Malevil 798 csillagozás

Robert Merle: Malevil Robert Merle: Malevil Robert Merle: Malevil Robert Merle: Malevil Robert Merle: Malevil

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Malevil egy dél-franciaországi várkastély neve, melyet még a XII-XIII. században építettek az angolok egy sziklafal védelmében. E kastély borospincéjében hét ember tartózkodik, amikor atombombát dobnak le a földre, s bolygónkon jóformán minden szénné ég. Az életben maradók megpróbálják megszervezni a maguk új világát, hamarosan kialakul egy kedélyes, emberséges, demokratikus közösség. Már-már túlságosan is meséssé és idillikussá válna minden, ha nem derülne ki, hogy a malevilieken kívül egyéb csoportocskák is életben maradtak, és a különböző gondolkodású emberek felbukkanása elindítja az izgalmas és váratlan fordulatokban, kalandokban bővelkedő utópisztikus történetet.

Eredeti cím: Malevil (francia)

Eredeti megjelenés éve: 1972

>!
Európa, Budapest, 2013
736 oldal · ISBN: 9789630796408 · Fordította: Görög Lívia
>!
Európa, Budapest, 2009
730 oldal · ISBN: 9789630785983 · Fordította: Görög Lívia
>!
Európa, Budapest, 2005
732 oldal · ISBN: 9630777320 · Fordította: Görög Lívia

6 további kiadás


Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Emmanuel Comte


Kedvencelte 241

Most olvassa 55

Várólistára tette 352

Kívánságlistára tette 135

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
bonnie9 +P
Robert Merle: Malevil

Na jó. Visszakaptam a hitem Merlében, amit a Védett férfiakkal finoman szólva elvesztettem. Mondjuk úgy, hogy végletesen kiborított azzal a regénnyel.
Ez viszont kérem szépen jó volt. Olyan, mint a 70-es évek katasztrófafilmjei (Airport, A Poszeidon katasztrófa, Pokoli torony) : hosszúra nyújtott szereplő bemutatás, gyors világvége, és aztán lássuk, mit kezdünk vele. Nem a manapság divatos YA disztópia, ahol rövid idő alatt minél több és nagyobb és lehetetlenebb veszedelmet zúdítunk rá kamaszaink nyakára, akik szinte szuperhős módjára vágják ki magukat minden bajból. Ez az a fajta, ahol van idő mindenre, kicsit gondolkodni, tervezgetni, kósza vészeket elhárítani és a jövőt latolgatni – amolyan rejtelmes sziget módjára. Persze fel lehet hozni a könyv hibájaként, hogy itt is olykor túl gördülékenyen megy minden, mindenki pont akkor és ott és jó helyen, akinek kell, és pusztuljon a férgese. Most ezen sem akadtam ki, pedig a Védett férfiakban nyüszítve sípoltam minden ilyenért, mert abban nagyon el akarta hitetni velem, hogy ez így van rendjén. Itt viszont tűz körül mesélős stílusban előadva simán benyeltem, mert szeretem a meséket. Inkább éreztem magam malevili lakosnak, mintsem olvasónak.
Merle és a nők: írónknak van egy furán idillikus képe a nők világvége utáni tenyészkancává és a férfiak igényeit szívvel-lélekkel teljesítő kéjnővé válásáról. Nem most szembesülök vele először és gyanítom, nem is utoljára. A Védett férfiakban ezt a nemzet érdekeivel magyarázta, mely eszmét minden nő odaadóan magáévá is tesz. Itt is az emberiség jövőjével indítunk, de azért szereplőink jellemét kellően kifacsarja vágyálmai teljesítéséhez. spoiler Férjjel sokat beszélgettünk, hogy vajon ezek az elképzelések mennyire és milyen arányban köszönhetőek pusztán a férfi mivoltának, mennyire a gyerekkori algériai behatásoknak és mennyire a kommunista osztozkodási vágynak.
Ezután reménykedve folytatom az üvegfallal, lássuk mit tud még Merle.

