Védett ​férfiak 1326 csillagozás

Robert Merle: Védett férfiak Robert Merle: Védett férfiak Robert Merle: Védett férfiak Robert Merle: Védett férfiak Robert Merle: Védett férfiak Robert Merle: Védett férfiak Robert Merle: Védett férfiak

Robert ​Merle antiutópiájában halálos, de kizárólag a nemzőképes férfiakat fenyegető járvány söpör végig a világon. A kór a legnagyobb pusztítást az Egyesült Államokban végzi, ahol hamarosan egy férfigyűlölő elnökasszony kerül hatalomra. A fegyveres női milicisták által őrzött „védett zónák” egyikében, Blueville-ben tudósok kis csoportja kutatja a betegség ellenszerét – ők a címben szereplő „védett férfiak”.
A kutatást irányító Dr. Martinelli, miután megtudja, hogy az egyik szomszédos laborban egészen más jellegű kutatások folynak, kockázatos játszmába kezd, amelynek tétjét kezdetben valójában fel sem tudja mérni. Helyzetét tovább nehezíti, hogy vele van a fia, a tizenegy éves Dave is, s emiatt Martinelli igencsak sebezhető.
A doktor – és általában a férfiak – szerencséjére nem minden nő osztja az elnökasszony radikális nézeteit, és az ellenállásnak Blueville-ben is van egy titkos sejtje.
A járvány radikálisan átalakítja a társadalmat, s különösképpen a család… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1974

>!
Helikon, Budapest, 2018
520 oldal · ISBN: 9789634792772 · Fordította: Réz Ádám
>!
Helikon, Budapest, 2018
518 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634790907 · Fordította: Réz Ádám
>!
Európa, Budapest, 2013
492 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630796842 · Fordította: Réz Ádám

9 további kiadás


Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Ralph Martinelli · Burage


Kedvencelte 272

Most olvassa 72

Várólistára tette 548

Kívánságlistára tette 227

Kölcsönkérné 16


Kiemelt értékelések

>!
Bla I
Robert Merle: Védett férfiak

Merle Védett férfiak c. regényét, a ’69-es Európa kiadásban a ’70-es években vettük meg és faltuk fel feleségemmel ezt az igen érdekes – bár kitalált – történetet. Ez egy elképzelt disztópia, fordulatos cselekmény, jó karakterek. Bár magam nagy híve vagyok, hogy a lényegesen nagyobb empatikus képességekkel rendelkező nők létszámarányukban képviseltessék magukat a döntéshozók közt, ezt az aránytalan helyzetet soha nem pártolnám. Szórakoztató volt akkor is, most is.

4 hozzászólás
>!
Aigi P
Robert Merle: Védett férfiak

Járvány pusztít a nemzőképes férfiak között. Az Egyesült Államokban nagyon, a franciáknál kevésbé, hiszen ők kiskakasok, és azok nem adják olyan könnyen magukat. Disztópikus szatíra, melyben a nők válnak a férfiak farkasává. Az együttérzésre alkalmas karakterrel alig, de nemzőképességel és latinszerelő sármmal vastagon megáldott főhőst pedig védett státuszba helyezik, ahol kedvére kutathat. Már amikor hagyják és nem az őt megvető vagy éppen rá húsvibrátorként tekintő nőkkel kell hadakoznia.
A külső történések érdekesek, ebből keveset kapunk, a belső, Blueville-ben történő események kevésbé. A könyv humora pedig… Jobban belegondolva az nincs neki. Ilyen szempontból a Szexmisszió című filmet sokkal szívesebben ajánlanám.
A végső tanulság, a hatalom megront, a korlátlan hatalom pedig korlátlanul megront, és ebben a tekintetben mindegy, hogy férfit vagy nőt. A mára értelmezve, a radikális feminizmus néhány megnyilvánulása okán akár érdekes is lehetne párhuzamot vonni, de félek csak belemagyarázás lenne. Azaz a lehetőség adott egy jobb könyv megírására.
Alapvetően érdekes jövőkép az egymást váltásban elnyomó nemekről, mely nem is tűnik annyira lehetetlennek de szerintem az, amikor testpozitív emberek az űrben bolyongva élhető bolygó után kutatnak, míg eközben a földön jópofa, musical kedvelő robotok gyűjtik a szemetet sokkal elképzelhetőbb. Legalábbis a tippmixxen ez utóbbira tennék.

