Jogos ​kárpótlás (Shadowrun 19.) 7 csillagozás

Robert N. Charrette: Jogos kárpótlás

WASHINGTON LÁNGOKBAN!

Andy lelkes árnyvadász-rajongó, de amikor egy alkalommal valódi vadászokkal hozza össze a sors, véget ér számára a játék, és búcsút mondhat biztonságos társasági életének. Andy féltestvére, Tom Rocquette őrnagy, a UCAS hadseregének katonája sem tudja, mibe csöppent hirtelenjében. Miért kapta például azt a parancsot, hogy könyörtelenül mészároltassa le a Kompenzációs Hadsereg nevű csoportot, amelyik hozzá hasonlóan csak az igazságot keresi?
Andy és Tom – Markowitz-cal és Kittel, a két árnyvadásszal együtt – olyan információkra bukkannak, melyek számos életet sodorhatnak veszélybe, illetve számító politikusok, becstelen hivatalnokok, valamint rossz cél érdekében felhasznált technika és mágia hálójába; a nagyszabású összeesküvés akár még meg is buktathatja a UCAS kormányát. Vajon képes lesz Andy és Tom elegendő bizonyítékot gyűjteni, hogy megakadályozzák a terv végrehajtását, mielőtt a nemzet fővárosa véres tetemek halmai alá merül?

>!
Beholder, Budapest, 2004
330 oldal · ISBN: 9639399892 · Fordította: Novák Gábor

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

Noro >!
Robert N. Charrette: Jogos kárpótlás

Az egyik legnehezebben feldolgozható Shadowrun regény. Aki minden részletét érteni szeretné, annak otthonosan kell mozognia a SR világában, különös tekintettel a 2050-es évek Amerikájának politikai nüanszaira.
A történet egészen a 2011-es Nagy Szellemtáncig megy vissza, amely során a Bennszülött Amerikai Nemzetek a világ első mágikus nagyhatalmává válnak, és kitelepítik a Sziklás-hegység területéről az összes nem-bennszülött állampolgárt. Az USA három nagy részre szakad. Negyven évvel később az eredeti nemzet jogutódjának számító területen még mindig nem rendezték a széthullás áldozatainak kárpótlását, és a Washingtonban összegyűlő tüntetők egyre erőszakosabbá válnak. (Azért ez nem semmi egy 1990-es években felépített szerepjátéktól! A Shadowrun mindig is merészen belement a nacionalizmus és a rasszizmus témáiba, bár azt hozzá kell tenni, hogy ezeket általában kitalált csoportokon – mint az orkok és trollok – vagy a valóságtól elrugaszkodott módon – mint az amerindiánok (sic) esetében – mutatták be.)

Sajnos a szerző egy kicsit nagy fába vágta a fejszéjét. Plusz még azzal is nehezítette a gyakorlatot, hogy megpróbálta beépíteni egy korábbi regény, a Vakító fény eseményeit. off
Az alaphangot jól megadja a fejezetek közé bevágott hírműsorokkal, amelyekből az is szépen kiderül, hogy a média 2055-ben sem nevezhető éppen objektívnek. A két főhős közül a katona alakja szintén egész érdekesre sikerült. Az őrnagynak van pár sötét folt a múltjában, élete egy pontján a fajgyűlölet határán mozgott, amelyhez családi hátterének is köze van. Most viszont nehéz helyzetbe kerül, mert maga a hadsereg indul el azon az úton, amelyről neki egyszer már sikerült visszafordulnia.
A történet másik szála ellenben csupa régi klisé. Itt egy idealista cégalkalmazott árnyvadászok közé keveredik, és rájön, hogy nem csak tetszik neki a bűnözői életmód, de még jó is benne. Ez gyakorlatilag a legrégebbi Shadowrun sztori, ami csak létezik. (Alkalmasint az író maga is érzi ezt, hiszen többször is nyilvánvaló utalásokat tesz legelső regényére, a Sose kezdj sárkánnyal-ra.) Így az eredmény legalábbis felemás, és mint már említettem, az egész könyv is nagyon nehéz és bonyolult. Csak igazi veteránoknak ajánlott.

8 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Shadowrun sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Marissa Meyer: Cinder
Stephen Kenson: Bukott angyalok
Robin O'Wrightly: Az amulett rejtélye
Rob Reger – Jessica Gruner: Emily the Strange – Különös különcségek
Diana Wynne Jones: A trónörökös
Charles Stross: Pokoli archívum / A Betontehén-akció
László Zoltán: Nulla pont
Roger Zelazny: Amber hercegei
Peter Clines: 14