Mutáció 290 csillagozás

Robin Cook: Mutáció Robin Cook: Mutáció Robin Cook: Mutáció Robin Cook: Mutáció Robin Cook: Mutáció

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Amikor Kivi, a hideg fénnyel csillogó szemű kisfiú megszületik, még senki sem gondolja a családból, hogy a gyerek valójában génmanipulált. Csak az apja tudja a titkot, aki a beavatkozást végrehajtotta azzal a céllal, hogy igazi zsenit hozzon létre. A családban azonban egyre több megmagyarázhatatlan, szörnyű tragédia történik, miközben a kis zseninek láthatóan nincsenek érzelmei… De a legrettenetesebb események még hátravannak – de mi történik közben Kivivel? Hátborzongató történet – csak felnőtt olvasóknak!

Eredeti megjelenés éve: 1989

>!
I.P.C., Budapest, 2012
390 oldal · ISBN: 9789636354190 · Fordította: Sinka Erika
>!
I.P.C., Budapest, 2011
390 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636354190 · Fordította: Sinka Erika
>!
I.P.C., Budapest, 2005
398 oldal · ISBN: 9636352909 · Fordította: Sinka Erika

3 további kiadás


Kedvencelte 26

Most olvassa 10

Várólistára tette 43

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

Bla I>!
Robin Cook: Mutáció

Ez az Cook orvoskrimi kicsit idejétmúlt már. A maga idejében még nagyon élvezetesnek tartottam sok más olvasóval együtt, akik sok példányban megvásárolták egykor Cook műveit, Ma újraolvasva középszerűnek kell minősítenem, bár a sok középszerű közt Cook könyvei még mindig élvezhetők.

https://moly.hu/alkotoertekelesek/23908

MissFortune>!
Robin Cook: Mutáció

Orvosi krimikben nem vagyok túl jártas. Őszintén szólva, jobb volt mint vártam, sokkal olvasmányosabb, mint amire számítottam. Kicsit idejétmúlt, de nem is csodálom, hiszen a könyv idősebb, mint én. :D
A történet érdekes, olvastatta magát. Néhol kiszámítható, néhol meglepő.

Kivi személyében egy igazi kis pszichopatát sikerült létrehozni. Nagyon intelligens, 10 évesen már kutatóorvos akar lenni, na meg okosabb, mint akár az apja.
Marsha eleinte szimpatikus volt, aztán a vége felé már szörnyen idegesített, pedig tényleg ő az egyetlen, aki az elejétől látja, hogy a gyerekkel valami gond van. Az ő kis kutatása azonban a sztori szempontjából teljesen felesleges, ráadásul minden olvasó kitalálhatta a fejleményeket is.

Nem szeretem, ha ennyire befejezetlen történet kerül a kezembe. A moly szerint nincs következő része a könyvnek, akkor meg miért írunk egy olyan epilógust, ami baromira felkelti az ember érdeklődését a semmire? Mindenesetre fogok még olvasni ebben a műfajban.

MrsCordova P>!
Robin Cook: Mutáció

Hát, tizenévesen izgibb volt Cook-ot olvasni… Kiszámítható, sablonos ponyva. Bocsi. Mikor olvastam, hogy Kiméra Rt, eszembe jutott, hogy én biztos nem csináltatnám ott a mesterséges megtermékenyítésemet, de ez csak engem zavart, a szereplőket nem. Kivi apja, Viktor meg ahhoz képest, hogy egy tudós, olyan lassan kapcsol mindig, hogy megőrültem tőle. Apropó, Viktor. Nemrég olvastam egy könyvet, azt hiszem, A bagoly röpte, abban volt, hogy ha csinált valamit a szereplő, miden mondat elején kiírták a nevét. „Viktor kereste Kivit mindenhol. Viktor nem találta. Viktor már felmászott a hegyre is miatta. Viktor arra gondolt, talán a folyóhoz mentek, pedig Viktor mondta, hogy oda nem szabad menni.” Ja, most már eszembe jutott, A bagoly röpte volt az tuti. Eskü, nem felejtettem el a harmadik mondat végére, hogy még mindig Viktorral történik a cselekmény, nem kell mindig emlékeztetni, szőke vagyok, de nem ennyire! Tiszta ciki volt már olvasni.
Na jó, annyira nem volt rossz, de Cook is olyan, mint LLL, állandóan ismétli önmagát, de azért imádjuk. Csak Cook könyveiben nem varrja le az összes nőnemű lényt a főhős. Sőt, mondok jobbat: olvass el egy Evelyn Marsh könyvet, és csak Robin Cook-ot akarsz utána olvasni!