17 hozzászólás
>!
Madama_Butterfly P
Robert Merle: Védett férfiak

1974 nem mostanában volt… döbbenetes, hogy egy akkor írt regény mennyire aktuális, modern és mennyire provokatív bír lenni napjainkban is.
Az írói zsenialitás valahol itt kezdődik – írni valamit, ami a történelmi, társadalmi áthallásaival, hátterével és társításaival minden kornak mond valamit. Hogy nekünk mit, az csak rajtunk múlik… Disztópia? Valóság? Valami, ami felé haladunk? Ezt az olvasónak kell eldöntenie…
Egy biztos: ezt a könyvet (is) mindenkinek el kellene olvasnia – talán tanulnánk belőle.

5 hozzászólás
>!
gab001 P
Robert Merle: Védett férfiak

Féltem ettől a könyvtől, amit így utólag egyáltalán nem értek. Sőt, már az első néhány oldal meggyőzött, hogy nagyon tetszik az író stílusa. Annyira olvasmányos, hogy egyszerűn élvezet volt elmerülni benne. Emellett egészen megdöbbentett, hogy milyen részletesen építette fel az új világot, ahol a férfiak száma annyira lecsökken, hogy védett fajnak nyilvánítják őket. Ráadásul mindezt egy férfi gondolatain keresztül élhetjük át. Vannak kétségeim, hogy mindez megtörténhetne, de tagadhatatlanul elgondolkodtatott és valahogy olyan, mintha jobban belelátnék a társadalmunk gépezetébe, miértjeibe. A vége pedig határozottan felteszi a pontot az i-re. Hatásos alkotás.

21 hozzászólás
>!
robinson P
Robert Merle: Védett férfiak

Semmi bajom a nőkkel, de! Isten mentsen, hogy megvalósuljon Merle írása.
Persze, ettől ez még egy érdekes és jó történet. Lehet gondolkodni, mi lenne, ha…
http://gaboolvas.blogspot.hu/2016/04/vedett-ferfiak.html

3 hozzászólás
>!
Mariann_Czenema P
Robert Merle: Védett férfiak

Előrebocsátom: feminista vagyok.
Igen, három gyerekkel, 17 év házasság után is azt gondolom, hogy rengeteg dologban igaza van a nőjogi harcosoknak világszerte. De azt is, hogy a feminizmust is lehet vércikin művelni, túlzásba vinni – erről szól a Védett férfiak.

Ez nem egy női vagy férfi olvasmány, ha lehetne, akkor azt tudnám javasolni minden ismerősömnek, hogy olvassák el ezt a könyvet, de úgy, hogy elolvassák mellé Margaret Atwood remekművét, A szolgálólány meséjét. Mert a két történet egymás színe-fonákja, az egyik rémmese a matriarchális társadalomból, míg a másik a patriarchális mítosznak mutatja be horrorszerű mélységeit.
Félreértés ne essék: egyik rosszabb jövőkép lenne, mint a másik! És hirtelen nehéz is megmondanom, hogy melyik lenne rémesebb.
Bővebben itt:
http://czenema.blogspot.hu/2017/10/robert-merle-vedett-…

>!
Borka_V_Szabó IP
Robert Merle: Védett férfiak

Első blikkre: e-le-men-tá-ris! Korszakalkotó… nyugtalanító… tükör… a többit később… de ez egy csoda a maga nemében! …és igenében…

