Vérember 145 csillagozás

Robert Pobi: Vérember

A csendes amerikai tengerparti üdülőhelyen, Montaukban egy szadista gyilkos lesi áldozatait. A megfelelő pillanatot várja, hogy lecsapjon, és szabadjára engedje fékezhetetlen gyűlöletét. A nyomozásba bevonják Jake Cole-t, az FBI emberét, a sorozatgyilkosságok szakértőjét. Amikor Jake hasonlóságot fedez fel a kegyetlen gyilkosságok és édesanyja harminc évvel korábbi brutális megölése között, a nyomozás személyes ügyévé válik…

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Kossuth, Budapest, 2012
460 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630971874 · Fordította: Varga Csaba Béla
>!
Kossuth, Budapest, 2012
480 oldal · ISBN: 9789630972826 · Fordította: Varga Csaba Béla

Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Jake Cole · házastárs · Mike Hauser


Kedvencelte 26

Most olvassa 5

Várólistára tette 134

Kívánságlistára tette 88

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

FairyDust P>!
Robert Pobi: Vérember

Huh, ez kemény volt!
Nos… ez egy feletébb jó krimi, nem tökéletes, de erős. A legtöbb embert az érdekli, mennyire kegyetlen és pusztitó könyről van szó. A gyengébb idegrendszerrel megáldott molyoknak megterhelő lehet, de én sokkolóbbra számítottam. Vannak ennél brutálisabban megírt könyvek is. A másik dolog ami foglalkoztathatja az olvasás előtt állókat, hogy mennyire kiszámítható a cselekmény? Számomra nem volt egyértelmű ki a gyilkos, vagy mi lesz a végkimenetel. Eszembe jutott, de annyira sok minden történik ebben a történetben, hogy elveszett a gyanúm. A vége nagyon ütős lett, meghajlok Pobi előtt.
Ahogy írtam nem tökéletes… engem irritált a sok tájleírás, sőt untatott egy idő után, és keveselltem a vizsgálati eredményt, valamint a tényleges nyomozást.
Sok-sok kérdést hagyott nyitva az író, ez kifejezetten tetszett, lehet rajta elmélkedni hogy vajon miért is…
Ajánlom, olvassátok! :)

Részletes, spoiler-mentes vélemény: https://missreaders.com/books/details/36

1 hozzászólás
szadrienn P>!
Robert Pobi: Vérember

Robert Pobi fölényesen jól ír thrillert. És hogy brutális-e a végeredmény? Nagyon. Olvasásához meg kell találni azt a kényes érzelmi egyensúlyt, ami védőn tompítja ugyan a nyomozás során fel-felvillanó borzalmas képek hatását, mégis engedi, hogy az iszonyat és rettegés lassan előkússzon a tudat legmélyéről, hiszen itt éppen ez a cél, nem hiába jár minden idők legkegyetlenebb és legvérszomjasabb gyilkosa a szereplők nyomában.
A helyzetet csak súlyosbítja, hogy egy sistergő hurrikán, egy pusztító természeti katasztrófa is fenyegeti a környéket.
Számomra sokkoló volt, amikor fény derült a tettes személyére, a kedves olvasótársakkal azóta is keressük az okokat, próbáljuk összeilleszteni a hiányzó mozaikdarabkákat. A regény nem kínál minden kérdésünkre logikus választ, be kell hogy érjük az éjsötét borzongással.

10 hozzászólás
mate55 P>!
Robert Pobi: Vérember

Kiélezett történetével, bravúrosan ábrázolt karaktereivel, torokszorító gyilkosságokkal azon ritka thrillerek közé tartozik, amelyek arra késztetik az olvasót, hogy azonosuljon a történésekkel, a főszereplő által hordozott lelki beállítódásokkal. A brutális történetet emberközpontúvá varázsolja, hogy itt nincsenek idealizált szereplők. A „főhős” élete sem volt egy leányálom, és annak ellenére, hogy jó képességű FBI ügynök, viaskodni kényszerül sanyarú múltjával. Pobi nyílegyenesen és következetesen a képünkbe vágja, hogy tulajdonképpen nincs értelme a fékevesztett brutalitás öncélú ábrázolásának, sokkal hatásosabb az, ha az olvasót az hökkenti meg, ami a főszereplő lelkében megy végbe. Okkal jegyezték meg az olvasók Robert Pobi nevét, ahogy a szakma is. Igazi hullámvasút az elején izgatott lelkesedés, hogy aztán a végére mély depresszióba zuhanjunk. A könyv olvasását fiatalkorúaknak, kismamáknak, szívbetegeknek és bigott keresztényeknek nem ajánlom. A többieknek kötelező.

