Két ​nap az élet 543 csillagozás

Robert Merle: Két nap az élet Robert Merle: Két nap az élet Robert Merle: Két nap az élet Robert Merle: Két nap az élet Robert Merle: Két nap az élet Robert Merle: Két nap az élet Robert Merle: Két nap az élet Robert Merle: Két nap az élet Robert Merle: Két nap az élet

Fülledt nyári szombat délután. Tengerkék ég, égszínkék tenger. Lustán nyújtózik a fövenypart a halkan surrogó, elhaló hullámokba… De ezen a napsütötte francia tengerparton, ezen az egyre keskenyedő földsávon francia és angol katonák tízezrei várják szívszorongva a behajózást, az élet lehetőségét. Előttük a tenger, mögöttük a közeledő német hadsereg, felettük a horogkeresztes bombázók: Dunkerque, 1940 júniusa. Ebből a tehetetlen várakozásból ki akar törni egy francia katona, és két nap alatt megjárja a poklot, megpróbál mindent, csak hogy tovább élhessen… Tiszta szerkezet, sodró lendület, lüktető izgalom, mélységes emberiesség teszi felejthetetlenné a 2004-ben elhunyt Robert Merle Goncourt-díjas regényének megrázóan hiteles mondanivalóját.

Eredeti cím: Week-end à Zuydcoote

Eredeti megjelenés éve: 1949

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Európa Zsebkönyvek

>!
Európa, Budapest, 2018
276 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630796613 · Fordította: Gera György
>!
Európa, Budapest, 2013
274 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630796613 · Fordította: Gera György
>!
Európa, Budapest, 2010
274 oldal · ISBN: 9789630789929 · Fordította: Gera György

10 további kiadás


Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Julien Maillat · Alexandre · Jeanne · Pierson · Virrel


Kedvencelte 54

Most olvassa 24

Várólistára tette 227

Kívánságlistára tette 118

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Bla I
Robert Merle: Két nap az élet

Egy kitűnő író kiemelkedő könyve a Két nap az élet. Írtak már sokan korábban háborúról, de ez a képszerű, sőt filmszerű ábrázolás – amelyben a szerző láttatja e 48 óra borzalmait, amelyet a katona, a katonák szükségszerűen csak túlélni akarnak, s mielőbb behajózni – lefőzi a korábbiakat, nagyon érzékletes. A francia tengerparton, annak keskeny sávján összeszorult katonatömegek a németek által fenyegetve, a bombázás végveszélyében levetkőzik kulturáltságukat, elvesztik ember voltukat, minden megtörténik, ami ez értelmetlen helyzetben, a háború viharában megtörténhet. Csak megerősíthetem Ursus véleményét: ALAPMŰ!

9 hozzászólás
>!
Bélabá P
Robert Merle: Két nap az élet

Az egyértelműen látszik ezen az elnyűtt könyvtári példányon, hogy népszerű könyvről van szó. Végül is nem véletlen, Merle neve nagyon jó garancia egy izgalmas könyvhöz. Ez igaz a Két nap az életre, amely rendkívül képszerű regény. Olyan volt minden mozzanata mintha mozit néztem volna. A háború minden momentuma aprólékosan ábrázolt. Amikor egy bomba robban és szanaszét fröcsköli a repeszeit. A repeszekben egyenként megjelent a vérszag, az izzadtság, az égő hús szaga, fegyverropogás, bombák robbanása, repülők és légvédelmi ágyúk robaja. Benne foglaltatott minden apró rezdülése a hadszíntérnek. Az, hogy csak kerek 4,5 pontot adok, annak tudható be, hogy van jobb Merle-regény (a Malevil-re gondolok). Nem volt rossz olvasmány, egy új plecsnit megért.

9 hozzászólás
>!
Ákos_Tóth I
Robert Merle: Két nap az élet

Éppen a minap beszélgettünk Merle-ről, és ennek apropóján döntöttem úgy, hogy gyorsan pótolom egy régi adósságomat az író felé. A Két nap az élet egyébként filmélményként megvolt már a közelmúltban – ahhoz képest határozottan meglepett, hogy az eredeti történetet hol és hogyan kellett átdolgozni ahhoz, hogy a még szélesebb közönség számára is befogadható legyen. Amellett, hogy a fiatal Belmondónál jobb Maillat-ot nem is találhattak volna akkoriban, maga a karakter egy szenvedő francia értelmiségén kívül sok mindent megtestesített számomra a könyvben, amit a vásznon egyáltalán nem próbáltak meg átadni.