31 hozzászólás
>!
smetalin
Robert Merle: Malevil

Ismét egy könyv, amit nektek molyoknak köszönhetek, hisz egy értékelésben figyeltem fel rá.:)
Ez az a könyv, ami legjobban írja le és mutatja be, a mi lenne ha………..egy csúnya bácsi megnyomná a piros gombot.
Itt nincsenek tizenéves fiatalok, akik megmentik a földet és még jól szerelembe is esnek egymásba, itt igazi embereket mutat be az író.
Egy húsvéti napon, hét ember lemegy a pincébe bort fejteni és ez menti meg az életüket. Egy ódon várkastélyban vannak, ennek a neve Malevil. Mire magukhoz térnek és kimernek menni a pincéből az eddig ismert világuknak vége. Nem maradt más, csak felégett erdő és hamu. Semmi élet, semmi zöld, csak a kiégett föld. Persze azért a szerencse is melléjük szegődik, de hogy hogyan és mi formában azt nem árulom el.
Mind a hét szereplő közel kerül hozzánk, megismerhetjük őket és szép lassan kiépítenek maguknak egy világot a kastély falain belül. Ahogy halad az idő, felfedezik hogy mások is voltak ilyen szerencsések és túlélték a nagy bummot, de biztos hogy ez nekik is szerencse?
Remélem én is felkeltettem egy-két moly figyelmét a könyvre, mert érdemes elolvasni, hogyan próbálnak élni ezek az emberek egy sarkaiból kifordult világban. Hogyan próbálnak ismét életet lehelni a kiégett földbe, és hogyan próbálnak mindvégig emberek maradni egy embertelen világban.

10 hozzászólás
>!
csillagka P
Robert Merle: Malevil

Egyszerűen imádom ez a könyvet, nagyon sokszor veszítettem már el, mert annyira tudok érte lelkesedni, hogy végül kikönyörgik, kölcsönadom és persze nem kapom vissza, utána vehetem meg megint ötödik -féle kiadásban mert újra szeretném olvasni. A legnagyobb pillanat részemre a csata és a megmenekülés, a szaporodás lehetősége mert megvannak a fiú állatok, és a NŐ csupa nagy betűvel, hihetetlen jól kibontakozik milyen útjai vannak egy elzárt kis közösségnek attól függően ki is irányítja őket. Zseniális könyv egy kimagasló szerzőtől.
2.
Nagyon sokáig őt tartottam a kedvenc könyvemnek, HP letaszította az első helyről, de nagyon szép az a második. Malevil a béke szigete maradt egy kegyetlen világban.

1 hozzászólás
>!
dwistvan P
Robert Merle: Malevil

Adott az alap katasztrófa. Ebből nagyon elevenen és részletesen adódik a további cselekmény. Társas kapcsolatok, egyéni sorsok, belső lelki folyamatok. Társadalomkritika is egyben. Minden részletében izgalmasan felépített történet. Olykor Ken Follett regény-környezetében éreztem magamat. Bármely korban nem a technikai eszközöknek lényeges a szerepe, hanem az emberi viszonyok, az emberi tisztesség az alapvető. Sokat számít, hogy egy közösség vezetője mennyire alkalmas a tágabb összefüggéseket átlátni, és mennyire tisztességes. Ettől alapvetően függ a közösség sorsa. Ezt több példával járja körbe az író. A lényeg az, hogy a könyv nagyon izgalmas és tanulságos. Érdemes elolvasni.

1 hozzászólás
>!
sztinus
Robert Merle: Malevil

Nagyon erős kezdés után, amivel olyan történetbe csöppentem amit imádok, kaptam egy váratlan fordulattal egy teljesen más történetet. Még ez sem volt rossz, csak meglepô; oké, érdekes utópisztika. Aztán megint fordult a történet, de akkor màr kevèsbè lelkesültem iránta. Inkább maradtam volna az alaptörténettel, a közepétől laposnak éreztem, elvesztettem az érdeklődèsem. Pedig Merle jól ír, és sok könyvét tervezem, de ettől nem estem hanyatt.

>!
Bélabá P
Robert Merle: Malevil

Ez a könyv elmondhatatlanul zseniális volt számomra.
El kell mondanom, megrészegültem tőle. Kicsit még mindig bennem az „ütése”.
Ezt a könyvet még Anya ajánlotta kamaszkoromban.
Úgy voltam akkor, hagyjuk. Hagyjuk még…
Megérte várnom!
Felnőttként többet tudtam benne látni. Ez csak fikció. De mégis kőkemény valóság. Több volt most.
Ez a könyv olyan, mint a jó bor. Éretten finomabb.
Ez a könyv olyan, mint a finom étek. A kedvenc étkek egyik legjobbja.
Ez a könyv olyan, mint a legjobb zene.
Ez a könyv olyan, mint a legédesebb szerelem.

Bor, étel, zene, szerelem. Az élet gyönyörei. Mind.
A Malevil is az volt. Az új „Robinsonom”!
Nem tudom felülmúlta-e? Talán igen.
HATALMAS szó.

