A kötetben olvasható kisregények szerzői világszerte olvasók millióival szerettették meg a fantasy világát. Az írók most e nagyszabású kiadásban visszatérnek már ismert világaikhoz, hogy tovább gazdagítsák történetüket, és fényt derítsenek az eddig homályban maradt részletekre. Néhány mese egy-egy korábbi időszakba viszi el az érdeklődőt, míg mások, bár illeszkednek a már kialakított eseménysorhoz, mégis azok fősodrán kívül maradnak. A hősök egy része talán ismeretlen a magyar közönség előtt, ezzel együtt a kiadó biztos abban, hogy az írások így is valódi csemegét jelentenek minden fantasyrajongó számára.
Legendák 2. (Legendák 1/2.) (Korongvilág) (Majipoor) (Az Idő Kereke) 25 csillagozás

Eredeti megjelenés éve: 1998
A művek szerzői: Terry Pratchett, Robert Silverberg, George R. R. Martin, Anne McCaffrey, Robert Jordan

Mindenkinek ajánlom ezt a kötetet, aki szereti a fantasyt, de nem tudja, hogy mit-kit kéne olvasnia. Biztosan mindenki talál magának kedvére való világot, tökéletes kedvcsináló!
George R. R. Martin: Az első felében nem tudtam eldönteni, hogy csak azért élvezem nagyon, mert Westeros bármikor jöhet. (Ennek hatására most újra kell olvasnom bizonyos fejezeteket a „Tűz és ég dala” ciklusból is, hogy összerakjam a könyvben szereplő Targeryneket.) A második fele viszont már egyértelműen önmagában is megállta a helyét, ugyanúgy magába szippantott, mint a többi Martin eddig. A legnagyobb hibája, hogy ilyen rövid volt, és elfogytak a lapok, mielőtt észbe kaptam volna…5*
Pratchett: Pont ezért vettem meg ezt a kötetet, amit ez a novella adott nekem: Arra voltam kíváncsi, hogy ezek közül az írók közül melyikkel érdemes próbálkoznom, és Pratchett egyértelműen felkerült az azonnal beszerzendők közé. A fordítás valóban nehézkes volt, de engem még ez se zavart különösebben, mert élveztem az író stílusát, ami teljes mértékben az újdonság erejével hatott számomra.4*
Silverberg: Imádtam! Na azonnal kell az összes magyarul megjelent Majipoor-regény! Hú micsoda kedvcsináló volt. A novella története nem volt rossz, de maga a világ volt az, amibe 2oldal után beleszerettem (sőt inkább, már az elején lévő összefoglalónál)!5*
McCafrey: Ez elég nagy csalódás volt. Szerintem egy egyszerű, kissé bugyuta, kiszámítható történet, ami még különösebben lekötni sem tudott. Főleg az előtte lévőkkel összehasonlítva tűnik nagyon gyengének.2*
Jordan: A leghosszabb novella a kötetben, és az elején azt éreztem, hogy az egész világát bele akarja sűríteni az író ebbe a pár oldalba, így csak kapkodtam a fejem, és igyekeztem lépést tartani. Miután belejöttem, élveztem, de nem szippantott magába úgy, mint Silverberg. Volt egy kis Dűne-utánérzetem, amit lehet csak belemagyarázok, de ha már össze akarom hasonlítani a kettőt, akkor Herbert magasan viszi a pálmát…3*

Őszintén bevallom, miután elolvastam a remek Terry Pratchett és G. R. R. Martin novellát, a többihez már nem volt kedvem… az egyiknek már az ismertetője se tetszett, a töméntelen, hemzsegő kitalált szóval, a másik kettő meg nem tűnt elég érdekesnek a két kedvencemhez képest.
A Martin novella rögtön magával ragadott, és pont mire beleéltem magam, gyorsan eszembe juttattam, hogy itt most martinról beszélünk, ne is reménykedjek holmi boldog végben, és milyen igazam lett… a végén meg is kaptuk a döfést egy borzongatóan gusztustalan és igazságtalan pillanat képében.
Pratchett története a boszorkányokról szintén zseniális volt, mint általában.