30 hozzászólás
PRicsmond>!
Robert Pobi: Vérember

Az egyik legjobb sorozatgyilkos alapötletre épülő krimi és valószínűleg az egyik legbrutálisabb is. Az biztos, hogy Robert Pogi az erős idegzetű olvasóknak írhatta ezt a könyvet, gyilkosságai annyira elborultak és kegyetlenek, mint Chris Carter-é, de Carterrel ellentétben Pobinak százszor nagyobb a szókincse. Rendkívül olvasmányosan ír, magával ragadja az olvasót a történet én nem éreztem felesleges sorokat, kellően fordulatos és meglepő mozzanatokat vetett papírra ameddig a főszereplők a gyilkosra vadásztak vagy talán fordítva. Azonkívül, hogy magával ragadó volt a gyilkos utáni nyomozás és versenyfutás egyrészt az elkövetővel, másrészt a városra lecsapó történelmi viharral a lezárás is egyedire sikeredett. Őszintén és másmilyen befejezésre számítottam, de ettől tátva maradt a szám. Le a kalappal Robert Pobi előtt, tényleg nagyon erős debütáló könyvet tett le az asztalra, de ha már itt tartunk ennek az embernek nincs több könyve, vagy csak nálunk nem látnak benne fantáziát a kiadók?

5 hozzászólás
dagikám>!
Robert Pobi: Vérember

Nagyon durva történet volt, engem kétszer is becsapott az író a tettes kilétét illetően. Elég csavaros megoldással zárult a könyv, csak tátottam a számat.
Egy FBI ügynök érkezik hosszú idő után vissza a szülői házban, miután az apja kórházba került. És innetől kezdve beindulnak az események, egy nő és egy gyerek megnyúzott holttestét találják meg egy tengerparti házban, és az FBI ügynököt bízzák meg a nyomozással. És ezek után folytatódnak tovább a borzalmak, megspékelve egy hatalmas hurrikánnal.
Letehetetlen sztori volt.

Roszka>!
Robert Pobi: Vérember

Ízzig-vérig krimi. Szadista sorozatgyilkos, zseniális nyomelemző, egy félre siklott élet, nagy rohangálások,egy giga ciklon.
Mondhatni letehetetlen, olyan véggel, amre kevesen számítunk, de ha igen, akkor is hatalmasat üt.

OctoberRain>!
Robert Pobi: Vérember

A jó édes anyukáját ennek a könyvnek és persze az írójának, amiért több napja nem tudok egy jót aludni.
Azt gondoltam, az én gyomrom bizony már megedződött a sok belezős meg egyéb hasonló témájú filmeken, de tévedtem. Pobi olyan részletességgel vetette papírra a gyilkosságokat és persze magát Jake-et , hogy úgy éreztem, én is a történet részese lettem. Pedig nagyon nem akartam.
Egyik pillanatban leraktam a könyvet, annyira felkavart, a lelkemet meg a gyomromat is, de aztán ismét kinyitottam és olvastam tovább, mert tudni akartam, hogy ki meg hogy és miért. Utóbbira sajnos nem kapjuk meg a választ A vége nagyot ütött, még úgy is, hogy elég sok utalás van a könyvben a Vérember kilétére.
Olvassa, akinek bírja a gyomra!:D

7 hozzászólás
Lanore P>!
Robert Pobi: Vérember

Teljesen mást kaptam ettől a könyvtől, mint amit a fülszöveg ígért, de ezt egyáltalán nem bántam, mert magával ragadott ez a sötét, kegyetlen történet. Képzeljünk el egy olyan FBI nyomozót, aki egy nyaktól bokáig tartó, végtelenül hosszú tetoválásban magára varratta az Isteni színjáték szövegét. Most különleges feladatot kap, melynek során vissza kell térnie szülővárosába, és meg kell küzdenie egy szadista sorozatgyilkossal, miközben saját családját is meg kell védenie. Engem lenyűgözött! Alig bírtam letenni, olyan érzésem volt, mint amikor anno az első Koontz könyvemet olvastam. Benne volt minden, ami egy izgalmas thrillerhez kell: jó alaptörténet, remek stílus, brutalitás, érdekes szereplők, egy kis misztikum, és megannyi nyitott kérdés, amire választ akarunk kapni, mert senki sem az, akinek látszik. A végéhez közeledve már kezdtem gyanítani, hogy mi a megoldás, és igazam is lett, de ez semmit nem von le a könyv 5 csillagából, mert így is végig fenntartotta a figyelmem. Persze a végső kérdés továbbra is fennáll: Miért??
Remélem lesz még alkalmam olvasni az írótól, mert ez kegyetlenül jóra sikerült!