Köszönöm, Robert Merle, hogy megírta!
Köszönöm, Anya, hogy szóltál róla!
Köszönöm, hogy olvashattam!

Szabályosan „részeg” lettem tőle. Pedig nem iszom alkoholt.
Malevil az új bormárkám. Ami ártalmak nélkül le tud itatni.

Merci, Robert Merle!

9 hozzászólás
>!
Annamarie P
Robert Merle: Malevil

Egyszerűen nem értem, hogy történhet meg az, hogy egy ennyire közkedvelt, ízlésőreim által díjazott könyv, ennyire nem tetszett nekem.

7 hozzászólás
>!
Trixi_Adzoa P
Robert Merle: Malevil

Ó…hát komolyan elfelejtettem értékelést írni a világ egyik legjobb könyvéről? :-)
Egyre nagyobb gondban azzal, hogy meghatározzam, melyik Merle legjobb könyve. A Malevil új kedvenc lett, ez egyértelmű.
Emanuel Comte egy nagyon szerethető figura, annak ellenére, hogy ő is gyarló. Talán ettől még inkább szeretem. Ez elmondható az összes többi szereplőről is. Valahogy rejtetten, inkább a különböző cselekmények által rajzolódik ki minden egyes szereplő személyisége. Az ahogy helyzetekre reagálnak mindent elmond róluk. Nagyon is valószerű, hogy egy egyébként szimpatikus ember rossz döntés(eke)t hoz, és unszimpatikusan viselkedik kritikus helyzetben. Szeretem, hogy Merle ezeket az információkat nem a szánkba adja, hanem csak megmutatja, és az olvasó a saját szájíze szerint „ítélkezhet” a szereplő felett.
Nagyon érdekes volt látni, hogy egy ilyen pici „társadalom” hogyan tud elindulni a reflexszerű túlélő üzemmódból a hosszútávú tervezés felé. Többször elhangzott a könyvben, hogy egy ilyen katasztrófa után mennyivel értékesebb minden, ami megmaradt. És igen, ilyenkor jön rá az ember, hogy mennyire fontos a nemek egyensúlya, a legapróbb élőlények létezése, az önzetlenség mármint az igazi önzetlenség és az összetartás/összetartozás.
Nagyon szeretem Merle disztópia világát. Mindig csak annyi a valóságtól való elrugaszkodás, amit még meg tudok emészteni, és ami valahogy még akár igaz is lehetne. Ezen az egy elemen túl pedig minden olyan, mintha igazi lenne.
Nagyon sokáig halogattam ezt a könyvet….nem is tudom, hogy miért…annyira jó volt!
Merle zseniális! A teljes életművét el kell olvasnom, az biztos.

