Két ​nap az élet 634 csillagozás

Robert Merle: Két nap az élet Robert Merle: Két nap az élet Robert Merle: Két nap az élet Robert Merle: Két nap az élet Robert Merle: Két nap az élet Robert Merle: Két nap az élet Robert Merle: Két nap az élet Robert Merle: Két nap az élet Robert Merle: Két nap az élet Robert Merle: Két nap az élet

Fülledt nyári szombat délután. Tengerkék ég, égszínkék tenger. Lustán nyújtózik a fövenypart a halkan surrogó, elhaló hullámokba… De ezen a napsütötte francia tengerparton, ezen az egyre keskenyedő földsávon francia és angol katonák tízezrei várják szívszorongva a behajózást, az élet lehetőségét. Előttük a tenger, mögöttük a közeledő német hadsereg, felettük a horogkeresztes bombázók: Dunkerque, 1940 júniusa. Ebből a tehetetlen várakozásból ki akar törni egy francia katona, és két nap alatt megjárja a poklot, megpróbál mindent, csak hogy tovább élhessen… Tiszta szerkezet, sodró lendület, lüktető izgalom, mélységes emberiesség teszi felejthetetlenné a 2004-ben elhunyt Robert Merle Goncourt-díjas regényének megrázóan hiteles mondanivalóját.

Eredeti cím: Week-end à Zuydcoote

Eredeti megjelenés éve: 1949

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Európa Zsebkönyvek

>!
Helikon, Budapest, 2020
290 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634794097 · Fordította: Gera György
>!
Helikon, Budapest, 2020
280 oldal · ISBN: 9789634794813 · Fordította: Gera György
>!
Európa, Budapest, 2018
276 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630796613 · Fordította: Gera György

12 további kiadás


Enciklopédia 26

Szereplők népszerűség szerint

Julien Maillat · Alexandre · Jeanne · Pierson · Virrel


Kedvencelte 59

Most olvassa 28

Várólistára tette 256

Kívánságlistára tette 141

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Bla I>!
Robert Merle: Két nap az élet

Egy kitűnő író kiemelkedő könyve a Két nap az élet. Írtak már sokan korábban háborúról, de ez a képszerű, sőt filmszerű ábrázolás – amelyben a szerző láttatja e 48 óra borzalmait, amelyet a katona, a katonák szükségszerűen csak túlélni akarnak, s mielőbb behajózni – lefőzi a korábbiakat, nagyon érzékletes. A francia tengerparton, annak keskeny sávján összeszorult katonatömegek a németek által fenyegetve, a bombázás végveszélyében levetkőzik kulturáltságukat, elvesztik ember voltukat, minden megtörténik, ami ez értelmetlen helyzetben, a háború viharában megtörténhet. Csak megerősíthetem Ursus véleményét: ALAPMŰ!

9 hozzászólás
Bélabá>!
Robert Merle: Két nap az élet

Az egyértelműen látszik ezen az elnyűtt könyvtári példányon, hogy népszerű könyvről van szó. Végül is nem véletlen, Merle neve nagyon jó garancia egy izgalmas könyvhöz. Ez igaz a Két nap az életre, amely rendkívül képszerű regény. Olyan volt minden mozzanata mintha mozit néztem volna. A háború minden momentuma aprólékosan ábrázolt. Amikor egy bomba robban és szanaszét fröcsköli a repeszeit. A repeszekben egyenként megjelent a vérszag, az izzadtság, az égő hús szaga, fegyverropogás, bombák robbanása, repülők és légvédelmi ágyúk robaja. Benne foglaltatott minden apró rezdülése a hadszíntérnek. Az, hogy csak kerek 4,5 pontot adok, annak tudható be, hogy van jobb Merle-regény (a Malevil-re gondolok). Nem volt rossz olvasmány, egy új plecsnit megért.

9 hozzászólás
Zsuzsanna_Makai>!
Robert Merle: Két nap az élet

Az a fura dolog történt velem, h a könyv befejezte után elkezdtem olvasni az értékeléseket, hogy más is úgy gondolja-e ahogy én, ehhez képest az első pár vélemény inkább imádatot közöl, mint kérdőjelet. /ez lennék én/
Szóval adtam magamnak egy „alszom rá egyet”, majd kettő lett belőle, de már az agyam el is kezdte megsemmisíteni ezt az „olvasmányélményt”, így csak le kell írnom a véleményem;
Nem tetszett!

