ZéróZéróZéró 29 csillagozás

A világot felforgató kokain nyomában
Roberto Saviano: ZéróZéróZéró Roberto Saviano: ZéróZéróZéró

Az olasz Roberto Saviano elmúlt években írt könyvei az oknyomozó újságírás csúcsteljesítményei. Első könyve, a nápolyi camorra világát bemutató Gomorra ötvenhárom országban összesen hat és fél millió példányban kelt el. Legújabb kötete ismét veszélyes és megosztó témát vesz elő: a nemzetközi kokainkereskedelem útját követi végig a termelőktől a fogyasztókig.

Eredeti megjelenés éve: 2013

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dokumentum-krimi Partvonal

>!
Helikon, Budapest, 2020
528 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634792697
>!
Partvonal, Budapest, 2014
440 oldal · ISBN: 9786155283178 · Fordította: Matolcsi Balázs · Illusztrálta: Ghyczy Dia

Enciklopédia 47

Szereplők népszerűség szerint

szerb, szerbek · Émile Zola · informatikus · román

Helyszínek népszerűség szerint

London · New York · Budapest · Amszterdam · Németország · Olaszország · Spanyolország · Afrika · Milánó · Ausztrália · Kolumbia · Brazília · Csecsenföld · Karib-tenger · Venezuela · Albánia · Horvátország · Kongó · Libéria · Nyugat-Afrika · Wall Street


Kedvencelte 1

Most olvassa 11

Várólistára tette 61

Kívánságlistára tette 60

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

mate55 P>!
Roberto Saviano: ZéróZéróZéró

Roberto Saviano: ZéróZéróZéró A világot felforgató kokain nyomában

A globális kokainipar széles körű tanulmánya. Saviano feltárja a kábítószerek és a piszkos pénz világának belső működését, annak szabályait, valamint elérésének valódi mélységét. A mexikói kartellektől a milánói finanszírozókig, a guatemalai zsoldosoktól az ukrán hadnagyokig, a calabriai kereskedőktől a Wall Street-i és londoni brókerekig. Megmutatja a kartell könyörtelen politikai kapcsolatait a globális piacokkal. Csakúgy, mint Truman Capote a Hidegvérben, Saviano is a megtörtént események megírásának technikáját fejlesztette, oly módon, hogy a valódi történéseket kreatív elemekkel párosította, amelyeket eszközként használ könyve jobb megértéséhez. Regénye szenvedélyes beszámoló a kokain mindenre kiterjedő kereskedelme által okozott károkról, hogy miként alakult ki a modern kokainkereskedelem, milyen széles körben terjedt el, mennyire áthatolhatatlan, és hogy milyen szorosan fonódik össze a nemzetközi kereskedelemmel, a politikával, mindennapi életünkkel. Szabadon mozog évtizedek és kontinensek mentén, szédítő katalógust kínálva a kíméletlen karakterekről, szörnyű cselekedeteikről. A hat fejezet végén az olvasó végül rádöbben a szörnyű valóságra: „A világ, amelyben élünk, a kokain gazdasága.” Nincs egyértelmű jel a legális és az illegális között, nem fekete vagy fehér, hanem inkább egy mélyszürke folt, amely megfojtja társadalmainkat.

3 hozzászólás
Nikolett0907 P>!
Roberto Saviano: ZéróZéróZéró

Roberto Saviano: ZéróZéróZéró A világot felforgató kokain nyomában

“A világ történetében nyomot hagy a fekete kőolaj, amelyikről általában beszélni szoktunk, de a fehér olaj is, ahogy a nigériai nagyfőnökök nevezik a kokaint. A világ történetét az üzemanyag alakítja, a motoroké és az embereké. A motorok üzemanyaga a benzin, az embereké a kokain.”

Fiatal koromban szó szerint rongyosra néztük a ma már relikviának számító VHS kazettán a legendás Keresztapát. Bár tele volt gátlástalan bűnözőkkel, mégis jellemző volt rá egy ismeretlen-ismert világ nosztalgikus becsületkódexe. Később lett szerencsém a szintén zseniális A sebhelyes arcú-hoz, amelynek egy korai jelenete akkoriban egészen sokkolóan hatott rám. Pár szívmelengető filmkocka erejéig ugyanis közös keresztmetszetet képezett a film és A texas-i láncfűrészes mészárlás című trash horror. Elképedve bámultam a képernyőt, nem hittem a szememnek. Az alkotást 1983-ban forgatták, honnan jöhetett vajon az ihlet? Később azért a futószalagon érkező vizuális vérfürdők azért már jócskán felemelték az én toleranciaszintemet is, de az a jelenet valahogy máig megmaradt bennem. Aztán jöttek a 2000-es évek és az egyik legnépszerűbb hírportál brutális cikksorozatot indított a Mexikóban zajló drogháborúról. Tévesen hatásvadásznak éreztem akkoriban vagy talán az agyam így reagált a képeken látható barbár erőszakra.

