Gomorra ​(olasz) 2 csillagozás

Viaggio nell'impero economico e nel sogno di dominio della camorra
Roberto Saviano: Gomorra (olasz) Roberto Saviano: Gomorra (olasz)

Un libro che racconta il potere della camorra, la sua affermazione economica e finanziaria, e la sua potenza militare, la sua metamorfosi in comitato d'affari. Una scrittura in prima persona fatta dal luogo degli agguati, nei negozi e nelle fabbriche dei clan, raccogliendo testimonianze e leggende. La storia parte dalla guerra di Secondigliano, dall'ascesa del gruppo Di Lauro al conflitto interno che ha generato 80 morti in poco più di un mese. Una narrazione-reportage che svela i misteri del „Sistema” (così gli affiliati parlano della camorra, termine che nessuno più usa), di un'organizzazione poco conosciuta, creduta sconfitta e che nel silenzio è diventata potentissima superando Cosa Nostra per numero di affiliati e giro d'affari.

Eredeti megjelenés éve: 2006

>!
Mondadori, Milano, 2016
374 oldal · puhatáblás · ISBN: 9788804665281
>!
Mondadori, Milánó, 2006
396 oldal · ISBN: 9788804569152

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
Aurore
Roberto Saviano: Gomorra (olasz)

Roberto Saviano: Gomorra (olasz) Viaggio nell'impero economico e nel sogno di dominio della camorra

Nehéz olvasmány. De megéri. Igaz, hogy tele van nevekkel, ráadásul némelyeknek több is van – pl. Francesco Schiavone „Szandokán” –, de sok közülük nem egyszer fordul elő, és egy idő után megszokod. Kis akasztófahumorral élve az ismerőseid lesznek.

Azt mondják, ez egy regény, de nem egészen az. Dokumentumregény – talán. De valami különös átmenet a tanulmány, riport, önéletrajz és fikció között. Én leginkább a „személyes hangvételű tanulmány és ismeretterjesztő könyv” meghatározást használnám.

A Keresztapa óta a maffia egy ilyen romantikus dolog a fejekben. Hát, minden, csak nem az. Minden, ami mocsok létezik a mai világban ott összpontosul: árucsempészet, drog- és illegális fegyverkereskedelem, kizsákmányolás, kreatív könyvelés és sikkasztás, illegális szemétkezelés, felelőtlen környezetszennyezés. És akkor itt nem beszéltünk még arról, mindez milyen erőszakos cselekményeket von maga után és milyen irdatlan összegek kerülnek a bűnözők kezére.

Elképesztő belegondolni, hogy bármit vásárolok, ahhoz a maffiának köze lehet. És amikor szétnézek a környékünkön, és amerre a szem ellát építkezések vannak, nappal nem is lehet megmaradni a lakásban a rengeteg kopácsolástól, befészkeli a fejembe magát a gondolat, hogy ezen ki keres jól, miközben a munkások az egészségük kockáztatásával dolgoznak kint egész nap? Mert nem hiszem, hogy itt más lenne. Ez az, ami elborzaszt.

Iszonyú alapos könyv, szemnyitogató olvasmány. Ajánlom mindenkinek, aki nem akar rózsaszín álomvilágban élni. Feleslegesek az összeesküvés-elméletek, amikor – habár elképesztően komplex – elkezded látni, hogyan épül föl a valóság.

>!
Mondadori, Milano, 2016
374 oldal · puhatáblás · ISBN: 9788804665281

Népszerű idézetek

>!
Aurore 

Mi ricordo quella giornata benissimo. Mi svegliai con un imbarazzo tremendo poiché dal pigiama, indossato senza mutande, penzolava una chiara erezione non voluta. Quella classica della mattina, impossibile da dissimulare.

Roberto Saviano: Gomorra (olasz) Viaggio nell'impero economico e nel sogno di dominio della camorra

>!
Aurore 

Il primo AK-47 della storia, tenuto nascosto come il primo cent guadagnato da zio Paperone, la famosa number otte sotto la teca blindata, la Numero Uno tenuta lontano in maniera ossessiva dalle grinfie dei Bassotti. Non aveva prezzo, quel modello.

Roberto Saviano: Gomorra (olasz) Viaggio nell'impero economico e nel sogno di dominio della camorra


Hasonló könyvek címkék alapján

Niccolò Ammaniti: Io non ho paura
Alessandro Baricco: Seta
Alessandro Baricco: Senza sangue
Alessandro Baricco: Mr Gwyn (olasz)
Stefano Benni: La grammatica di Dio
Marcello D'Orta: Io speriamo che me la cavo
Cecelia Ahern: Scrivimi ancora
Carlos Ruiz Zafón: L'ombra del vento
Alessandro Baricco: City (olasz)
Federico Moccia: Scusa ma ti chiamo amore