>!
Európa, Budapest, 1991
254 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630753006 · Fordította: Gera György
Ákos_Tóth IP>!
Robert Merle: Két nap az élet

Éppen a minap beszélgettünk Merle-ről, és ennek apropóján döntöttem úgy, hogy gyorsan pótolom egy régi adósságomat az író felé. A Két nap az élet egyébként filmélményként megvolt már a közelmúltban – ahhoz képest határozottan meglepett, hogy az eredeti történetet hol és hogyan kellett átdolgozni ahhoz, hogy a még szélesebb közönség számára is befogadható legyen. Amellett, hogy a fiatal Belmondónál jobb Maillat-ot nem is találhattak volna akkoriban, maga a karakter egy szenvedő francia értelmiségén kívül sok mindent megtestesített számomra a könyvben, amit a vásznon egyáltalán nem próbáltak meg átadni.

Szerintem Merle az ő karakterébe zsúfolta bele mindazt az értetlen, az őrület határáig reménykedő és mégis mély depresszióba sodort humánumot, amivel talán még egy békés élethelyzetben is kevesen vannak felvértezve, ugyanakkor alapját adja emberi mivoltunknak. A dunkerque-i helyzet súlyosbodásával Maillat lába alól is egyre jobban csúszik ki a talaj, de nem pusztán az ostromgyűrű szorosabbra húzása, hanem a megtapasztalt szörnyűségek súlya miatt is. A vége felé közeledve ő is eljut a mélypontra, ennek jelképe pedig egy tökéletlen, őrültségekkel és rémtettekkel átitatott intim kapcsolat lesz. Kvázi diadala a háború őrültségének és szörnyűségének, ami utolér mindenkit, akár katona, akár civil, akár a front közelében él, akár nem.

Igazi klasszikus a háborús művek között, a korra jellemző, hasonló témájú regények mellett legalább annyira felüdítő és nyomasztó egyszerre, mint az orosz vonalon Bikov regényei.

>!
Európa, Budapest, 1982
210 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630723565 · Fordította: Gera György
mongúz>!
Robert Merle: Két nap az élet

Nincs többé monumentális, romantikus háború, nincsenek lovagi erények, nincs becsület, nincs magasztos eszme, nincs ideológia…
Csak értelmetlen halál, pusztítás és kivetkezés emberi mivoltunkból.
Ez döbbenetesen depresszív volt.

2 hozzászólás
dre P>!
Robert Merle: Két nap az élet

Az ilyen könyvek olvasása közben hálát adok az égnek, hogy nem abban a korban éltem, hogy nem tudhatom, csak sejthetem, milyen volt a háború. És azt hiszem, pontosan olyan volt, mint ahogy Robert Merle leírta: teljesen embertelen és értelmetlen.

szucsiani P>!
Robert Merle: Két nap az élet

Merle hitelesen mutatja be a háború borzalmait, meggyőzően ábrázolja a csatát túlélt, tehetetlenül várakozó katonák lelkiállapotát.
Csak két nap története, de annyi minden történik, hogy sokkal több időnek tűnik. Ismeretlen katonák sodródnak össze, próbálnak egymásnak segíteni és kihozni ebből a lélekölő semmittevésől valami értelmeset, elterelni a gondolataikat a rájuk váró veszélyről.
Tökéletesen átérezhető volt a háború értelmetlensége, embertelensége és megrendítő a katonák kiszolgáltatottsága.

KBCsilla P>!
Robert Merle: Két nap az élet

Ismét átéltem azt a kettősséget, amely akkor szokott megérinteni, amikor egyszerre ér erőteljes pozitív és negatít hatás.
Nem is tudtam rögtön értékelni a könyvet, szó szerint aludnom kellett rá egyet.
Nehéz dolog megfogalmazni amit érzek, hiszen fáj a lelkem attól a tehetetlenségtől, amit az ember érez, amikor az élet és a halál alig érzékelhető mezsgyéjén sétafikál.
Eséyltelen az élet megtartása, mégis küzdünk.
Pontosabban nem is küzdelem ez, mert mindvégig azt éreztem, hogy Julien – és még oly sokan – hisz, bízik, még akkor is, amikor reszket a félelemtől.
Ez az a kettősség, amire céloztam az elején.
Élünk, vagy halunk, végül is majdnem mindegy, mert egyiket sem tudjuk ez esetben befolyásolni.
Azt érzem még nagy katasztrófának, hogy az embernek mennyit kell szenvednie ahhoz, hogy végre meghalhasson.
Fájdalmas, szomorú, ugyanakkor nagyon tetszett a fekete humor, a minden-mindegy élethelyzet egyetlen túlélési esélye, amikor kínunkban nevetünk a saját nyomorunkon.
Két nap – egy örökkévalóság, amiben minden benne van, ami egy teljes életbe is alig fér bele.
Le vagyok nyűgözve.