Fent leírtakban azonban közös tényező, hogy mindegyik tökéletesen illeszkedik az írásom tárgyát képező könyv által leírt döbbenetes világképbe. Egyedül talán a trash horror lóg ki belőle. Egyelőre.

Roberto Saviano Zéró, zéró, zéró című műve a Helikon kiadó gondozásában jelent meg 2020-ban. Az író nevével először a Gomorrah című 2008-as film kapcsán ismerkedtem meg, amely a hasonló titulust viselő könyve alapján készült és (elsősorban) a dél-olasz maffia működéséről adott rendkívűl átfogó és részletes képet. Valahogy nagyon kijózanító, amikor az ember pocakos, nyugdíjas horgásznak kinéző nagypapákat lát fiatal fiúkat hidegvérrel kivégezni. Persze a film nemcsak erről szól, de tény, hogy a valóság és a hollywood-i fikció nagyon sokszor köszönő viszonyban sem áll egymással.

A könyv prezentálására nincs panasz, massszív kötés, szépen szedett sorok és ízléses borító. Sehol egy félmeztelen tetovált nehézfiú vagy egy vödör emberi belsőség.

A szerző több mint 500 oldalon keresztül taglalja, hogy milyen kíméletlen harcok dúlnak az egész világon a kábítószertermesztés és kereskedelem feletti irányításért. Megtudhatjuk, hogy milyen véres áron lett Kolumbia, majd Mexikó az egész világ beszállítójává. Olvashatunk interjúkat drogdílerrel, a kábítószert lenyelt műanyag kapszulákban csempészni próbálkozó “öszvérrel”, illetve a kartellek szolgálatába állt gutemala-I különleges egységek, a kaibil-ek veteránjával is. Megtudhatjuk, hogy manapság a drogkereskedelem egy globális, profi módon szervezett és irányított vállalatként működik és természetesen nem maradhat el a balkáni kitekintő sem, ugyanis kis hazánkat is megtisztelte néhány nehézsúlyú posztszovjet nagyfiú. Láthatjuk, hogy milyen sziszifuszi küzdelmet vívnak a rend őrei a kábítószer elleni harcban, minden címlapra kerülő nagy fogás csupán csepp a tengerben.

A könyv egy mai napig dúló háború krónikája, akár vádiratként is megállja a helyét. Törékeny illúzió csak az a látszólagos béke, amiben élünk. Globális háború zajlik már évtizedek óta, amelyben emberek tízezrei haltak meg már eddig is világszerte. A bevezetőmben vázolt kis filmtörténeti kitekintő is jól összefoglalja, hogy hogyan eszkalálódik az erőszak: 60-as években még viszonylag izolált keretek között zajlik a küzdelem, a 80-as években a drogbárók már a kormányokat is destabilizálják, a 2000-es évekre pedig gyakorlatilag a rendvédelmi erők asszimetrikus háborút vívnak irreguláris alakulatokkal, amelyek sokszor maguk is veterán rendőröket illetve katonákat a soraik között tudnak. Mostanra pedig az erőszak és a propanda olyan tipikus posztmodern gépezetté nőtte ki magát, amely eddig talán csak az Iszlám Állam eszköztárában szerepelt.

A szerző igazi oknyomozói alapossággal elképesztő mennyiségű információt zúdít ránk, amely legnagyobb erénye és hátránya is egyben a műnek. Szinte zsong a fejünk a rengeteg névtől és dátumtól, ami ugyan mind csak a hitelességet és az események hétköznapiságát hivatott alátámasztani, de számomra csökkentette a mű élvezhetőségének értékét. Kissé olyan érzése van az embernek, mintha rengeteg újságcikket szerkesztettek volna egybe, az azokra jellemző szűkszavú és tömör fogalmazással. Valószínűleg szakmai ártalom. A téma amúgy is rendkívűl megterhelő, ezért is élveztem különösen az egyes fejezetek közötti interjúkat illetve személyesebb hangvételű írásokat.

