Gazdag ​papa, szegény papa 85 csillagozás

Robert T. Kiyosaki – Sharon L. Lechter: Gazdag papa, szegény papa Robert T. Kiyosaki – Sharon L. Lechter: Gazdag papa, szegény papa

Ez a könyv
– lerombolja a mítoszt, miszerint a magas jövedelem az egyetlen út a gazdagsághoz,
– megmutatja, miért nem várhatjuk az iskolarendszertől, hogy megtanítsa a gyerekeket bánni a pénzzel,
– elmondja, mit tanítsunk meg gyermekeinknek a pénzről, hogy jobban érvényesüljenek az életben, mint mi.

Eredeti mű: Robert T. Kiyosaki – Sharon L. Lechter: Rich Dad, Poor Dad

Eredeti megjelenés éve: 2000

>!
Bagolyvár, Budapest, 2013
172 oldal · ISBN: 9786155030307 · Fordította: Meskó Krisztina
>!
Bagolyvár, Budapest, 2006
220 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639730130 · Fordította: Meskó Krisztina
>!
Bagolyvár, Budapest, 2000
198 oldal · puhatáblás · ISBN: 963919767X · Fordította: Meskó Krisztina

1 további kiadás


Enciklopédia 2


Kedvencelte 8

Most olvassa 19

Várólistára tette 56

Kívánságlistára tette 46

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
volna
Robert T. Kiyosaki – Sharon L. Lechter: Gazdag papa, szegény papa

valamelyest érthetővé tette, hogyan használja fel ez az ember a pénz hatalmát a saját javára, mégis minden zsenije ellenére azt mondom, ezt a könyvet okosabban kellett volna megírni. hol kacarásztam, hol dühöngtem, de nem győzött meg, sem a bájos kis ábrák, sem a szétmagyarázott hasonlatok. és ezzel magamat írom le, tudom, de anyira nem érzem sajátomnak sem a könyv első harmadában uralkodó álnaiv gyermeki nézőpontot, sem az amerika középosztály később előkerülő problémáit. erről a fajta gazdagságról inkább ne is beszéljünk. mindkét végletről szóló részt untam, nincs hitelkártyám, nincs jelzálogom, nem akarok porschét, nem akarok ingatlanokat adni-venni. persze, a pénzem dolgozzon nekem. öö. de milyen pénz is? hé, molyok, szellemi tulajdont vásárolnék, van eladó? és a végére már csak egy kérdés marad, ez a könyv vajon eszköz vagy forrás? még jó, hogy kölcsönbe van nálam (így kell, okosan) csak a drága időm, azzal mi lett.

>!
imi
Robert T. Kiyosaki – Sharon L. Lechter: Gazdag papa, szegény papa

Megváltoztatta, jobban mondva fejre állította azt, amit a pénzről tanultam (illetve nem tanultam). Mindenkinek kötelező!

