Genezis (Jack Stapleton & Laurie Montgomery 12.) 5 csillagozás

Robin Cook: Genezis

Amikor ​Kera Jacobsen, a 28 éves szociális munkás holtteste Laurie Montgomery igazságügyi orvos szakértő boncasztalára kerül, elsőre úgy tűnik, újfent gyarapodott a kábítószer-túladagolás áldozatainak száma. A tekintély nem tisztelő, rossz modorú Aria Nichols patológus rezidens szerint azonban másról lehet szó, amint kiderül, hogy az áldozat terhes, a karján pedig nincs nyoma gyakori tűhasználatnak. Kera családja és ismerősei elképzelhetetlennek tartják, hogy a lány függő lett volna, a kórház viszont, ahol dolgozott, sietne csendben és gyorsan lezárni a sajnálatos ügyet. Vajon ki lehet a lány titokban tartott partnere, immár meg nem születő gyermekének az apja? Aria és az intézetet vezető Laurie sejti, hogy az elhallgatott kapcsolat lehet a rejtély nyitja. Aria egy családfakutató társaság DNS-adatbázisának felhasználásával igyekszik nyomára akadni az ismeretlenséget választó férfinak. Amikor Kera közvetlen munkatársnője is meghal, új fordulatot vesznek az események, és amint a két… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
Geopen, Budapest, 2020
400 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635160549 · Fordította: Babits Péter

Enciklopédia 35

Szereplők népszerűség szerint

Jack Stapleton · Laurie Montgomery


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

gesztenye11>!
Robin Cook: Genezis

Tetszett! Robin Cook visszatért a korábban megszokott Laurie-Jack páros történeteihez, és egy újfajta módszert talált ki egy gyilkosság elkövetőjének megtalálására. Bár most igazából egyik főszereplő se nyomoz, és sejtései is csak Laurie-nak vannak, a végén Jack lesz az, aki összerakja a szálakat, és beviszi a végső ütést (szó szerint is). A tényleges nyomozást egy fiatal patológus rezidens végzi, akinek az intézeti gyakorlatból elege van, de ugyanakkor egy zseni – csak éppen kicsit antiszociális, nem csapatjátékos, és sajnos túl gyanútlan, éppen akkor, amikor óvatosabbnak kellene lennie. A könyv olvasmányos, kellően izgalmas, és egy nagyon érdekes, új lehetőséggel ismertet meg minket. Ez a DNS-alapú családfakutatás. Egy baja van a regénynek, szerintem: spoiler
Ezért a mínusz fél pont!

Szianett>!
Robin Cook: Genezis

Hivatalosan is ez lett a kedvenc tőle. Nincs benne leállás vagy unalmas mellék, folyamatosan viszi a cselekményt. Néha bennem is megállt az ütő. Letehetetlen

Mr_Szörnyi_Börnyi>!
Robin Cook: Genezis

Robin Cook a nyolcvanas évek műfajteremtő krimiíró-zsenije volt. Mindenféleképpen megsüvegelendő, hogy negyven éve folyamatosan tud sikerkönyveket írni, igaz ez akkor is, ha a regényeinek újszerűsége mára már igencsak megkopott. A Genezis a korábban jól bevált receptre épít, az igazságügyi orvosszakértő házaspár, Laurie Montgomery és Jack Stapleton karakterére, a sodró lendületű cselekményvezetésre és egy jól megválasztott orvosi felfedezésre, mint hívószóra. Ez utóbbi jelen esetben a DNS- alapú családfa kutatás, amely alapanyagként most nem igazán tud izgalmasan működni. A Robin Cook életművet alaposan ismerve nem tudok mást mondani, minthogy a Genezis nem képes kiemelkedni, nem tud többet adni, mint a szerző előző, szintén közepesre értékelhető könyvei. A nyomozás most nem olyan izgalmas, a gyilkos személye egy pillanatig sem rejtélyes, de az író remek stílusa most sem hagy cserben minket, összességében egy korrektül megírt, kellemes kikapcsolódást szerző könyvet tarthatunk a kezünkben, ami azonban teljességgel nélkülözi a Kóma eredetiségét, a Láz drámaiságát, vagy a Kromoszóma zseniális cselekményszövését.

