Két ​nap az élet 663 csillagozás

Robert Merle: Két nap az élet Robert Merle: Két nap az élet Robert Merle: Két nap az élet Robert Merle: Két nap az élet Robert Merle: Két nap az élet Robert Merle: Két nap az élet Robert Merle: Két nap az élet Robert Merle: Két nap az élet Robert Merle: Két nap az élet Robert Merle: Két nap az élet

Fülledt nyári szombat délután. Tengerkék ég, égszínkék tenger. Lustán nyújtózik a fövenypart a halkan surrogó, elhaló hullámokba… De ezen a napsütötte francia tengerparton, ezen az egyre keskenyedő földsávon francia és angol katonák tízezrei várják szívszorongva a behajózást, az élet lehetőségét. Előttük a tenger, mögöttük a közeledő német hadsereg, felettük a horogkeresztes bombázók: Dunkerque, 1940 júniusa. Ebből a tehetetlen várakozásból ki akar törni egy francia katona, és két nap alatt megjárja a poklot, megpróbál mindent, csak hogy tovább élhessen… Tiszta szerkezet, sodró lendület, lüktető izgalom, mélységes emberiesség teszi felejthetetlenné a 2004-ben elhunyt Robert Merle Goncourt-díjas regényének megrázóan hiteles mondanivalóját.

Eredeti cím: Week-end à Zuydcoote

Eredeti megjelenés éve: 1949

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Európa Zsebkönyvek · Olcsó Könyvtár Szépirodalmi

>!
Helikon, Budapest, 2020
290 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634794097 · Fordította: Gera György
>!
Helikon, Budapest, 2020
280 oldal · ISBN: 9789634794813 · Fordította: Gera György
>!
Európa, Budapest, 2018
276 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630796613 · Fordította: Gera György

12 további kiadás


Enciklopédia 26

Szereplők népszerűség szerint

Julien Maillat · Alexandre · Jeanne · Pierson · Virrel


Kedvencelte 61

Most olvassa 26

Várólistára tette 269

Kívánságlistára tette 147

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Bla IP>!
Robert Merle: Két nap az élet

Egy kitűnő író kiemelkedő könyve a Két nap az élet. Írtak már sokan korábban háborúról, de ez a képszerű, sőt filmszerű ábrázolás – amelyben a szerző láttatja e 48 óra borzalmait, amelyet a katona, a katonák szükségszerűen csak túlélni akarnak, s mielőbb behajózni – lefőzi a korábbiakat, nagyon érzékletes. A francia tengerparton, annak keskeny sávján összeszorult katonatömegek a németek által fenyegetve, a bombázás végveszélyében levetkőzik kulturáltságukat, elvesztik ember voltukat, minden megtörténik, ami ez értelmetlen helyzetben, a háború viharában megtörténhet. Csak megerősíthetem Ursus véleményét: ALAPMŰ!

9 hozzászólás
fekiyeti79 P>!
Robert Merle: Két nap az élet

A dunkerque-i evakuáció (Dinamó hadművelet) két napja egy francia katona szemszögéből, avagy hétvége Zuydcoote-ban.
Hatásos és drámai történet.
Nem nagyon kell ezt ragozni… a megvalósítás eléggé megosztó (lehet); vagy tetszik valakinek, vagy nem.
Nekem tetszett.
Gyorsan olvasható, de nem ajánlott kapkodni vele, inkább ízlelgetni, átélni kell a történetet, úgy ütősebb.

>!
Európa, Budapest, 1982
210 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630723565 · Fordította: Gera György
2 hozzászólás
Bélabá>!
Robert Merle: Két nap az élet

Az egyértelműen látszik ezen az elnyűtt könyvtári példányon, hogy népszerű könyvről van szó. Végül is nem véletlen, Merle neve nagyon jó garancia egy izgalmas könyvhöz. Ez igaz a Két nap az életre, amely rendkívül képszerű regény. Olyan volt minden mozzanata mintha mozit néztem volna. A háború minden momentuma aprólékosan ábrázolt. Amikor egy bomba robban és szanaszét fröcsköli a repeszeit. A repeszekben egyenként megjelent a vérszag, az izzadtság, az égő hús szaga, fegyverropogás, bombák robbanása, repülők és légvédelmi ágyúk robaja. Benne foglaltatott minden apró rezdülése a hadszíntérnek. Az, hogy csak kerek 4,5 pontot adok, annak tudható be, hogy van jobb Merle-regény (a Malevil-re gondolok). Nem volt rossz olvasmány, egy új plecsnit megért.

