Sose ​kezdj sárkánnyal (A hatalom titkai 1.) (Shadowrun 1.) 40 csillagozás

Robert N. Charrette: Sose kezdj sárkánnyal Robert N. Charrette: Sose kezdj sárkánnyal

2050-et írunk. A mágia ereje és a mágikus lények visszatértek a földre. Az ősi fajok ismét megjelentek. Tündék, orkok, varázslók és félelmetes sárkányok keresik a helyüket egy olyan világban, ahol az emberek a gépekkel összeolvadva halálos városi ragadozókká válnak. A multinacionális megatársaságok pedig nagy mennyiségben halmozzák fel az egyetlen dolgot, mely igazi értékkel bír – az információt.
A Renraku konglomerátum méhében felnőtt Sam Verner számára az élet könnyűnek bizonyult. De a húga váratlanul eltűnt, és a társaság által köréje vont védőburok szétfoszlani látszik. Sam ki akar törni, de ahhoz, hogy „kivonja” magát, először a hatalmas társaságok vetette halálos árnyékok között kell átsuhannia. Egy olyan világban, ahol az első rossz húzása az utolsó is lehet… a Shadowrun világában.

Eredeti mű: Robert N. Charrette: Never Deal with a Dragon

Eredeti megjelenés éve: 1990

>!
Beholder, Budapest, 2001
364 oldal · ISBN: 9639047996 · Fordította: Serflek Szabolcs
>!
Beholder, Budapest, 1994
364 oldal · ISBN: 9638528516 · Fordította: Serflek Szabolcs · Illusztrálta: Joel Biske, Tim Bradstreet, Jeff Laubenstein, Jim Nelson, Mark Nelson

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

gyilkos


Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

>!
chhaya P
Robert N. Charrette: Sose kezdj sárkánnyal

Ez az első olyan könyvem, amiben a sci-fi technológia és a fantasy világa találkozik, és határozottan tetszik. Először nehéz volt elképzelni ezt a két különböző univerzumot összegyúrva, de igazán jól sikerült. A háttértörténetről, a különböző lények és a mindennapok bemutatásáról szívesen olvastam volna még.

A cselekmény lassan bontakozik ki. Sok az összeesküvés, a bonyodalom, a ki-kinek-a-pártján-áll-és-kinek-dolgozik kérdés. Akciójelenetek. Üzlet és személyes igazságszolgáltatás. Titkok. Elgondolkodtató (és naiv) erkölcsi kérdéseket is boncolgat az író.

A különféle gépek, a mátrix és egyéb technológia leírásakor kissé érezhető, hogy a történet nem mai darab, de hogy több mint 20 éves… Sok sci-fi az idő múlásával viccessé válik, annyira távol áll a mai valós (vagy elképzelt) high-tech világtól. Itt nincs ilyen probléma, ezek a részek egyáltalán nem zavaróak.

>!
krlany I+SMP
Robert N. Charrette: Sose kezdj sárkánnyal

Én erről valahogy lemaradtam, amikor ifjú voltam és bohó, de nem biztos, hogy sajnálom. Kegyetlenül jól szórakoztam. Végtelenül izgalmas, egyik fordulat jön a másik után, az ember csak kapkodja a fejét, miközben mitikus lényekkel vagyunk körülvéve; sárkányok, tollas kígyó, tündék, orkok, törpök és mágusok. Mindez cyberpunk környezetben, a Mátrixban rohangálva. És azt kell mondjam, hogy örülök, hogy egy sorozat része ez a könyv, mert vannak még kérdéseim, és nem is olyan rossz ebben a világban tévelyegni.:)

6 hozzászólás
>!
Somogyip
Robert N. Charrette: Sose kezdj sárkánnyal

Közel 20 év után vettem újra a kezembe a könyvet. Az eredeti történetből annyi rémlett, hogy van egy dekás, akinek inkább mágikus képességei vannak, meg van egy sárkány, aki emberi alakban is mászkál, és egymással van konfliktusok. Így vágtam bele ismét a könyv, és terveim szerint ezúttal a teljes sorozat olvasásának.

