Gazdag ​papa, szegény papa 112 csillagozás

Robert T. Kiyosaki – Sharon L. Lechter: Gazdag papa, szegény papa Robert T. Kiyosaki – Sharon L. Lechter: Gazdag papa, szegény papa Robert T. Kiyosaki – Sharon L. Lechter: Gazdag papa, szegény papa

Ez a könyv
– lerombolja a mítoszt, miszerint a magas jövedelem az egyetlen út a gazdagsághoz,
– megmutatja, miért nem várhatjuk az iskolarendszertől, hogy megtanítsa a gyerekeket bánni a pénzzel,
– elmondja, mit tanítsunk meg gyermekeinknek a pénzről, hogy jobban érvényesüljenek az életben, mint mi.

>!
Bagolyvár, Budapest, 2013
172 oldal · ISBN: 9786155030307 · Fordította: Meskó Krisztina
>!
Bagolyvár, Budapest, 2006
220 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639730130 · Fordította: Meskó Krisztina
>!
Bagolyvár, Budapest, 2000
198 oldal · puhatáblás · ISBN: 963919767X · Fordította: Meskó Krisztina

1 további kiadás


Enciklopédia 2


Kedvencelte 13

Most olvassa 25

Várólistára tette 85

Kívánságlistára tette 81

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

>!
virezma P
Robert T. Kiyosaki – Sharon L. Lechter: Gazdag papa, szegény papa

Ez a könyv már vagy 15 éve megvan az apukámnak, és úgy emlékszem, hogy akkoriban nagyon odavolt érte. Például ebből próbálta levezetni nekem, hogy először olyan szakmát szerezzek, amiből lesz pénzem, és majd utána, ha lesz pénzem, csináljam azt, amit szeretek.
Nemrég olvastam Vigh Bori Hogyan menjünk világgá? című könyvét, ami nagy hatással volt rám, és ott azt írta, hogy a pénzügyi műveltségét ebből a könyvből szerezte, úgyhogy sok év halogatás után most kikölcsönöztem, és elolvastam.
Sok minden érdekeset ír a szerző, de ahhoz, hogy ezt felfedezzük, előbb félre kell tennünk az aggályainkat, mert nagyon amerikai módon írta meg, folyton ismételgeti önmagát, és pozitív jelmondatokat szajkóz, mintha egy tökkelütötthöz beszélne.
Alapvetően arról szól, hogy hogyan szállhatunk ki a mókuskerékből (ezt rengetegszer leírja). Ez alatt azt kell érteni, hogy ne kelljen dolgoznunk azért, hogy ki tudjuk fizetni a számláinkat, és meg tudjuk venni azt, amit szeretnénk, hanem találjunk olyan eszközöket, amik pénzt csinálnak nekünk (pl. ingatlan, befektetés, részvény stb.).
Ő leginkább azt írja le, hogy hogyan lett gazdag, és hogy hogyan lehet legálisan meggazdagodni, ám közben sok nem szép dolgot is elmond, például hogy a cégeknek mindenféle adókedvezménye van, vagy hogy hogyan vett meg eladósodott emberektől árverésre bocsátott ingatlanokat, amelyekből azután pénzt csinált.
Én az alábbiakra döbbentem rá. Nincsen pénzügyi műveltségem. Még olyan szinten sem, hogy melyik bank milyen költségeket számít fel, milyen kamatot kínál stb. Nem szoktam elolvasni a bérjegyzékemet sem, bár adóbevallást már csináltam. Nincsen tervem a nyugdíjamat illetően.
Ugyan nem szeretnék csúnya gazdag ember lenni, szeretnék anyagi biztonságot a nyugdíjam (vagy a gyes) idejére, szeretném, ha lenne mivel elindítani a gyerekeimet, mert nekem ilyen nem volt, és szeretnék utazni (mondjuk azt most is szoktam). Nem fogok hirtelen rohanni a Wall Streetre, de ezeknek a dolgoknak utána kell járni, és ki kell találni egy tervet, kezdve azzal, hogy hol tartom a pénzem.
A szerző egyik legjobb tanácsa az, hogy legyen önfegyelmünk, ne költsünk össze-vissza, hanem először azokra az eszközökre kerítsük el a pénzt, amelyek pénzt termelnek nekünk. Szintén baromi jó tanács, hogy fektessünk be a tanulásba, szerezzünk minél több készséget. És ami még ezeknél is fontosabb, hogy használjuk a fejünket! Igen, sok-sok közhely, de arra nagyon jó, hogy adjon egy lökést legalább arra, hogy az ember megnézze, hogy hogy áll, mit akar, hova tart, miből fogja finanszírozni az életét stb. Egy kicsivel praktikusabb, mint lottózni.

>!
imi
Robert T. Kiyosaki – Sharon L. Lechter: Gazdag papa, szegény papa

Megváltoztatta, jobban mondva fejre állította azt, amit a pénzről tanultam (illetve nem tanultam). Mindenkinek kötelező!