9 hozzászólás
Zsuzsanna_Makai >!
Robert Merle: Két nap az élet

Az a fura dolog történt velem, h a könyv befejezte után elkezdtem olvasni az értékeléseket, hogy más is úgy gondolja-e ahogy én, ehhez képest az első pár vélemény inkább imádatot közöl, mint kérdőjelet. /ez lennék én/
Szóval adtam magamnak egy „alszom rá egyet”, majd kettő lett belőle, de már az agyam el is kezdte megsemmisíteni ezt az „olvasmányélményt”, így csak le kell írnom a véleményem;
Nem tetszett!

>!
Európa, Budapest, 1991
254 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630753006 · Fordította: Gera György
Ruby_εïз IP>!
Robert Merle: Két nap az élet

Olvastam már Merle-től, és nem gondoltam volna, hogy lesz annál is jobb, de lett. Egyébként is nagyon szeretem a háborúról szóló írásokat, így ebbe se volt nehéz belerázódni. Részletes, pörgős, hiteles. Az érzelmeket színes palettán jeleníti meg, leginkább a kétségbeesést és a félelmet. Szerintem nagyon jól elkapta a háború azon hangulatát. off

mongúz>!
Robert Merle: Két nap az élet

Nincs többé monumentális, romantikus háború, nincsenek lovagi erények, nincs becsület, nincs magasztos eszme, nincs ideológia…
Csak értelmetlen halál, pusztítás és kivetkezés emberi mivoltunkból.
Ez döbbenetesen depresszív volt.

2 hozzászólás
szucsiani P>!
Robert Merle: Két nap az élet

Merle hitelesen mutatja be a háború borzalmait, meggyőzően ábrázolja a csatát túlélt, tehetetlenül várakozó katonák lelkiállapotát.
Csak két nap története, de annyi minden történik, hogy sokkal több időnek tűnik. Ismeretlen katonák sodródnak össze, próbálnak egymásnak segíteni és kihozni ebből a lélekölő semmittevésől valami értelmeset, elterelni a gondolataikat a rájuk váró veszélyről.
Tökéletesen átérezhető volt a háború értelmetlensége, embertelensége és megrendítő a katonák kiszolgáltatottsága.

dre>!
Robert Merle: Két nap az élet

Az ilyen könyvek olvasása közben hálát adok az égnek, hogy nem abban a korban éltem, hogy nem tudhatom, csak sejthetem, milyen volt a háború. És azt hiszem, pontosan olyan volt, mint ahogy Robert Merle leírta: teljesen embertelen és értelmetlen.

KBCsilla P>!
Robert Merle: Két nap az élet

Ismét átéltem azt a kettősséget, amely akkor szokott megérinteni, amikor egyszerre ér erőteljes pozitív és negatít hatás.
Nem is tudtam rögtön értékelni a könyvet, szó szerint aludnom kellett rá egyet.
Nehéz dolog megfogalmazni amit érzek, hiszen fáj a lelkem attól a tehetetlenségtől, amit az ember érez, amikor az élet és a halál alig érzékelhető mezsgyéjén sétafikál.
Eséyltelen az élet megtartása, mégis küzdünk.
Pontosabban nem is küzdelem ez, mert mindvégig azt éreztem, hogy Julien – és még oly sokan – hisz, bízik, még akkor is, amikor reszket a félelemtől.
Ez az a kettősség, amire céloztam az elején.
Élünk, vagy halunk, végül is majdnem mindegy, mert egyiket sem tudjuk ez esetben befolyásolni.
Azt érzem még nagy katasztrófának, hogy az embernek mennyit kell szenvednie ahhoz, hogy végre meghalhasson.
Fájdalmas, szomorú, ugyanakkor nagyon tetszett a fekete humor, a minden-mindegy élethelyzet egyetlen túlélési esélye, amikor kínunkban nevetünk a saját nyomorunkon.
Két nap – egy örökkévalóság, amiben minden benne van, ami egy teljes életbe is alig fér bele.
Le vagyok nyűgözve.