>!
virezma P
Robert T. Kiyosaki – Sharon L. Lechter: Gazdag papa, szegény papa

Ez a könyv már vagy 15 éve megvan az apukámnak, és úgy emlékszem, hogy akkoriban nagyon odavolt érte. Például ebből próbálta levezetni nekem, hogy először olyan szakmát szerezzek, amiből lesz pénzem, és majd utána, ha lesz pénzem, csináljam azt, amit szeretek.
Nemrég olvastam Vigh Bori Hogyan menjünk világgá? című könyvét, ami nagy hatással volt rám, és ott azt írta, hogy a pénzügyi műveltségét ebből a könyvből szerezte, úgyhogy sok év halogatás után most kikölcsönöztem, és elolvastam.
Sok minden érdekeset ír a szerző, de ahhoz, hogy ezt felfedezzük, előbb félre kell tennünk az aggályainkat, mert nagyon amerikai módon írta meg, folyton ismételgeti önmagát, és pozitív jelmondatokat szajkóz, mintha egy tökkelütötthöz beszélne.
Alapvetően arról szól, hogy hogyan szállhatunk ki a mókuskerékből (ezt rengetegszer leírja). Ez alatt azt kell érteni, hogy ne kelljen dolgoznunk azért, hogy ki tudjuk fizetni a számláinkat, és meg tudjuk venni azt, amit szeretnénk, hanem találjunk olyan eszközöket, amik pénzt csinálnak nekünk (pl. ingatlan, befektetés, részvény stb.).
Ő leginkább azt írja le, hogy hogyan lett gazdag, és hogy hogyan lehet legálisan meggazdagodni, ám közben sok nem szép dolgot is elmond, például hogy a cégeknek mindenféle adókedvezménye van, vagy hogy hogyan vett meg eladósodott emberektől árverésre bocsátott ingatlanokat, amelyekből azután pénzt csinált.
Én az alábbiakra döbbentem rá. Nincsen pénzügyi műveltségem. Még olyan szinten sem, hogy melyik bank milyen költségeket számít fel, milyen kamatot kínál stb. Nem szoktam elolvasni a bérjegyzékemet sem, bár adóbevallást már csináltam. Nincsen tervem a nyugdíjamat illetően.
Ugyan nem szeretnék csúnya gazdag ember lenni, szeretnék anyagi biztonságot a nyugdíjam (vagy a gyes) idejére, szeretném, ha lenne mivel elindítani a gyerekeimet, mert nekem ilyen nem volt, és szeretnék utazni (mondjuk azt most is szoktam). Nem fogok hirtelen rohanni a Wall Streetre, de ezeknek a dolgoknak utána kell járni, és ki kell találni egy tervet, kezdve azzal, hogy hol tartom a pénzem.
A szerző egyik legjobb tanácsa az, hogy legyen önfegyelmünk, ne költsünk össze-vissza, hanem először azokra az eszközökre kerítsük el a pénzt, amelyek pénzt termelnek nekünk. Szintén baromi jó tanács, hogy fektessünk be a tanulásba, szerezzünk minél több készséget. És ami még ezeknél is fontosabb, hogy használjuk a fejünket! Igen, sok-sok közhely, de arra nagyon jó, hogy adjon egy lökést legalább arra, hogy az ember megnézze, hogy hogy áll, mit akar, hova tart, miből fogja finanszírozni az életét stb. Egy kicsivel praktikusabb, mint lottózni.

>!
Attila64
Robert T. Kiyosaki – Sharon L. Lechter: Gazdag papa, szegény papa

Remélem a fiam megtanúlta e könyvből azt, amit sajnos én nem tudtam neki átadni….

>!
metahari
Robert T. Kiyosaki – Sharon L. Lechter: Gazdag papa, szegény papa

Ha mindenki, aki elolvassa, gazdag lesz, akkor persze hogy még több mindenki akarja elolvasni. Lassan eljut az összes ember kezébe, akik mind gazdagok lesznek. De valaki szegénynek is kell maradnia, különben elveszik a határ, amely a szegények és a gazdagok között húzódik. Sok minden okosat felhoz a könyv, a legvégére kiderül, hogy mit is kell megváltoztatni a gondolkodásmódunkban. Hogy gazdagok legyünk. És innen már nincsen messze az a megvilágosodás sem, amely majd megmondja jól, hogy nem a pénz a minden. Hogy a lelki szegények.

>!
Zenemogyi
Robert T. Kiyosaki – Sharon L. Lechter: Gazdag papa, szegény papa

Úgy hiszem, ez a 20-as éveim egyik legmeghatározóbb könyve.
Nem csak azért, mert a világos, és érdekes leírás közelebb hozta hozzám a piac világát.
Ezt a könyvet olvasva lényem egy olyan része ébredt fel, amit eddig csak ritkán engedtem a felszínre, hogy körül szimatoljon. A tettrekészség, bátorság és a bólogató nyájtól való leválás jutalmát lengette meg Robert Kiyosaki a nózim közvetlen közelében.
Csupán a nemzeteink gazdasága közötti különbségek voltak kissé zavaróak, de ez nem a könyv hibája.
Érdemes elolvasnia annak is, akit csak egy ici-picit érdekel a gazdaság, mert ez a könyv sokkal többet ad annál, hogy hogyan lehetsz gazdag. Ez a lényeg, persze. De mégsem csak a pénzhez vezet el, hanem önmagunkhoz is. A jobbik „én”-hez.
Nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek, aki jobb életet szeretne. Ez nem a tucat kategória.

>!
Kecsüszo_geiko
Robert T. Kiyosaki – Sharon L. Lechter: Gazdag papa, szegény papa

Akár fikció volt a gazdag papa, akár nem, szemnyitogató könyv a pénzügyi intelligenciáról..

>!
balintd
Robert T. Kiyosaki – Sharon L. Lechter: Gazdag papa, szegény papa

ugyan néhol kicsit sok az ismétlés és a rizsa érdemes elolvasni, elgondolkodni rajta


Népszerű idézetek

>!
zsofigirl

Tanuljátok meg használni az érzelmeiteket a gondolkodásban, de ne az érzelmeitekkel gondolkodjatok!

