Jól ​válaszd meg az ellenségeidet (A hatalom titkai 2.) (Shadowrun 2.) 33 csillagozás

Robert N. Charrette: Jól válaszd meg az ellenségeidet Robert N. Charrette: Jól válaszd meg az ellenségeidet

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A mágia ereje visszatér a Földre és ereje magához vonzza Sam Vernert. Sam húga után nyomoz 2050 sötét és ijesztő utcáin. Kutatása során az óceán túlpartjára, Angliába kerül, ahol druidák uralják az utcákat… és a trónt. De semmi sem az aminek látszik, így Sam és árnyvadász barátai az őrület pusztító labirintusába tévednek.
Sam csak akkor válhat igazi urává mágikus képességeinek, ha követi végzete parancsát, és sámánná válik. De az emberi test és technológia végső összecsapása során reá váró titok sokkal sötétebb, mint bármi, ami korábban az árnyékból leselkedett rá…

Eredeti mű: Robert N. Charrette: Choose Your Enemies Carefully

Eredeti megjelenés éve: 1991

>!
Beholder, Budapest, 2002
364 oldal · ISBN: 9639399019 · Fordította: Serflek Szabolcs
>!
Beholder, Budapest, 1994
364 oldal · ISBN: 9638528508 · Fordította: Serflek Szabolcs · Illusztrálta: Tom Baxa

Enciklopédia 4


Kedvencelte 4

Most olvassa 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
chhaya P
Robert N. Charrette: Jól válaszd meg az ellenségeidet

Egyre inkább tetszik az író által bemutatott világ. A sci-fi, (urban) fantasy, és cyberpunk elemek olyan jól ötvöződnek, hogy ez a kevert univerzum egyáltalán nem tűnik furcsának. Sőt, egyre érdekesebb. A sztori is. Újabb és újabb csavarok bukkannak fel, illetve a történetszövés (számomra) jóval követhetőbb, mint az első részben, ezáltal izgalmasabb is volt. A karakterábrázolás szimpatikus, a szereplők jól kidolgozottak; és bár alapvetően eldönthető, hogy ki áll a „jó” és ki a „rossz” oldalon, mégsem tűnnek sematikusnak. Érdekes következő résznek nézünk elébe.

>!
Aliko 
Robert N. Charrette: Jól válaszd meg az ellenségeidet

Folytatódik az utazás és a húg keresés a la Csavar. 2050 Amerikája után most Anglia cél, tovább bővítve a Shadowrun urban fantasy- cyberpunk világát, bemutatva a szigetvilág mágiáját és teremtményeit. Szerettem az új karaktereket. A druidákat első blikkre megvettem, de persze régi kedvencek is itt vannak. Imádtam Svindlert, a dekás tündét na meg a kutyasámánt is.

A regény tradicionális és mitikus (druidák) illetve futurisztikus (kiberbeültetések) elemei mellett valódi és aktuális problémákra is reflektál egy kicsit a szerző. Mint például a másság kérdése és a rasszizmus. Igaz itt nem rasszok között tálalva, hanem ember és metahumán vonalon. Kapunk pár bizarr törvényt és tábort… ismerős, ugye? Meg jönnek a nagy kérdések is. Mi a fontosabb, az hogy mik vagyunk, vagy a család és a barátok? Lehet e szeretni egy trollt? Elfogadni egy orkot? És a regény legfontosabb kérdése, hol van Janice? Persze a végére ezt is megtudjuk….

Ez a rész nekem egy kicsit leült nem volt akkor wow mint az előző, de továbbra is imádom a teremtett világot és szeretem a szereplőket. A cselekmény vezetés belassult néhol elmélkedővé vált, de a szerző stílusát még mindig megvettem. Egy fél csillag lepottyant de nincs vész. A nosztalgia és a hangulat viszi a hátán a történetet és már repülök is tovább a harmadik részre :)

>!
Noro MP
Robert N. Charrette: Jól válaszd meg az ellenségeidet

16 év után még mindig az egyik legszórakoztatóbb Shadowrun regénynek találom. Kissé nosztalgikus élmény volt újraolvasni. Már nem olyan szájbarágós stílusú, mint az első rész, és érdekes helyeket, karaktereket vonultat föl. Igaz, ma már tudjuk, hogy a druidák és a vendigók benne vannak a szabálykönyvekben, de a maguk idejében sztem kimondottan eredetieknek hatottak.

>!
Somogyip
Robert N. Charrette: Jól válaszd meg az ellenségeidet

Egy évvel járunk az előző rész történései után. Főhősünk immár az új, de korántsem zökkenőmentes életét éli a seattlei megacégek árnyékában. Egy egyszerű vadászat kapcsán (állítólagos személyi állomány áthelyezése) és egy közeli barátja manipulációja okán az óceán túlsó oldalán, Angliában keveredik bele egy újabb szövevényes ügybe. Az igazság most sem az, amit hinni vélünk, és a felismeréshez hosszú, rögös út vezet Sam számára.
Helyenként még érezni a könyvön azt a „gyermeki bájt”, ami a sorozat első részében a történetvezetését, a szereplők viselkedését még erősen áthatotta.
Különösen tetszett az atya felbukkanása a könyvben, és ahogy a vallásról, Samnek a hittel és a sámáni útjával való kapcsolatáról elmélkednek.


Népszerű idézetek

>!
chhaya P

Lehet. Talán. Esetleg. Hát semmi sem volt biztos?
(…)
Sam csak mosolygott. Minden lehet, talán és esetleg tele volt lehetőségekkel. Mindenféle lehetőséggel. Csak a kétségbeesés láttatta vele sötét színben a jövőt.

Kapcsolódó szócikkek: bizonytalanság · jövő · lehetőség
>!
chhaya P

Ha a rossz dolgot mondod a rossz személynek, ne várd, hogy megéred a holnapot. Tartsd a pofád, és talán megúszod élve.

>!
chhaya P

Nem ítélhetünk el valakit az alapján, amit módjában áll megtenni. Ha ez így lenne, mindenkit el kellene ítélni, hiszen mindnyájan képesek vagyunk a bűnre.

Kapcsolódó szócikkek: előítélet
>!
chhaya P

Ne feledd, ti csak senkiháziak vagytok. Senki sem fog hiányolni benneteket, sőt még arról sem fognak tudni, hogy eltűntetek. Eleget kellene már tudnod ahhoz, hogy jól válaszd meg az ellenségeidet.


A sorozat következő kötete

A hatalom titkai sorozat · Összehasonlítás
Shadowrun sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Marissa Meyer: Scarlet
Stephenie Meyer: A burok
Diana Wynne Jones: A trónörökös
China Miéville: Armada I-II.
Roger Zelazny: Amber hercegei
Lauren Beukes: Zoo City
J. L. Armentrout: Origin
Cassandra Clare: Üvegváros
Karen Marie Moning: Rossz hold kelt fel