Íme, ​a király! (Francia história 4.) 158 csillagozás

Robert Merle: Íme, a király! Robert Merle: Íme, a király! Robert Merle: Íme, a király! Robert Merle: Íme, a király! Robert Merle: Íme, a király!

A két évvel a véres Szent Bertalan-éj után trónra lépő új francia király, III. Henrik a katolikusok és hugenották összebékítésén fáradozik. A korszak eseményeinek krónikása, a házassága után Párizsba költöző Pierre de Siorac hamarosan a királyi udvar fontos személyiségévé válik, mivel azon túl, hogy az uralkodó orvosaként tanúja, olykor pedig cselekvő részese lesz az udvarbeli intrikáknak, titkos küldetéseket, fontos diplomáciai megbízásokat is teljesítenie kell – melyek során gyakran veszedelmes szerelmi cselszövényekbe is keveredik. Angliai küldetésekor találkozik Erzsébet királynővel, akit ekkoriban a pápasággal és a spanyolokkal szövetkező katolikus liga orgyilkosokkal próbál megöletni. A liga vezetője, a hataloméhes Guise herceg végül még Párizst is fellázítja, és a király ellen fordítja – kész akár fegyveres erővel megakadályozni a kijelölt utód, a hugenotta Navarrai Henrik trónra kerülését…

Eredeti cím: Le prince que voilà

Eredeti megjelenés éve: 1982

>!
Helikon, Budapest, 2019
626 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634793090 · Fordította: Görög Lívia
>!
Európa, Budapest, 2011
658 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630791106 · Fordította: Görög Lívia
>!
Európa, Budapest, 2005
660 oldal · ISBN: 9630778513 · Fordította: Görög Lívia

3 további kiadás


Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Henri de Guise · III. Henrik


Kedvencelte 9

Most olvassa 7

Várólistára tette 49

Kívánságlistára tette 26


Kiemelt értékelések

ladybird12>!
Robert Merle: Íme, a király!

Hosszú de Nagyon izgalmas egy rész volt. Pierre (bocsánat, most már én is Pacsirtának hívom) élete eddig sem volt unalmas de most, hogy már a király közvetlen közelében éli életét, szinte mindennap éri valami izgalom. Még mindig ő a top kedvenc karakterem, imádom ahogy a drága olvasóhölgyeknek narrálja a könyvet. A király is szimpatikus, ám inkább az tetszik,hogy Pierre mennyire hűséges hozzá. Habár ahogy egyre halad a könyv, egyre jobban gyengül, ami nem éppen egy erős királyi jellemet mutat. Eddig mindig Samson miatt panaszkodtam, de helyét átvette Alizon és Guise. spoiler

Gabber777>!
Robert Merle: Íme, a király!

Véleményem szerint Merle mester kicsit elveszett a történelmi részletekben. Ahogy többen írtátok, tényleg hiányoznak vagy érdektelenek a magánéleti szálak, amivel meg lehetne füszerezni az elbeszélést. Az ikertestvéres szálat nagyon brazil szappanoperásnak éreztem. Hirtelen ugrunk tíz évet a törtnetben és Pierre házasságáról még annyi szó sem esik, hogy hány gyermeke született. Szerencsére mivel nem a Merle által elképzelt félmeztelen olvasónő vagyok (:D) azért ezek nélkül is elég érdekesnek találtam a könyvet, habár inkább hasonlít egy érdekesebb törtenelem tankönyvre. Az egyensúly kicsit megbillent, de nem vészesen.

AgiJovi P>!
Robert Merle: Íme, a király!

Folytatódnak Pierre de Siorac kalandjai. :-)
Ez a rész is nagyon tetszett. Imádom, ahogy Merle a XVI. századi Franciaországot (főleg Párizst) bemutatja. Érdekes az akkor élet. A legjobban mégis azt szeretem, hogy az író tőle telhetően hűen ábrázolja az akkori történelem eseményeit átszőve egy kis izgalommal, romantikával, kémhistóriával.
Aki szereti a történelmi regényeket, annak nagyon ajánlom ezt a sorozatot!
Legszívesebben most azonnal nekikezdenék az ötödik résznek, de inkább „pihenek” picit. :D

nkati82>!
Robert Merle: Íme, a király!

