Gomorra 113 csillagozás

Utazás a nápolyi maffia, a Camorra birodalmába
Roberto Saviano: Gomorra Roberto Saviano: Gomorra

A ​szervezett bűnözésről talán még soha senki nem írt olyan döbbenetes leleplező könyvet, mint Roberto Saviano, ez az olasz fiatalember, aki eleinte csak kíváncsi volt arra, hogyan működik a nápolyi kikötő, ahol naponta gigantikus mennyiségű áru halad át – jó része illegálisan.
Elszegődött hát dolgozni egy kínai üzletemberhez, s aztán lassanként szenvedélye lett, hogy mindent megtudjon a régió gazdaságát irányító Rendszerről. Mert a tagjai csak így nevezik a Camorrát, ezt a halálos maffiaszervezetet, melynek csápjai messze túlnyúlnak a régión, sőt Olaszországon is. Saviano egymás után keresi fel a bűncselekmények helyszíneit, látja a klánháborúk során meggyilkolt maffiózókat éppúgy, mint a hidegvérrel vagy épp borzalmas kegyetlenséggel megölt ártatlan embereket, akik épp csak a Rendszer útjában álltak. Mindent meg akar tudni, mindent meg akar érteni – legfőképpen azt, lehetséges-e hatékonyan szembeszállni ezzel a szervezettel, amely tönkretette szűkebb hazáját, Nápolyt és… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2006

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dokumentum-krimi Partvonal

>!
Helikon, Budapest, 2020
430 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634795865 · Fordította: Bíró Júlia, Nádor Zsófia
>!
Helikon, Budapest, 2018
430 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634792284 · Fordította: Bíró Júlia, Nádor Zsófia
>!
Partvonal, Budapest, 2010
350 oldal · ISBN: 9789639644700 · Fordította: Bíró Júlia

2 további kiadás


Enciklopédia 10

Helyszínek népszerűség szerint

Scampia


Kedvencelte 11

Most olvassa 21

Várólistára tette 96

Kívánságlistára tette 81

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

mate55 P>!
Roberto Saviano: Gomorra

Roberto Saviano: Gomorra Utazás a nápolyi maffia, a Camorra birodalmába

Ez egy kőkemény dokumentarista maffiakönyv a nápolyi „szeméttengerről”. Egy közösségi réteg tablója elevenedik meg, egyéni történeteken keresztül egy „társadalmi betegség” tüneteit tárja fel. A betegséget úgy hívják, hogy Camorra, és ez mérgezi Nápolynak és környékének a lakosságát. A könyv követi a maffiás történetek hagyományait, meglehetősen nyersen, erőszakosan, kendőzetlenül. Nyilván azt mondanom sem kell, hogy aki hősöket keres ebben a „krimiben”, az nem nagyon fog találni. Vannak ugyan szimpatikus szereplők, de a kiemelt alakok többsége mind bűnöző, gengszter. Saviano bámulatos, ahogy felépíti könyvét. Még csak nem is éreztem úgy, mintha egy dokumentumkönyvet olvasnék, hanem az volt a benyomásom, hogy maga az élet zajlik a szemem előtt a maga kiszámíthatatlan mozzanataival. Mindenképp hátborzongató annak tudatában olvasni a könyvet, hogy tudom (tudjuk), mindennek van valós alapja. Ha kevés esély is látszik arra, hogy a küzdelem valaha is a bűnözés felszámolásához vezet majd, már a problémáról való írás is egyfajta orvosság a „kórra”, amely, ha teljes gyógyulást nem is, de legalább a tünetek enyhítését hozhatja. Miközben visszataszító, ahogy a korrupt zsaruk, beépített ügynökök, spicli gengszterek és tartózkodó politikusok egymásnak dobálják a labdát, valahogy még is csak azon tudtam végig gondolkodni, hogy a végén érzem majd…. spoiler Elképesztően hihető, egyben fájdalmasan valóságos, már amennyire, (én, mint) egy külső szemlélő ezt meg tudja állapítani. De inkább ne tudjam meg soha…

