Legendák ​2. (Legendák 1/2.) (Korongvilág) (Majipoor) (Az Idő Kereke) 25 csillagozás

Robert Silverberg (szerk.): Legendák 2.

A kötetben olvasható kisregények szerzői világszerte olvasók millióival szerettették meg a fantasy világát. Az írók most e nagyszabású kiadásban visszatérnek már ismert világaikhoz, hogy tovább gazdagítsák történetüket, és fényt derítsenek az eddig homályban maradt részletekre. Néhány mese egy-egy korábbi időszakba viszi el az érdeklődőt, míg mások, bár illeszkednek a már kialakított eseménysorhoz, mégis azok fősodrán kívül maradnak. A hősök egy része talán ismeretlen a magyar közönség előtt, ezzel együtt a kiadó biztos abban, hogy az írások így is valódi csemegét jelentenek minden fantasyrajongó számára.

Eredeti megjelenés éve: 1998

A művek szerzői: Terry Pratchett, Robert Silverberg, George R. R. Martin, Anne McCaffrey, Robert Jordan

Tartalomjegyzék

>!
Szukits, Szeged, 2001
338 oldal · ISBN: 9639393037 · Fordította: Békési József, Lacza Katalin, Nemes István, Sohár Anikó, Szántai Zsolt
>!
Szukits, Szeged, 1998
336 oldal · ISBN: 9639393037 · Fordította: Békési József, Lacza Katalin, Nemes István, Sohár Anikó, Szántai Zsolt

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Wiharvész Eszmeralda (Anyó)


Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 38


Kiemelt értékelések

fezer>!
Robert Silverberg (szerk.): Legendák 2.

Mindenkinek ajánlom ezt a kötetet, aki szereti a fantasyt, de nem tudja, hogy mit-kit kéne olvasnia. Biztosan mindenki talál magának kedvére való világot, tökéletes kedvcsináló!
George R. R. Martin: Az első felében nem tudtam eldönteni, hogy csak azért élvezem nagyon, mert Westeros bármikor jöhet. (Ennek hatására most újra kell olvasnom bizonyos fejezeteket a „Tűz és ég dala” ciklusból is, hogy összerakjam a könyvben szereplő Targeryneket.) A második fele viszont már egyértelműen önmagában is megállta a helyét, ugyanúgy magába szippantott, mint a többi Martin eddig. A legnagyobb hibája, hogy ilyen rövid volt, és elfogytak a lapok, mielőtt észbe kaptam volna…5*
Pratchett: Pont ezért vettem meg ezt a kötetet, amit ez a novella adott nekem: Arra voltam kíváncsi, hogy ezek közül az írók közül melyikkel érdemes próbálkoznom, és Pratchett egyértelműen felkerült az azonnal beszerzendők közé. A fordítás valóban nehézkes volt, de engem még ez se zavart különösebben, mert élveztem az író stílusát, ami teljes mértékben az újdonság erejével hatott számomra.4*
Silverberg: Imádtam! Na azonnal kell az összes magyarul megjelent Majipoor-regény! Hú micsoda kedvcsináló volt. A novella története nem volt rossz, de maga a világ volt az, amibe 2oldal után beleszerettem (sőt inkább, már az elején lévő összefoglalónál)!5*
McCafrey: Ez elég nagy csalódás volt. Szerintem egy egyszerű, kissé bugyuta, kiszámítható történet, ami még különösebben lekötni sem tudott. Főleg az előtte lévőkkel összehasonlítva tűnik nagyon gyengének.2*
Jordan: A leghosszabb novella a kötetben, és az elején azt éreztem, hogy az egész világát bele akarja sűríteni az író ebbe a pár oldalba, így csak kapkodtam a fejem, és igyekeztem lépést tartani. Miután belejöttem, élveztem, de nem szippantott magába úgy, mint Silverberg. Volt egy kis Dűne-utánérzetem, amit lehet csak belemagyarázok, de ha már össze akarom hasonlítani a kettőt, akkor Herbert magasan viszi a pálmát…3*

fiszi>!
Robert Silverberg (szerk.): Legendák 2.

Őszintén bevallom, miután elolvastam a remek Terry Pratchett és G. R. R. Martin novellát, a többihez már nem volt kedvem… az egyiknek már az ismertetője se tetszett, a töméntelen, hemzsegő kitalált szóval, a másik kettő meg nem tűnt elég érdekesnek a két kedvencemhez képest.
A Martin novella rögtön magával ragadott, és pont mire beleéltem magam, gyorsan eszembe juttattam, hogy itt most martinról beszélünk, ne is reménykedjek holmi boldog végben, és milyen igazam lett… a végén meg is kaptuk a döfést egy borzongatóan gusztustalan és igazságtalan pillanat képében.
Pratchett története a boszorkányokról szintén zseniális volt, mint általában.

vadpingvin>!
Robert Silverberg (szerk.): Legendák 2.

Mindenkinek lehet ajánlani, ugyanis:
1. Ha nem ismered a fantasyt, mint műfajt: Tökéletes kezdés, mert ismert és jó íróktól olvashatsz remek novellákat.
2. Ha szereted a fantasyt, de nem ismered őket vagy nem mindenkit: Akkor itt az idő megismerni őket. Mindenkitől a legismertebb saját világából vettek egy-egy novellát, ami jól bemutatja, hogy milyen környezetre és milyen írói stílusra számíthatsz, ha valami megtetszik, és mélyebben is meg akarod ismerni.
3. Ha ismered őket: Tovább színesítheted a világáról kialakult képet. Főleg TP-nél és GRRM-nél éreztem azt már az első sorok után, hogy olyan kellemes belemerülni a megszokott környezetbe, mint hosszú kihagyás után egy kád forró vízbe.

ppayter>!
Robert Silverberg (szerk.): Legendák 2.

