Invázió 145 csillagozás

Robin Cook: Invázió Robin Cook: Invázió Robin Cook: Invázió

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az ​Egyesült Államok nyugati részén egy éjszaka az égen különös, csillaghullásra emlékeztető jelenség játszódik le. Meteorok helyett azonban meghatározhatatlan anyagból készült, apró diszkoszhoz hasonlító korongok csapódnak a Föld felszínére – elkezdődik az invázió. Egy idegen életforma akarja uralma alá hajtani az emberiséget, életre keltve még az ember megjelenése előtt előreküldött lappangó követeit. Téren és időn át mozogni tudó, legyőzhetetlennek tűnő ellenségről van szó, amelynek a felismerése is a lehetetlenséggel határos, legyőzése pedig kizártnak látszik. Uralma azért olyan szörnyű, mert maguk a legyőzöttek boldogan fogadják és létük kiteljesedéseként élik meg. Két egyetemista fiatal, egy orvosnő, egy víruskutató házaspár kamasz fiával, és egy nyugdíjbavonulás előtt álló rendőr – belőlük áll az a maroknyi csapat, amely vállalkozik a kivihetetlenre. Meg akarják fejteni a betegség titkát, hogy a kórt az ellenségessé vált emberek akarata ellenére is legyőzzék, és megállítsák… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1997

>!
Alexandra, Pécs, 2006
414 oldal · puhatáblás · ISBN: 9633700450 · Fordította: Fazekas László
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1997
414 oldal · ISBN: 9635486553 · Fordította: Fazekas László
>!
I.P.C., Budapest, 1997
444 oldal · puhatáblás · ISBN: 9636350728 · Fordította: Fazekas László

Enciklopédia 2


Kedvencelte 17

Most olvassa 4

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 15

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Cs_N_Kinga>!
Robin Cook: Invázió

Talán csak túl sokat vártam, mert Robin Cook? Igaz nem is a szokásos krimit kaptam tőle, de akkor is…Nem volt rossz végül is, ha hozzáveszem hogy mikor írta, akkor pedig zseniális. Izgalmak voltak, kíváncsi voltam mi lesz a vége. Kicsit keserédesre sikeredett, azért meghaltak páran. Még fogok azért olvasni az írótól, mert tinikorom egyik kedvence volt. De itt és most nem találtunk egymásra. Ez sajnos azt kell mondjam, nálam egyszer olvasós volt.

Ibanez P>!
Robin Cook: Invázió

Amit Cook bácsi megírt 1997-ben, azt Stephanie Meyer új köntösben hozta tíz évvel később. Igen, ez A burok c. könyv régi „változata”. Adott az emberekbe fészkelő (itt inkább feléledő, mivel mindig bennünk volt) idegen lény, aki átveszi az irányítást a gondolkodás felett, némi problémát csupán az emberi érzelmek jelentenek számára. A változással érzelemmentes, túlzottan kedves, a világot jobbá tenni akaró lényekké válnak az emberek (ez sok szempontból nem is lenne olyan szörnyű…). A történetet az elsőként megfertőződő Beau, valamint barátnője és az ő ismeretségi köre szemszögéből élhetjük végig egy kisvárosból kiindulva… A lények persze elég gyorsan terjeszkednek, így amikor felismerik a problémát, már késő… erre a maroknyi kis csapatra vár tehát a feladat, hogy megpróbálja megállítani a folyamatot, főleg, miután megtudják, hogy Beau és csapata a többi világra nyíló kaput készül megnyitni, s idegen életformák százait a Földre engedni… A megoldás is ismerős lehet, bár kissé drasztikusabb formában, de a tüzet tűzzel elvét a zombikon is alkalmazták nemrégiben :-D

Összességében egy pörgős kis könyv, érdekes cselekménnyel, unalmas csupán azáltal válhat, ha a könyv előtt olvastuk a modernebb változatokat, amelyek lelövik folyton a poént… De ez nem Cook hibája, hiszen ő előbb írta meg… Furcsa módon az alig több, mint 400 oldal nagyon gyorsan lepereg, tényleg seperc alatt be lehet falni a könyvet, végig akciódús és izgalmas.

Ananiila>!
Robin Cook: Invázió

Végig olyan érzésem volt, hogy én ezt már olvastam vagy láttam vagy valamihez piszkosul hasonlít off. Igazából elképzelhető, hogy olvastam már, mert volt egy időszak amikor rá voltam kattanva Cook könyveire, de az még időszámításunk előtt volt.
Lehet, hogy a régről fel-felbukkanó emlékek miatt is, de pont ilyennek képzelek el egy inváziós könyvet.
Jön a láthatatlan földönkívüli, belebújik az emberbe, átformálja, de aztán mindig van valami kis gikszer, mielőtt megtörténik a teljes uralomátvétel.
Tökéletes alapötlet, közepes megvalósítás. nem volt eléggé magával ragadó, izgalmas, a karakterek szimplák.
Megint egy egynek elment könyv.