>!
eme P
Robert Merle: Malevil

Megtudtam: születésem évében bekövetkez(het)ett (volna) a világ vége. Hogy milyen volt/lett volna? Fura. Abszurdba hajló véletlenek sorozatából álló pszeudo-világvég. Új Noéként hollóra (nem is annyira) várakozó leendő vezérrel, aki az eljövendő társadalom megalapozója lehetett volna, ha…
Hát, engem nem igazán győzött meg Merle. Mert mesélni tud, az olvasó figyelmét le tudja kötni, de annyira nem, hogy ne lehetne észrevenni egy-két, sőt több olyan mozzanatot, amely – hát legalábbis számomra – eléggé zavaró.
Például: Comte első személyű elbeszélését Thomas jegyzetei helyesbítik, kiegészítik – így az olvasó végig tudatában van (vagy tudatában kellene lennie) annak, hogy a beszámoló kevésbé objektív és pontos, mint azt esetleg elvárná, hogy nem minden úgy van, ahogy azt tálalva kapja, hogy nem mind arany, ami fénylik. Ez az Emanuel – Thomas közvetett párbeszéd jó megoldás is lenne, ha nem volnának olyan elbeszélői bakiknak nevezhető elszólások, mint a végén a Thomasé: „Rám maradt a regény befejezése…”. Nesze neked hitelesség. Még a leghalványabb lehetősége is elúszott már a regényen belül. Mert az rendben, hogy tudjuk: kitalációt olvasunk, de azért ezt itt úgy kellett volna eladni, hogy legalább az olvasás alatt higgyük el: mindez tényleg megtörtént (Thomas jegyzetei, az első személyű beszámoló egyébként tényleg ezt a célt szolgálják).
Aztán itt vannak a csodás véletlenek: hogy a vár és berendezése megmaradt, az hagyján, de véletlenül mindenki, aki a főhős életében valamit is számít, jó időben, jó helyen van, és ott vannak az éppen ellő vagy ellés előtt álló és életben maradt állatok is. A fajfenntartáshoz szükséges egyedek valahogy mindig biztosítva vannak. És ez nem csak az állatokra érvényes: végül majdnem mindenik főhős megtalálja a párját (sőt: a világ végét nem a feleségek, hanem a volt szerelmek élik túl!), azon kívül ott vannak a génállomány frissítését biztosító, a bibliai idők társadalmának, erkölcseinek mintájára élő „tenyészállatok” (mert Comte számára ennyit jelent a nő, aki ezen kívül még a „szenvedély kielégítője” is, de egyébként csak locsog, kacérkodik, problémát okoz). De nem csak az éli túl, akinek pontosan túl kell élnie, hanem az is hal meg, akinek kell – már csak véletlenül is: lásd a Malevil bevételét tervező spártaiak felderítőinek történetét.
Aztán apróságok: miért kell egy borospincébe akár hetven fokot is mérő hőmérő? Miért kell azonnal világvégére gondolni, ha elhallgatnak a rádióállomások (nem romolhat el egyszerűen a rádió)? Ugyanúgy: egy csodás módon megmaradt radioaktivitást mérő kütyüben ennyire megbízni? Hiszen Murphy megmondta: ami elromolhat… Hát, Merle szerint: az nem romlik el. Még egy világégéses katasztrófa alkalmával sem. Sőt, pontosan érzékel. Azaz pontosan érzékeli a másik csodát: a semmit. Most már jöhet a holló. Mert a galambra ezúttal nem várunk.
De ne csak kritizáljak: maga a problémafelvetés érdekes, ahogyan az is, milyen típusú közösségek fennmaradását és konfrontációját mutatja be Merle. Egyrészt ott van Malevil majdnem ideálisnak mondható, közössége, „mezőgazdasági őskommunizmusa”, elsősorban a Kör tagjaival (a machiavellizmustól sem visszariadó vezér, parancsnok, gyógyító, pap Emanuellel, a kommunista Meyssonnier-vel, az ironikusan mosolygó, néha erőszakos, indulatos Colinnal, a családcentrikus, érzelmes, óriás Peyssouval), akik mintha gyerekkoruk álomvilágába csöppentek volna, és a racionalista, ateista természettudós Thomas-val, az „ősanya” típusú Menouval, a fogyatékosságában is szeretett és óvott Momóval stb. Aztán felbukkan egy papi diktatúra, egy spártai had, egy elállatiasodott csürhe – a lehetséges vetélytársadalmak. Hogy melyik közösségi forma a legesélyesebb, az nem kérdéses: mert noha vegyes összetételű ez a közösség – szellemi, lelki, fizikai adottságokban, képességekben, erkölcsben, gondolkodásmódban stb., legerősebb jellemzője az áldozatok árán is vállalt, érvényesített közösségben való gondolkodás, a magasabbrendű társadalom feltétele. Az azonban kérdéses, hogy mennyire eszményi ez a közösség, és meddig tartható fenn ebben a formában. Mert nem egy teljesen újjászülető közösségről van szó, hanem egy olyanról, amely, mert nem is lehetne ez másként, magában hordozza az eltűnt világ darabkáit: különböző szokásokat, gondolkodás- és magatartásmódokat, erkölcsöket. Ki tud egy ilyen társadalmat egyként gondolkodó, pacifista elitközösséggé formálni, és ekként fenntartani? Van-e ideális vezér? Szükség van-e egyáltalán rá? Mennyiben káros, avagy hasznos egy vezér léte? A végkicsengés nem túl optimista: Comte néha túlzott önbizalma (és ennek visszája: önelégültsége és igazában való rendületlen hite), ha nem is fenntartások és problémák nélkül, de elfogadható megoldásokhoz vezet. De Comte-ból is csak egy van, kiszámíthatatlanságból pedig sok. És jön az erőszakos és hiú zsarnokság, majd Thomas racionalizmusa, aki önvédelemből a tudomány, a szellem fennmaradt javai mellett dönt (még szerencse, hogy a könyvtárak – pontosan az annyira gyúlékony és könnyedén pusztítható könyvtárak – majd mindenhol megmaradtak). Nincs kerülőút, nincs új ösvény, nem lehet végérvényesen elszakadni a múlttól, sem megtagadni emberi mivoltodat. Amíg valaki(k) túléli(k) a világvégét – minden újrajátszódik, ismétlődik. 1980-ban megkezdődik a golyógyártás. Persze kizárólag önvédelmi célból.