Nuwiel P>!
Robert Merle: Két nap az élet

Két legyőzött, szétvert és teljesen tanácstalan hadsereg vár az elkerülhetetlen sorsára a tengerparton, szinte idilli környezetben. Az eleinte szinte zavartalan környezetbe egyre jobban betolakszik a háború, egyre többször jelennek meg a Stukák, egyre több ágyúlövés éri a környéket és úgy hullik darabokra minden. Maillat is csak sétálgat, a barátaival fecseg, iszik és eszik, mintha csak egy hétvégi kiránduláson lennének, a front közeledtével azonban egyre inkább pánikba esik. Az a folyamat, ahogyan széthullik és kivetkőzik magából, Merle-hez méltóan remekül van ábrázolva, ezért lett már az első könyve, a Mesterségem a halál után az egyik kedvenc íróm.


Népszerű idézetek

sybarita>!

Szeretnék én is hinni valamiben. Igen, ha tudni akarod, ez a lényeg: hinni! Bármiben! Bármilyen sületlenségben! Fő az, hogy hinni lehessen! Ez ad értelmet az életnek. Te – te istenben hiszel. Alexandre a lakókocsiban. Dhéry a bezsebelendő milliókban és Pinot a golyószórójában. Én – én nem hiszek semmiben. De hát végülis mit bizonyít ez? Azt, hogy fiatal koromban nem voltam elég okos, és nem értettem meg, milyen hasznos ostobának lenni.

Ydna>!

Az életben minden előreláthatatlan, ezt az egyet kivéve. Az ember bizonyos lehet a saját halálában.

20. oldal

Milli>!

– Ha nem mondom ki a gondolataimat, amíg élek, mikor mondjam ki?

szombat délután

helra>!

Ha már hülye vagyok, legalább tartsak ki a hülyeségem mellett.

psn>!

Nagyon erősen kell hinni az igaz szerelemben. Még akkor is hinni kell, ha az ember már csak félig-meddig hisz.

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
2 hozzászólás
StAngela>!

Semmi sem őrzi meg jobban az illúziókat, mint a béke.

126. oldal

pdaniel>!

– […] Most zárójelek között folyik az életem. A háború zárójelbe tett. De nem élhetek örökké zárójelek között.

166. oldal

liapascal>!

Ez hát a háború. Az ember arra fecsérli az idejét, hogy találkozik egy sereg fickóval, akit nem lát többé.

Szombat reggel

Kapcsolódó szócikkek: háború
Lulu88 I>!

– Tulajdonképpen sajnálom néha, hogy ilyen vagyok – mondta. – Szeretnék én is hinni valamiben. Igen, ha tudni akarod, ez a lényeg: hinni! Bármiben! Bármilyen sületlenségben. Fő az, hogy hinni lehessen! Ez ad értelmet az életnek.

152. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Julien Maillat · Pierson
diosmonty>!

„Még egy arc, amely soha többé nem kerül a szemem elé” – gondolta Maillat. Ez hát a háború. Az ember arra fecsérli az idejét, hogy találkozik egy sereg fickóval, akit nem lát többé. Ez a háború. Fejek, nevek, szünet nélkül, fejek, nevek – s valamennyit elnyeli az éjszaka. Néha csak egy fejet. Néha magát az egész embert. Egyikkel-másikkal Maillat még néhány szót is váltott, tudta, hogy hívják, mi civilben, boldog-e az asszonyával. A végeredmény ugyanaz, később mind eltűnt. Soha egyiket sem látta viszont.


Hasonló könyvek címkék alapján

Irwin Shaw: Oroszlánkölykök
Bohumil Hrabal: Szigorúan ellenőrzött vonatok
Roger Martin du Gard: A Thibault család
Erich Maria Remarque: A Diadalív árnyékában
Sofi Oksanen: Tisztogatás
Szabó Magda: Régimódi történet
Nevil Shute: Az örökség
Norman Mailer: Meztelenek és holtak
Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd / Slaughterhouse-Five
Kertész Imre: Sorstalanság