Az említett dekás, nem más, mint Sam Verner a Renraku óriáscég egyik reménysége, aki épp túl van egy komoly, karrierje szempontjából fontos műtéten, de egy családi probléma miatt hamar az egykori Államokban találja magát némileg összezavarodva, rengeteg kérdéssel. Ezeken egyelőre nincs túl sok ideje elmélkedni, mert érkezése pillanatában emberrablók társaságában találja magát. A többi túsz közül csak ő esik bele a Stockholm-szindrómában, így belekóstol egy másfajta életbe, amit később kénytelen lesz majd magáévá tenni.

A 2050-es években a céges világon belül és annak árnyékában is erősen áthatja az életet az állandó ármánykodás, és cselszövés. Sőt, hamar rájöhetünk, hogy egy-egy hazugság mögött egy újabb hazugságot bújik meg, és az igazság olyan mélyre van elásva, hogy az talán már nem is létezik.

>!
Aliko 
Robert N. Charrette: Sose kezdj sárkánnyal

Egy kisebb kitérőt tettem a szerepjátékok birodalmába. Régen, a sosem volt gyerekkoromban nagyon szerettem ezeket a köteteket, ugyan úgy, mint a kalandjáték könyveket, így nagy izgalommal vettem a kezembe a regényt. Az első pár oldal elolvasása után felderenget, hogy mintha valahol ezt már olvastam volna. És tényleg, egyszer régen… Voltak részek, amikre tisztán emlékeztem bár a többségre a feledés jótékony homálya borult. Szerencsére. Így mint egy új könyvet tudtam élvezni az egészet.

A regényt letéve aztán realizáltam, hogy nem csak az eltelt évek miatt volt olyan homályos az emlékezetem. Jó kis könyv ez, de nem egy világmegváltó, felejthetetlen alkotás. Ennek ellenére bátran ajánlom a kötetet. Egy szerethető olvasmányos mű, ami egy hihetetlenül jól felépített és kidolgozott világban játszódik. A Shadowrun univerzumában. Egy olyan földön ahol a mágia és a modern technológia együtt él. Az orkok, varázslók, tündék, sárkányok mellet a technológiai vívmányok egyaránt részesei a mindennapoknak. Egy olyan világban, ahol az óriás cégek uralnak mindent és az ember csak aprócska csavarszeg. A könyv nem egy hard sci-fi és vaskalapos fantasynek sem mondanám, a kettő tökéletes egyvelege ez és pont ezért szívszerelem nálam, hisz a két kedvenc zsáneremet ötvözi. A Sose kezdj a sárkánnyal egy remek kis nyitó kötet, amiben Seattle városában bolyongva megismerjük Vernert aztán kapunk utazást, emberrablást, árnyvadászokat sárkányt és sok- sok akciót.

>!
kissakos I
Robert N. Charrette: Sose kezdj sárkánnyal

Ez volt az első hazánkban megjelent Shadowrun regény. Alapvetően nem rossz, bár egy kissé sablonos sztori, a maga idejében ezerrel hatott a könyvnél az újdonság ereje, most már inkább az érdekesség kategóriába sorolnám…

>!
Beholder, Budapest, 1994
364 oldal · ISBN: 9638528516 · Fordította: Serflek Szabolcs · Illusztrálta: Joel Biske, Tim Bradstreet, Jeff Laubenstein, Jim Nelson, Mark Nelson
>!
Gyalogkakukk P
Robert N. Charrette: Sose kezdj sárkánnyal