Szerintem Merle az ő karakterébe zsúfolta bele mindazt az értetlen, az őrület határáig reménykedő és mégis mély depresszióba sodort humánumot, amivel talán még egy békés élethelyzetben is kevesen vannak felvértezve, ugyanakkor alapját adja emberi mivoltunknak. A dunkerque-i helyzet súlyosbodásával Maillat lába alól is egyre jobban csúszik ki a talaj, de nem pusztán az ostromgyűrű szorosabbra húzása, hanem a megtapasztalt szörnyűségek súlya miatt is. A vége felé közeledve ő is eljut a mélypontra, ennek jelképe pedig egy tökéletlen, őrültségekkel és rémtettekkel átitatott intim kapcsolat lesz. Kvázi diadala a háború őrültségének és szörnyűségének, ami utolér mindenkit, akár katona, akár civil, akár a front közelében él, akár nem.

Igazi klasszikus a háborús művek között, a korra jellemző, hasonló témájú regények mellett legalább annyira felüdítő és nyomasztó egyszerre, mint az orosz vonalon Bikov regényei.

>!
Európa, Budapest, 1982
210 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630723565 · Fordította: Gera György
>!
mongúz
Robert Merle: Két nap az élet

Nincs többé monumentális, romantikus háború, nincsenek lovagi erények, nincs becsület, nincs magasztos eszme, nincs ideológia…
Csak értelmetlen halál, pusztítás és kivetkezés emberi mivoltunkból.
Ez döbbenetesen depresszív volt.

2 hozzászólás
>!
Andrée P
Robert Merle: Két nap az élet

Merle összes írását nagyon kedvelem, mégis valahogy a világháborús témával fogott meg engem nagyon, úgyhogy ez a könyve is nagy siker nálam.
Ami érdekes, hiszen semmi hatalmas, vagy világmegváltó nem történik a könyvben, különösebb akciózás sem rengeti meg a lapokat.
Ez a könyv inkább a háború hiábavalóságáról és arról szól, hogy idővel majdhogynem mindenki megszokja és megpróbál együtt élni vele. Ki ki a maga útján próbál szinte már tudomást sem venni arról, hogy a történelem legnagyobb világégésében vesz részt éppenséggel.
Erről szól ez a könyv, nagyon szemléletesen és olvasmányosan elmondva mindezt.

2 hozzászólás
>!
Kiss_Csillag_Mackólány P
Robert Merle: Két nap az élet

Ismét átéltem azt a kettősséget, amely akkor szokott megérinteni, amikor egyszerre ér erőteljes pozitív és negatít hatás.
Nem is tudtam rögtön értékelni a könyvet, szó szerint aludnom kellett rá egyet.
Nehéz dolog megfogalmazni amit érzek, hiszen fáj a lelkem attól a tehetetlenségtől, amit az ember érez, amikor az élet és a halál alig érzékelhető mezsgyéjén sétafikál.
Eséyltelen az élet megtartása, mégis küzdünk.
Pontosabban nem is küzdelem ez, mert mindvégig azt éreztem, hogy Julien – és még oly sokan – hisz, bízik, még akkor is, amikor reszket a félelemtől.
Ez az a kettősség, amire céloztam az elején.
Élünk, vagy halunk, végül is majdnem mindegy, mert egyiket sem tudjuk ez esetben befolyásolni.
Azt érzem még nagy katasztrófának, hogy az embernek mennyit kell szenvednie ahhoz, hogy végre meghalhasson.
Fájdalmas, szomorú, ugyanakkor nagyon tetszett a fekete humor, a minden-mindegy élethelyzet egyetlen túlélési esélye, amikor kínunkban nevetünk a saját nyomorunkon.
Két nap – egy örökkévalóság, amiben minden benne van, ami egy teljes életbe is alig fér bele.
Le vagyok nyűgözve.

>!
Trixi_Adzoa P
Robert Merle: Két nap az élet

Nekem Merle összességében 5 csillagos. Nagyon szeretem a stílusát.
Sosem szerettem a háborús könyveket, filmeket, de ez megint nagyon jó volt!
Két nap az élet, egy hétvége a zuydcoote-i szanatóriumban.
Sír a lelkem…soha nem akarok háborút, nem akarom látni, hogy emberek halnak meg körülöttem.

>!
Emerencia P
Robert Merle: Két nap az élet

Két nap egy irracionális ,borzalmas háborúban.Egy katona szemszögéből láthatjuk ,ismerhetjük meg az egyik legértelmetlenebb emberi tevékenységet: a háborút. Merle remekül átadta ezt az érzést az olvasónak,bár igazán csak az tudhatja milyen is,aki már átélte.Csak remélhetjük,hogy sosem fogjuk megismerni ennek az érzésnek a tökéletességét.