Update: majdnem együltő helyemben faltam fel a regényt, és még az éjszakai látomásaimba is belemászott. Az biztos, hogy fogok még Merlétől olvasni… elképesztően valóságos, részletes, hiteles, férfiasan logikus, mégis nőiesen érzelmes… zseniális humorral, beszélő nevekkel… ezek mi vagyunk, mi is lehetnénk. A disztópia nem biztos, hogy az marad, elég csak egy „szexista” vírus… valaha feminista voltam, de idővel rájöttem, hogy a szélsőségek sehol sem jók, és eleve nem hiszek a nemi egyenlőtlenségben, mindegy, melyikről van szó. Tény, a nők elnyomódás tekintetében évezres fórban vannak, de nagyon nem esett jól a fonákját látni. Véleményem szerint mindenféle hátrányos megkülönböztetés káros dolog. Ahogy Robert is erről ír…

10 hozzászólás
>!
mandris
Robert Merle: Védett férfiak

Amióta (másodszor) elolvastam az A szolgálólány meséjét, alig vártam, hogy sort keríthessek a Védett férfiakra. Kicsit aggasztott a hosszaspoiler

A regény eleje elég hamar beszippantott, a stílusát gördülékenynek találtam, a témáját érdekesnek, a felütést izgalmasnak, a leírtakat jól átgondoltnak és gondolatébresztőnek.* Már az első jelenet jól sikerült, ahol a „szürke” Mrs. White egyedüliként tulajdonképpen az egész női nemet képviseli, a hozzá való különböző viszonyulások is jól eltaláltak, és megadják az alaphangot.
El is kezdtem félni, hogy majd javíthatatlan fallokratának tituláltok, amiért le kell írnom, ez a regény bizony sokkal jobb Atwoodénál. Ezt végül nem kell leírnom, mert nem sokkal jobb. :)

Haladjunk szépen sorjában: Tetszett, hogy jól átgondoltnak éreztem az események kezdeti alakulását. spoiler spoiler Ugyancsak jók voltak azok a részek, amelyek a férfiak reakcióit spoiler voltak hivatottak bemutatni. Merle a politikára, gazdaságra, illetve a társadalmi rétegződésre gyakorolt hatásról sem feledkezett meg, és ezek a részek is jól átgondoltak. Mint várható volt, azért előkerültek bizonyos, a disztópiákból már ismerős toposzok: például a nemzés kivonása a családi hatáskörből és állami, tulajdonképpen ipari problémává való degradálása, de ez egy olyan disztópiától, amely a nemi szerepek kérdéséhez akar hozzászólni, minimum elvárható. Vagyis tömören: a regény ígéretesen indult.
Ugyanakkor egy idő után elkezdett zavarni, hogy Merle, érzésem szerint, nem veszi elég komolyan a témát (már az első felében is zavart, hogy Merle – gondolom, tudatosan – nem mulasztotta el, hogy szinte minden női szereplőnél előbb a külsőt méltassa, és csak utána tette hozzá, hogy egyébként okos is)**, és a könnyed stílus, spoiler elkezdett zavarni. Meg persze, mindenképpen kellett egy zsidó a történetbe, aki rámutat, hogy ez tiszta náci Németország, mert az olvasó még esetleg elmulasztja felismerni a nyilvánvaló párhuzamot. Úgyszintén, a végén, bizonyos dolgok spoiler túlságosan olcsó megoldásoknak tűntek, és inkább zavartak. Persze, értem én, mire ment ki a játék, és mit szeretett volna Merle ezzel elérni.*** Még az is lehet, hogy sokaknál elérte. De a tisztességesen átgondolt felvezető részhez képest ezek jelentősen lerontották a regény összképét. Mivel ezek voltak többségben a regény vége felé, pláne.

Az ugyanakkor ennek a regénynek a javára is felírható, ami a Szolgálólánynak, hogy felvet bizonyos olyan kérdéseket, amelyek egyébként is időről időre beszédtémává válnak. Sőt, utóbbi időben egyre inkább, és úgy tűnik, különösen alkalmasak arra, hogy az ezekhez kapcsolódó törésvonalak mentén álljanak fel az egymással szemben álló táborok.
Veszélyes ugyanakkor ilyen regényeket olvasni, mert az ember nagyon könnyel válik cinikussá.**** Mintha nem lennék már eleve kellőképpen az. :)