4 hozzászólás
Ezüst P>!
Roberto Saviano: Gomorra

Roberto Saviano: Gomorra Utazás a nápolyi maffia, a Camorra birodalmába

Szimpatikus gyerek ez a Roberto Saviano, már a könyvhöz írott előszavával ismerkedvén éreztem, hogy működik majd köztünk a haverság. Szokásom, hogy olvasás közben keresek egy-két fotót is a szerzőről az interneten, hadd kapcsoljak arcot a névhez – most is így tettem, és szerencsére ekkor sem állott be kedvezőtlen fordulat. Első blikkre Robbe' laza, életvidám, ugyanakkor elhivatott palinak tűnik, pedig az élete finoman szólva sem tartozik a móka plusz kacagás kategóriába, a nápolyi maffia ugyanis nem fogadta túl jól a Gomorra publikálását, olyannyira nem, hogy meg is izenték, alkalomadtán szívesen kitekernék Saviano nyakát. Azóta – tizenhárom éve – hősünk folyamatos rendőri védelem alatt áll. Az igazság kimondásának ára. Irtózatos ár, de Saviano ezt is kész megfizetni, mert, mint írja: „A szó ereje abban rejlik, hogy kimondják. A szó őrszem, tanú – akkor igaz, ha soha nem adja fel.”

Ami a kötetet illeti, bármennyire is kedveltem a szerzőjét és a hangot, melyen hozzám szólt, a felépítésével itt-ott akadtak problémáim. Az eleje számomra eléggé in medias res, érdekelt volna, hogy tudott odacsöppenni Saviano a csempészek közé, bár persze valószínűleg túl sokat kívánok, egy ilyen kényes témánál az ember ne akarjon mindent tudni. Némileg bajban voltam a Camorráról közölt adatok egy részének befogadásával is, mivel úgy éreztem, ezek maradéktalan megértéséhez olyan ismeret (és itt nem gondolok feltétlenül többre laikus ismeretnél) szükségeltetik, ami csak az olaszoknak vagy az olaszországi viszonyokat jól ismerőknek van birtokában, ennek hiányában pedig az olvasó csak kapkodhatja a fejét, erőltetheti az agyát, hogy megjegyezze a neveket és pozíciókat, amiket aztán keservesen próbál elhelyezni a nagy egészben, hogy végre meglássa az összefüggéseket. Néha örültem volna egy-egy bónusz lábjegyzetnek, hogy kicsit tisztuljon a kép. Nyilván nem úton-útfélen, ez nem is elvárható, de olyan apróságokra ki lehetett volna térni, mint a DDA meg a NAS jelentése: ezeket például nem magyarázza a magyar fordítás, pedig szerintem elkélne. Ettől függetlenül a Gomorra erős és meghatározó könyv, számtalan felkavaró történettel, melyektől kinyílik a zsebben a bicsak, ökölbe szorul a kéz, és elkeseredett, tehetetlen vonyításra nyílik a száj. Egy egészen elképesztő hatalommal bíró bűnszervezet, velük szemben pedig az egyszerű emberek – a könnyen félreállíthatók, a fel- és kihasználhatók, a megvásárolhatók, a hiába lázadók. Látszólag nincs remény és nincs választás. Saviano azonban nem mond le a reményeiről, és hiszi, hogy az embernek mindig van választási lehetősége. Tisztelem, becsülöm, amiért megírta ezt a könyvet. Amiért meg merte írni.

>!
Helikon, Budapest, 2018
430 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634792284 · Fordította: Bíró Júlia, Nádor Zsófia
Aurore>!
Roberto Saviano: Gomorra

Roberto Saviano: Gomorra Utazás a nápolyi maffia, a Camorra birodalmába

Nehéz olvasmány. De megéri. Igaz, hogy tele van nevekkel, ráadásul némelyeknek több is van – pl. Francesco Schiavone „Szandokán” –, de sok közülük nem egyszer fordul elő, és egy idő után megszokod. Kis akasztófahumorral élve az ismerőseid lesznek.

Azt mondják, ez egy regény, de nem egészen az. Dokumentumregény – talán. De valami különös átmenet a tanulmány, riport, önéletrajz és fikció között. Én leginkább a „személyes hangvételű tanulmány és ismeretterjesztő könyv” meghatározást használnám.

A Keresztapa óta a maffia egy ilyen romantikus dolog a fejekben. Hát, minden, csak nem az. Minden, ami mocsok létezik a mai világban ott összpontosul: árucsempészet, drog- és illegális fegyverkereskedelem, kizsákmányolás, kreatív könyvelés és sikkasztás, illegális szemétkezelés, felelőtlen környezetszennyezés. És akkor itt nem beszéltünk még arról, mindez milyen erőszakos cselekményeket von maga után és milyen irdatlan összegek kerülnek a bűnözők kezére.