2 hozzászólás
>!
robinson MP
Robert Merle: Malevil

Félelmetes képzelgés arról, ami bármikor valósággá is válhat. Mi lesz, ha megtörténik? Ha pedig túl éltük, tudunk majd létezni?
Talán Momo halála miatt még szomorúbb, kedves figura volt. Jó karakterek és izgalmas pillanatok, kérdések sora volt a regény. Mégis, nekem nem lett kedvenc. Jó film is lehetne belőle.

11 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Nandi

Az ember az egyetlen állatfaj, amely képes a tulajdon halálának a gondolatát felfogni, és az egyetlen, amely kétségbeesik miatta. Furcsa faj, valóban: ádázul pusztítja önmagát, és ádázul küzd önnön fennmaradásáért.

177. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ember, emberiség · halál
3 hozzászólás
>!
Kovtünci

Fiacskám (…), nem a mi dolgunk eldönteni, élünk-e, halunk-e. Aki él, nem tehet mást, élnie kell. Az élet olyan, mint a munka. Nehéz vagy se, nem hagyhatod félbe-szerbe. A végére kell járnod, úgy bizony.

112. oldal, 4. fejezet

1 hozzászólás
>!
Maya 

…jó, ha az embernek olykor mások is megmondják, milyennek tartják. Senki sem látja tisztán önmagát.

569. oldal

>!
Eszter01

Emlékszem, egyszer huszonöt kilométert bicikliztünk éjnek évadján a körbeliekkel, és utána jó másfél óra hosszat másztunk hegyet, hogy feljussunk a megye legmagasabb pontjára (512 méter), és onnan nézzük végig a napfelkeltét. Ilyet az ember csak tizenöt éves korában művel, az első lelkesedés mámorában, ami később kihal belőle. Kár. Tulajdonképpen így kéne élni, jobban odafigyelni az életre. Úgysem tart sokáig.

301. oldal

2 hozzászólás
>!
Maya 

Tudom, hogyne tudnám, hogy egy íz, egy dallam váratlan erővel kelti olykor életre a régmúlt pillanatok emlékét. De csak másodpercekre. Elillan a káprázat, lehull a függöny és ismét a nyakunkon a zsarnok jelen.

7. oldal - 1. fejezet

>!
Attila_Szabadkai

A fogyasztói társadalomban a legnagyobb mennyiségben fogyasztott áru az optimizmus volt.

73. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fogyasztás · fogyasztói társadalom · optimizmus
>!
Eszter01

Az emberek nagyon értenek hozzá, hogy a hibáikat leplezzék önmaguk elől is.

397. oldal

>!
Mrs_Szubjektív

Erkölcseink tiszták és kemények, mint őseinké. Legalábbis a nyilvánosság előtt. A disznólkodás magánügy.

>!
BZsofi +SP

Megfigyeltem, még a mozgásunk is lelassult. Alkalmazkodott az életritmusunkhoz. Az ember nem úgy száll le egy lóról, ahogy az autóból szállt ki. Szó sem lehet róla, hogy csak úgy becsapja az ajtót, és hanyatt-homlok felrohanjon az emeletre, négyesével véve a lépcsőket, mert a telefon cseng. A külső kapunál leugrok Viola hátáról, onnan lépésben vezetem az istállóig, a bokszban leveszem róla a nyerget, lecsutakolom, megvárom, míg teljesen megszárad a szőre, akkor megitatom. Mindent egybevetve jó félóra.
Lehet, hogy orvostudomány híján megrövidül az emberi élet tartama. De ha az idő lassabban telik, ha a napok, évek nem futnak el villámsebesen előlünk, egyszóval, ha van időnk élni, kérdés, mit vesztettünk.

394. oldal, 13. fejezet

>!
eme P

Az embernek kétféle erkölcse van: amit megbotránkoztatónak tart, ha nincs belőle haszna, azt esetleg elfogadja, ha haszna származik belőle.

423. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Philip K. Dick: Csordulj könnyem, mondta a rendőr
Frederik Pohl: Átjáró
Ian McDonald: A dervisház
Joan Slonczewski: Ajtó az óceánba
Michael Moorcock: Gloriána, avagy a kielégítetlen királynő
Robert Charles Wilson: Kronolitok
David Brin: A jövő hírnöke
Cory Doctorow: Kis Testvér
Paolo Bacigalupi: A felhúzhatós lány
Arthur C. Clarke: Randevú a Rámával