Most jöttem rá, hogy szeretem a történelmi regényeket. Legalábbis Merlétől biztosan. Érdekes volt és szórakoztató, szerettem olvasni. Még mindig tetszik a stílusa, humora, karakterei. A végkifejletet megelőző rész volt csak kicsit unalmasabb, de ezt leszámítva az egész könyv tetszett.

winrudi>!
Robert Merle: Íme, a király!

Nekem továbbra is egységes színvonalú a sorozat (amit az idei várólista csökkentésnek köszönhetően sikerült öt és fél év kihagyás után folytatnom), bár néha akadtak unalmasabb szakaszok is. Azokon kívül azonban korhűség, élvezetes nyelvezet, izgalmas kalandok, machiavellista politika boncolgatása és udvari intrikák jellemzik a kötetet. Lesz ebből ötödik könyv elolvasás is, de remélem azért nem újabb öt és fél év múlva… (Bővebben a blogban.)

Mónika_K>!
Robert Merle: Íme, a király!

A sorozat 3. része nagyon tetszett, ahhoz képest ezt most sokszor gyengébbnek éreztem – bár még így is tetszett. Furcsállottam, hogy jó nagyot ugrottunk az időben az előző kötet végéhez képest, pedig az előző kötetekben nagyon részletes volt Pierre fiatalkorának leírása.
Zavart, hogy túl sokszor ismétli magát olyan egyáltalán nem fontos dolgokban, mint hogy hogyan nyújtotta csókra a kezét a király, vagy hogy az udvari bolondnak zsebkendőre lenne szüksége.
A végén nagyon tetszett, ahogy spoiler kitervelését és megvalósítását lépésről lépésre részletezi. Annak ellenére izgultam velük együtt, hogy tudtam, hogy a végén sikerrel járnak.

nach P>!
Robert Merle: Íme, a király!

Rászántam magam hosszú idő után egy történelmi regényre. Noha 4. rész, elkezdem az előzmények nélkül.
Merle érdekesen írta meg, tetszett, hogy részletes (bár néha túlzottan). Fordulatos és izgalmas könyv volt számomra, bár az események tempója mai szemmel lehet, hogy lassúnak tűnik, de számomra jó volt kicsit lelassulni. Érdekes betekinteni a különböző társadalmi rétegekben élők életébe Pierre szemszögén keresztül.
Összességében ajánlom azoknak is akik csak most ismerkednek a történelmi regény műfajával.

szikszai_2 P>!
Robert Merle: Íme, a király!

Merle ezúttal is remekel. Siorac pedig még mindig formában van. Párizs leírása zseniális és nagyon sok történelmi ténnyel lettem gazdagabb. Mindig tanulok valamit újat a Francia história köteteiből.

matira>!
Robert Merle: Íme, a király!

A Csikóéveink után úgy éreztem, hogy nem biztos, hogy folytatom a sorozatot, de aztán mégis belekezdtem a harmadikba, és nagyon nem bántam meg. Egyre jobban érdekel a történet.
Az Íme, a király is fordulatos, izgalmas történet, valódi emberi figurákkal. Merle szerintem zseniálisan mutatja be a szereplőit egymás szemén keresztül is, így egyértelmű, hogy ugyanazt a királyt miért látják hívei illetve ellenségei annyira különbözően.

Habók P>!
Robert Merle: Íme, a király!

Úgy tűnik, Merle már fárad. Túl sok a kaland, elnagyoltak a leírások, ez nekem már nem az előző három kötet.


Népszerű idézetek

Sli P>!

– Ne kicsinyeld a jót, ha végre beköszönt! Oly ritkán teszi.

333. oldal, Hetedik fejezet (Európa, 2011)

Kapcsolódó szócikkek: III. Henrik ·
Sli P>!