2 hozzászólás
brigi11 P>!
Robin Cook: Invázió

Végérvényesen lezárult életem egy szakasza, elfogytak a Robin Cook könyveim. Örökké hálás leszek az írónak, hogy kb. 20 éve megszerettette velem az olvasást a könyvei által.
Nem igazán van összehasonlítási alap, hogy mennyire jó sci-fi ez. Az biztos, hogy érdekes volt ilyen könyvet olvasnom az írótól. Meg vannak benne a tipikus Robin Cook sajátosságok. Néhol nekem már unalmas volt.

3 hozzászólás
Lish>!
Robin Cook: Invázió

Ész nélkül felpakoltam várólistára minden Robin Cook könyvet, ahonnan aztán kihívásra ezt választották nekem elolvasni, majd szembesültem vele, hogy ez nem simán orvosi krimi, hanem egy sci-fivel átszőtt orvosi krimi. Mit ne mondjak, elég furcsa jelenség ez a kombó! :D
Több mint 20 éves könyv, ez a fordítás nyelvezetén nagyon átüt, néha elég komikus sorokat olvastam, mai szemmel legalábbis spoiler.
A karakterek eléggé egysíkúak, és a sci-fi miatt az orvosi rész is inkább háttérbe szorul. Emiatt kicsit lassabban haladtam vele, az utolsó harmadban volt végre jobban jelen a rendes orvosi, tudományosabb rész, és még ha néha nem is értettem minden mozzanatot, kísérletet, „orvososkodást”, itt már nagyon pörögtek az események és izgalmas volt a könyv. Annak ellenére, hogy a végkifejlet egy percig nem kérdés.
Nem volt ez olyan rossz könyv, de többet biztos nem kerül a kezem közé, ha már Robin Cook-ot olvasnék (újra), akkor inkább előveszem a Kómát, vagy valamelyik másik jobb, tisztán orvosi krimit.

ViraMors P>!
Robin Cook: Invázió

Hát… nem vagyok lenyűgözve. Lassan be kéne látnom, hogy „kinőttem” a Robin Cook rajongásomból, pedig régen mennyire nagyon szerettem.
Voltak jó dumák ebben a könyvben, és gyorsan lehetett olvasni persze, volt végre egy teljes délelőttöm, amikor csak és kizárólag olvastam…, de itt véget is értek az előnyei. Igazából egy sablon járványos orvosi krimi és egy sablon inváziós sci-fi keveréke. Egy-kettőt olvastál mindkettőből, akkor ezt is olvastad. Sablon karakterek, kiszámítható történet. Kár érte.

Aliko P>!
Robin Cook: Invázió

Én is Robin Cook két külön világ vagyunk. Leginkább azért, mert utálom az orvosi krimiket. Ő meg azt ír. Mindig. Viszont két kihívásom is hozzá vezetett. Az egyiknél orvosi krimit, a másik értelmében kifejezetten Cook-ot kellett olvasnom.

Áááh, neee…

Deee!

Mert a látókört tágítani kell, ha csak egy résnyire is.

Én viszont két műtét után, a harmadikra várva, valahogy nehezen viselem, ha trancsíroznak a műtőben, vagy turkálnak valakiben. A műhibákról, fertőzésekről meg annyira nem akarok tudni, hogy azt el se hiszitek…

…szóval neeeeeeeeeeem!

A könyvtárban, a polc előtt ténferegve akadt a kezembe ez könyve. Ufók voltak rajta! Sokkolt! Bele olvastam a fülszövegbe és itt kérem tényleg jön az invázió.

Haza értem, rá molyoltam és orvosi krimi, de sci-fivel körítve. Az meg jöhet bármilyen mennyiségbe. Szóval homlok letöröl, jó lesz ez. Fel is vettem a várólistára és az élet ment tovább. Aztán tegnap a molysakkba a sci-fire léptem és úgy döntöttem neki fekszek.

Nem bántam meg! Sőőt!

Az író stílusa nagyon tetszik. Hihetetlenül olvasmányos a történetvezetés. A cselekmény izgalmas. A szereplőit jól meg alkotta. Szeretem őket és egyiket se akartam felpofozni, bár a Beau barátnője néha kiakasztott, de őszintén én is kiborulnék, ha a pasim, így megváltozna.
Szépen sejteti már az elején a dolgokat, nem akar a szánkba rágni semmit. Hagyja, hogy a csapattal együtt fedezzük fel problémát, annak mélységét és jelentőségét. Együtt figyeljük velük az embereket, hogy ki lehet fertőzött. Együtt félünk és menekülünk. Izgalmas. Letehetetlen.
Az orvosi része szerencsére kimerül pár kórházlátogatásban, dns vizsgálatban, sejttenyésztésben, meg egy icikepicike boncolásban. Szóval nem kaptam sokkot. Bátran ajánlom azoknak is akik ódzkodnak az orvosi regényektől …

HA találok még olyan könyvet, ami csak minimális orvosi részt tartalmaz, akkor tuti újrázok tőle. Viszont a Kóma, a Műhiba, a Fertőzés és a többi ilyen finomság másra vár, mert én hozzá sem érek, egy ujjal sem, lehet bármilyen jó író is Cook. Nekem is megvannak a korlátaim.

