A ​Sárga Király 46 csillagozás

Robert W. Chambers: A Sárga Király

A Tuan Kiadó új novelláskötetsorozatának első és minden tekintetben hiánypótló darabja ez a könyv. A Magyarországon méltatlanul ismeretlen amerikai művész és író, Robert William Chambers századfordulón írt, furcsa, gyakran groteszk és szürreális alkotásai egyfajta „irodalmi hidat” képeznek Poe romanticizmusa és Lovecraft realizmusa között; ötvözve a hátborzongatót és a megmagyarázhatatlant. Kortársa és utóda Howard Philips Lovecraft sok ötletet, elemet vett át az ő műveiből. Igazi kulturális csemege a műfaj kedvelői számára. Lovecraft több alkalommal is felhasználta Chambers ötleteit horrortörténeteiben, így a szerző közvetetten akár a híres-hírhedt lovecrafti Mítosz egyik ihletőjének is tekinthető.

Tartalomjegyzék

>!
Tuan, Budapest, 2008
280 oldal · ISBN: 9789638767288 · Fordította: Habony Gábor, Szántai Zsolt

Kedvencelte 4

Most olvassa 3

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 23


Kiemelt értékelések

Morpheus>!
Robert W. Chambers: A Sárga Király

Érezni rajta, hogy van köze Lovecrafthoz, itt kicsit előtérbe kerülnek a nyomozók, amely aztán elvezethetett a szerepjátékhoz. Csak azt tudom megjegyezni, hogy a rajongók részéről hatalmas mennyiségű munka volt kigyűjteni a lényeket, a helyeket, de hála nekik felépült a rendszer, amire ráépülhetett a szerepjáték. Ugyanis azt már jobban szeretem, mint ezeket a novellákat olvasni, bár némelyik hangulata tényleg jó volt, külön tetszett benne, hogy sok szerepet kap a szerelem, hol ilyen, hol olyan véggel. Persze ezek mellett voltak eléggé gyengék is, de hát ez már csak ilyen.

Noro>!
Robert W. Chambers: A Sárga Király

A borítón olvasható „Cthulhu hírnökei” reklámszöveg után többet várna az olvasó… ezek tulajdonképpen egyszerű, sablonos, romantikus kísértethistóriák. Valaki a kiadónál hallhatta, hogy a szerző hatott Lovecraft munkáira, csak arról nem volt elképzelése, hogy konkrétan mely novelláival. Ezt egészen másképp, más célközönséget megcélozva kellett volna kiadni.

4 hozzászólás
Voorhees>!
Robert W. Chambers: A Sárga Király

Nagy lendülettel és várakozással fogtam bele Chambers eme gyűjteményének az olvasásába. Talán túlságosan is naggyal, mert valami olyasmi vártam, amit Lovecraft alkotott, vagy minimum egy Poe szintet, de ez elmaradt. Aki ilyenre számít, ne is kezdjen bele.
Chambers ettől eltekintve vitathatatlanul figyelemre méltó író. A kötetben szereplő novellák nem egyforma színvonalat képviselnek, vannak jobbak, és kevésbé élvezetesek. Általában véve a hosszabb novellák jobban tetszettek.
Fő motívumként Chambers-nél is a realitás és hétköznapiság talaján álló ember áll a középpontban, legyen az egy vadász vagy egy festő. A valóságot áttörő szürrealitás és felfoghatatlanság kevéssé érzékletesen jelenik meg nála, ugyanakkor minden novelláját átszövi egyfajta groteszk bűbáj, ami egyfajta varázslatos folytonosságot kölcsönöz a cselekménynek, amely hirtelen vált valóságosból szürreálisba. Rendkívül tetszetősek voltak a tájleírások, a hasonlítok nagyon erősek és találóak voltak. Chambers-nél nem jelenik meg a valóság falán átsejlő őrület, melyre találván a hétköznapi ember többé már nem is lehet az, aki volt. Negatív szereplői sem azok a világtól elrugaszkodott, természetfeletti őrült létezők. Nem érzékelhető nála a mindent átható gonoszság. A természetfelettivel az ő esetében úgy találkozhatunk, mint a valóság talajára rakódott másik dimenzióval, mely igazából mindig is jelen volt, csak sohasem láttuk. Pazar tehetséggel, ügyesen mutatja be az átlagember kétségbeesését, amikor találkozik a megmagyarázhatatlannak. Halálról, szenvedésről nem nagyon ír az alkotó, megelégszik egyfajta benyomáskeltéssel. És minden novella elülteti az olvasóban azt a képzetet, hogy az általunk ismert valóság talán mégsem olyan, amilyennek megismertük és megszoktuk.
Chambers magas színvonalon alkotott, remélem olvashatok majd még tőle. Mondjuk kifejezetten idegesítő volt, hogy a szerkesztő/fordítók nem fordították le a francia nyelvű betéteket.