Ui: Nem lennék szívesen a kanadaiak helyében. spoiler

* Sajnos, mivel szinte kizárólag utazás közben – sokszor állva – olvasok, ezért mire leírhattam volna a gondolataimat, jellemzően már elfelejtettem őket.
** Ide kívánkozik egy megjegyzés, hogy bár a fenti jelenség zavart, azt nem gondolom, hogy az emberek közötti interakcióból teljes mértékben kizárhatók lennének a külsőségek, és úgy általában azzal kapcsolatban is szkeptikus vagyok, hogy mennyire érhető el az, hogy – éppen a fentiekből következően is – a másik neme és külső adottságai tudat alatt se játszanak semmi szerepet az interakció kimenetelében. (Majd ha már személyesen nem, csak virtuálisan érintkezünk egymással úgy, hogy megállapíthatatlan a másik neme, talán. Azt mindenki döntse el maga, mennyire várja ennek a kornak elérkeztét.) Nem a másik nemmel kapcsolatos sztereotípiák és előítéletek szerepére gondolok, amelyek változnak, hanem magára a másik személy megjelenésére. Másrészt ezek az interakciók mindig egy tágabb kontextusban játszódnak, amely fel tudja erősíteni vagy gyengíteni ezeket a hatásokat.
*** Abban egyébként egyetértek Merle-lel, hogy bármelyik irányba is borulnak fel végképp a nemek közötti erőviszonyok, annak disztópia a vége.
**** Úgy van ez, mint a látással, kell bizonyos érzékenység bizonyos dolgokra, hogy tisztán lássunk, de ha túl érzékenyek vagyunk ezekre a bizonyos dolgokra, akkor hajlamosak vagyunk nem látni tőlük.

>!
KingucK
Robert Merle: Védett férfiak

Érdekes gondolat: egy furcsa betegség üti fel a fejét a Világban, amely csak a férfiakat, azon belül is az „ivarérett” egyedeket viszi el. Ezzel a nők veszik át a hatalmat, és mivel a regény megírásának időpontjában a nők még nagyobb elnyomásban élnek, mint napjainkban, a hatalomátvétel különféle változatokban történik meg. Van ahol radikálisan, van ahol diktatórikusan vagy mérsékelten, de a megmaradt férfiak nagy része nem ússza meg szárazon.
Főhősünk a tipikus férfias férfi (olasz mentalitással) egyszerre női szerepbe találja magát.
Elgondolkodtató volt… sok politikai és filozófiai elmélkedéssekkel, de szerencsére akadt benne cselekmény is, így olvasmányosabb és szerethetőbb volt.
Egy férfi írta ezt a könyvet és negyven évvel ezelőtt, kíváncsi lennék, hogy mai sztereotípiákkal és női gondolkodással hogyan sikerülne! :)

6 hozzászólás
>!
mate55 
Robert Merle: Védett férfiak

Merle regényeiben vissza – visszatérő téma, a férfi és nő viszonya. A mű máig nem veszítette el aktualitását, hiszen az író olyan lényeges kérdéseket boncolgat benne, amelyek bármelyik kor emberét foglalkoztathatják. Érzékenyen, fájdalmasan, bölcsen, miközben tudományos ismereteket is terjeszt. Arra is felhívja a figyelmünket, hogy az egész életünket azzal töltjük, hogy nem teszünk meg olyan dolgokat, amikről megígértük, hogy megtesszük. És ellenkezőleg: megtesszük azokat, amiket megtiltottunk magunknak. A férfiak új helyzetén keresztül az író remekül láttatja velünk a nők jelenlegi, valóságban betöltött szerepét. A történelem egy olyan betegség, amely elpusztít minden embert a bolygón. Ravaszság és az intelligencia, erőviszonyok a nemek között, eugenika, genetikai manipuláció, az ösztön és az anyaság és nem utolsósorban a túlélés. A pszichológiai vizsgálat kiváló. Úgy is mondhatnám modellező társadalomkritika, az utópia és a tudományos-fantasztikus irodalom halmazainak metszete. Érdekes élményt nyújtott. Olyan, mint egy dokumentumfilm. A regényalakjai nem különösebben fogtak meg. Inkább a „rendszer”, a világ, amit elmesél számunkra. spoiler


