A ​velencei bába (A velencei bába 1.) 44 csillagozás

Roberta Rich: A velencei bába

A 17. századi Velencében játszódó izgalmas történet egy fiatal zsidó bábáról, Hannáról szól, arról, hogyan menti meg egy kisbaba és a férje életét. Korrajz a reneszánsz Velencéről.

>!
Tericum, Budapest, 2013
ISBN: 9789639633872 · Fordította: Kovács Teréz Orsolya
>!
Tericum, Budapest, 2011
278 oldal · ISBN: 9789639633872 · Fordította: Kovács Teréz Orsolya

Kedvencelte 4

Most olvassa 1

Várólistára tette 39

Kívánságlistára tette 33

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Csoszi>!
Roberta Rich: A velencei bába

Érdekes történet, mely a 16. században (1575-ben) játszódik. Tetszett a helyszín, a kor hangulata. A történet két szálon fut párhuzamosan: Velencében Hanna, a zsidó bába sorsát követhetjük nyomon, míg Máltán a férje, Izsák nehézségeivel szembesülünk, akit a lovagok ejtettek fogságba. Mindkettőjük élete veszélyben forgott. Kicsit többet vártam, de azért nem volt rossz.

>!
Tericum, Budapest, 2011
278 oldal · ISBN: 9789639633872 · Fordította: Kovács Teréz Orsolya
gumicukor>!
Roberta Rich: A velencei bába

Nagyon nem vagyok kibékülve ezzel a könyvvel sajnos. Sokkal többet vártam minden szempontból, nagyon kár, hogy az alapötletből (ügyes zsidó bába Velencében) csak ennyit tudtak kihozni, pedig bőven lett volna benne ettől sokkal több.

Nem is tudom, hogy hol kezdjem a problémáim felsorolását. A szereplők bántóan egydimenziósak voltak, semmi mélység vagy magasság. Szinte minden cselekedetük irracionális volt, teljesen kiforratlan karakterekkel dolgozott az írónő. spoiler És sajnos nem csak a főszereplők, de a mellékszereplők is ugyanebben a betegségben szenvedtek, pedig azt gondolnám, hogy egy mellékszereplő, akinek nem kell annyit szerepelnie legalább tud picit racionálisan viselkedni.

A cselekmény sem nyerte el a tetszésemet. Abban is teljesen irracionális fordulatok voltak, néhol nagyon kiszámítható spoiler, néhol minden logikát nélkülöz spoiler. A fülszövegben a következő szöveg pedig egyenesen nevetséges: „Korrajz a reneszánsz Velencéről.” A legnagyobb jóindulattal sem nevezhető korrajznak, az volt az érzésem, hogy az írónő utána sem olvasott mélyebben ennek az időszaknak. Ezen kívül azt hittem, hogy több szó lesz a bábaságról, nem csak egy gyerek születése lesz a középpontban.

Összességében csalódtam ebben a könyvben és nagyon sajnálom, hogy ennyire nem állt össze. Nem tudom, hogy ez-e az első könyve az írónak, de mindenképpen fejlődnie kell még. Bár az értékeléseket olvasva lehet velem van a baj, másoknak nem volt ennyi problémájuk, mint nekem.

Gólyanéni>!
Roberta Rich: A velencei bába

Nehezem fogalmazom meg gondolataimat e kötetről. Az olvasás ideje alatt végig hiányérzetem volt, de konkrétan nem tudom mi váltotta ezt ki. Érdekes történet, pergő események, változatos szereplők, jó tájleírások…,de úgy éreztem valami mégis hiányzik. Ennek ellenére vonzódtam a regényhez, melynek okát így utólag kutatva abban látom, hogy számtalan személyes élményt elevenített fel.
Elsődlegesen: a főszereplő Hanna hívatása megegyezik az enyémmel, így fokozott kíváncsisággal olvastam a „szakmai” részeket. Ezenkívül olyan helyszíneket jár be a történet, ahol már én is jártam: így újból barangoltam a velencei sikátorokban, lépegettem Valetta macskaköves utcáin, rácsodálkoztam a Nagymesterek Palotájára vagy éppen szemrevételeztem a kikötő forgatagát. Ha ezek az emlékképek nem villannak fel számtalan esetben, valószínű, hogy csak három és fél csillagos lenne a kötet.