11 hozzászólás
buzavirág>!
Robert Pobi: Vérember

Mi lehet izgalmasabb egy hatalmas lecsapni készülő hurrikánnál és egy sorozatgyilkos felkutatásánál? Gondolhatná az olvasó, hogy ez már nem lehet fokozni, de óriási tévedés, mert lehet. Őszintén szólva már a közepe táján rájöttem a megoldásra, de mindig voltak olyan fejlemények amikor megingott a feltételezésem. Remekül felvezetett, összetett thrillert kaptam, amely bőven ad okot borzongásra. Jake Cole egy nagyon izgalmas karakter, és Hauser felügyelőt is megkedveltem, jó volt velük „dolgozni”. Nem is írók többet, nem szeretnék spoilerezni, aki egy igazán megrázó történetre vágyik, annak szívből ajánlom.

tmezo P>!
Robert Pobi: Vérember

Agyrém. Elejétől a végéig.

Összeszedtem a gondolataimat és azt kell mondjam ez egy durva jó könyv. Eszméletlenül jól kidolgozott, Jake karaktere brutálisan jó és a történet elég beteg.
Egy idő után az ember már kezd gyanakodni, de nem akarja elhinni, hogy igaz lehet.


Népszerű idézetek

Lanore P>!

Némelyik család a szeretet otthona, némelyik a dühé és az őrületé. Néhány családban pedig még szörnyűbb dolgok történnek.

216. oldal

mezei P>!

Jake megrázta a fejét.
– Szóval nem, nem hiszek az ördögben. Nincs is rá szükségem. Az emberek éppen elég szörnyűséget követtek el ahhoz, hogy lenyűgözzenek. Ha egy átlagos emberi lény lehetőséget kap arra, hogy szörnyűségeket kövessen el, akkor biztosak lehetünk abban, hogy úgy fog viselkedni, mint a legkegyetlenebb szörnyeteg.

szadrienn P>!

Jeremy észrevette Jake-et, és rohanni kezdett az apja felé.
– Apuuu! – kiabálta a kisfiú. Élesen csengő hangját még a tenger zúgása sem tudta elnyomni.
Egyetlen pillanat sem kellett ahhoz, hogy Jake életéből egyszerűen eltűnjön a rozsda.

mezei P>!

A világtörténelem, különös tekintettel a vallások történetére, nem más, mint egyetlen hatalmas vérfürdő.

mezei P>!

– Olyan ez a szendvics, mintha döghúst ennék. Ami már átment valakinek a gyomrán.
Hauser a fejét csóválta.
– Jobb lenne az íze, ha nem cigarettázna, miközben ott az étel a szájában.

Balázs_Erőss>!

Nincs rosszabb annál, mint amikor a zokniddal kell kitörölnöd a segged.

111. oldal

szadrienn P>!

Hetven méterrel az Atlanti-óceán kavargó, acélszürke felszíne alatt szellemcsapat suhant végig a tenger fenekén – magával ragadta ôket egy görcsösen rángatózó, jéghideg áramlat.

(első mondat)

>!

Ugyanis szeretjük azokat a dolgokat, amik tönkretesznek minket, Jakey. Csak a pusztulás közepette érezzük azt, hogy élünk.

virrasztó>!

Egy szép napon elegem lett abból, hogy gyűlöljem magamat.

212. oldal

PRicsmond>!

Jake közel ezer gyilkosság helyszínét látta, és egyetlen közös elemet fedezett fel az összes helyen. A félelem bűzét.


Hasonló könyvek címkék alapján

Dot Hutchison: Pillangók kertje
Dan Wells: Csak a holttesteden át
Darcey Bell: Egy kis szívesség
Loreth Anne White: Sötétedik
Julie James: A hamis partner
L. J. Shen: Sparrow
Lee Child – Fiona Davis – Clare Mackintosh – Jill Mansell: Esti iskola / Babaház / Az igazság pillanata / Elmondhatatlanul
Linwood Barclay: Széthullás
Eileen Cook: Címlapsztori
Julie Garwood: Szívtipró