Kozmikus ​főnyeremény 90 csillagozás

Robert Sheckley: Kozmikus főnyeremény

Mr. Carmodyt, egy amerikai átlaghivatalnokot váratlan meglepetés ér: egy galaxisközi lottósorsoláson épp az ő nevét húzta ki a komputer. Mr. Carmodyt meghívják az ünnepélyes nyereményátadásra, de arról elfelejtkeznek, hogy a visszautazást is biztosítsák. A „Nyeremény” segítségével különböző bolygókon bukkan fel, s mindutalan mulatságos és veszélyes szituációkba bonyolódik. Robert Sheckley, a neves amerikai sci-fi író ezúttal a primitív fantasztikus kalandregények ostoba fantáziavilágát teszi nevetségessé, ugyanakkor a reklám, az amerikai fogyasztói életszemlélet jelenségeit is bírálja sajátos fanyar humorával.

Eredeti mű: Robert Sheckley: Dimension of Miracles

Eredeti megjelenés éve: 1969

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Kozmosz Fantasztikus Könyvek

>!
Kozmosz Könyvek, Budapest, 1980
214 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632113896 · Fordította: Baranyi Gyula

Enciklopédia 8

Helyszínek népszerűség szerint

Föld


Kedvencelte 9

Most olvassa 3

Várólistára tette 45

Kívánságlistára tette 23

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Noro 
Robert Sheckley: Kozmikus főnyeremény

Azt hiszed, hogy a millió éves, galaktikus szupercivilizációk bölcsebbek nálad, és megoldották a világ összes problémáját? Nagy tévedés! Ebben a pikareszk szatírában a szinte isteni hatalmú idegen lények is ugyanolyan kicsinyes konyhafilozófiát és cinikus önzést vallanak a magukénak, mint sok földlakó. Az abszurditásoktól sem mentes történetben megismerhetjük a ragadozás alaptörvényét, és a Föld teremtésének igazi hátterét is. Amint átlagos, de találékony hősünk fokozatosan visszaküzdi magát saját bolygója felé, a párhuzamos univerzumokból is kapunk egy érdekes válogatást. (Nyilván nem véletlen, hogy az 1980-ban ügyködő fülszövegíró ezek közül épp a kapitalizmust kigúnyoló epizódot ragadta ki, de el kell ismerni, hogy valóban ez a reklámszlogenektől harsogó jelenet a regény egyik legjobbja.) A lezárás a mai olvasónak eléggé szokatlan, szinte novellába illő csattanó, de mindenképp elgondolkodtató.

Az viszont nem derült ki, hogy végül is mire való a Nyeremény? :)

>!
Lunemorte MP
Robert Sheckley: Kozmikus főnyeremény

Amennyire véletlenül találtam rá erre a csodára az antikváriumban és amilyen olcsó volt, annál nagyobb meglepetés volt számomra ez a könyv! Soha nem olvastam még eddig ennyire jó sci-fit!!! Ebben tényleg minden benne volt, minden témakör, ami legjobban érdekel engem sci-fin belül : időutazás, dimenzióváltás, fensőbb lények és istenségek, filozofálás, humor, imádni való főszereplő, akinek van egy rejtélyes útitársa…És még sorolhatnám.

Mi a valóság? Szembe mersz-e nézni akár önmagaddal is? Elég bátor vagy-e, hogy kapcsolatba kerülj egy kozmikus főnyereménnyel?

Csillagos ötös regény!!!

2 hozzászólás
>!
Zsola
Robert Sheckley: Kozmikus főnyeremény

A Státuscivilizácó után valami eszméletlen nagy durranást vártam a Kozmikus főnyereménytől. Ezt támasztotta alá az is, hogy jobb százalékon áll, mint az. Az előbb említett könyv eléggé tetszett, kapott is egy négyest tőlem, de jelen regény minden oldalával megszenvedtem. Kezd kirajzolódni, hogy ezek a szatirikus, túlzottan „túltolt” humorú (szerintem még csak vicces sem volt) regények nem fekszenek nekem. (nem hiába nem olvastam még az Galaxis útikalauzt) Megy is az egyivású társai A Titán szirénjei és a Kozmikomédia mellé (bár azoknál egy hangyányival jobban tetszett. Talán az öreguras (Isten) rész miatt). A fentiek miatt nagyon nem is mennék bele a regény fejtegetésébe…