A tőlem szokásos abszolút uncsi személyes bevezető: ez az utolsó könyv, amit a volt barátomtól kaptam kölcsön. Amint visszaviszem, már nem csak a szívünk, hanem a könyvtáraink is végleg bezárulnak egymás előtt. Hüpp.
…mindazonáltal nem ezért fogom lehúzni a könyvet (nem nagyon, csak amennyire kell). :D
Jó hangulatomban szeretek új műfajokba/témákba/írókba belevágni, mert mindig ott az elején a bizsergető kíváncsiság: vajon tetszeni fog-e? Itt, a Shadowrun-nál attól féltem, komolyan vehetetlenül vérgagyi lesz a cyberpunk/fantasy világ ötvözete. Szerencsére ebben tévedtem, a világgal nincsen baj, hangulatos, befogadható volt számomra. Persze nincs minden az utolsó szögletig kifejtve, de nem is kell (sőt, egy teljesen új univerzumnál nem is lehet): ami eddig megvan, az kielégítő.
A történettel viszont nagyon lassan haladtam, mert nem tudott igazán lekötni. De csak a vége felé esett le, mi a konkrét bajom vele: az író egyszerűen nem ért kellőképp a feszültségkeltéshez. Hiába van telezsúfolva akciójelenettel, ármánnyal, cselszövéssel, a sok-sok szereplő szövevényes kapcsolataival… Csak bólogattam és lapoztam, jó, hát mi lesz. Talán több párbeszéd kellene, több sejtetés, több belső monológ, mert így egy kicsit szárazon peregnek az események, ez bizonyos műfajoknál kifejezetten előnyös, csak nem itt. Sok a duma arról, milyen kemény is az árnyvadászok élete és hogy hú, most már hősünk áttért a sötét oldalra TÉNYLEG, de ezt inkább tudomásul vettem, mint átéreztem. (Show, Don't Tell, dammit!)
Kikapcsolódásnak végül is nem volt rossz így egyszer, de a folytatást már nem fogom elolvasni (trilógiáról van szó), így hát nem fog kiderülni számomra, hogy spoiler Pedig a könyv végén a botcsinálta „tanulság” helyett inkább ez irányba csigázhatta volna a szerző az olvasókat.
De hogy valami személyesebb és pozitívabb véleménnyel zárjak: Svindlert, a modoros profi hacker elf(!)et tündét őszintén megkedveltem. :) Róla igazán olvasnék (-tam volna) mondjuk rövid történeteket.

>!
gyoengyi
Robert N. Charrette: Sose kezdj sárkánnyal

Szórakoztató sci-fi/fantasy könyv, érdekes karakterekkel és a történet is végig izgalmas és fordulatos. Elég sok információt kapunk a világról, de úgy gondolom még bőven maradt felfedeznivaló. Majd valamikor sort kerítek a folytatásokra is.


Népszerű idézetek

>!
chhaya P

– Szóval mégsem leszel makkanagee?
– Nem leszek micsoda?
– Makkanagee. Szándékosan és rosszakarattal hülye.

>!
krlany I+SMP

A pilóta vad manőverekbe kezdett és sikerült elkerülnie, hogy üldözőik tüzet nyissanak.

(első mondat)

>!
chhaya P

A vétkezők felé kell megnyitnunk a szívünket, mert mi az érdem abban, ha azokat szeretjük, akik amúgy is élvezik az Ő bizalmát, míg elfordulunk azoktól, akiknek szükségük van a segítő kézre? Az Úr elveket részesít előnyben, nem egyes személyeket.

>!
chhaya P

Hát nem igazi igazságszolgáltatás, ha a gyilkost gyilkossági kísérlet közben ölik meg?

Kapcsolódó szócikkek: gyilkos · gyilkosság

A sorozat következő kötete

A hatalom titkai sorozat · Összehasonlítás
Shadowrun sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Marissa Meyer: Scarlet
Peter Clines: 14
Rob Reger – Jessica Gruner: Emily the Strange – Különös különcségek
Robin O'Wrightly: Város a föld alatt
Neil Gaiman: Amerikai istenek
Diana Wynne Jones: A trónörökös
Rysa Walker: Timebound – Időcsapda
A. G. Hawk: Időtlenségbe zárva
László Zoltán: Nulla pont