60. oldal

>!
zsofigirl

Az elmebaj definíciója, hogy valaki korábbi cselekedetei ismétlésétől más eredményt vár.

207. oldal

>!
Andrew_N_Bagman P

Egy másik texasi mondás így hangzik: „Mindenki a mennyországba akar jutni, de senki sem akar meghalni.”

1 hozzászólás
>!
pertita

Aggasztó, hogy sokan túl nagy hangsúlyt helyeznek a pénzre, ahelyett, hogy legnagyobb értékükre, a tanulásra összpontosítanának. Aki rugalmas, nyitott és hajlandó tanulni, egyre gazdagabb lesz a változások közepette. Aki ellenben azt hiszi, hogy a pénz oldja meg a problémáit, annak nehéz dolga lesz a pénzszerzéssel. Az intelligencia oldja meg a problémákat és teremt pénzt. A pénzügyi intelligencia nélkül szerzett pénz ebül jött, ebül vész el.
A legtöbb ember nem veszi észre, hogy nem az a lényeg, milyen sok pénzt szerzünk, hanem, hogy mennyit tartunk meg.

69. oldal, Bagolyvár Könyvkiadó, 2006

>!
Andrew_N_Bagman P

Ha pénzről, szerelemről, boldogságról, eladásról, kapcsolatokról van szó,
mindössze annyit kell tennünk, hogy adjuk másnak, amit magunknak szeretnénk, és
sokszorosan vissza fogjuk kapni. Gyakran elég, ha végiggondoljuk, mit is akarunk, és
miként adhatnánk azt valaki másnak, máris kinyílik a bőségszaru és ontja ránk kincsét. Ha
úgy érzem, nem mosolyognak rám az emberek, egyszerűen elkezdek rájuk mosolyogni, vidáman köszönök nekik, és mintegy varázsütésre, mindjárt több lesz körülöttem a
mosolygós arc. A világ tükröt tart elénk.

>!
pertita

Tisztában volt vele, hogy minden ember lelkének van egy gyenge, kívánós része, mely megvásárolható. Ugyanakkor van az emberi léleknek egy erős, elszánással teli bugyra is, amely nem eladó. A kérdés csupán az, melyik az erősebb.

51. oldal, Bagolyvár Könyvkiadó, 2006

>!
pertita

– Akkor mi a teendő? – kérdeztem. – Ne dolgozzunk pénzért mindaddig, amíg ki nem veszik belőlünk a félelem és a mohóság legutolsó foszlánya is?
– Nem, az időpocsékolás lenne – mondta gazdag apám. – Az érzelmek teszik az embert emberivé. Az érzelem mozgásba lendült energia. Legyetek őszinték magatokhoz az érzelmeitekkel kapcsolatban, és használjátok az agyatokat, meg az érzelmeiteket a magatok javára, ne magatok ellen!
– Húha! kiáltott Mike.
– Ne ijedjetek meg, ha most még nem értetek meg pontosan. Néhány év múlva minden világossá válik majd. Az a lényeg, hogy figyeljétek meg az érzelmeiteket, ne reagáljatok rájuk.

55. oldal, Bagolyvár Könyvkiadó, 2006

>!
pertita

Kell egy ösztönző erő, mely túlmutat a realitáson.

183. oldal, Bagolyvár Könyvkiadó, 2006

>!
Szivecskedo P

Aki elmúlt 25 éves, és retteg a kockázatvállalástól, ne változtasson. Játsszék biztonságosan, de kezdje korán!

168. oldal 8. fejezet - Az akadályok legyőzése (Bagolyvár, 2006)

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

A. S. Neill: Summerhill
Adele Faber – Elaine Mazlish: Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje
Kádár Annamária: Mesepszichológia
Mérei Ferenc – V. Binét Ágnes: Gyermeklélektan
Vekerdy Tamás: Kicsikről nagyoknak 1.
Po Bronson – Ashley Merryman: Amit rosszul tudtunk a gyerekekről
Ranschburg Jenő: Szülők könyve
Alice Miller: A tehetséges gyermek drámája és az igazi én felkutatása
Richard Templar: A gyereknevelés 100 szabálya
Alison Gopnik – Patricia K. Kuhl – Andrew N. Meltzoff: Bölcsek a bölcsőben