Leliana>!
Roberta Rich: A velencei bába

Igazi kalandos történet szép leírásokkal, szerelemmel, ármánykodással, küzdelemmel, vágyakkal. Nagyon tetszett Velence bemutatása, érdekes volt az ellentét a gettóbeli és azon kívüli élet közt. Hanna és Izsák, valamint a grófi pár nagyon szimpatikusak voltak, szorítottam nekik, hogy helyre kerüljenek a dolgaik. Hannáék hoztak ugyan néhány megkérdőjelezhető döntést, igyekeztek jó emberek lenni, bíztam benne, hogy a végén ismét egymásra találnak, és boldogok lehetnek. A grófék annak ellenére, hogy semmiben nem szenvedtek hiányt, nagy hatalommal is bírtak, megmaradtak emberségesnek, nem foglalkoztatták őket a vallásbeli különbségek, az embert látták Hannában. (Ugyan Jacopo sorsa nem derült ki, remélem, elnyerte a büntetését..)
Eleinte zavart, hogy össze-vissza lapozgatnom kellett a könyv vége és aközött az oldal között, ahol jártam, mert tele volt (számomra) idegen szavakkal, kifejezésekkel, de a végére azért belejöttem, és le sem tudtam tenni, egy délután/este alatt elolvastam. Sokat vártam rá, hogy kezembe vehessem, megérte :)

Szédültnapraforgó>!
Roberta Rich: A velencei bába

1575 Velence, nagy kedvencem ez a korszak :) Imádtam a könyv történetét is.

Megismerhettük Hanna és Izsák – zsidó házaspár – életét, akiket jó időre elszakított az élet.
A férj kereskedő volt és kirabolták a hajójukat, így Málta szigetére keveredett rabszolgának, míg
Hanna a feleség, Velencében maradt és megmentette a gróf házaspár egy szem fiúgyermekét, aki a Matteo nevet kapta.

Megtanulhattunk (a regényből) sok zsidó szót (mikva = rituális fürdő, sábát = zsidó pihenőnap, széder = zsidó húsvét kezdetét jelző rituális lakoma, sádáj = amulett, gój = nem zsidó, hüppe = házasságkötéskor használt baldahin, kipa = lapos tányérsapka, micvá = jótett stb.)
Akkoriban is a külsőségeket helyezték előtérbe keresztény és zsidó között:
„Izsák felnyúlt, és megdörzsölte az állát. Világ életében, amióta csak kiserkent az állán a szőr, szakállt viselt. Minden zsidó szakállat hordott, hiszen a Tórában az áll: "A férfi arcának ékessége a szakáll.”
Kegyetlenül üldözték őket.
Az írónő kellemes stílusa, szinte odavarázsolt a XVI. századba, megtudhattuk mit éltek át a nők a szülés közben, után. Megismertük a szerelmet, a kolostor életét, a tengerészeket…
Az egész regény tulajdonképpen a vallásokra épült, összehasonlítja őket:
„A zsidók tapasztaltak voltak az önmegtartóztatás művészetében. Törvényeik nem engedélyezték a házas életet havonta tizenkét napon át, a nő tisztátalanságának idején, illetve szülés után negyven napig. A keresztények azonban köztudottan kevés önmérsékletet tanúsítottak a hitvesi ágyban.”

hangya68 P>!
Roberta Rich: A velencei bába

Olvasmányos könyv volt, gyorsan haladtam vele. Nagyjából egészéből kiszámítható volt a történet. Döbbenetes volt, hogy abban a korban milyen könnyen rásüthették a haladóbb szellemű, újítani vágyóra a boszorkányság bélyegét.

