Szöktetés 48 csillagozás

Robin Cook: Szöktetés Robin Cook: Szöktetés

Az INVÁZIÓ sikerén felbuzdulva Robin Cook ismét egy új világba kalauzolja el olvasóit. Ez a könyve ötvözi az orvosi krimik izgalmát azzal a megrázó lehetőséggel, hogy egy idegen faj jelenik meg bolygónkon. Még nyomdába sem került a regény, s már készül belőle a film, amely vélhetően hamarosan látható lesz nálunk is.

Eredeti megjelenés éve: 2000

>!
I.P.C., Budapest, 2000
398 oldal · puhatáblás · ISBN: 9636351902 · Fordította: Fazekas László
>!
I.P.C., Budapest, 2000
398 oldal · puhatáblás · ISBN: 9636352747 · Fordította: Fazekas László

Kedvencelte 4

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 10

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

mate55 >!
Robin Cook: Szöktetés

Cook meseutazásra invitált az óceáni kalandok világába a (Verne regényekre emlékeztetően) új köntösben és merőben meglepően. Összehasonlítási alapom igaz nincs,spoiler de ugyanakkor el kell ismernem, hogy a szerző remekül megoldotta ezt az „újramesélést”. Modernizálta a történetet, így megmutatta, hogy maga a mítosz időtlen, az igazi tartalmát és mondanivalóját így is sikerült átadnia. Az ilyenbe mindig kell, hogy az ember (vagy csak én) a logikátlanságoktól a fejét fogja, de ez szinte műfajkövetelmény, az élmény szerves része. Nem én vagyok a célközönség ez tény, de ennek ellenére egész korrekt írás, és, mint minden jó fantasztikus „mese”, nagyon komoly mondanivalóval bír, és olyan „Cook”-os stílusban került megírásra, hogy (remélem) a sci-fit kedvelők élvezni fogják.

gesztenye11>!
Robin Cook: Szöktetés

A könyv magyar címe kissé megtévesztő, inkább spoiler lenne a megfelelő kifejezés. Egyszer olvastam valahol, hogy az emberiség története a háborúk története. Hát ez valóban így lehet, és Robin Cook ezzel a kötettel csak alátámasztotta, hogy az emberek többsége nem tud meglenni harc és küzdés nélkül, és a teljes békét, amikor nem kellene harcolni semmiért és senki ellen, nem tudja elfogadni. (spoiler) Ez látszik azokban a művekben, filmekben is, amikor egy földönkívüli, de értelmes fajjal vennénk fel a kapcsolatot (spoiler). Persze, itt még egy erkölcsi dilemma is van – az egyén céljai és érdekei mennyiben korlátozhatók, ha egy jóval nagyobb közösség célját és érdekeit korlátoznák? Mennyiben szentesíti a cél az eszközt? És lehet-e egy cél nemes, ha egy társadalmat romlásba döntene? Ezek a nagy kérdések, és a szerző a maga módján meg is adja a választ: spoiler. Tulajdonképpen ötöst is érdemelne a könyv, de két ok miatt kénytelen voltam lepontozni: egyrészt túl nagy ellentét van egy békés társadalom viselkedési morálja és néhány mélytengeri búvár intelligenciája között; másrészt pedig hosszas fejtegetés és sokféle körülmény leírása után az egész befejezést – minden különösebb indokolás nélkül – elrendezi kb. 20-25 oldalban, ami szerintem kicsit össze van csapva. Ja, és hogy el ne felejtsem: ez nem egy Robin Cook által megszokott orvoskrimi, hanem egy kissé tudományos, de inkább fantasztikus regény, ami főleg az spoiler. Ettől függetlenül ajánlom mindenkinek, aki szereti a szokatlan megközelítést a „félig idegen” lényekkel való kapcsolattartás lehetséges eseteit vizsgálva.

Szencsike P>!
Robin Cook: Szöktetés

Egy újabb Cook sci-fi, és érdekes volt. Az biztos, hogy Cook inkább az orvosi krimikben jeleskedik és ha egy valódi sci-fi íróval és alkotásokkal hasonlítanánk össze, lehet, rezegne a léc. Önállóan viszont Cook sci-fi művei szerintem egész kellemes alkotások. Interterrát is nagyon szépen felépítette, az más kérdés, hogy mi „látogatók” be tudnánk-e illeszkedni hozzájuk, bár aki elég fogékony az szórakoztató elemnek jó lesz, de sosem lesz egyenlő az „őslakosokkal”. A könyv végét egy kicsit túl gyorsnak éreztem, olyan kutyafuttában történt minden. Mondjuk arról is szívesen olvasnék, hogy mi lesz az urakkal, ezt is megérne egy könyvet :)

mefi>!
Robin Cook: Szöktetés

Vannak olyan könyvek, amiket az ember életében legalább egyszer el kell olvasnia, hogy másként tudjon gondolni dolgokra. Ilyen például »George Orwell 1984« című műve, és ilyen Robin Cook Szöktetés című regénye is. Az első húsz-harminc oldal annyira jelentéktelen volt, hogy nem is tudtam, merre fog menni (ráadásul semmi orvosi dolog nem volt benne, ami Cook főtémája ugye), aztán a negyedik fejezet környékén beindult, és szabályszerűen nem tudtam letenni.

