A ​gyötrelem éve 91 csillagozás

Robin Cook: A gyötrelem éve Robin Cook: A gyötrelem éve Robin Cook: A gyötrelem éve Robin Cook: A gyötrelem éve Robin Cook: A gyötrelem éve

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Ezt ​a könyvet Robin Cook katonai szolgálata idején, egy tengeralattjáró gyomrában írta, még a Kóma, a Járvány és a többi hátborzongató orvoskrimije előtt. A maga indulatos és irónikus módján A gyötrelem éve is hátborzongató olvasmány, de műfaja szerint nem krimi, hanem egyfajta „orvosi látlelet”. Látlelet egy hawaii kórházról és az első orvosi, emberi próbatételein áteső fiatal orvosgyakornokról, dr. Petersről – de bizonyára sok más kórházról, sok más orvosnövendékről is.

A kezdő orvos kitartóan küzd a folyton csukló Mr. Roso, vagy a megállíthatatlanul vérző Mrs. Takura életéért, újraélesztésekkel próbálkozik és szülést vezet le egymaga, vizsgál, varr vagy sebkampókat tart – napi huszonnégy órán át –, ám mindez kevés az üdvösséghez. Üres szeretkezések, magányos szörfözések, meg egy tudathasadásos beszélgetés után rá kell döbbennie, hogy embersége, orvosi hivatástudata végveszélybe került. Fejbeverő érzés. Hasonló ahhoz, amit a beteg élhet át, amikor eláll a szívverése,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1972

>!
I.P.C., Budapest, 2009
398 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636353568 · Fordította: Sinka Erika
>!
I.P.C., Budapest, 2006
398 oldal · ISBN: 9636353093 · Fordította: Sinka Erika
>!
I.P.C., Budapest, 2001
382 oldal · ISBN: 9636352062 · Fordította: Sinka Erika

2 további kiadás


Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Roso · Szupervágtázó

Helyszínek népszerűség szerint

ambulancia


Kedvencelte 11

Most olvassa 3

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Ildiko_Szabo_2 P>!
Robin Cook: A gyötrelem éve

Nagyon szeretem Robin Cook könyveit. Ez a legelső könyve, még nem orvosi krimi, hanem egy orvos gyakornoki évét mutatja be. Ez a gyötrelem éve. Amikor még nem vagy “igazi” orvos, ezért minden könnyű tennivalóhoz téged ugrasztanak. Amikor gyakorolnod kellene a műtőben, de a sebészek egyáltalán nem segítőkészek, nem tanítanak, csak a sebkampót tartod és nem látsz semmit a műtétből. Az állandó ügyeletek, kimerültség, alváshiány, bizonytalanság. És amikor letelik a gyakornoki év, lassan te is elindulsz az “igazi” orvossá válás útján, miden pozitív és negatív értelemben.

1 hozzászólás
Szédültnapraforgó>!
Robin Cook: A gyötrelem éve

Molyos tagságom alatt ez volt az első könyv, amit tőle olvastam. Amikor elkezdtem az olvasgatást a múltban :) , csak Robin Cook, Leslie L. Lawrance, Daniell Steel és ehhez hasonló irodalmat olvastam. Most előtérbe akartam helyezni a saját könyveim elolvasását, természetesen megpróbálva kihívásokhoz igazítani a válogatás során.
Így esett erre a választásom, de bevallom csalódás volt. Nem erre emlékeztem. Ebben a regényben, egy orvosgyakornok, Dr. Peters történetét olvashattuk, mindenféle beteg és betegség leírásával, műtétek taglalásával vegyítve. Beleszőtte ugyan Peters magánjellegű elfoglaltságait, ami a szörfözés és a barátnők (Jan, Joyce és Karen) voltak. Az orvosgyakornoknak nem sok mindenre van ideje. 0-24 szolgálat!
Szóval sokszor unatkoztam…de hősiesen végigolvastam. Nem lennék orvos, semmi pénztért!

Szencsike P>!
Robin Cook: A gyötrelem éve

A könyv előtt is elismeréssel adóztam az orvosoknak, most sem változott a véleményem. Nagyon kemény világ lehet ez… Nem is tudom, hogy született-e ilyen őszinte könyv az orvosok világáról, mert ez tényleg nem kendőzi el az igazságot. Lehet néhol túlzó, de az tuti, hogy az ember kétszer is végiggondolja, hogy álljon ehhez a szakmához.