Népszerű idézetek

>!
mandarina

Anita szerint – és ebben tökéletesen egyetértek vele – sem az állam, sem a törvényei, sem a hatalmi szervezete nem dönthetik el, hogy egy nőnek legyen-e gyereke vagy sem. Minden nőnek elidegeníthetetlen joga, hogy maga rendelkezzék a testével. Csak úgy tiszteljük igazán az életet, ha tiszteljük a nőt, és szabad embernek tekintjük, nem pedig csatornának, amelyen keresztül a jövő állampolgárai, akikre az államnak szüksége van, csupán áthaladnak. A nő nem gép, amely katonák, munkások vagy hívők gyártására szolgál. A döntés őt illeti meg – őt, és csakis őt.

84. oldal (2010)

14 hozzászólás
>!
Natasha

Kezdem belátni: amit a férfiak női logikátlanságnak neveznek, voltaképp logika, csak nem olyan, mint az övék.

269-270. oldal (2010. ka.)

8 hozzászólás
>!
mazsa

Ha azt látom, hogy valaki ennyire fakó, mindig arra gondolok: biztos, hogy saját maga radírozta ki magát az életből.

8. oldal

>!
dióda

Milyen jó lenne, gondolom, ha nő volnék, mert a nők úgy is tudnak látni, hogy nem néznek oda.

296. oldal, Európa Kiadó

>!
neko

Az élet jelenségeiről szólva, azt szokták mondani – közönséges megfogalmazásban –, hogy a férfi behatol a nőbe. Miért nem mondják inkább, hogy a nő „körülveszi” a férfit? Burage ugyanis éppen ezt csinálja – e pillanatban csak lelkileg. Nagyon kellemes érzés: körülvesz a hajával, a szemével, a mosolyával, az ujjaival. És ne feledkezzünk meg a hangjáról sem.

2007-es kiadás, 440. oldal

>!
tothmozerszilvia I

Lehet, hogy nem vagyok valami jó nevelő, de van egy szabály, amihez tartom magam: zsebórát nem javítok kalapáccsal.

72. oldal

>!
Nílkantha

A vallásos vagy vallási mezbe öltözött gondolkodás igen kényelmes. Mindent pótolni tud.

65. oldal (Európa, 1979)

>!
Nílkantha

(…) az ember jórészt azzal teszi tönkre az életét, hogy rettegve vagy reménykedve folyton azt várja, mi lesz holnap. Nincs egy pillanatnyi nyugta, mindig a következő pillanatra gondol, aztán az utána következőre, s így nem tudja élvezni a jelent.

348. oldal (Európa, 1979)

>!
Almost_Zed

(…) az ember jórészt azzal teszi tönkre az életét, hogy rettegve vagy reménykedve folyton azt várja, mi lesz holnap. Nincs egy pillanatnyi nyugta, mindig a következő pillanatra gondol, aztán az utána következőre, s így nem tudja élvezni a jelent.
Már sokszor gondoltam rá, hogy ha a jövővel kapcsolatos elképzeléseink az agynak egy bizonyos részéhez volnának kötve, akkor az agysebészet talán meg tudná oldani, hogy az a rész ne kapjon annyi vért, mint a többi. Enyhülnének mindennapos szorongásaink, és enyhülne a legfőbb szorongásunk is, amit a halál gondolata idéz elő.

348. oldal (Európa Könyvkiadó, 1979)

>!
Madama_Butterfly P

…a bátorság nem a férfiak kiváltsága.

Kapcsolódó szócikkek: Burage

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

James Dashner: Tűzpróba
George Orwell: 1984
Stephen King: Végítélet
Johanna Sinisalo: A Nap Magja
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak
Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak
Gabriel García Márquez: Szerelem a kolera idején
Margaret Atwood: A szolgálólány meséje
Patrick Ness: Soha nincs vége
Pierce Brown: Arany háború