Elképesztő belegondolni, hogy bármit vásárolok, ahhoz a maffiának köze lehet. És amikor szétnézek a környékünkön, és amerre a szem ellát építkezések vannak, nappal nem is lehet megmaradni a lakásban a rengeteg kopácsolástól, befészkeli a fejembe magát a gondolat, hogy ezen ki keres jól, miközben a munkások az egészségük kockáztatásával dolgoznak kint egész nap? Mert nem hiszem, hogy itt más lenne. Ez az, ami elborzaszt.

Iszonyú alapos könyv, szemnyitogató olvasmány. Ajánlom mindenkinek, aki nem akar rózsaszín álomvilágban élni. Feleslegesek az összeesküvés-elméletek, amikor – habár elképesztően komplex – elkezded látni, hogyan épül föl a valóság.

A fordítás is elképesztően jó. Tiszteletreméltó teljesítmény ez egy olyan könyvpiacon, ahol rendszerint a fordító (és a szerző!), aki a legkisebb hasznot húzza, főleg ha a könyvvel eltöltött órákat is számításba vesszük.

>!
Partvonal, Budapest, 2010
350 oldal · ISBN: 9789639644700 · Fordította: Bíró Júlia
4 hozzászólás
KillerCat>!
Roberto Saviano: Gomorra

Roberto Saviano: Gomorra Utazás a nápolyi maffia, a Camorra birodalmába

Mélyen húsbavágó dokuregény az igazi Olaszországról. Tessenek elolvasni,sokat lehet tanulni belőle.

Papusz>!
Roberto Saviano: Gomorra

Roberto Saviano: Gomorra Utazás a nápolyi maffia, a Camorra birodalmába

Ahogy @Lujó-nak mondtam: jó ez a könyv, de nem szeretem. Mindig azt hangoztatom, hogy tudni mindig jobb, mint nem tudni, de amikor olyan könyveket olvasok, amikben embereket sósavval maratnak szét, és nem tudom ráfogni, hogy „mese”, elgondolkozom, tényleg akarok-e tudni. Sajnos akarok, és ezért most megint elvesztettem egy darabkát a naivitásomból.

4 hozzászólás
Anton_Gorogyeckij P>!
Roberto Saviano: Gomorra

Roberto Saviano: Gomorra Utazás a nápolyi maffia, a Camorra birodalmába

Anno láttam a filmet és a sorozatnak is nagy kedvelője vagyok. Sok más értékelővel szemben engem nem zavart, hogy ez nem egy regény, hanem egy dokumentarista mű. A sok név sem zavart, mert itt nem ez a lényeg (meg se próbáltam sokszor követni), hanem a cselekmények, amiket elkövetnek ezek a maffiózók. És hát elég undorító. Főleg az utolsó fejezet, ahol az illegális szemétlerakásról volt szó, volt nagyon kiborító. Eddig el se tudtam képzelni, hogy Dél-Olaszországban ilyen állapotok uralkodnak. Mert oké, a nápolyi, kalabriai, szicíliai maffiáról már hallott mindenki, de hogy a saját környezetüket teszik tönkre a hirtelen jött profitért, az tényleg vérlázító és elszomorító.
Tetszett, hogy a szervezett bűnözés több aspektusát is végigveszi a könyv, tehát nem csak a kokainról van szó (mint pl. a ZéróZéróZéróban), hanem a klánok közti háborúkról, a politikai és egyházi megvesztegetésekről, az árucsempészésről, a menő ruhamárkák hamisításáról, a külkapcsolatokról és a fent említett szemét-helyzetről is.
Saviano stílusa szintén továbbra is tetszik, lendületes, olvasmányos.