Kiss_Melinda_Éva P>!
Robin Cook: Invázió

Átlagos könyvnek mondanám, semmi túlzott izgalommal nem töltött el a történet. Talán a sci-fi rész miatt volt ez az érzés nálam. Az alap ötlet érdekes volt, de valahogy hosszúnak éreztem a cselekmény kibontakozását és a végén is úgy éreztem, hogy ezt egész egyszerűen megoldotta az a néhány tudós, akik felismerték, hogy mivel állnak szemben, miközben világszerte problémát okozott ez a valami és csak maroknyi ember tudta megakadályozni a világkatasztrófát. spoiler Néhol pontatlannak is éreztem a vírusok leírásáról szóló részeket és nem igazán győzött meg a könyv vége arról, hogy a megoldás ilyen egyszerű lenne.

amedeclair>!
Robin Cook: Invázió

Izgalmas, gyorsan olvasható. A történet nagy része hihető, habár ufók és fertőző vírusok vannak benne. Az autós üldözéstől kezdve viszont tényleg csak a szerencse munkálkodott, random dolgok történtek és a főszereplők pedig persze, hogy mindig szerencsések.
A vírus legyőzése érdekes volt, már tudom, miért lett annyira különböző a World War Z filmadaptációja. Összecserélték ezzel a könnyvel.

serengeti P>!
Robin Cook: Invázió

Flow élmény ("nembíromletenni" érzés): 4
Stílus (írói): 4
Ötlet (eredetiség): 4,5
Tartalom (mondanivaló): 2
Hitelesség (könyv világának átélhetősége): 1
Érzelmek (ábrázolása): 2
Izgalom: 4,5

Első könyvem Robin Cooktól, és szerintem elég sokáig a utolsó is lesz. Izgalmas volt, filmszerű élményt adott, de a sci-fi nem az én műfajom, legalábbis ebben a thrillerrel ötvözött formában biztosan nem. Az orvosi vonal – lévén én is az egészségügyben dolgozom – számomra nem misztikus, hanem egyszerűen érdekes szakmai vonal volt. A fordítás viszont éppen ebben a témában pocsék, sok-sok hibával. Komolyan, nem volt a közelben egyetlen szakmai lektor sem, aki kihúzta volna a szövegből a nyilvánvaló marhaságokat??? Illetve, most látom, hogy volt orvosi szakértő, de akkor egészen biztosan mondjuk pályaelhagyó szemész volt az illető, véletlenül sem belgyógyász. Na, mindegy. Sajnos összességében csalódás volt a könyv számomra, főleg a Robin Cookot övező hájpolás miatt.


Népszerű idézetek

ViraMors P>!

Egy hét televízió nélkül, és a lakosság intelligenciahányadosa az egekbe szárnyal.

ViraMors P>!

–Ahhoz, hogy időn és téren át eljussanak hozzánk, nem hiszem, hogy az idegenek ugyanazt az energiát használnák, amit mi a pirítóskészítéshez.

Aliko P>!

– Köszönöm, hogy elfogadták a meghívásunkat – mondta lefegyverző
mosollyal közvetlen hallgatóságának; és a megszámlálhatatlanul sok tévénézőnek.

serengeti P>!

Hatalmas, égbe nyúló fenyők között meghúzódó, gerendákból ácsolt ház állt előttük.

307. oldal

serengeti P>!

Beau szétnyitotta a markát, Rocko pedig a fejéhez kapott; haja tövén a bőre úgy fájt, mintha tüzes vassal égették volna.

113. oldal

serengeti P>!

Aztán bekapcsolta a CD-lejátszót, és felrakta a kedvenc zenéjét, Sztravinszkij Tavaszi
áldozatát.

438. oldal

serengeti P>!

– Stop! – mondta figyelmeztetően. – A leendő szépségkirálynőnek még fogat is kell mosnia. Nem akarom, hogy kellemetlen reggeli szájszag miatt kizárjanak a versenyből.

63. oldal

serengeti P>!

Beau olvashatta is volna valamelyiket az odarakott újságok közül, ám ehelyett az ugatást, és a rövid szünetekben hallatszó macskanyávogást figyelte.

96. oldal

Kapcsolódó szócikkek: macska
serengeti P>!

Hogy csökkentse valamelyest a gyomorégését, Cassy bekapott egy tablettát, és kiállt a repülőtér épülete elé, a taxira várakozók közé.

233. oldal

szangi P>!

– A számítógépem megbolondult! – panaszkodott John Barkly. – Éppen az Internetben voltam.

14. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Brown: Inferno
Steve Berry: Az elveszett parancs
Justin Cronin: A szabadulás
James Dashner: Tűzpróba
Dean R. Koontz: Az ősellenség
Robert Ludlum: A Fantom
Frank Herbert: Védett nők
Tess Gerritsen: Véráram
Stephen King: Álomcsapda