3 hozzászólás
Mortii>!
Robert W. Chambers: A Sárga Király

Annak idején, mikor kijött a könyv, dilemmáztam, végül nem szereztem be és így nem is olvastam, mostanáig! Jobb később, mint soha!
Nem mondom, hogy hanyatt vágtam magam a novelláktól (sajnos ez a stílus már nem tud meglepetéseket okozni), de a hangulatuk és a történeteik is jók voltak. Mindenképp érdemes újraolvasásra is!

SzaMóczi>!
Robert W. Chambers: A Sárga Király

A könyv egyszerre pozitív és negatív csalódás. A sztorik között volt, ami határozottan tetszett, de volt, ami inkább idegesítő volt, és sablonosnak tűnt. Éreztem benne némi lovecrafti hangulatot, de nem tartom túl kiemelkedőnek. Bár az is lehet, hogy főleg azért, mert már nem a 19. században élünk :)
Bőven van benne a romantika korából: sok novella fiatal, jómódú, vadászgató fiatalember főszereplésével íródott, természetesen mindig van tiszta és elsöprő szerelem, és homályos, megoldhatatlan rejtélyek. Ami talán kicsit más: a Holdvarázsló – néhol erősen lovecrafti; a Sárga Jel – teljesen Poe azon novelláit idézi, melyek inkább ködös-homályos érthetetlenségükkel próbálják a megmagyarázhatatlan rejtélyt érzékeltetni. A hírnök és a Lila Császár két jól eltalált történet – ezek tetszettek még a legjobban –, bár a fordítás itt-ott érdekes (A hírnökben utalnak az utóbbi sztorira, ahol nem Lila Császár, hanem Bíborcsászár szerepel. Mondjuk már a kötet címe – Sárga király – is érdekes: eredetileg The Maker of Moons a címe, és az első novella alakja egy kínai varázsló, akire utal, de a Sárga Jelben szerepel egy Sárga Király c. könyv, szóval homályos még a magyar cím is:)).
Szóval a korban biztosan nagyot ütött, szerintem néhány kivétellel szórakoztatóak a novellák, de semmi esetre sem írtam volna a borítóra: Cthulhu hírnökei sorozat, mert erről szó sincs.

mariska6>!
Robert W. Chambers: A Sárga Király

Ember, ezt a könyvet 1895-ben írták, vegyél vissza az ingerküszöbödből.:D
Poe és Stevenson után, Lovecraft előtt – mégis milyennek kellett volna lennie, jó?


Hasonló könyvek címkék alapján

H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei II.
H. P. Lovecraft: Cthulhu hívása
H. P. Lovecraft: Az őrület hegyei
Carmen Maria Machado: A női test és más összetevők
Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg
H. P. Lovecraft: Eryx falai közt
Stephen King: Éjszakai műszak
Stephen King: Rémálmok bazára
Kleinheincz Csilla – Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2019
Farkas Balázs: Embertest