>!
Attila64
Robert T. Kiyosaki – Sharon L. Lechter: Gazdag papa, szegény papa

Remélem a fiam megtanúlta e könyvből azt, amit sajnos én nem tudtam neki átadni….

>!
metahari
Robert T. Kiyosaki – Sharon L. Lechter: Gazdag papa, szegény papa

Ha mindenki, aki elolvassa, gazdag lesz, akkor persze hogy még több mindenki akarja elolvasni. Lassan eljut az összes ember kezébe, akik mind gazdagok lesznek. De valaki szegénynek is kell maradnia, különben elveszik a határ, amely a szegények és a gazdagok között húzódik. Sok minden okosat felhoz a könyv, a legvégére kiderül, hogy mit is kell megváltoztatni a gondolkodásmódunkban. Hogy gazdagok legyünk. És innen már nincsen messze az a megvilágosodás sem, amely majd megmondja jól, hogy nem a pénz a minden. Hogy a lelki szegények.

>!
balintd
Robert T. Kiyosaki – Sharon L. Lechter: Gazdag papa, szegény papa

ugyan néhol kicsit sok az ismétlés és a rizsa érdemes elolvasni, elgondolkodni rajta

>!
Zenemogyi
Robert T. Kiyosaki – Sharon L. Lechter: Gazdag papa, szegény papa

Úgy hiszem, ez a 20-as éveim egyik legmeghatározóbb könyve.
Nem csak azért, mert a világos, és érdekes leírás közelebb hozta hozzám a piac világát.
Ezt a könyvet olvasva lényem egy olyan része ébredt fel, amit eddig csak ritkán engedtem a felszínre, hogy körül szimatoljon. A tettrekészség, bátorság és a bólogató nyájtól való leválás jutalmát lengette meg Robert Kiyosaki a nózim közvetlen közelében.
Csupán a nemzeteink gazdasága közötti különbségek voltak kissé zavaróak, de ez nem a könyv hibája.
Érdemes elolvasnia annak is, akit csak egy ici-picit érdekel a gazdaság, mert ez a könyv sokkal többet ad annál, hogy hogyan lehetsz gazdag. Ez a lényeg, persze. De mégsem csak a pénzhez vezet el, hanem önmagunkhoz is. A jobbik „én”-hez.
Nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek, aki jobb életet szeretne. Ez nem a tucat kategória.

>!
Kameko
Robert T. Kiyosaki – Sharon L. Lechter: Gazdag papa, szegény papa

Szerintem teljesen rendben volt, több ilyen önfejlesztő könyvet a világnak. Nagyon tetszett, hogy egy kicsit úgy éreztem, mintha regényt olvasnék a megfogalmazások miatt.
Bár én hallgattam, így az ábrákat nem láttam, de magam elé tudtam képzelni.

Elmosolyodtam a kezdetleges „pénzcsináló” kísérletről, nagyon megfogott, ebből is látszik, hogy a gyerekek mennyire máshogy állnak hozzá a világhoz, mindig lehet tőlük tanulni, és azt gondolom a könyv egyik rejtett, de annál nagyobb tanulsága a pénzügyi intelligencia mellett, hogy próbáljunk a gyermeki kíváncsisággal odafigyelve haladni az élet útján. Legalábbis számomra biztos, hogy volt egy ilyen oldala is.

Bár sokan panaszkodtak az ismétlésre, engem annyira nem zavart, sőt néha jó az embernek, ha elkalandozik egy kicsit, akkor is képbe maradjon. :D

Előttem nagyjából már körvonalazódik az amiről ír a könyvben, és bár egyetemen tanultam pénzügy számvitelt, inkább ezt kéne ott tanítani … mert élve egy előttem szólóval, lehet megtanítják mi az a mérleg és hogy mit jelent az eszköz meg a forrás, de sokkal inkább maradva az elméletnél, mintsem ésszerű, gyakorlatias példákon tanítva azt … Emlékszem például mennyire utáltam a vállalati pénzügyek tárgyat is, pedig jó tanárral az egyik kedvencem lehetett volna. Ott volt szó befektetésekről, portfóliókról és helyes döntésekről. Talán találok még hasonló könyveket. :)

Ajánlom olvasásra.

>!
XX73
Robert T. Kiyosaki – Sharon L. Lechter: Gazdag papa, szegény papa

Egy forintért megmondom. Tíz centért megtanítom. Sokszor sok dollárért a könyvem eladom.

Számomra a könyv csúcspontja a kilencéves pénzcsinálós sztori volt. (És ez érinti annak a bizonyos nekérdezdhogyan első millió dollárnak az eredetét is.)

A szerző tanácsai és tanításai nem leptek meg annyira.

Szerezz pénzt, amit jövedelemtermelő eszközökbe fektetsz. Légy szemfüles, szúrd ki a lehetőségeket, fialtasd. Jól forgasd meg. Ne rejtsd a párnacihába és ne költsd hiábavalóságokra.