12 hozzászólás
>!
zamil
Robert Sheckley: Kozmikus főnyeremény

Ez az én szájízemnek való volt. Pont olyan humoros volt, amilyennek én szeretem. Azt kell mondjam kezdi kinőni magát Sheckley, kezd kedvenc író lenni.
Különösen a föld teremtéséről szóló rész tetszett (pont ott derült ki, hogy a könyvemből hiányzik 16 oldal, persze gyorsan megvettem).
Ajánlom mindenkinek.

>!
regulat
Robert Sheckley: Kozmikus főnyeremény

Vannak könyvek, aminek nem árt az újraolvasás. Ez például olyan.
Persze azon vitázhatunk, hogy tudományos-e, vagy csak fantasztikus… és, hogy a humora szimplán nevettető, vagy inkább elgondolkodtató…
De ez inkább az olvasó, mint a mű függvénye.
Kinek-kinek ízlése szerint. van benne űr- és, időutazás, párhuzamos világok sora.
De leginkább könnyednek ható filozofálgatás, istenről, emberről, szokásokról…

Nem is értem, hogy miért nincs hasonló kultusza mint az Útikalauznak

Még mindig öt csillagos, sőt most sokkal inkább…

>!
Kozmosz Könyvek, Budapest, 1980
214 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632113896 · Fordította: Baranyi Gyula
>!
Blissenobiarella
Robert Sheckley: Kozmikus főnyeremény

Az elején imádtam ezt a könyvet, azt éreztem, végre én is megtaláltam az én Galaxis útikalauzomat! Úgy erősen filozofikus mű ez, hogy közben roppant humoros is. Humora azonban szerintem jóval szofisztikáltabb mint a fent említett műé, szóval akinek hozzám hasonlóan az sok volt, bátran próbálkozzon ezzel.
Ez a véleményem alapvetően fennmaradt a könyv végeztével is, de be kell valljam, hogy rövidsége ellenére is én nagyjából a felétől eluntam, és túl akartam lenni rajta. Ez lehet az én hibám is, másfajta olvasmányra vágyom most… mindenesetre ezzel indoklom csekély csillagszámom, és mellette szívből ajánlom, mert érdemes kézbe venni.

>!
Mandragoria
Robert Sheckley: Kozmikus főnyeremény

Meglepetés volt ez a könyv!
Sok fejezeten nevettem és fogtam a fejem a blődségeken meg a naivan buta illedelmeskedéseken, a lehetetlen helyzeteken, a szereplők személyiségén és hozzáállásuk abszurditásán, az egész egy zavarosan groteszk utazás volt!
Másrészről ott voltak a filozófiai, vallási és társadalmi okfejtések, amik valóságtartalmukkal igencsak hasznosnak és érdekesnek mutatkoztak, melyek egy részét még hangosan is felolvastam a páromnak, s alig vártam, hogy véget érjen az egyik elmélet és jöjjön a másik!
A vége természetesen nem tetszett, reméltem, hogy hősünk hazajut, de az addigi utazások után nem volt igazán megvetendő ez a választási mód sem.
A szöveg gördülékenysége, a világok változatosságának izgalma, a furcsa helyzet hétköznapinak való felfogása (elfogadása) mind-mind pozitívumként említendő, de a Nyereményről többet is megtudtam volna. Gyakorlatilag teljes homály fedte kilétét, ki-miféle volt, miért ő lett a nyeremény, hogy tudott segítségére lenni Carmody-nak?
Kedvenc részem a tyrannosaurusokról szóló és a bolygókészítő mester története volt, a ragadózok igen bájos színben tűntek fel, a Földről és Megrendelőjéről pedig csuda jó titkokat tudtunk meg.
Élvezet volt olvasni! Kár, hogy hamar vége lett.