2 hozzászólás
Leliana>!
Robin Cook: Mutáció

Nem egy mai darab, és a témában már rengeteg hasonló film és könyv született azóta, mióta ezt kiadták, de még így is élvezetes tudott maradni, úgyhogy nem szeretnék túl szigorú lenni vele. :) Tény, hogy voltak kiszámítható(bb) részei, de végig fenntartotta az érdeklődésemet, és voltak olyan pontok, ahol még izgultam is. Na, meg voltak olyanok is, amikor gugli barátomra kellett hagyatkoznom, mert fogalmam sem volt róla, hogy aktuálisan miről beszélünk :)) spoiler Az epilógus pedig kimondottan ütősre sikeredett :) Fogok még olvasni Cooktól, az biztos!

1 hozzászólás
gybarbii P>!
Robin Cook: Mutáció

Első könyvem volt Robin Cooktól, úgyhogy amikor belekezdtem még nem igazán tudtam, hogy mit is várhatok tőle. Anyum korábban Cook több könyvét is olvasta, a Mutációt pl. éppen akkor, amikor velem volt terhes eléggé vicces lehetett, amikor kék szemmel megszülettem :D, az ő javaslata alapján választottam ki a kötetet. Meg hát már nagyon itt volt az ideje, hogy megismerkedjek a szerzővel, ha már volt szerencsém személyesen is találkozni vele…
Maga a könyv szerintem elég olvasmányos volt, még a tudományos leírások ellenére is. Ha mondjuk nem egy fesztiválra viszem magammal, akkor biztos, hogy sokkal gyorsabban elolvastam volna :) Az epilógus különösen tetszett, bár eléggé idegborzoló, hogy ennyire nyitva marad a történet a végén…

Judit_Sike P>!
Robin Cook: Mutáció

Ha jól emlékszem gyerekként ez volt az első könyv, amit három nap alatt olvastam el. Mindig az volt a célom, hogy egy hét alatt befejezzek egy könyvet, és még most is bennem él az érzés, hogy ezt három nap alatt sikerült.

Újraolvasta annyira nem tartottam izgalmasnak már, mint régen. Ezzel a könyvvel nincs igazából nagy baj, egyszerűen eljárt felette az idő. A génmanipuláció és a génkutatás ma már százszor fejlettebb annál, mint amilyen 89-ben volt.
A legnagyobb probléma nálam megint a karakterekkel volt. Cook-nál úgy veszem észre, hogy csak idegesítő karaktereket tud leírni, és létrehozni. Viktor annyira ellenszenves és unszimpatikus. Nem is kifejezettten azért, amit tett, hanem azért, mert mint férj, egyáltalán nem áll a felesége mellett. Nem hallgatja meg, és sosem figyel rá. Marcha meg pont azért idegesítő, mert állandóan a gondokat keresi maga mellett. Persze értem, hogy zavart, de néha lehetne egy kissé nyugodtabb is.
Amit Viktor tett az számomra megbocsáthatatlan, de ennek ellenére érdekelt a könyv. Kivi a legelejétől gyanús volt számomra, gondoltam, hogy vaj van a füle mögött.
Viszont az elég fura volt, hogy nem tudtak a szülők semmit arról, hogy a gyerekeik mit csinálnak a iskolában, és hogy voltak pszichológusnál is. Bár lehet, hogy 30 éve ez máshogy működött, de akkor is hihetetlen számomra, hogy semmiről nem értesítették a szülőket.
A könyv egyébként folyamatosan építkezett, kaptunk egy kis bevezetést, aztán pár tragédiát, aztán nyomozásokat, és furcsaságokat, és aztán a befejezés.
Jó könyv, de nem ez a legkiemelkedőbb műve Cook-nak.