Greeneyed>!
Robin Cook: A gyötrelem éve

Imádtam, csak annyit irhatok, hogy szivemből beszélt, szebben nem is lehetett volna megfogalmazni és bemutatni a gyakornokok, nevezhetjük őket rezidenseknek is, picinyke mindennapjait, néhol már mulatságos a rentgeteg „gyötrelem”. Orvostan hallgatóknak és kezdő rezidenseknek melegen ajánlom. :D

2 hozzászólás
TheDoctor P>!
Robin Cook: A gyötrelem éve

Egészen más jellegű könyv, mint a többi Robin Cook. Itt nincs gyilkosság, nincs bűntény felkutatás. Ebben a könyvben egy orvos gyakornok megpróbáltatását írja le az író, szerintem nagyon jól. Azoknak talán kicsit unalmas vagy nehezen emészthető akiket nem érdekel az egészségügyi képzés során fellépő lelki gyötrődések. A könyvben leírt problémák nem egyediek, magyar orvosképzésben is fellelhetőek.

Sheila_Stéger>!
Robin Cook: A gyötrelem éve

Nekem tetszett. A vége felé kezd kissé unalmassá válni, elég kiszámítható. Mindezektől függetlenül egy jó könyv. és tényleg bepillantást enged egy orvosgyakornok életébe,ami a mai napig nem sokat változott, és hazánkra is érvényes.

Rhinainflames>!
Robin Cook: A gyötrelem éve

Ahhoz képest, hogy negatív kritikákat kapott, szerintem a Gyötrelem éve is megér egy misét. Bár nem típikus Robin Cook olvasmány, mert körülbelül semmi krimi nincs benne, csak az egyetemi-gyakornoki éveit írja le némi misztériummal fűszerezve. Nekem bejött, üdítő változatosság volt a többi kötet között.

1 hozzászólás
Mytzee>!
Robin Cook: A gyötrelem éve

Érthető, hogy vannak, akik kész gyötrelemnek tartják a könyvet, de nyilván csak azért, mert a megszokott Robin Cook-ot várták.
Ám aki hasonló cipőben jár, mint a főhősünk, nos… mi nagyon tudjuk értékelni, hogy nem vagyunk egyedül a gondjainkkal, problémáinkkal. Sajnos én abban a szerencsétlen helyzetben vagyok, hogy a „gyötrelem” nem 365 napig tart csupán. Nem orvos vagyok, hanem csak egy piros ruhában bohóckodó elvetemült ember, aki segíteni akar nappal és éjjel, hidegben és kánikulában, mindenféle testnedvben, gázolajban és törött üvegben fetrengve, azért, hogy a betegek fele komolyan se vegyen, nem beszélve az intézetben dolgozókról, akik nem olyanok, mint a regényben leírt „hentesek”, hanem még olyanabbak!
De azért tesszük a dolgunkat, mert ezt akarjuk tenni, és azért a pár "köszönöm"ért, ami napokra, kár hetekre boldoggá tesz minket. :)

Panni777>!
Robin Cook: A gyötrelem éve

Ez volt az első Robin Cook-könyv, amit elolvastam. A szinte a kórházban lakó orvostanhallgató egy évét írja le, mielőtt rezidens lehetne. Nagyon kemény év ez, alvásra alig van ideje! Valószínűleg a valóságban is hasonló lehet a helyzet. Sokszor nem irigyeltem azért, amit vártak tőle, illetve ami várt rá egyáltalán, de ettől még csak jobban tisztelem az orvosokat. Egyértelmű, hogy orvosnak csak az elhivatottak mehetnek!!

4 hozzászólás
Sterbend>!
Robin Cook: A gyötrelem éve

Nekem tetszett, még ha kicsit más jellegű is, mint a szokott Cook-könyvek. Tetszettek az ironikus megjegyzések, néhol még el is nevettem magam és ez nagy szó – jó érzés volt.


Népszerű idézetek

fülcimpa>!

Először harmadéves medikus koromban öltöztem be, varrni az ambuláns műtőben. Szokás szerint tízpercet töltöttem azzal, hogy megmossam a kezemet és a karomat, kitisztogattam a körmeimet. Azután magamra ügyetlenkedtem a műtősruhát. Rajtam volt már a bő nadrág, a sapka, a maszk, az egész miskulancia, majd a nővér rám segítette a gumikesztyűt. Huszonöt percnyi koncentrált erőfeszítés után végül is készen álltam az indulásra, a kezem olyan steril volt, mint a holdkőzet. De aztán akaratlanul arrébb tettem az utamba álló széket és így indultam volna a beteg felé, ily módon persze beszennyeztem a kezemet, a ruhámat, mindent. A nővér és a rezidens hisztérikus nevetésre fakadt, még a megszeppent beteg is csatlakozott hozzájuk, hiszen kezdhettem az egészet elölről.

