Agymosás 187 csillagozás

Robin Cook: Agymosás Robin Cook: Agymosás Robin Cook: Agymosás Robin Cook: Agymosás

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Adam ​Schonberg, harmadéves orvostanhallgató nehéz anyagi körülmények között él feleségével, Jenniferrel, a táncosnővel. Jennifer teherbe esik, és azért hogy a gyereket megtarthassák, Adam félbehagyja tanulmányait, és egy gyógyszergyárnál, az Arolennél helyezkedik el. A virágzó, ultramodern intézmény örömmel fogadja ajánlkozását, s Adam szépen is halad előre. Ámde furcsa dolgokat tapasztal a cégnél. A gyár egy luxushajón rendez továbbképző tanfolyamokat meghívott orvosok számára, akik a hajóútról visszatérve különös személyiségváltozás jeleit mutatják. A fiatalok házasságában is egyre több feszültség gyülemlik fel: egy házastársi veszekedést követően Jennifer hazaköltözik szüleihez, de hamarosan súlyos döntésre kényszerül: orvosa szerint a vizsgálatok arra utalnak, hogy jövendő gyermeke súlyos fejlődési rendellenességgel jönne világra, ezért abortuszra volna szükség. Adam gyanúját az Arolen különös üzelmeivel kapcsolatban tovább erősíti egyik munkatársának eltűnése és egy orvos… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1985

>!
GABO, Budapest, 2010
402 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636890872 · Fordította: Fencsik Flóra
>!
Árkádia, Budapest, 1992
284 oldal · ISBN: 9633072093 · Fordította: Fencsik Flóra
>!
Európa, Budapest, 1988
282 oldal · ISBN: 9630746433 · Fordította: Fencsik Flóra

2 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 7

Most olvassa 5

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

Bla I>!
Robin Cook: Agymosás

Ismét egy igen ütős orvos-krimi(vagy horror, vagy sci-fi?) Robin Cook-tól, amely bár még a ’80-as években megjelent, csak most került a kezembe. Ijesztő az a perspektíva, amelyet a digitális kommunikáció fejlődéséről és általa nyújtott lehetőségeiről a szerző felvázol. Bele is borzongtam néhányszor a fordulatos történet társadalmi hátterébe, amit mint lehetségest az író ábrázol.
Persze a főhős itt is mindent megold a végére, amely kicsit összecsapott…

Tinka_Dark_World P>!
Robin Cook: Agymosás

Szeretem Robin Cook könyveit, de szerintem a Láz illetve a Halálfélelem jobb volt. Ebben is akadt izgalom, konlfiktus, paranoiás elméletek és minden, ami az orvosi horrorhoz kell. Mégis, úgy éreztem a végén, hogy most valahogy nem sikerült meglepnie. Mi tagadás, egy idő után, ha elég könyvet olvasok tőle úgy érzem, tudni fogom a végét.
Azért az alapötlet tetszett és látok benne fantáziát. Karakterei is tetszettek, ahogy az egész GY. B. E. szervezet. Csak ajánlani tudom, főleg a jelenlegi helyzetben. ;)

chhaya>!
Robin Cook: Agymosás

Már az író előző könyvénél is megfogadtam, hogy nem fogok tőle többet olvasni, de most újra… Nem annyira rossz, mert az alapötlet jó, az apró-cseprő mindennapok bemutatása is élvezhető (bár nem tökéletes). De a többi… Az egész cselekmény, valamint a legtöbb jelenet és párbeszéd hiteltelen és életszerűtlen, ezért nem is tudtam izgulni a szereplőkért. Aminek a feszültséget kellett volna fokoznia, ott csak azt hajtogattam magamban, hogy nemár és a fejemet fogtam. A felénél se jártam még, amikor alig vártam, hogy vége legyen, ami nagyon összecsapott volt. Filmforgatókönyv jellege van, simán elmenne egy B kategóriás akciófilmnek.

amedeclair>!
Robin Cook: Agymosás

Olvastam már nagyon jó RC könyvet, de ez sajnos nem tartozik a legjobbak közé. Érdekes elképzelés, amiről szó van, még az összeesküvés meg is valósítható, de ahogy a főszereplőnk túléli és mindig megússza, meg Jennifer és a szülők nyafogása kicsit sok volt.

NickyEper P>!
Robin Cook: Agymosás

Ez volt az első Cook könyv amit olvastam. Szeretem az orvosi krimiket, ez is nagyon tettszett. A legelején mikor pár oldalon keresztül részletesen beszámolt aról, hogy hogyan adnak be egy epidurális érzéstelenítést na az durva volt. Azt a talán három oldalt mire elolvastm az nagyjából fél óra volt. Tű iszonyom vann és csak a saját borzalmas élményem jutott róla az eszembe. :D

aszor>!
Robin Cook: Agymosás

Szeretem az orvosi krimiket. Nekem egy kicsit már a sci-fi felé húzott Robin Cook regénye. A fiatal párért és a kisbabájukért végig izgultam a könyv olvasása alatt. Mindkét oldalról rettenetesen idegesített a szülők hozzáállása. De a fiatal, Adam Schonberg megformálása szimpatikus volt. A terhes Jennifer labilis idegrendszere is érthető volt számomra.
Bár nem ez a legjobb regénye, de nálam azért ötcsillagos.

pingvin1>!
Robin Cook: Agymosás

Szeretem Robin Cook könyveit, mindig van benne ami megfog.
Mindkét félnél a szülői háttér idegesítő volt ezért a 4 csillag, a történet pedig izgalmas és végig lekötött.

