A ​sziget 512 csillagozás

Robert Merle: A sziget Robert Merle: A sziget Robert Merle: A sziget Robert Merle: A sziget Robert Merle: A sziget Robert Merle: A sziget Robert Merle: A sziget Robert Merle: A sziget Robert Merle: A sziget Robert Merle: A sziget Robert Merle: A sziget

A ​kitűnő, Goncourt-díjas francia írót ismeri és szereti a magyar olvasó. Regényei (Mesterségem a halál, Két nap az élet, Moncada, Állati elmék, Üvegfal mögött, Malevil és a Védett férfiak) nagy sikert arattak nálunk. Ez a műve, amely most ötödik kiadásban jelenik meg; az utóbbi évek egyik legnagyobb könyvsikere volt. Az író ezúttal a távolabbi történelmi múltba nyúl vissza, s a regény megírásához egy XVIII. századi izgalmas epizód, a Bounty nevű angol hajón lezajlott véres lázadás adta az ihletet. Merle azonban a históriai tényt csak ürügyül használta fel, egyébként nagyszerű képzeletére hagyatkozott, és a cselekményt kedvére alakította. A messzi óceániai szigeten lezajló történet feszültsége egy pillanatra sem lankad, az olvasó, a szó szoros értelmében, nem tudja letenni a könyvet: olyan epikai sodrása van, mint a legjobb Dumas vagy Jókai-műveknek. Az ifjú vagy a felnőtt, a kezdő vagy az ínyenc olvasót mindvégig leköti az önkéntes angol hajótöröttek és a nyíltszívű, de önérzetes… (tovább)

Eredeti cím: L'île

Eredeti megjelenés éve: 1962

A következő kiadói sorozatban jelent meg: A Világirodalom Remekei Európa

>!
Európa, Budapest, 2019
756 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634059547
>!
Európa, Budapest, 2012
616 oldal · ISBN: 9789630793575 · Fordította: Justus Pál
>!
Európa, Budapest, 2003
614 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630774437 · Fordította: Justus Pál

9 további kiadás


Enciklopédia 4


Kedvencelte 99

Most olvassa 26

Várólistára tette 244

Kívánságlistára tette 98

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

ursus>!
Robert Merle: A sziget

Alapmű – rólunk, emberekről. Ha nincs bajunk, csinálunk magunknak, és bármit elpusztítunk vélt igazunk érdekében. Birtokolni és uralkodni szeretünk legjobban, bár fogalmunk sincs, hogyan kéne ezeket jól csinálni. Vagy elvekbe burkolózva elbújunk a valóság elől, és várjuk, hogy valahogy majd csak megoldódnak maguktól a dolgok, győz az „igazság”. A normális ember tehetetlensége a fröcsögő gyűlölettel szemben veszélyesebb, mint maga a gyűlölet, mert nem ellentételezi, de táplálja azt. Felkavaró könyv. Rávesz, hogy magunkba nézzünk. Annak idején az utolsó húsz oldalt szinte levegővétel nélkül olvastam el, s a vége után már nem tudtam olyannak látni a világot, mint a könyv olvasása előtt. Nem szabad kihagyni, el kell olvasni!

1 hozzászólás
Eszter01>!
Robert Merle: A sziget

Azt hittem, unni fogom, hiszen nem egy nőies téma a hajózás és a lázadás (kb. ennyi infóm volt elsőre), de végig fenntartotta a figyelmem, és érdeklődve vártam, hova fajul a szituáció, kik maradnak a végén, és mit fognak kezdeni magukkal. Érdekes, hogy nem ez az első könyve Merlének, ahol a téma fontos része, hogy spoiler. Itt persze csak a végén, de akkor is. :)

Tetszett a tahitiak gondolkodása, és két mondatot ki is emelnék, ami nagyon megfogott. Adamora vonatkoznak, de mindkettőt magamra is vettem:
– a természete szelíd, de nem hajlítható,
– a szívét szaggatja a fejével (azaz túl sokat agyal).