51. oldal

fülcimpa>!

Mindenütt emberek, furcsa mód egyben és egészségesen. Bent a kórházban az ember gyakran úgy érzi, hogy a világon mindenkinek hasmenése és mellkasi fájdalma van.

255. oldal

Judit_56 P>!

A trancsírozók – sebészek – és a gyógyszeretetők – belgyógyászok – között mindig van egy kis súrlódás.

fülcimpa>!

Valahányszor megcsörrent a telefon, úgy ültem föl, mint aki nyársat nyelt, és az adrenalin végigsöpört az ereimben. Mire a telefont a fülemhez emeltem, a szívem már hevesen kalapált. És még ha ki sem kellett tennem a lábam a szobából, minden egyes alkalommal körülbelül harminc percembe telt, amíg annyira megnyugodtam, hogy ismét elalhassak. A minap meg, amikor mély álomból ébredtem, csak távoli mormogást hallottam. „Hangosabban!” ordítottam bele a telefonba szorosan összezárt szemekkel és erősen koncentrálva. Alig tudtam kivenni a távoli hangokat. Azt próbálták a tudomásomra hozni, hogy fordítva tartom a telefonkagylót.

100. oldal

fülcimpa>!

A szemem olyan volt a tükörben, mint a mocsárba ömlő, forró lávafolyam légi felvétele. Az árkok csak azért nem találkoznak a szám sarkával, mert nem bírok elmosolyodni.

104. oldal

Aurora_Serenity_White I>!

Gyorsan, gyorsan, no még néhány dolcsit; ez a Szupervágtázó igazi eleme.

214. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Szupervágtázó
Judit_56 P>!

Már nem is döbbent, csak riadt voltam, és nem azért, mert megérintettem őt, hanem mert úgyszólván arcul csapott az elementáris felismerés, hogy az életet és a halált csupán némi idő és szerencse választja el egymástól.

TheDoctor P>!

Kellemes a klíma az ebédlőben. Ragyogó, keskeny fénysugarak törnek át a délnyugatra néző ablakok redőnyeinek résein. Az aranyló sugarakban táncra perdülnek a porszemek, mint a baktériumok a mikroszkóp alatt. Csak egy orvos képes ilyen hasonlatot kivágni! A koncentrált szakmai képzés – például az orvosképzés – egyik hátránya éppen az, hogy az ember agya mindent a szakirányú ismeretek szintjére szorít le. A homokszemek ugyanezzel az erővel felidézhették volna a vízben fickándozó halak vagy az égen röpködő madarak képét. De nem, engem a vizeletmintában nyüzsgő baktériumokra emlékeztetnek.

312. oldal

Judit_56 P>!

Az ember gyakorlatilag eljut egy olyan pontra, ahol már semmi sem érdekli. Időnként, amikor az éjszaka kellős közepén aszisztóliás beteghez hívnak, hirtelen azon kapom magam, hogy a halálát kívánom, hogy visszafekhessem az ágyba. Ezzel csak azt akarom érzékeltetni, hogy mennyire fáradt és elcsigázott tud lenni az ember. Bizonyos értelemben már nem úgy gondolok a betegekre, mint emberekre, s ez természetesen csak erősíti bennem a bűntudatot.

Kapcsolódó szócikkek: bűntudat
Judit_56 P>!

A legtöbb ember tudja értékelni a könyveket, ám egy orvos egyenesen imádja valamennyit, sőt majdhogynem érzéki módon kommunikál velük. Ha képes egyáltalán reális módon gondolkodni, akkor hamar rájön, hogy tudásban soha föl nem veheti a versenyt velük. Következésképpen könyvekkel veszi körül magát, s kapva kap az alkalmon, hogy egy-egy újabb szakirodalmi műre szert tegyen, függetlenül attól, hogy elolvassa-e majd valaha is. A könyvek az orvosok mankói, és így vagyok velük én is.


Hasonló könyvek címkék alapján

Michael Palmer: A megváltó halál
Patricia Cornwell: Halálnak halálával
Tess Gerritsen: A sebész
Tess Gerritsen: Véráram
Kathy Reichs: Ne törj csontot
F. Paul Wilson: Kapszula
Harlan Coben: Dr. AIDS
Leonard S. Goldberg: Halálos gondoskodás
Nancy Fisher: Szérum