esztie>!
Robin Cook: Mutáció

Nagyon oldschool, nagyon 89 forintos régi vásárlás. :D
Annak ellenére, hogy már jóval a jelek előtt volt egy megérzésem a végkimenetelt illetően (bevált, általában beválik), tudtam élvezni, ötletes volt, és a konfliktushelyzet is okos. Elgondolkodtató kérdés, hogy ki vonható felelősségre egy ilyen szituációban, Kivi vagy az apja. Marsha sokszor az agyamra ment, de tulajdonképpen teljesen meg is értem, az epilógus pedig nagyon király. :)

Nushi P>!
Robin Cook: Mutáció

Ez volt az első Robin Cook könyvem… Szégyen és gyalázat, hogy eddig nem olvastam ilyesmit. Nagyon tetszett.

psych P>!
Robin Cook: Mutáció

Érdekes történet volt… Kicsit beteges a maga módján, de ezt már a címből is ki lehetett következtetni. Olvasmányos volt, csak nagyon kiszámítható…
A vége nekem tetszett is meg nem is… jó lenne tudni a további történéseket, de lehet, hogy jobb, hogy így hagyta az író.
Szeretek a biológiáról és olyan dolgokról olvasni, amikről eddig még nem hallottam és pont ezért szeretem Cook könyveit, mert úgymond feladja a leckét az olvasóknak, hogy nézzenek utána a tudományosabb kifejezéseknek…

>!
I.P.C., Budapest, 2012
390 oldal · ISBN: 9789636354190 · Fordította: Sinka Erika

Népszerű idézetek

MrsCordova P>!

Ez itt nem terápiás foglalkozás, anya – förmedt rá Kivi. – Itt most nem az érzelmi életem a téma. Most már ismeritek az úgynevezett sötét tikokat is.

MrsCordova P>!

Szüntelenül sűrűsödött az energia az idegsejtek millolóiban, amióta azok hat hónapja alakot öltöttek.

(első mondat)

MrsCordova P>!

Dühös, tizenöt éves kamasz volt, serkenő szakállpamaccsal az állan.

MrsCordova P>!

Lassan mert csak odanézni. Először csak a tárolóládából felszálló, majd csendben a padlóra ereszkedő párfafelhőt látta. Mikor a pára eloszlott, látta már a petesejttálcát is. Üres volt.

MrsCordova P>!

Kivi megjelent az ajtóban. Victorról Marshára pillantott. Ragyogó szemei most kissé ködösek voltak, mint általában azoké, akik éppen túl sokáig néztek televíziót.

gybarbii P>!

– A viszontlátásra, Izsák.

341. oldal (I.P.C., 1990)

Leliana>!

Én mondom, a kutyák munkanélkülivé tehetnék a pszichológusokat.

343. oldal, Epilógus

gybarbii P>!

Szüntelenül sűrűsödött az energia az idegsejtek millióiban, amióta azok hat hónapja alakot öltöttek.

(első mondat)

gybarbii P>!

Egyikünk sem sejtette, hogy az életből már csak pár évük van hátra.

18. oldal (I.P.C., 1990)

Agymanó>!

A tudomány nem mindenek felett való -jelentette ki Marsha.- Az erkölcs a korlátja.

310. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kathy Reichs: Virals – Fertőzöttek
Michael Crichton: Szörnyek szigete
Dan Wells: Fragments – Töredékek
Kathy Reichs: Ne törj csontot
Tom Sweterlitsch: Letűnt világok
Blake Crouch: A pokol kapujában
Dan Brown: Angyalok és démonok
Robert Masello: A Medúza-amulett
Celeste Ng: Amit sohase mondtam el
Karin Slaughter: Az eltűnt lány