csillagka P>!
Robert Merle: A sziget

Emlékszem is, meg nem is, igen valamikor réges-régen egy eltévedt galaxisban már találkoztam ezzel a könyvel, nem hagyott maradandó élményt és nagyrészt ki is ment a fejemből, nem éreztem rá az biztos.
Mindegy van ilyen, most akkor elfelejtjük és úgy vesszük mintha pár napja került volna kezembe Merle legújabb regénye.
Tudni kell, hogy a lelkemben különös helye van az írónak, nagyon szeretem 1-2 regényét a Malevil, Mesterségem a halál különösen a szívemhez nőtt, de a Madrapult-ot nem tudtam elolvasni, tehát tagadhatatlanul elfogult vagyok.
Bounty lázazásáról már több könyv született, én is olvastam legalább kettőt, és azt hiszem mind a kettő megállt Tahitin nem kísérte el a matrózokat a szigetvilágba ahol az igazi dráma játszódik.
Adott a lázadó legénység egy része, és pár bennszülött férfi és kevés legalábbis kevesebb mint a férfiak száma bennszülött hölgy, akikért végül is kirobban a háború.
Tökéltessen, még is furcsán van felépítve a fehér felsőbbrendűség mítosza, miközben kialakulnak a kasztok és keményednek meg a viszonyok senki nem beszél a lányok tahiti voltjáról, miközben a férfiaknál ez állandóan szóba kerül, attól hogy az én feleségem lett, attól kifehéredett: P
Elég szkizofrén állapot, de úgy látszik működik, ez nevezhető részleges bőrszínvakságnak.
Nagyon érdekes kaland regényt kaptam nyakon öntve jó adag társadalom kritikával ahogy a szerzőtől megszokhattuk.
Kemény, kegyetlen és szókimondó mint maga az élet. Kötelező darab.

4 hozzászólás
Tarja_Kauppinen IP>!
Robert Merle: A sziget

Nem kell senkinek se bemutatni ezt a bizonyos MacLeod nevű embertípust, akinek mintha csak az lenne az életcélja, hogy szétbarmolja a közösséget maga körül. Követőit és ellenfeleit egyaránt sakkban tartva építi ki a hatalmát, fenyegetésekkel és erejét fitogtatva, az igazságot a saját szája íze szerint csűrve-csavarva kormányoz. Hogy miért, azt is megtudjuk, ha mögé nézünk egy kicsit. Az antiszociális, önző, bomlasztó elemeknél rendre kisebbrendűségi komplexusra bukkanunk, amely alacsony származásukban, viszontagságos gyerekkorukban, nélkülözésben vagy terhelt, hátrányos családi háttérben gyökeredzik. És amikor a genyók indítékait megértjük, akkor egy bizonyos fokig el is tudjuk fogadni őket. Rettegés a hatalomtól, küzdelem az életben maradásért, eltemetetlen hülyeségek hordozása – és a gonosz mindjárt emberközelivé válik, éhezővé, aki lelegeli ugyan a búzánkat, de aligha az irántunk tanúsított személyes ellenérzések okán.
Fajgyűlölet – a többség a kisebbséget, és vice versa. Amikor az egyén bűnét kiterjesztjük a közösségre, avagy az általánosítás, mint minden hibák egyik legvégzetesebbike.
Előadódhat-e olyan helyzet, amikor az emberélet kioltása elfogadható, hovatovább kívánatos? Ha választanod kell, hogy egy embert ölsz-e meg vagy sokat, nem éppen azzal ölöd-e meg a sokat, hogy elzárkózol akár csak annak az egyetlenegynek az elpusztításától is?
Ha nincs jó megoldás, lehet-e sehogy sem dönteni? Döntés-e a nem döntés is? (Persze hogy az.)
Etikai-morálfilozófiai regény hajós-lakatlanszigetes köntösbe csomagolva.

Trixi_Adzoa P>!
Robert Merle: A sziget

Háborúban és szerelemben mindent lehet…

Azért szeretem Merle disztópiáit, mert annak ellenére, hogy egy negatív eseményből indul ki, valahogy mégis mindig van pozitív vetülete a történeteinek, akkor is, ha itt-ott nyomasztó. De közel sem olyan nyomasztó disztópiákat hoz létre, mint pl. Orwell.
Minden könyvében vagy egy olyan szereplő, aki a „hős”, aki igazából az átlagnál erősebb erkölcsi tartással rendelkezik, és igyekszik mindenki mást is meggyőzni gondolkodása helyességéről. Jelen esetben ez Purcell (Adamo), aki próbálja a tahitiak érdekeit is képviselni, hogy ne kerüljenek hátrányos helyzetbe. Hát….nem jött össze.
Az emberek gonoszak. Merle minden könyve jól bemutatja, hogy ínséges/nehéz helyzetben azonnal a háborúzáshoz nyúlunk. Legyen annak kiváltó oka a termés, a föld, a nők, az állatok….teljesen mindegy.
Ez megint egy nagyon jól megírt könyv volt. Szeretem, hogy igazi szerelmek szövődnek benne, hogy testvéri szeretet egyenértékű barátságok jönnek létre, és végül – rengeteg áldozat árán ugyan –, megint a jó győzedelmeskedik.
spoiler