Razor P>!
Roberto Saviano: Gomorra

Roberto Saviano: Gomorra Utazás a nápolyi maffia, a Camorra birodalmába

Érdekes olvasmány volt, Olaszországra ezek után biztos nem fogok tudni ugyanúgy tekinteni. Persze eddig is köztudott volt az ottani maffia működése, de mégis más mikor az ember a híradóban látja, vagy ha egy másik ember személyes beszámolóján keresztül ismeri meg az eseményeket. Roberto személyes hangja szerintem adott a könyvnek egy pluszt, nem az a száraz, tényközlő dokumentumkötet volt így.
Két kisebb problémám volt a kötettel:
– Néha kicsit elveszettnek éreztem magam a rengeteg név között. Persze a nagyobb játékosokat az ember idővel megtanulta, de az egyszer felbukkanó nevek számomra feleslegesek voltak. Persze az olaszoknak ők valószínűleg többet mondanak, így ezt nem rónám fel a kötet hibájának.
– A fejezetek egyike-másika nem teljesen következett az előzőből, mintha egymás után lettek volna dobálna. Némi átvezetés szerintem jó lett volna, illetve valami levezetés a könyv végére, mert így csak hirtelen elfogynak a lapok. Túl sokat persze az előző oldalak után nem lehet bölcselkedni, de mégis valami záró gondolatok illettek volna oda szerintem.

>!
Partvonal, Budapest, 2009
352 oldal · ISBN: 9789639644700 · Fordította: Bíró Júlia
1 hozzászólás
nyolcadikutas>!
Roberto Saviano: Gomorra

Roberto Saviano: Gomorra Utazás a nápolyi maffia, a Camorra birodalmába

Ha nincs a sorozat, talán sosem veszem a kezembe a regényt.
Kíváncsi voltam az alapra, hogy miből mi és hova nő ki.
A párhuzamtól eltekintve a könyv és a film ég és föld.
Kellő kíváncsisággal álltam neki az olvasásnak, aztán lassan belefáradtam. Az érdeklődésem folyamatosan lankadt, majd egész egyszerűen beköszöntött az unalom.
Van itt szó egy Angelina Jolinak varrt ruháról, találkozásról magával Kalasnyikov tábornokkal, szemétről, vasbetonról, egy meggyilkolt papról, nőkről, temérdek gyilkosságról és kivégzésről és rengeteg bűnözőről név szerint. De annyiról, felsorolni sem tudnék már egyet sem.
A Camorra egy maffia szervezet. Innen ered áthallással a Gomorra cím, ami utalás (Szodoma és…) Gomora városaira, melyek az erkölcsi romlottság megtestesítői. Ez lenne Nápoly. Elhiszem. Meg Dél-Itália. Ezt is elhiszem. De Olaszország, Spanyolország, Dél-Amerika, meg az egész világ. És még ezt is elhiszem. Mert ma a pénz mozgat mindent. A haszon áll mindenek felett. A kenőpénz olyan, mint a falat kenyér. A gazdaság összeforrt a nemzetközi bűnözéssel, A nemzetközi bűnözés a politikai szférával és hiszem, ha léteznek is Al Caponék és John Gottik, többségük megfoghatatlan fehér galléros bűnöző kellő törvényi védelemmel és mentesítő jogi kiskapuval. Sajnos mindenhol a világon.
Saviano tájékoztat, emóciót ad és okadatol, de hogy hogyan kerül mindig megfigyelő pontra a vestájával, honnan ered a temérdek ismerete, vagy miből élt, él mind a mai napig, nem kapunk információt.
A sorozat kiváló.
Forrása kevésbé.

1 hozzászólás
AnnaP>!
Roberto Saviano: Gomorra

Roberto Saviano: Gomorra Utazás a nápolyi maffia, a Camorra birodalmába

Elborzasztó elképzelni, hogy ez a könyv a valóságon alapul. Bebocsátást kapunk a maffia világába, ahol más szabályok érvényesek a megszokottakhoz képest. Sokféle kegyetlenségrôl számol be az író, ám számomra a legmegdöbbentôbb az utolsó, veszélyes hulladékot taglaló fejezet. Sajnos maga a könyv nagyon rosszul szerkesztett és nehezen olvasható, fôleg, ha az olvasó számára ismeretlen a vidék, ahol játszódik és az olasz nyelv. Inkább olaszosoknak, vagy a témában járatosaknak ajánlom, számomra nehezen olvasható volt és valóban, a rengeteg név, részlet és önismétlés élvezhetetlenné tette a könyvet.

Dexter79 P>!
Roberto Saviano: Gomorra

Roberto Saviano: Gomorra Utazás a nápolyi maffia, a Camorra birodalmába

Elképesztő képet fest Olaszország déli részéről. Az ember tisztában van vele nagy vonalakban, hogy mi történik a maffiában, de hogy ennyire mindent és mindenkit átsző, arra álmomban se gondoltam. Az az óriási pusztítás, amit „végeznek” hihetetlen. Valahogy ezek után kétszer is meg fogom gondolni, hogy akár Nápoly környékére is elmenjek.