Trudiz >!
Robert Merle: Két nap az élet

Háborúba csöppenünk. A félelem elveszi az ember józan eszét. Repülőbombák, repeszek, stukák és halottak között találjuk magunkat. Katonák kis csapata kerül hozzánk, olvasókhoz közel. Vívódásaikat, küzdésüket, elmélkedéseiket láttatja az író. Súlyos érzelmek szakadtak fel. A jelenet borzongató volt a háznál. Jól felépített kulcsfigura volt Maillat.

Andrée P>!
Robert Merle: Két nap az élet

Merle összes írását nagyon kedvelem, mégis valahogy a világháborús témával fogott meg engem nagyon, úgyhogy ez a könyve is nagy siker nálam.
Ami érdekes, hiszen semmi hatalmas, vagy világmegváltó nem történik a könyvben, különösebb akciózás sem rengeti meg a lapokat.
Ez a könyv inkább a háború hiábavalóságáról és arról szól, hogy idővel majdhogynem mindenki megszokja és megpróbál együtt élni vele. Ki ki a maga útján próbál szinte már tudomást sem venni arról, hogy a történelem legnagyobb világégésében vesz részt éppenséggel.
Erről szól ez a könyv, nagyon szemléletesen és olvasmányosan elmondva mindezt.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

sybarita>!

Szeretnék én is hinni valamiben. Igen, ha tudni akarod, ez a lényeg: hinni! Bármiben! Bármilyen sületlenségben! Fő az, hogy hinni lehessen! Ez ad értelmet az életnek. Te – te istenben hiszel. Alexandre a lakókocsiban. Dhéry a bezsebelendő milliókban és Pinot a golyószórójában. Én – én nem hiszek semmiben. De hát végülis mit bizonyít ez? Azt, hogy fiatal koromban nem voltam elég okos, és nem értettem meg, milyen hasznos ostobának lenni.

Ydna>!

Az életben minden előreláthatatlan, ezt az egyet kivéve. Az ember bizonyos lehet a saját halálában.

20. oldal

Milli>!

– Ha nem mondom ki a gondolataimat, amíg élek, mikor mondjam ki?

szombat délután

helra>!

Ha már hülye vagyok, legalább tartsak ki a hülyeségem mellett.

psn >!

Nagyon erősen kell hinni az igaz szerelemben. Még akkor is hinni kell, ha az ember már csak félig-meddig hisz.

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
2 hozzászólás
StAngela>!

Semmi sem őrzi meg jobban az illúziókat, mint a béke.

126. oldal

pdaniel>!

– (…) Most zárójelek között folyik az életem. A háború zárójelbe tett. De nem élhetek örökké zárójelek között.

166. oldal

liapascal>!

Ez hát a háború. Az ember arra fecsérli az idejét, hogy találkozik egy sereg fickóval, akit nem lát többé.

Szombat reggel

Kapcsolódó szócikkek: háború
Lulu88 I>!

– Tulajdonképpen sajnálom néha, hogy ilyen vagyok – mondta. – Szeretnék én is hinni valamiben. Igen, ha tudni akarod, ez a lényeg: hinni! Bármiben! Bármilyen sületlenségben. Fő az, hogy hinni lehessen! Ez ad értelmet az életnek.

152. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Julien Maillat · Pierson
diosmonty>!

„Még egy arc, amely soha többé nem kerül a szemem elé” – gondolta Maillat. Ez hát a háború. Az ember arra fecsérli az idejét, hogy találkozik egy sereg fickóval, akit nem lát többé. Ez a háború. Fejek, nevek, szünet nélkül, fejek, nevek – s valamennyit elnyeli az éjszaka. Néha csak egy fejet. Néha magát az egész embert. Egyikkel-másikkal Maillat még néhány szót is váltott, tudta, hogy hívják, mi civilben, boldog-e az asszonyával. A végeredmény ugyanaz, később mind eltűnt. Soha egyiket sem látta viszont.


Hasonló könyvek címkék alapján

Martha Hall Kelly: Orgonalányok
Irwin Shaw: Oroszlánkölykök
Jim Shepard: Áron könyve
Markus Zusak: A könyvtolvaj
Eric Vuillard: Napirend
Kate Quinn: Alice hálózata
Kosztolányi Dezső: Édes Anna
Ruta Sepetys: Árnyalatnyi remény
Diane Ackerman: Menedék
Bohumil Hrabal: Szigorúan ellenőrzött vonatok