>!
Petra446
Robert T. Kiyosaki – Sharon L. Lechter: Gazdag papa, szegény papa

Összességében örültem, hogy olvashattam, gondolatébresztésnek jó. Mutatott újat a könyv, és a legtöbb embernek tényleg nincs minimális pénzügyi intelligenciája sem. Ami tényleg elgondolkodtatott az az, hogy a gazdaságtudományi karon sem kaptunk átfogóbb képet az „eszközökről”. Megtanultuk az egyes fogalmakat, de nem igazán mutatták meg kielemezve őket vagy adtak tényleges ötleteket, hogyan és mibe lehetne belefogni például. Valamit hiányoltam ebből a könyvből, talán még több konkrétumot, ezért az egy csillag levonás.


Népszerű idézetek

>!
zsofigirl

Az elmebaj definíciója, hogy valaki korábbi cselekedetei ismétlésétől más eredményt vár.

207. oldal

>!
zsofigirl

Tanuljátok meg használni az érzelmeiteket a gondolkodásban, de ne az érzelmeitekkel gondolkodjatok!

60. oldal

>!
Andrew_N_Bagman P

Egy másik texasi mondás így hangzik: „Mindenki a mennyországba akar jutni, de senki sem akar meghalni.”

1 hozzászólás
>!
pertita

Aggasztó, hogy sokan túl nagy hangsúlyt helyeznek a pénzre, ahelyett, hogy legnagyobb értékükre, a tanulásra összpontosítanának. Aki rugalmas, nyitott és hajlandó tanulni, egyre gazdagabb lesz a változások közepette. Aki ellenben azt hiszi, hogy a pénz oldja meg a problémáit, annak nehéz dolga lesz a pénzszerzéssel. Az intelligencia oldja meg a problémákat és teremt pénzt. A pénzügyi intelligencia nélkül szerzett pénz ebül jött, ebül vész el.
A legtöbb ember nem veszi észre, hogy nem az a lényeg, milyen sok pénzt szerzünk, hanem, hogy mennyit tartunk meg.

69. oldal, Bagolyvár Könyvkiadó, 2006

>!
Andrew_N_Bagman P

Ha pénzről, szerelemről, boldogságról, eladásról, kapcsolatokról van szó,
mindössze annyit kell tennünk, hogy adjuk másnak, amit magunknak szeretnénk, és
sokszorosan vissza fogjuk kapni. Gyakran elég, ha végiggondoljuk, mit is akarunk, és
miként adhatnánk azt valaki másnak, máris kinyílik a bőségszaru és ontja ránk kincsét. Ha
úgy érzem, nem mosolyognak rám az emberek, egyszerűen elkezdek rájuk mosolyogni, vidáman köszönök nekik, és mintegy varázsütésre, mindjárt több lesz körülöttem a
mosolygós arc. A világ tükröt tart elénk.

>!
pertita

Tisztában volt vele, hogy minden ember lelkének van egy gyenge, kívánós része, mely megvásárolható. Ugyanakkor van az emberi léleknek egy erős, elszánással teli bugyra is, amely nem eladó. A kérdés csupán az, melyik az erősebb.

51. oldal, Bagolyvár Könyvkiadó, 2006

>!
pertita

– Akkor mi a teendő? – kérdeztem. – Ne dolgozzunk pénzért mindaddig, amíg ki nem veszik belőlünk a félelem és a mohóság legutolsó foszlánya is?
– Nem, az időpocsékolás lenne – mondta gazdag apám. – Az érzelmek teszik az embert emberivé. Az érzelem mozgásba lendült energia. Legyetek őszinték magatokhoz az érzelmeitekkel kapcsolatban, és használjátok az agyatokat, meg az érzelmeiteket a magatok javára, ne magatok ellen!
– Húha! kiáltott Mike.
– Ne ijedjetek meg, ha most még nem értetek meg pontosan. Néhány év múlva minden világossá válik majd. Az a lényeg, hogy figyeljétek meg az érzelmeiteket, ne reagáljatok rájuk.

55. oldal, Bagolyvár Könyvkiadó, 2006

>!
pertita

Kell egy ösztönző erő, mely túlmutat a realitáson.

183. oldal, Bagolyvár Könyvkiadó, 2006

>!
zsofigirl

Ha ugyanis arrogáns vagyok, azt feltételezem, hogy amit nem tudok, az nem is fontos.

180. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

David Owen: Papa Bank – A legjobb módszer, hogy gyermekeinket megtanítsuk a pénzzel bánni
Cziegler Orsolya: Okos gyerekek, gyerekes felnőttek
Bruce Feiler: A boldog családok titkai
Paul Tough: Segítsük kibontakozni gyerekeinket
Kevin Leman: Születési sor(s)rend
Kim John Payne: Melegszívű fegyelmezés
Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor
James Dobson: Segítség! Kamasz lett a gyerekem!
Bruno Bettelheim: Az elég jó szülő
Gary Chapman – Arlene Pellicane: Netfüggő gyerekek