>!
jezsek P
Robert Sheckley: Kozmikus főnyeremény

Nem mindig komoly, de nem is felröhögősen vicces. Ez az a humor, ami a kalandok és alakok, helyzetek képtelenségéből, lehetetlenségéből fakad, ami miatt a könyv letehetetlenné válik: „mi az ördög sül ki ebből, mi ez a Nyeremény, haza jut-e Carmody?” Olyan is kicsit a könyv, mintha novellák láncolata lenne, mert a főhős Földet kereső vándorlásának állomásai egymással nem sok összefüggésben vannak. Egészen besorolhatatlan könyv, ezért talán jó kiindulópont Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak című könyvhöz hasonlítani, de közel sem olyan vicces, ehelyett abszurdabb és filozofálgatóbb, és több az olvasó számára is kellemetlen, feszengető szituáció és teória: megtalálnám-e a saját Földemet, haza akarnék-e ide jönni?

>!
Holdbéli_nyúl P
Robert Sheckley: Kozmikus főnyeremény

Kellemes meglepetés.
Talán fiatalabbaknak lenne való, de nagyon vicces.
Szeretem a sci-fit, szeretem a szatírát, ez a kettőnek jó kombinációja.

>!
blianhun
Robert Sheckley: Kozmikus főnyeremény

Az Útikalauzért ölik egymást az emberek, ez meg abszolút nem lett sláger. Pedig nekem még jobban is tetszik, nem annyira angol az a humor, nem olyan elborult, hanem pont jófajta. Na.


Népszerű idézetek

>!
Chöpp 

Ha minden lehetőségünk számba vesszük, akkor hamarosan ott állunk számba vehető lehetőség nélkül…

>!
zsorzsi

Vegye tudomásul, kedves uram, a tudomány egyik alaptörvénye, hogy a véletlen mindenben szerepet játszik. És önnek nyilván nem kell mondani, hogy a véletlen a szabad akarat matematikai megfelelője.
– De amit ön mond, az tele van ellentmondással – kötözködött.
– És ez nem véletlen – mondtam. – Az ellentmondás ugyanis a világegyetem másik alaptörvénye.

83. oldal, 12. fejezet (Kozmosz, 1980)

>!
Lunemorte MP

Nemrég olvastam egy tanulmányt az elszigetelt világokról és fejlődésük sajátosságairól. Ott említették a Földet, mint egy megszállottan túlszaporodó fajta bolygóját. Lakóinak szembeszökő jellegzetessége a tárgyakkal való manipulálás. Abban mesterkednek, hogy a maguk termelte hulladék egyre növekvő halmazában éljenek. Röviden: a Föld beteg bolygó. Úgy tudom, javíthatatlan kozmikus összeférhetetlenség miatt ki is rekesztik a Galaktikus Alaptervből. Majd újra betelepítik, és a sárga nárciszok menhelyévé teszik.

26. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Föld
>!
Lunemorte MP

Csakhogy könnyebb az embernek az egész világegyetemet, mint önmagát megismernie.

121. oldal

>!
Carmilla 

Nem olyan fekete az ördög, mint amilyennek festik.

120. oldal (Kozmosz, 1980)

Kapcsolódó szócikkek: ördög
>!
regulat

Ne felejtsétek el: ezek a szabályok arra valók, hogy elbarikádozhassátok magatokat mögöttük azok ellen, akik kérdéseket tesznek fel.

88. oldal

>!
Gulliver_HUN P

– Erős fű lehet – mondta Marundi. – Hol lehet ilyet szerezni?
– A Tapasztalás Kábítószerét a Gyakorlat unalmas növényéből párolják le – felelte Carmody. -Sokan áhítják, de csak kevesen élvezik az objektív létezést.

198. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd / Slaughterhouse-Five
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára
Anne McCaffrey: Sárkányének
Anne McCaffrey: Moreta, a Pern sárkányúrnője / Nerilka története
Anne McCaffrey: Sárkányröpte
Alexandra Bracken: Világok utazói
Ian Tregillis: Géplélek
Frank Herbert: A Dűne messiása
Ursula K. Le Guin: A rege
Christopher Moore: Csak egy harapás