A ​korallsziget 1 csillagozás

Robert Michael Ballantyne: A korallsziget

Részlet ​a könyvből:
"Első szereplésem. – A gyerekkorom. – Az utazási, kalandozási vágyam
Életem egyetlen szenvedélye, egyetlen öröme volt mindig, minden koromban, világot járni. Nemcsak a szülőhazám erdős völgyeit, hegyeit barangoltam be, végigkalandoztam, minden lehető módon, az egész óriási világot.
Egy sötét, viharos éjszaka az Atlanti-Óceán tajtékos habjain születtem. Az apám hajóskapitány volt; a nagyapám szintén; a dédapám is tengerész. Az ükapámról nem tudták biztosan, mi volt a foglalkozása, de anyám gyakran említette, hogy tengerésztiszt volt ő is, anyai nagyapja pedig tengernagy a király szolgálatában. Mint látják, ameddig visszaér a családunk története, mindnyájunknak volt mindig kapcsolata a tengerrel.
Ez egy; másrészt anyám mindig elkísérte apámat hosszú tengeri útjain; élete nagyobb részét ő is a tengeren töltötte; így örökölhettem én az utazások iránt való nagy szeretetemet.
Kevéssel a születésem után atyám, aki kezdett öregedni,… (tovább)

Eredeti cím: The Coral Island

Eredeti megjelenés éve: 1857

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Franklin-Társulat, Budapest, 1944
172 oldal · Fordította: Peterdi István

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

alaurent P>!
Robert Michael Ballantyne: A korallsziget

A könyvre itt a molyon hívta fel valaki a figyelmemet, mint a A Legyek Ura előképét. Annyiban igaz, hogy hajótörés, lakatlan sziget, de a párhuzamoknak itt vége is. A könyv régies nyelvű, ami nem könnyíti meg az élvezetét, de ez a legkisebb bajom vele. Inkább a felsőbbrendűség kisugárzása, a civilizált fehér ember minden körülmények között civilizált marad éthosza – értem én, hogy ezt sulykolta a húszas években az angol ifjúságba a társadalom, legalábbis egy szinttől felfelé, de nekem ez így sok volt. Sok és hamis, nem a A Legyek Ura miatt, hanem a bennszülöttekkel kapcsolatos kalandok miatt, és a vadak katolizációjának idealizálása miatt. Bizonyára van olyan távolság, ahonnan ezek így hihetőek, számomra nem. Verne sokkal olvasmányosabban, érdekesebben és realistábban írt – Golding zsenialitásáról (és igazáról) nem beszélve.


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Gerald Durrell: Istenek kertje
Richard Adams: Gesztenye, a honalapító
Philip Pullman: Az arany iránytű
Dodie Smith: Száz meg egy kiskutya
Daniel Defoe – Deanna McFadden: Robinson Crusoe
Bear Grylls: A krokodil karma
Frederick Marryat: Az óceán kalandorai
Frank Cottrell Boyce: Milliók
Charles Dickens: A Twist-gyerek kalandjai
Philip Pullman: Rubin és füst