Mindenkinek lehet ajánlani, ugyanis:
1. Ha nem ismered a fantasyt, mint műfajt: Tökéletes kezdés, mert ismert és jó íróktól olvashatsz remek novellákat.
2. Ha szereted a fantasyt, de nem ismered őket vagy nem mindenkit: Akkor itt az idő megismerni őket. Mindenkitől a legismertebb saját világából vettek egy-egy novellát, ami jól bemutatja, hogy milyen környezetre és milyen írói stílusra számíthatsz, ha valami megtetszik, és mélyebben is meg akarod ismerni.
3. Ha ismered őket: Tovább színesítheted a világáról kialakult képet. Főleg TP-nél és GRRM-nél éreztem azt már az első sorok után, hogy olyan kellemes belemerülni a megszokott környezetbe, mint hosszú kihagyás után egy kád forró vízbe.

Terry Pratchett: A tenger és a kis halak
Pratchett a maga sajátos humorával kedvenc íróim egyike, minek eredményeképpen erről a novelláról sem tudok igazán rosszat mondani, talán csak annyit, hogy túl rövid és a Mállottviksz Néne főszereplésével megírt történeteket általában kevésbé szeretem a többinél. A cselekmény a közelgő Boszorkánypróba körül bonyolódik, a karakterek pedig hozzák a megszokott stílusukat.
(A fordításban a régi nevek szerepelnek.)
Robert Silverberg: A Hetedik Szentély
Elsőre úgy tűnt, hogy egy sima krimi-kisregény egy olyan világban, melynek nem ismerem a szabályait, aztán a végére kiderült, hogy valami komolyabbnak látszó dologról van szó. Most már muszáj lesz elolvasni Silverberg Majipoor-sorozatát…
George R. R. Martin: A kóbor lovag – Történet a Hét Királyságból
A Jég és tűz dala sorozat már megjelent kötetei nélkül is érthető kisregény egy uravesztett fegyverhordozóról, akinek egyetlen esélye, ha ő is lovag lesz. Erre pedig a legjobb lehetőség a lovagi torna Ashford mellett. Képregényként is megjelent: http://moly.hu/konyvek/george-r-r-martin-kobor-lovag
Anne McCaffrey: Pern futára
A kötet egyetlen női szerzője az eddigieknél könnyedebb történettel járult hozzá a gyűjteményhez, mely az elején ígéretesnek látszott; a végére viszont csak az maradt belőle tanulságként, hogy ha a város urának fia vagy, nem számít, hogy korábban véletlenül majdnem megölted a csajt, komoly sérüléseket okozva neki a hülyeségeddel, akkor is a tiéd lesz.
Robert Jordan: Új tavasz
A kötet utolsó kisregénye elég zavarosra sikeredett, valószínűleg ha olvastam volna korábban mást a szerzőtől, értékelni is tudnám, így viszont teljesen kusza és lényegében értelmetlen volt az egész.

A boszorkányok maguk között általában annyira társaságkedvelők, mint a macskák, ám, akárcsak a macskák, vannak helyek és idők és semleges területek, ahol valami békességhez hasonlatos állapotban találkoznak.
Terry Pratchett: A tenger és a kis halak · Terry Pratchett

– Jó, de ez boszorkánykodás – vetett ellen Ángyi. – Mások a szabályok.
– Hogyan?
– Nincs egy sem.
Terry Pratchett: A tenger és a kis halak · Terry Pratchett

Keserves dolog azon elmélkedni az éjszaka szürke óráiban, hogy alighanem az egyetlen ok, ami miatt az emberek majd elmennek a temetésedre, az, hogy biztosak lehessenek benne, tényleg halott vagy.
Terry Pratchett: A tenger és a kis halak · Terry Pratchett

Rendes körülmények között Néne csak akkor mosolygott, ha valami kellemetlen történt valaki erre érdemessel.
Terry Pratchett: A tenger és a kis halak · Terry Pratchett

Ángyi, úgy forogva ide-oda, mint egy teniszmérkőzés nézője, Letice-re pislantott, hogy lássa, vajon ez a halálos leütés elevenbe talált-e. De a nő ténylegesen mosolygott.
Egyesek egyszerűen képtelenek felismerni a nyilvánvalót egy tízfontos kalapács végén.
Terry Pratchett: A tenger és a kis halak · Terry Pratchett

– Letice úgy gondolja, hogy haladnunk kellene a korral…
– És? Én haladok a korral. Persze, hogy haladnunk kéne a korral. De azt senki se mondta, hogy löknünk is kéne rajta.
Terry Pratchett: A tenger és a kis halak · Terry Pratchett

A férfi Gyatratik mellett gyorsan lekapta a süvegét és tiszteletteljesen maga előtt tartotta az ai-senor-a-banditos-kifosztották-a-falunkat helyzetben.