A könyv utolsó néhány fejezete igazán megrendítőre sikerült, ahol kicsit jobban betekintést nyerhetünk a szerző lelkivilágába, az igazság feltárása céljából folytatott ádáz és megalkuvás nélküli küzdelmébe, ami életének minden percét kitölti. Még kijózanító megoldást is kínál a kábítószerprobléma kezelésére, amire azonban a közvélemény szinte biztosan nem áll készen, pedig az egyetlen járható és logikus útnak tűnik. A drog hatalmas üzlet, globális hidra, egy fejét levágják, szinte azonnal másik nő a helyére, az erőszak pedig csak még több erőszakot szül. A sebhelyes arcú fent említett jelenete és a cikksorozat utólag mind értelmet nyer.

Tudnám-e nyugodt szívvel ajánlani másoknak elolvasásra a könyvet? A szerző pusztába kiáltott szavait, hogy a világ vegyen végre tudomást a tengereken és óceáonokon tekergőző fenevadról? Roberto Saviano hosszú évek óta rendőri őrizetben él, amióta a maffia gyakorlatilag halálra ítélte munkássága miatt. Rendkívüli áldozatot hozott azáltal, hogy eljutassa üzenetét hozzánk és ezáltal kvázi állandó félelemben kell élnie a saját hazájában. Talán mi is áldozhatunk egy kicsit az időnkből, hogy meghallgassuk a szavait.

>!
Helikon, Budapest, 2020
528 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634792697
robinson P>!
Roberto Saviano: ZéróZéróZéró

Roberto Saviano: ZéróZéróZéró A világot felforgató kokain nyomában

A történet hibátlan, kegyetlen és nagyot üt.
Bepillantást kapunk a kokain kereskedelmének és fogyasztásának világméretű hálózatába, és a mögötte álló bűnszervezetek működésébe. EZ a való világ.

https://gaboolvas.blogspot.com/2020/03/zerozerozero.html

3 hozzászólás
Aurore>!
Roberto Saviano: ZéróZéróZéró

Roberto Saviano: ZéróZéróZéró A világot felforgató kokain nyomában

Akárhogy is, 2018 egyik meghatározó könyve lesz, olyan hosszú hónapokig volt nyitva nálam az olvasása. A miért(ek)et nem részletezném. Végül vettem egy mély levegőt, és letudtam.

Fontos könyv, noha nem ér fel a Gomorrával, amely személyesen, első kézből, egy nápolyi fiatal szemével közvetíti nekünk a camorra, a nápolyi maffia „áldásos” tevékenységét.

Ez a könyv kísérletet tesz arra, hogy bemutassa a kokain globális mozgását és az ehhez kapcsolódó bűnözést. Borzasztó belegondolni, hogy akármekkora aljasságokat taglal is, valószínűleg még mindig csak a felszínt karcolgatja. Közben feldühít, hogy oly sokak fejében a maffia valami menő dolog. Holott a pénz és a hatalom (és muff) másik oldala csak szenvedés és vér és mocsok. És egyre több belőle.

Mivel a könyv témája globális, nem beszélve arról, hogy mióta Saviano kénytelen 24 órás rendőri őrizet mellett élni, állandó jelleggel váltogatva lakásait, lehetetlen elvegyülnie és terepmunkát végeznie. Keres, kutat, kérdez – aztán megírja az elefántcsont-tornyából. Persze, nem az ő hibája, hanem a maffiáé, amely nem felejt és nem bocsát meg. Soha. De a könyvre mégis rányomja a bélyegét a nyomottság. A nyomottság, amely beleette magát Saviano lelkébe (nem csoda) és beszivárgott a stílusába.

Nem sírsz, Roberto, tehát mi sem sírunk. Csak nyüszítünk, veled.

>!
Partvonal, Budapest, 2014
440 oldal · ISBN: 9786155283178 · Fordította: Matolcsi Balázs · Illusztrálta: Ghyczy Dia
Anton_Gorogyeckij P>!
Roberto Saviano: ZéróZéróZéró

Roberto Saviano: ZéróZéróZéró A világot felforgató kokain nyomában

Meglepően gyorsan letudtam ezt a féltéglát, ami már jó ideje itt pihen a polcomon. Saviano nevét már régóta ismerem, főleg a Gomorra (film és sorozat) kapcsán, majd a könyv is sorra fog egyszer kerülni.
Olvastam itten a negatív kritikákat, hogy milyen sok név és évszám, esemény van, nem lehet követni. Ez való igaz, viszont nekem szerencsém volt, mert a könyv első pár fejezete pont azokat az eseményeket tárgyalja, amelyeket a Narcos: Mexico is link, amely egy igen kiváló sorozat, ráadásul pont nemrég néztem meg a 2. évadját. Így a könyvben felsorolt nevek és események már ismerősek voltak, nem vesztett el rögtön, hogy rám zúdított egy halom latinót.
Ugyanígy a könyv utolsó fejezetei között is voltak már ismerős témák, mint Szeva bácsi és az Aranykéz utcai robbantás. De való igaz, hogy néha már nagyon töményen jöttek a droggal kapcsolatos dolgok.
Mindezzel együtt viszont sokkal jobban tetszett, mint a hasonló témát boncolgató Narcoamerica. Ez utóbbi sokkal szétesőbb, hatásvadászabb volt.
Még tudnám persze ajánlani a nemrég elkészült sorozatot link, ami egy játékfilmszerű feldolgozás, viszont érthetően visszaadja, hogyan terül szét a kokain a világban.