Alapjában változtatta meg a gondolkodásmódomat, kiváló olvasmány.

Vivancs>!
Robin Cook: Szöktetés

Sokadszor olvastam, valószínűleg nem is utoljára. Nekem nagyon bejön!

csigahaju>!
Robin Cook: Szöktetés

Első Cook könyvem. Ajánlás alapján olvastam, pedig nem a stílusom, de azért tetszett, nem bántam meg. A felétől vált izgalmassá, mikor kezd magyarázatot adni a dolgokra. Érdekes világ volt.

Anett_>!
Robin Cook: Szöktetés

Ezt a történetet szerettem, bár túl sokra nem emlékszem már belőle. Régebben nagyon sok Robin Cook könyvet olvastam, általa ismertem meg az orvosi krimi műfaját. Beszereztem anno szinte az összeset, aztán jött egy másik író, más történet vezetéssel és szegény Cook kiesett a szeretem kosárból. De azért simán jár neki egy közepes kategória.

Lish>!
Robin Cook: Szöktetés

Bevallom őszintén, ezt én néztem be, mert csak úgy elkezdtem olvasni, nem is néztem utána, milyen könyv. Nem tudtam, hogy Robin Cook sci-fiket is írt, eddig csak az orvosi krimijei kerültek a kezembe. Furcsa is volt az elején, nem igazán értettem, hogy fogunk kikötni egy kórházas sztorinál. De nem csoda, hisz nem is oda tartott. :-) spoiler
Nyilván az értékelésemnél még ront is a helyzeten, hogy nem szeretem a sci-fiket, nagyon nem az én műfajom, de nem akartam abbahagyni, ha már belekezdtem. Nem volt olyan rossz, kíváncsi voltam rá, hogy mi lesz ebből, de nem voltam lenyűgözve. A közepe kicsit el lett nyújtva, a vége nekem kevés volt, ott még bővebben ki lehetett volna fejteni, mi történt. Nem gondolok +10-20 oldalra, elég lett volna még 5 is, de ebben a formában nekem kevés, akkor is ha tovább lehet gondolni, és kitalálható, mire utalnak az események.
Nem valószínű, hogy újból a kezembe venném, mint a többi könyvét, de azért nem bánom, hogy elolvastam, legalább mást is ismerek már tőle. :-)


Népszerű idézetek

szangi >!

Szenvedélyes dohányos volt, de nem okozott neki gondot a leszokás – hetente megtette.

mate55 >!

Perry Bergmann furcsa remegésre ébredt nyugtalan álmából, és rögtön baljós előérzete támadt.

(első mondat)

laszlonv >!

– Mi ez? Mi történt? – kérdezte, meglátva a föléje
magasodó három alakot.
– Egymillió dolláros kérdés – jegyezte meg szarkasztikusan Bergman.
– Hol a pokolban vagyunk? – Adams újból körbenézett, arcára teljes értetlenség ült ki.
– Ez sem rossz.

96. oldal

Judit_56 P>!

Valóság ez vagy csak álom? – kérdezte némán. Minden, amit látott, tapasztalt, túl volt valóságérzéke határán, és mégis, biztosan tudta, hogy meztelen talpa hűs márványt érint, lágy szellő simogatja az arcát.

134. oldal

Judit_56 P>!

Az oceanográfia két nagy kérdésére is választ kapott egyszerre, nevezetesen, hogy miért lövell ki magma az óceánok alatti hegyláncokból, és arra is, hogy mi okozza az óceáni áramlásokat, főleg a Golf-áramlatot. Rengeteg tudós próbálta már ezt megfejteni, de még egynek se sikerült.

162. oldal

Judit_56 P>!

Tulajdonképpen nem is értem, miért vagyok ideges. Olyan szép itt, és mégis, valami nyugtalanít.

189. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Tom Sweterlitsch: Letűnt világok
Blake Crouch: Hamis emlékek
Michael Crichton: Préda
Dean R. Koontz: Égi jel
Marcus Sakey: Egy jobb világ
Blake Crouch: Sötét anyag
John Scalzi: Bezárt elmék
Elizabeth Hand: X-akták – A jövő a tét
Ben H. Winters: Az igazság határán
Michael Chabon: Jiddis rendőrök szövetsége