Terry Pratchett: A tenger és a kis halak
Pratchett a maga sajátos humorával kedvenc íróim egyike, minek eredményeképpen erről a novelláról sem tudok igazán rosszat mondani, talán csak annyit, hogy túl rövid és a Mállottviksz Néne főszereplésével megírt történeteket általában kevésbé szeretem a többinél. A cselekmény a közelgő Boszorkánypróba körül bonyolódik, a karakterek pedig hozzák a megszokott stílusukat.
(A fordításban a régi nevek szerepelnek.)

Robert Silverberg: A Hetedik Szentély
Elsőre úgy tűnt, hogy egy sima krimi-kisregény egy olyan világban, melynek nem ismerem a szabályait, aztán a végére kiderült, hogy valami komolyabbnak látszó dologról van szó. Most már muszáj lesz elolvasni Silverberg Majipoor-sorozatát…

George R. R. Martin: A kóbor lovag – Történet a Hét Királyságból
A Jég és tűz dala sorozat már megjelent kötetei nélkül is érthető kisregény egy uravesztett fegyverhordozóról, akinek egyetlen esélye, ha ő is lovag lesz. Erre pedig a legjobb lehetőség a lovagi torna Ashford mellett. Képregényként is megjelent: http://moly.hu/konyvek/george-r-r-martin-kobor-lovag

Anne McCaffrey: Pern futára
A kötet egyetlen női szerzője az eddigieknél könnyedebb történettel járult hozzá a gyűjteményhez, mely az elején ígéretesnek látszott; a végére viszont csak az maradt belőle tanulságként, hogy ha a város urának fia vagy, nem számít, hogy korábban véletlenül majdnem megölted a csajt, komoly sérüléseket okozva neki a hülyeségeddel, akkor is a tiéd lesz.

Robert Jordan: Új tavasz
A kötet utolsó kisregénye elég zavarosra sikeredett, valószínűleg ha olvastam volna korábban mást a szerzőtől, értékelni is tudnám, így viszont teljesen kusza és lényegében értelmetlen volt az egész.

4 hozzászólás
Wish>!
Robert Silverberg (szerk.): Legendák 2.

Emlékszem egy reptéren láttam az angol eredetit és egyből felkeltette az érdeklődésem, de már nem volt időm megvenni. Aztán megjelent magyarul és újabb írók műveit kezdtem miatta levadászni.
Jó.

Amrita I>!
Robert Silverberg (szerk.): Legendák 2.

nem szándékoztam végigolvasni, csak Pratchett novellája érdekelt belőle. de az nagyon… :))


Népszerű idézetek

Dávidmoly>!

A boszorkányok maguk között általában annyira társaságkedvelők, mint a macskák, ám, akárcsak a macskák, vannak helyek és idők és semleges területek, ahol valami békességhez hasonlatos állapotban találkoznak.

Terry Pratchett: A tenger és a kis halak · Terry Pratchett

Kapcsolódó szócikkek: boszorkány · macska
Dávidmoly>!

– Jó, de ez boszorkánykodás – vetett ellen Ángyi. – Mások a szabályok.
– Hogyan?
– Nincs egy sem.

Terry Pratchett: A tenger és a kis halak · Terry Pratchett

Dávidmoly>!

Keserves dolog azon elmélkedni az éjszaka szürke óráiban, hogy alighanem az egyetlen ok, ami miatt az emberek majd elmennek a temetésedre, az, hogy biztosak lehessenek benne, tényleg halott vagy.

Terry Pratchett: A tenger és a kis halak · Terry Pratchett

Dávidmoly>!

Rendes körülmények között Néne csak akkor mosolygott, ha valami kellemetlen történt valaki erre érdemessel.

Terry Pratchett: A tenger és a kis halak · Terry Pratchett

Kapcsolódó szócikkek: Wiharvész Eszmeralda (Anyó)
Dávidmoly>!

Ángyi, úgy forogva ide-oda, mint egy teniszmérkőzés nézője, Letice-re pislantott, hogy lássa, vajon ez a halálos leütés elevenbe talált-e. De a nő ténylegesen mosolygott.
Egyesek egyszerűen képtelenek felismerni a nyilvánvalót egy tízfontos kalapács végén.

Terry Pratchett: A tenger és a kis halak · Terry Pratchett

Dávidmoly>!

– Letice úgy gondolja, hogy haladnunk kellene a korral…
– És? Én haladok a korral. Persze, hogy haladnunk kéne a korral. De azt senki se mondta, hogy löknünk is kéne rajta.

Terry Pratchett: A tenger és a kis halak · Terry Pratchett

Dávidmoly>!

A férfi Gyatratik mellett gyorsan lekapta a süvegét és tiszteletteljesen maga előtt tartotta az ai-senor-a-banditos-kifosztották-a-falunkat helyzetben.

Terry Pratchett: A tenger és a kis halak · Terry Pratchett


Hasonló könyvek címkék alapján

Cserna György (szerk.): Kísértethistóriák
George R. R. Martin – Gardner Dozois (szerk.): Zsiványok
Neil Gaiman – Al Sarrantonio (szerk.): 27 képtelen történet
Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2017
Sam Weller – Mort Castle (szerk.): Árnyak és rémek
Koppány Márton (szerk.): Angolszász rémtörténetek
Nemes István (szerk.): Boszorkányok
Agave 100
George R. R. Martin – Gardner Dozois (szerk.): Veszélyes amazonok
Izéhordák