The ​Savage Detectives 4 csillagozás

Roberto Bolaño: The Savage Detectives Roberto Bolaño: The Savage Detectives Roberto Bolaño: The Savage Detectives Roberto Bolaño: The Savage Detectives

This ​novel—the major work from Chilean-born novelist Bolaño (1953–2003) here beautifully translated by Wimmer—will allow English speaking readers to discover a truly great writer. In early 1970s Mexico City, young poets Arturo Belano (Bolaño's alter ego and a regular in his fiction) and Ulises Lima start a small, erratically militant literary movement, the Visceral Realists, named for another, semimythical group started in the 1920s by the nearly forgotten poet Cesárea Tinajero. The book opens with 17 year-old Juan García Madero's precocious, deadpan notebook entries, dated 1975, chronicling his initiation into the movement. The long middle section—written, like George Plimpton's Edie, as a set of anxiously vivid testimonies from friends, lovers, bystanders and a great many enemies—tracks Belano and Lima as they travel the globe from 1975 to the mid-1990s. There are copious, and acidly hilarious, references to the Latin American literary scene, and one needn't be an insider to get… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1998

>!
Picador, London, 2009
592 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780330509527 · Fordította: Natasha Wimmer
>!
578 oldal · ISBN: 9780374191481 · Fordította: Natasha Wimmer

Most olvassa 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

ujhelyiz P>!
Roberto Bolaño: The Savage Detectives

Vannak könyvek, amelyek gyakorlatilag minimális energiabefektetéssel olvashatóak és szórakoztatóak. És vannak olyanok, amik azt mondják, hogy az olvasó igenis tegye oda magát, legyen meg az előismerete, és utána egy komoly élményt kap. A Vad nyomozók története egyértelműen az utóbbi kategóriába tartozik: feltételezi, hogy az ember tisztában van a fontosabb XX. századi latin-amerikai alkotókkal, korszakokkal és történelmi eseményekkel, és ezekre reagál.

Ezzel persze az a gond, hogy nekem ez az előismeret nagyrészt hiányzott, ami nagy mértékben nehezítette, hogy az amúgy is atomi darabokra szaggatott cselekmény mögötti mondanivalót felfogjam. Pedig vannak érdekességek bőven: minden rész egyes szám első személyű narrációt kapott, de az amúgy rövidebb első és utolsó részt leszámítva folyamatosan változó narrátorokkal, akik elmondják, hogyan találkoztak Arturo Belanoval (akinek történetét az író saját élete ihlette), hogyan változtatta meg az életüket, vagy éppen hogyan párbajozott egy kritikussal(!).

Ugyanakkor a mű becsületére szolgáljon, hogy az előismeretek hiánya nem akadályozta meg a szórakozást – a teljesen elborult szereplők, legyenek akár költők, idénymunkások vagy éppen tanulók beszámolói már önmagában is érdekes világot vázolnak fel, és ha belegondolunk, hogy ki(k) és milyen célból próbálja('k) meg ezeket a beszámolókat begyűjteni, a kaleidoszkóp-jellegű világbemutatásnak újabb mélységet adnak. Talán ez az, ami a címet is jelképezi: mi, olvasók vagyunk a nyomozók, akik valami miatt próbálják Arturo Belano életét végigkövetni, és ebből megérteni az embert, vagy legalább az általa vezetett irodalmi mozgalmat.

Az ehhez hasonló alkotásokhoz hasonló módon, itt sem maguk az események a lényegesek (bajban is lennék, ha el kellene mondanom, hogy pontosan mik voltak a fontosabb történések), hanem az, ahogy a mű reagál a szerzőt foglalkoztató kérdésekre. És noha érdekesnek mindenképpen mondanám ezeket, biztos vagyok benne, hogy a szerzőtől való nagy távolság miatt itt csak a felszínt kapargattam.


Népszerű idézetek

ujhelyiz P>!

I've been cordially invited to join the visceral realists. I accepted of course. There was no initiation ceremony. It was better that way.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Gabriel García Márquez: Love in the Time of Cholera
Gabriel García Márquez: Chronicle of a Death Foretold
Isabel Allende: Of love and shadows
Gabriel García Márquez: One Hundred Years of Solitude
Gabriel García Márquez: Of Love and Other Demons
Paulo Coelho: The Devil and Miss Prym
Paulo Coelho: Veronika Decides to Die
Junot Díaz: The Brief Wondrous Life of Oscar Wao
Gabriel García Márquez: The Autumn of the Patriarch
Isabel Allende: The House of the Spirits