W_L I>!
Robin Cook: Genezis

Vegre egy ujabb remek, erdekfeszito Robin Cook regeny, amit egy nap alatt kiolvastam. A tortenet kombinalja a regi ismeros Laura-Jack igazsagugyi orvosszakerto hazaspar es egy a mas konyvekbol megszokott, ebben leginkabb Pia Grazdanihoz hasonloan intelligens de ellentmondasos szemelyisegu fiatal orvos(jelolt) hosno pozitiv figurait a rejtelyes halalesetekert felelos gonosszal.
A fulszoveg mar eleget elarul a cselekmenyrol, ami talan egy halalesetet kiveve eleg kiszamithato is, ennek ellenere vegig lebilincselo, mar-mar letehetetlen tortenetet kapunk.
A szerzo regi rajongoi, akik esetleg hozzam hasonloan gyakran tobb-kevesebb csalodassal olvastak az utobbi evekben kiadott konyveit, itt ujra megkapjak azt az izgalmas, feszultsegekkel teli stilust ami Robin Cookot korabbi konyvei alapjan oly nepszeruve tette.


Népszerű idézetek

gesztenye11 >!

A New York-i metrózás nem a közösségépítésről szólt.

170. oldal - 17. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: közösség · metró · New York
gesztenye11 >!

Az Egyesült Államokban, a világ állítólag leggazdagabb országában az életkilátásokat döntő módon még mindig az anyagi lehetőségek határozzák meg, amit Laurie morálisan elfogadhatatlannak tartott.

118. oldal - 11. fejezet

Gábor_Angyal>!

Most, miután felvette a köntösét, vetett egy pillantást Jackre. Éppoly békésnek tűnt, mint előző reggel: a hátán feküdt, kezeit összekulcsolva a mellkasán. Nem hortyogott, csak nagyon mélyen vette a levegőt, meg-megrebbenő szemhéja alapján éppen álmodott. Bármily közel álltak is egymáshoz, az ilyen pillanatok kihangsúlyozták, hogy különálló emberként mindketten önmagukat tartották a világegyetem középpontjának. A futó gondolat mosolyt csalt az arcára, akárcsak a tudat, hogy sosem lehetünk biztosak abban, mi zajlik a másik fejében.

164. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jack Stapleton · Laurie Montgomery
gesztenye11 >!

A tragédia akkor következik be, ha a mellkast a normális szívverés ütemének egy nagyon rövid és meghatározott pillanatában ütés éri, miáltal a szív teljes ingerületvezetési rendszere összeomlik, s ez szívpitvari fibrillációt eredményez.

269. oldal - 28. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: mellkas · szív · szívverés · tragédia · ütés
gesztenye11>!

A legtöbb nagy név kiszervezi a DNS-elemzést, de mi itt a GenealogyDNA-nél a munkamenetbe szorosan integrált labort tartunk fenn és nagy felbontású SNP microarrayket bérlünk, melyek upgradelése dinamikusan, a rendelkezésre álló frissítések megjelenése alapján történik. Ez komoly versenyelőnyt jelent a számunkra.

215. oldal - 21. fejezet

gesztenye11 >!

– Hadd mutassak valamit – élénkült fel Lauriel. – Add ide azt a tableeleit követheti rajtatet az éjjeliszekrényről.
Amikor Jack engedelmeskedett, Laurie megmutatta, hogy nemcsak az életjeleit követheti rajta, de rendelhet ételt, nézheti a tévét, vagy valamelyik streamingszolgáltatót, leeresztheti a sötétítőt, de megváltoztathatja a fényviszonyokat vagy akár a szoba hőmérsékletét is.
– Ha a szemetet is kiviszi, muszáj lesz egyet szereznem otthonra. – Jack megjegyzése hallatán Laurie akkorát nevetett, hogy rögtön utána összegörnyedt a fájdalomtól.

370. oldal - 40. fejezet

gesztenye11>!

– Úgy tűnik, Aria Nicholsnak és a DNS-alapú családfa-kutatásnak köszönhetően kezünkben van a gyilkos genetikai személyazonossága. Ha ez sem perdöntő bizonyíték, tényleg nem tudom, mi az.

397. oldal - Utóhang

gesztenye11 >!

– Attól, hogy patadobogást hall, még nem biztos, hogy zebrák közelednek – jegyezte meg epésen Laurie.

81. oldal - 6. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Laurie Montgomery · patadobogás · zebra

Hasonló könyvek címkék alapján

Kathy Reichs: Minden napra egy halott
Tess Gerritsen: A sebész
J. D. Robb: Halálos bosszú
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Douglas Preston – Lincoln Child: Kénköves pokol
Mary Higgins Clark – Alafair Burke: Míg a halál el nem választ
Mario Puzo: A Keresztapa
Harlan Coben: Szökevények
Blake Crouch: Hamis emlékek
Bret Easton Ellis: Amerikai psycho