Fyndra>!
Robin Cook: Agymosás

Az alapötlet a gonosz gyógyszerlobbival klassz, a megvalósítás csapnivaló. Olyan átlátszó a Gonosz Cég működése, hogy Adamnek nagyon ostobának kell lennie, hogy ne lássa az összefüggéseket. A felesége meg borzasztóan idegesítő, mert oké, hogy nyilván aki öt percig is foglalkozik egy adott témával, az már jobban akar mindent tudni a szakembereknél, de azért ha már orvostanhallgató, tán kéne rá hallgatni gyógyszerügyileg… Ugyanezen a szálon elég erőltetett, hogy senkit nem zavar az orvosok totális pálfordulása. Én elég rendesen hülyét kapnék, ha egy orvosom homlokegyenest máshogy kezdene viselkedni, vagy olyan módszereket kezdene alkalmazni, amik ellen addig kézzel-lábbal tiltakozott, és letagadná, hogy valaha is ellenezte őket…

LadyWalton>!
Robin Cook: Agymosás

Brutális egy könyv volt, amelynek sajnos több részlete is igen reális és aktuális.


Népszerű idézetek

Kiss_Melinda_Éva P>!

Medikusi tapasztalatból tudta: az ember mindenhova bejuthat egy kórházban, ha úgy tesz, mintha oda tartozna.

138. oldal

Kiss_Melinda_Éva P>!

Az ápolónak széles, kifejezéstelen arca volt. Jobban megnézte, s az a benyomása támadt, hogy drogos, meglehet, pszichiátriai ápolt. Számos krónikus beteg dolgozik kórházakban. Ott nagyobb biztonságban érzik magukat.

139. oldal

etelkapivon>!

A gyógyszervállalatok és az őket irányító konszernek pénzt akarnak keresni,mint minden más ipar,mégis dollármilliókat költenek reklámkeretükből arra,hogy ennek az ellenkezőjét hitessék el a közvéleménnyel.

93. oldal

Kiss_Melinda_Éva P>!

Miközben visszarakta az orvosi könyvet, észrevette a polcon a gyógyszercégek névsorát. Fölébredt a kíváncsisága, levette a könyvet, és föllapozta az Arolen Gyógyszergyárral foglalkozó részt. A cégnek, számos antibiotikum-terméken kívül, nem volt túl sok saját gyártmánya a szabadalmazott, receptre felírható gyógyszerek kategóriájában. Akadt néhány nyugtató, amelyeket Adam nem ismert, továbbá néhány émelygés elleni készítmény, köztük egy terheseknek való, bizonyos Pregdolen.
Vajon mitől megy ilyen jól az Arolennek, ha csak ilyen kevés új terméket gyárt, töprengett Adam.

86. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyógyszer
Kiss_Melinda_Éva P>!

Adam becsukta a folyóiratot, s azon tanakodott: mi az elképesztőbb, az Arolen-cég marketingtevékenysége vagy az átlagszülész tudatlansága.

98. oldal

Judit_Sike P>!

… „az abortuszellenes politika béklyóba köti a tudományt, akadályozza az egészségügyi célzatú kutatást”.

6. oldal

Judit_Sike P>!

Nincs más választása, csakugyan. Terhes, egy tizennyolc hetes magzattal. Szívesebben használta ezt a szót: magzat. Könnyebb volt így gondolni rá, mint így: „baba” vagy „gyerek”.

8. oldal

Judit_Sike P>!

… Ugye nem készül szabadságra a szülési időpontom idején?
– Mrs. Schonberg – kezdte dr. Vandermer – Öt éve nem vettem ki szabadságot.

23. oldal

Judit_Sike P>!

– Ha csökönyösségnek nevezed az óhajomat, hogy vigyázzak az egészségedre és távol tartsam a szüleidet az életünkbe való beavatkozástól, hát akkor csökönyös vagyok.

60. oldal

Judit_Sike P>!

– Hibák minden kórházban történhetnek

162. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kathy Reichs: Minden napra egy halott
Tess Gerritsen: A sebész
Danielle Girard: Kimetszett igazság
Leslie Alan Horvitz: Szinbio
Szeghalmi Lőrincz: Levelek az árnyékvilágból
Ken Follett: A harmadik iker
Jane Shemilt: Bűnbeesés
Stephen King: A halálsoron
Robert McCammon: Egy fiú élete
Don Winslow: A kartell