Népszerű idézetek

mate55 P>!

Amikor a munka csak arra jó, hogy a túlélést biztosítsa, az a legszörnyűbb magány.

Roberto Saviano: Gomorra Utazás a nápolyi maffia, a Camorra birodalmába

Ezüst P>!

A törvénynek vannak paragrafusai, nem az igazságnak, és a kettő nem ugyanaz.

175. oldal (Helikon, 2018)

Roberto Saviano: Gomorra Utazás a nápolyi maffia, a Camorra birodalmába

Ezüst P>!

Írni és mesélni. Mert csak az emberekbe vetett bizalmam maradt meg. Bizalom mindazokban, akik nyitottak a hallgatásra és az érvekre. Mindazokban, akik nem a rövidebb utakat keresik, akik bár tudják, milyen fáradságos az élet, és milyen bonyolult a megértés, a tájékozódás, a nyitottság, mégsem adják alább a kényelem kedvéért.

12. oldal (Helikon, 2018)

Roberto Saviano: Gomorra Utazás a nápolyi maffia, a Camorra birodalmába

Sárhelyi_Erika I>!

Robbie Williams, a híres kokainfüggő énekes, évekig azt mondogatta, hogy „Isten a kokaint találta ki arra, hogy közölje veled: túl sok pénzed van.”

84. oldal (Partvonal Kiadó)

Roberto Saviano: Gomorra Utazás a nápolyi maffia, a Camorra birodalmába

2 hozzászólás
mate55 P>!

A szó egyetlen fegyvere az, hogy kimondják.

Roberto Saviano: Gomorra Utazás a nápolyi maffia, a Camorra birodalmába

Ezüst P>!

A Gomorra után, ez alatt a tíz év alatt elveszítettem egyfajta ártatlanságot és a társadalmi változásba vetett minden hitemet, de továbbra is szinte dogmatikus reményt táplálok az iránt, hogy egy történet elmesélése még megmentheti azt, ami emberi maradt az emberben.

14. oldal (Helikon, 2018)

Roberto Saviano: Gomorra Utazás a nápolyi maffia, a Camorra birodalmába

mate55 P>!

Ha valakinek évekig nincs munkája, az átalakul, ha a főnökeid úgy bánnak veled, mint a kapcaronggyal, ha szerződés nélkül, tisztelet nélkül, pénz nélkül kell tengődni, az megöli a lelket. Vagy elállatiasodik az ember, vagy teljesen kikészül.

Roberto Saviano: Gomorra Utazás a nápolyi maffia, a Camorra birodalmába

mate55 P>!

Mindent bele lehet suvasztani egy hátsó fiókba, amit az ember szép lassan alakít ki az agyában, de a szagokat nem lehet elűzni, azok mindig itt vannak. Bennünk.

Roberto Saviano: Gomorra Utazás a nápolyi maffia, a Camorra birodalmába

1 hozzászólás
mate55 P>!

A bölcs hatalom olyan türelemmel rendelkezik, amely még a legsikeresebb üzletembereknél is igen ritka.

Roberto Saviano: Gomorra Utazás a nápolyi maffia, a Camorra birodalmába

mate55 P>!

Találnod kell valamit, ami erőt ad a lelkednek. Krisztust, Buddhát, civil kurázsit, erkölcsöt, a marxizmust, büszkeséget, anarchiát, a bűnözés elleni harcot, a megtisztulást, az örök és állandó dühöt, a déli létezést. Bármit. Nem egy kapaszkodót, inkább gyökereket, mély, kitéphetetlen gyökereket.

Roberto Saviano: Gomorra Utazás a nápolyi maffia, a Camorra birodalmába


Hasonló könyvek címkék alapján

Joseph D. Pistone – Richard Woodley: Fedőneve: Donnie Brasco
Novák Tünde: Miskolci Bonnie és Clyde
Mario Puzo: A Keresztapa
Mark Winegardner: A Keresztapa bosszúja
Dennis Lehane: Az éjszaka törvénye
Jodi Picoult: Egyszerű igazság
Dan Brown: A Da Vinci-kód
Leonardo Sciascia: Mint a bagoly nappal
Borsa Brown: A maffia gyermekei
Borsa Brown: A maffia szívében