oregon>!
Roberto Saviano: ZéróZéróZéró

Roberto Saviano: ZéróZéróZéró A világot felforgató kokain nyomában

Nem semmi. Ez a könyv nem kikapcsolódásról szól. Oda kell rá figyelni. Minden egyes szavára. Ha kicsit nehézkes is olvasni a sok hely, név, rokoni, baráti, üzleti vagy ellenséges szál, kapcsolódási pont adatok miatt, nem lehetett volna jobban megírni. Mert minden mindennel összefügg. A világ minden kontinensének nyílt titkait felfedi. Azért nyílt, mert csak az nem látja, aki nem akarja. Mire sok nyomozás végére pont került, addigra már elveszett az ügy hírértéke, a média maximum a letartóztatásról beszámol, de az időközben feltárt anyagokról már nem beszél. És ezek nem csak a kokainról szólnak. Sokkal ijesztőbb az a befolyás, az a hatalom, ami ezzel párosul. Sokkal ijesztőbb a tudat, hogy a „modern” maffia gyorsabban, hatékonyabban, szervezettebben működik, mint egy multi vagy egy bank. A gátlástalan okosaké a világ off .
Számos, a könyvben említett nagy nevet képpel, családi adattokkal együtt meglehet nézni az interneten, jónéhányra rákerestem. Érdekes a magyar érintettség, a ’90-es évek Budapestje is. Szemléletformáló könyv. És ne feledjétek, a maffia nem az íróktól, hanem az olvasóktól retteg.

G0211>!
Roberto Saviano: ZéróZéróZéró

Roberto Saviano: ZéróZéróZéró A világot felforgató kokain nyomában

Régóta érdekel a drogkereskedelem/drogháború témaköre. Stílszerűen fogalmazva sokat „szippantom” az ezzel kapcsolatos dokumentum- és játékfilmeket, írásokat, riportokat. A Narcos – Mexico sorozat kivégzése után belevágtam Saviano nagyívű munkájába, és hát -ismét csak narkós hasonlattal élve- nem lettem függője az újságíró úr stílusának, de még csak az eufória sem jött rám olvasás közben. Hiányérzet volt, az viszont rengeteg.

A drogkereskedelem egy bolygónyi behemót. Egy akkora globális biznisz, ami gyakorlatilag árnyékgazdaságként működik a „látható világ” alatt, olyan hatásmechanizmust gyakorolva a társadalmi történésekre, amit a konformista „átlagpógár” gondolni se mer. (Még akkor sem, ha esetleg hétvégenként lazít a konformizmusán pár gramm csodaszerrel.)

A probléma az, hogy szemmel láthatólag Saviano nem is nagyon tudta eldönteni, hogy melyik irányból közelítse meg ezt a drabális szörnyeteget, hát jobb híján a ráncos segge felől indult. Ez nem is lett volna elhibázott koncepció, de annyira elveszett a ráncok számolgatásában és felsorolásában, hogy a szöveg élvezhetősége látta kárát.

Bekezdéseként kapunk kismilló nevet ( kartellfőnökök, maffiavezérek, dílerek, futárok, prostik..stb.), hogy az ember csak kapkodja a fejét sok latinó,olasz…stb. név között. Nem könnyíti meg a dolgot az sem, hogy a legtöbb mikrotörténet a klasszikus bűnöző karrierséma szerint épül fel: bizniszbe kezd- felemelkedik- őazatyaúristenakitőlmindekifosik- bukás (börtön/durván kinyírják esetleg durván kinyírják a börtönben.) A körforgás indul előröl. Sosem élt bennem betyárromantika a szervezett bűnözés világával kapcsolatban, de ez a fajta monotonitás a 300. oldal környékén már lezsibbasztott.

Ellenben a pénz, hatalom és gátlástalan erőszak által uralt világ bemutatása elég szemléletes lett. A szerző több ízben megemlíti, hogy eléggé kikészítette ennek a világnak a felfedezése. Megértem. Nem gyomorbarát téma, és nem is teadélután angol kisasszonyoknak.