[…] a fogadás végén „angolosan” távoztam honfitársaim köréből – amire az angolok azt mondják: take french leave,* lévén minden népnek sajátja szomszédainak tulajdonítani, amit elítélendő szokásnak, erkölcsnek, bajnak tart. Erre a legjobb példa a szifilisz, azaz vérbaj, hisz az északolaszok azt mondják rá: „nápolyi kór”, a franciák: „olasz kór”, s az angolok: „francia kórság”.

* Franciásan távozik.

392. oldal, Kilencedik fejezet (Európa, 2011)

Kapcsolódó szócikkek: angol · betegség · francia · olasz · szifilisz
1 hozzászólás
Sli P>!

– […] Hát kegyelmed, kedves Siorac, nem retteg a túlvilágtól?
– Annyira nem – feleltem nevetve –, hogy elrontsam miatta e világi életemet.

477. oldal, Tizenkettedik fejezet (Európa, 2011)

Kapcsolódó szócikkek: élet · túlvilág
Tüske>!

A barátság olyan, mint a hegedű, húrjait nem szabad könnyekig feszítenünk!

46. oldal

2 hozzászólás
winrudi>!

Nem csodálatos-e, ha jobban meggondoljuk, hogy jelenünk szövetét mindig jövőnk adja, akár nagyon vágyunk rá, akár rettegünk tőle? S nem nagy bolondság és esztelenség-e ki nem élvezni kurta életünk minden egyes napját jövőnkbe vetett reményeink avagy félelmeink miatt?

89. oldal, 3. fejezet (Európa, 2005)

ladybird12>!

Margot előtt annyit sem számít egy ember élete, mint egy csirkéé. Oly némber ő, ki nem képes megbocsátani, s mérhetetlenül haragszik a navarraira, ki teljes két éve rá sem néz…

294. oldal, Hetedik fejezet

Sli P>!

– Nem árulkodott mégis némi aggodalomról aznap, azon a reggelen a herceg képe? – firtattam. – Hisz végeredményben maga volt, kísérete nélkül, egy nem baráti kastélyban.
– Éppen nem. A herceg mindig és mindenütt azon férfiak bátorságának adta tanújelét, akik nem szoktak gondolkodni.

651. oldal, Tizenötödik fejezet (Európa, 2011)

Kapcsolódó szócikkek: bátorság · Henri de Guise
Sli P>!

A történelem azért gyötör bennünket tantaluszi kínokkal, az események azért váltanak ki annyi s oly elviselhetetlen rosszallást az emberből, mert gyermekded türelmetlenséggel hajlandó a főszereplők helyébe képzelni magát, és a legszívesebben könyékkel taszigálná őket afelé, hogy azt határozzák, ami a későbbiek ismeretében, a kártyák kijátszása után, kívánatosnak tetszik előttünk. S mivel a krónikás már könnyen vet fényt arra, amit a királynak a jövő tartogatott, hajlamos bölcsebbnek hinni magát az uralkodónál, megfeledkezve róla, hogy az egy átlátszatlan jövővel állt szemben.

519-520. oldal, Tizenharmadik fejezet (Európa, 2011)

Kapcsolódó szócikkek: történelem
winrudi>!

Hány asszony tereli férjét oda, ahová neki tetszik, s szurka-piszkálhatja közben úgy, hogy az nem mer visszavágni, lévén felesége túlságosan közel szívéhez.

171. oldal, 4. fejezet (Európa, 2005)

nage>!

Mert az megeshet, hogy valaki ne szeresse a nőket. De nemigen eshet meg, hogy aki szereti őket, ne vigye olykor túlságba szeretetét.


A sorozat következő kötete

Francia história sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Alexandre Dumas: A vérnász
Alexandre Dumas: Margot királyné
Heinrich Mann: IV. Henrik
Maurice Druon: A Vaskirály
Heinrich Mann: Egy király ifjúsága
Jeanne Kalogridis: Medici Katalin, a démoni királyné
Juliette Benzoni: A királyné hálószobája
E. C. Kelly: Hugenották
Bán Mór: A Hajnalcsillag fénye
Michel Tournier: A Rémkirály