petamas P>!
Robert Merle: A sziget

Se hús, se hal. Merle fogta a Bounty lázadásának történetét, majd mivel nem talált elég hiteles adatot egy „igazi” történelmi regény megírásához, átkeresztelte Blossomra, és saját kútfőből dolgozott tovább. A felmerülő problémák (különböző kultúrák együttélése, a nők kegyeiért vetélkedés, a 10-15 fős csoportokban is fellépő klikkesedés) alapvetően érdekesek, de a mű nem ad semmilyen új választ, nem mutat érdekes, ismeretlen nézőpontokat. A karakterek – főleg az angolok – számomra túlságosan egysíkúak, mindenkinek megvan a maga szerepe: a Toleráns, az Önző, a Hiú, az Öreg, stb. Talán Mehani az egyetlen, aki érdemi mélységet kap, de ő is csak a többiekhez képest.

Alapvetően azt javaslom, hogy aki Merle életművével szeretne megismerkedni, ne ezzel a könyvvel kezdje, számtalan sokkal jobb könyve van. Félreértés ne essék: ez sem rossz, de nem is kiemelkedően jó. Igazi háromcsillagos.

Helga_Dávid>!
Robert Merle: A sziget

A Bounty lázadás történetét dolgozza fel ebben a regényében Merle.
Ahogy tőle megszokhattuk az izgalmas kalandok mellett, azért kapunk súlyos társadalomkritikát is.
A történet szerint egy hajó legénysége fellázad, megöli a hajó kapitányát, majd -,hogy a rájuk váró halálos ítéletet elkerüljék – egy lakatlan szigetre költöznek. Hogy ne legyenek azonban magányosak, a lakatlan sziget birtokba vétele előtt, tesznek egy kitérőt Tahitire, ahol asszonyokat és férfiakat vesznek a hajójukra, hogy segítsék őket az új sziget lakhatóvá tételében.
Az új szigetre érkezve a fehér férfiak „parlamentet” alapítanak és a demokrácia leple alatt hoznak döntéseket. Olyanokat persze, amelyek a „feketéket” is érintik, de őket nem vonják be a döntéshozatalba, mivel őket alacsonyabb rendűeknek tekintik.
Itt kezdődnek a bonyodalmak. Mint már számos esetben beigazolódott a való életben is, a demokrácia itt is csak látszólagos, hiszen a szálakat személyes érdekek és szövetségek alakítják. Ráadásul a „feketék” is lázadoznak az ellen, hogy őket rabszolgaként kezeljék a fehérek.
Egyetlen idealistaként Purcell, a hajó lelkésze próbál közvetíteni a táborok között; a béke hívei, a „feketék” és a hatalomra éhes hajóstársai között.
Elgondolkodtató történet a demokráciáról, a különböző kultúrák egymás mellett éléséről, a nemek közötti különbségekről, az erőszak olykor elkerülhetetlen szükségszerűségéről(?).
Bár Merle száraz leíró stílusa nehézkessé tette az olvasást, a sok gondolkodni való kárpótolt érte.

jagoka1984>!
Robert Merle: A sziget

Valamikor, ha jól emlékszem általános iskola vége és közép iskola elején olvastam már. Nagyon nem maradt meg bennem a könyv. Lehet azt mondani, régen volt, és azért nem, de inkább azt mondom akkor még nem jött át a mondanivalója. Most igen. Kemény könyv, és milyen igaz.
Szeretem Merle könyveit. Nem ez volt az első, és nem is az utolsó, amit már olvastam, és még olvasni fogok.

Paulina_Sándorné P>!
Robert Merle: A sziget

Vegyes érzéseket hagyott maga után a könyv, mikor befejeztem. Elgondolkodtató, hogy egy új közösséget sem tudnak az emberek úgy megalkotni, hogy a végén ne legyen valami konfliktus, veszekedés, ellentét. Az író nagyon jól adta vissza mind az emberi kapcsolatokat, mind magát a helyszínt.

