi nagy szerelemről . Szóval jöttek az emlékek.
Amikor először elkezdtem azon gondolkodni mi is lesz úgy a 300 oldalnál tartottam és még fogalmam se volt, hogy mit várhattok mi lesz egyáltalán vagy legalább merre tartunk de semmi/na jó tudom hátoldalon le van írva/. Csak jöttek az infók az elmúlt évekről,ezzel telt ki az első kötetet. De ez nem zavart most annyira, élveztem olvasni a régi szereplőkről, ebben zseniális az írónő.
A második kötetben indul be az igazi kaland Bolonddal vagy Arany úr most ezt a nevet használja, ott van a királyné vadász szóval remek kis csapat.A második kötetről nem szeretnék írni el kell olvasni megéri azt ígérhettem .

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Rodwin

Van abban valami különös élvezet, amikor kovászos kenyeret sütsz.

263. -264. oldal, I. kötet

1 hozzászólás
>!
MrMagpie

Az élet egyensúly. Hajlamosak vagyunk ezt elfelejteni, amikor naivan élünk egyik napról a másikra. Eszünk, alszunk, s mindennap abban a hiszemben fekszünk le, hogy másnap majd újra felkelünk, az étel és a pihenés újra és újra feltölt majd minket erővel. Arra számítunk, hogy a sebeink begyógyulnak, s a fájdalmunk enyhül az idő múlásával. Még akkor is azt reméljük, hogy az életünk visszazökken a megszokott egyensúlyba, és halad tovább, amikor szembesülünk vele, hogy akadnak sebek, amelyek lassabban hegednek be, hogy létezik gyötrelem, amely nappal enyhül, majd az éj lehulltával újult erővel tér vissza, s hogy többé már az alvás sem pihentet igazán. Egyszer csak kibillen a kényes egyensúly, és minden elkeseredett erőfeszítésünk ellenére megkezdődik lassú hanyatlásunk. Testünk, amely korábban ellátta és meggyógyította magát, eltűnik, helyette kapunk egy másikat, amely csak küzd és foggal-körömmel ragaszkodik ahhoz, ami valaha volt.

202. oldal, II. kötet

Kapcsolódó szócikkek: hanyatlás

Hasonló könyvek címkék alapján

Patrick Rothfuss: A bölcs ember félelme
Peter V. Brett: A Rovásember
Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury – Köd és harag udvara
Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője
Brian McClellan: Karmazsin hadjárat
Raymond E. Feist: Az érzőszívű mágus
R. A. Salvatore: Otthon
Margaret Weis – Tracy Hickman: Az őszi alkony sárkányai
Michael J. Sullivan: Percepliquis – Az elveszett város
Raymond E. Feist – Janny Wurts: A birodalom úrnője I-II.