SzVera>!
Roberta Rich: A velencei bába

Érdekes, olvasmányos történet a XVII. századi Velencéről (Máltáról), mely a pestist, a társadalmi szakadékokat, zsidó és keresztény vallási különbözőségeket hordozza. Az írónő mindezt egy zsidó házaspár életén keresztül mutatja be izgalommal, szerelemmel, ármánnyal. Megismerhettük Hanna, a bába munkáját, hogy milyen eszközökkel segített a nőknek a szülésben, illetve hogyan történt a XVII. században egy szülés.

ribizlii>!
Roberta Rich: A velencei bába

Nagy elvárással fogtam hozzá a könyvhöz. Sajnos csak egy töredékét kaptam, amire számítottam. Túl kiszámítható a történet, nem okozott meglepetést, ki lehetett találni hogyan történnek az események. Összecsapott.

Vuccyy>!
Roberta Rich: A velencei bába

Imádtam! :) Nagyon jó történet, izgalmas, érdekes. Tuti újraolvasós! :)

jdorka>!
Roberta Rich: A velencei bába

Szeretem az ilyen történelmi könyveket, amiben van szerelem, kitartás, persze gonoszok, gyilkosok, mégis hitelesnek érzem a történetet. Sokszor elborzasztott, amikor az éhezésről, bántalmazásról vagy éppen a pestis járvány kitöréséről olvastam, ennek ellenére érdekes volt, le se tudtam tenni. :)


Népszerű idézetek

Szédültnapraforgó>!

Egy hazugságra épülő házasság olyan ingatag, mint egy homokra épített ház.

264. oldal

KBCsilla P>!

Ne örvendezz ellenséged veresége felett!

53. oldal

KBCsilla P>!

Választási lehetőség híján az embernek bátornak kell lennie.

196. oldal

Leliana>!

– Tudok írni és olvasni – mondta Izsák.
Mielőtt bővebben is kifejthette volna, a nő megveregette a férfi kézfejét, lisztes foltot hagyva rajta. – Remek. Kölcsönadok egy lúdtollat és egy darab pergament, te pedig kirakhatsz egy „Tilos az átjárás” táblát a konyhaajtóm elé, hogy ne jöjjenek be a tyúkok. – Megigazította a kötényét. – Amíg el nem készülsz, addig nekem kell kikergetnem őket.

56-57. oldal

KBCsilla P>!

Mindig a leggyengébb emberek hódolnak be elsőként.

61. oldal

ditke3>!

Ugyanaz az Isten gondoskodik a zsidó és a keresztény babákról – válaszolta Hanna. – Az anya a vére által biztosítja gyermek bőrének, testének épségét, hajának és szemének színét. Az apa a magja révén gondoskodik a gyermek fehér részeiről – a csontokról, az inakról, a körmökről, a szemfehérjéről és az agy fehér részeiről. De Isten, és csakis Isten az, aki lelket és szellemet lehel a gyermekbe. Ez az a rész, ami a gyermeket emberré teszi.

84. oldal

KBCsilla P>!

Aki tűri a sértéseket, annak támadással kell szembenéznie.

29. oldal

Szédültnapraforgó>!

„A férfiak mindent megbocsátanak az ágyban. Meglásd, az elhangzott bántásokat édes és kedves szavakkal fogja feledtetni, amikor majd ismét szorosan magához ölel.”

107. oldal

Stitch>!

… az asszonyok történelme, minden kitartásukkal és teljesítményükkel, a vízbe lett írva.


A sorozat következő kötete

A velencei bába sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Regina O'Melveny: Téboly és gyógyulás
Cassandra Clare – Wesley Chu: A mágia vörös tekercsei
Darvasi László: A könnymutatványosok legendája
Luca Di Fulvio: A lány, aki megérintette az eget
Iris Johansen: A Szél Táncosa
Rebecca Ross: A királynő koronázása
Passuth László: Lagúnák
Isaac Bashevis Singer: Gólem
Marina Fiorato: A velencei szerződés
Shirley Palmer – Szepes Mária – Michael Connelly – Nicola Lindsay: Veszélyzóna / A vörös oroszlán / Elfelejtett hangok kórusa / Túl a felhőkön