>!
Wolly
Robert Merle: Két nap az élet

Eddig csak az „őrült” amerikaiak szemszögéből olvastam, vagy láthattam egy-egy háborút, de most egy francia szemével is megállapítható, hogy szürreális élmény. Szürreális élmény, ahol egy képtelen helyzetben keresik a hitüket. Hisznek egy bárkában, mit jogosan nevezhetnénk Noé bárkájának is, egy sötét lyukban, a biztonságot adó házukban, a fegyverükben, egy lakókocsiban, vagy egy mellkasban, és a végsőkig megtartják a hitüket. S lehet-e őket bármivel is vádolni emiatt?
Az ember hiába próbálja megőrizni a józan eszét, egyszerűen már ott megütközik, hogy mi értelme van a háborúnak?
Bár a háború lévén sok emberrel és névvel ismerkedhetünk meg, hozadékként pedig megkapjuk az életüket, jelen esetben Julien Maillat testébe csöppenhetünk, és általa nyerhetünk bepillantást. S légiriadók közepettén mégis próbálnak hétköznapi életet élni. Kútra járni, whisky-t inni, barátokkal lenni, s szerelmet találni. S ahogy kaptuk ezt a két napot, úgy veszik el tőlünk.
Bár az elején döcögősen indult a kapcsolatunk, a végén már sajnáltam, hogy ilyen rövidre sikeredett.
spoiler

2 hozzászólás
>!
kvzs P
Robert Merle: Két nap az élet

Két nap élet. Két nap haldoklás. Két nap halálvárás.
Háborúban sok mindent lehet. Lehet feladni, reménykedni, tervezni, barátkozni, gyűlölni, szeretni, önfeláldozónak lenni, szokásokat kialakítani, akár még hinni is. Egy valamit nem lehet. Élni. Mert hiába dobog a szív, hiába van vacsora, és hiába vannak ott a társak, a háború borzalma, az élet és a halál lényegtelensége, a nyomasztó bizonytalanság mindenre rányomja a bélyegét. Merle pedig tökéletesen bemutatja ez a kilátástalanságot.
A regény nagyon feszes, sodró lendületű; a szereplők -néhány vonással ugyan, de- nagyon jól rajzoltak; az események hétköznapisága pedig nagyon közel hozza a történetet. Újabb zseniális könyv a háború borzalmasságáról.


Népszerű idézetek

>!
sybarita

Szeretnék én is hinni valamiben. Igen, ha tudni akarod, ez a lényeg: hinni! Bármiben! Bármilyen sületlenségben! Fő az, hogy hinni lehessen! Ez ad értelmet az életnek. Te – te istenben hiszel. Alexandre a lakókocsiban. Dhéry a bezsebelendő milliókban és Pinot a golyószórójában. Én – én nem hiszek semmiben. De hát végülis mit bizonyít ez? Azt, hogy fiatal koromban nem voltam elég okos, és nem értettem meg, milyen hasznos ostobának lenni.

>!
Ydna

Az életben minden előreláthatatlan, ezt az egyet kivéve. Az ember bizonyos lehet a saját halálában.

20. oldal

>!
psn

Nagyon erősen kell hinni az igaz szerelemben. Még akkor is hinni kell, ha az ember már csak félig-meddig hisz.

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
2 hozzászólás
>!
Milli

– Ha nem mondom ki a gondolataimat, amíg élek, mikor mondjam ki?

szombat délután

>!
helra

Ha már hülye vagyok, legalább tartsak ki a hülyeségem mellett.

>!
StAngela

Semmi sem őrzi meg jobban az illúziókat, mint a béke.

126. oldal

>!
liapascal

Ez hát a háború. Az ember arra fecsérli az idejét, hogy találkozik egy sereg fickóval, akit nem lát többé.

Szombat reggel

Kapcsolódó szócikkek: háború
>!
diosmonty

„Még egy arc, amely soha többé nem kerül a szemem elé” – gondolta Maillat. Ez hát a háború. Az ember arra fecsérli az idejét, hogy találkozik egy sereg fickóval, akit nem lát többé. Ez a háború. Fejek, nevek, szünet nélkül, fejek, nevek – s valamennyit elnyeli az éjszaka. Néha csak egy fejet. Néha magát az egész embert. Egyikkel-másikkal Maillat még néhány szót is váltott, tudta, hogy hívják, mi civilben, boldog-e az asszonyával. A végeredmény ugyanaz, később mind eltűnt. Soha egyiket sem látta viszont.

>!
pdaniel

– (…) Most zárójelek között folyik az életem. A háború zárójelbe tett. De nem élhetek örökké zárójelek között.

166. oldal

>!
Ditta P

Számomra a háború képtelenség. És nemcsak ez a háború. Minden háború, abszolút minden háború. Maga a háború ténye – képtelenség.

165. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Bohumil Hrabal: Szigorúan ellenőrzött vonatok
Victor Hugo: A nyomorultak
Kristin Hannah: Fülemüle
Anthony Doerr: A láthatatlan fény
Irwin Shaw: Oroszlánkölykök
Jim Shepard: Áron könyve
Diane Ackerman: Menedék
Markus Zusak: A könyvtolvaj
Shan Sa: A gójátékos
Nevil Shute: Az örökség