Bárki, aki egy „utca kólát” szippant, hogy jobban teljesítsen a munkahelyén/buliban/ágyban, az vésse jól az agyába, hogy emögött a kis fehér por mögött töménytelen mennyiségű tönkrement élet, korrupció, szenvedés és élve befalazott ember van. A szer amúgy is borsos piaci ára mellett ez igencsak továbbront az ár-érték arányon. (Nem beszélve az egészségügyi paraméterekről.)

A könyv viszont akkor sem sikerült túl jól. 440 oldalba nem lehet a poklot ilyen részletesen belesűríteni.

Trapani>!
Roberto Saviano: ZéróZéróZéró

Roberto Saviano: ZéróZéróZéró A világot felforgató kokain nyomában

Nagyon érdekes könyv, nekem az orosz-magyar szál tetszett a legjobban, meg a kolumbiai szépségkirálynős rész.

mataiand>!
Roberto Saviano: ZéróZéróZéró

Roberto Saviano: ZéróZéróZéró A világot felforgató kokain nyomában

Alapvetően engem nagyon érdekel a téma és nagyon sok érdekes sztorit olvastam, viszont van 1-2 fejezet (főleg amikor az olasz maffia működését és szereplőiit írja le, hogy alig bírtam ébren maradni rajta… nevek, évszámok… mintha csak egy tankönyv lett volna)

catamica>!
Roberto Saviano: ZéróZéróZéró

Roberto Saviano: ZéróZéróZéró A világot felforgató kokain nyomában

Hm…bár nagyon érdekel a téma, kissé száraz volt és gyakran elvesztem a nevekben és a részletekben, de összességében nem volt rossz. Olvassátok!..Mindenki gyanús lesz! ;)


Népszerű idézetek

mate55 P>!

A tisztelet a fényes oldal, amellyel minden ajtót ki lehet nyitni anélkül, hogy feszegetni kellene.

56. oldal

Roberto Saviano: ZéróZéróZéró A világot felforgató kokain nyomában

mate55 P>!

Ha nem köt semmi senkihez, ha nincs mit vesztened, legyőzhetetlen vagy.

71. oldal

Roberto Saviano: ZéróZéróZéró A világot felforgató kokain nyomában

mate55 P>!

A nevelés teszi a férfit férfivá.

96. oldal

Roberto Saviano: ZéróZéróZéró A világot felforgató kokain nyomában

4 hozzászólás
robinson P>!

A gyávaság egy választás, a félelem viszont egy állapot.

Roberto Saviano: ZéróZéróZéró A világot felforgató kokain nyomában

Kapcsolódó szócikkek: félelem · gyávaság
mate55 P>!

A halottszámlálás bizonytalan tudomány, néhány elvett élet mindig kimarad belőle.

84. oldal

Roberto Saviano: ZéróZéróZéró A világot felforgató kokain nyomában

mate55 P>!

A kegyetlenség méltó helyet kapott a populációk génállományában.

96. oldal

Roberto Saviano: ZéróZéróZéró A világot felforgató kokain nyomában

mate55 P>!

Minden férfi szívében ott van a vágy, hogy megnyerjen egy csatát, átéljen egy kalandot, és megmentsen valami szépet.

73. oldal

Roberto Saviano: ZéróZéróZéró A világot felforgató kokain nyomában

mate55 P>!

A kokainból származó pénzből először megveszik a politikusokat és a hivatalnokokat. Aztán rajtuk keresztül a bankok védelmét is.

293. oldal

Roberto Saviano: ZéróZéróZéró A világot felforgató kokain nyomában

robinson P>!

Egyszer nyer az ember, másszor veszít. Az élet csupa kockáztatás.

Roberto Saviano: ZéróZéróZéró A világot felforgató kokain nyomában

robinson P>!

Kétféle gazdagság létezik. Azoké az embereké, akik számolják a pénzt, és azoké, akik mérik. Ha te nem a második típus vagy, nem tudod, mit jelent valójában a hatalom.

Roberto Saviano: ZéróZéróZéró A világot felforgató kokain nyomában


Hasonló könyvek címkék alapján

Jon Roberts – Evan Wright: Amerikai Desperado
Joseph D. Pistone – Richard Woodley: Fedőneve: Donnie Brasco
Mitchell Zuckoff: 13 óra
Steve Murphy – Javier F. Pena: Vadászat Pablo Escobarra
Maritza Neila Wills Fontecha – Jhon Jairo Velasquez: Pablo Escobar bérgyilkosa voltam
Juan Pablo Escobar: Apám, a drogbáró
Robert Yugovich: Az őszinteség jutalma
Nicholas Pileggi: Casino
Piers Paul Read: Uramisten, mit tettünk!