Geri99>!
Robert Merle: A sziget

Már Megint Merle.
A kicsit fantáziátlan cím mögött ismét egy letehetetlen könyv rejtőzik.
A szerző egyik legnészerűbb regényét érdekes módon az utolsók között olvastam el. Ha el akarjuk helyezni az életműben, egy új korszak kezdetét jelentette: a kőkemény, tömör Két nap az élet és Mesterségem a halál után ez a könyv kissé könnyedebb, közönségbarátabb hangvételű, és jóval terjedelmesebb is – ez már a „klasszikus” Merle-stílus, ami a többi könyvére is jellemző lesz. Pláne, hogy itt jelenik meg először az író kedvenc témája: egy kényszerűségből összezárt kisközösség élete, ahol kicsiben lejátszódnak a jól ismert társadalmi folyamatok, a pártosodás, idegengyűlölet, sőt háború, megjelenik a „rezonőr”, aki a békekötést szorgalmazza, a hatalommániás játékos, az ifjú naiv tesztoszteronbomba, és persze a tahitik, akiknek alapvetően eltérő felfogásuk van az élet dolgairól, ami aztán a fő konfliktusforrás lesz. Tulajdonképpen az összes szereplőben ráismerhetünk a körülöttünk élő emberekre, ismerősökre (én konkrét példákat tudok).
Mégsem példázat a könyv, mert Merle van olyan jó író, hogy szuper érzékkel adagolja a kalandregényes és a lélektani elemeket, azaz ugyanúgy izgulunk, amikor tulajdonképpen csak húsz oldalon át tárgyalnak-szavaznak valamiről a szereplők. Ilyenkor a közöttük pillanatról pillanatra változó viszonyoknak, szándékoknak, érdekeknek, gondolatoknak ábrázolását Merle legalább olyan izgalmassá tudja tenni, mint az akciókat, kalandokat. Így egyszerre pszichológiai regény és kalandregény A sziget, Merlénél ez a kettő vonás sokszor egymást erősíti és teszi hihetővé, talán ez is sikerének az egyik titka.


Népszerű idézetek

pwz IP>!

(…) könnyebb a polip karjai közül kiragadni valamit, mint elhallgattatni egy asszonyt.

245. oldal, 2. könyv (Európa, 1975)

Kapcsolódó szócikkek: asszony
eklaire P>!

Aki valóban boldog akar lenni, annak tudósítania kell ugyan magában a boldogságot, de nem túlságosan. Meg kell találnia az egyensúlyt, sőt kicsit ravaszkodnia is. Tudnia kell, hogy boldog, de nem annyira, hogy ezt ki is jelentse magában.

Evione>!

Ha valaki előítéleteket táplál egy néppel szemben, akkor kiterjeszti az egyének minden hibáját az egész népfajra, és igyekszik korlátozni az egyes emberek jó tulajdonságait! Ez pedig ostobaság!

217. oldal (Az Európa 1981-es kiadásában)

2 hozzászólás
ESanka P>!

– Purcell… Látja, Purcell, Johnson rosszul számított. Csúnya nőt választott magának. Azt hitte, hogy mert csúnya, csupa jó tulajdonsága van. Csakhogy ez nem igaz. Ha így állna a dolog, mindenki a csúnya nőket hajszolná. Képzelje csak el! Ők volnának a legkapósabbak! Csakhogy az az igazság, hogy a csúnya nők éppen olyan kiállhatatlanok, mint a csinosak…

250. oldal, 8. fejezet (Európa, 1988)

Eszter01>!

Csak a pápisták gyanítják minden mögött az ördögöt. Ha így volna, a Gonosz fontosabb szerepet játszanék mindennapi életünkben, mint Isten.

136. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gonosz · ördög
Leilaa>!

A félelem – gondolta Purcell. – A félelem magyarázza meg. A legjámborabb ember is kegyetlenné válik, ha fél.

Etike P>!

– Ejha! – mondta Baker, és napbarnított arca elpirult. – Szóval náluk a nők választják a párjukat?
– Angliában is így van – felelte Purcell, csak a tekintetével mosolyogva. – Csak Angliában jobban leplezik a dolgot.

Aida89>!

A házasság nem fintorgás. A házasság fogadalom. Nem a szertartás a fontos. Az a fontos, hogy két ember megígéri egymásnak: együtt fognak élni mindhalálig.

schreibm>!

Adamo, te jó ember vagy. De nem elég jónak lenni. Azt mondod: „Megosztom veletek az igazságtalanságot.” De ez nem szünteti meg az igazságtalanságot.

247. oldal (az 1975-ös kiadásban)

Monacskae>!

– Akárhova megy az ember, a tabui vele mennek.

163. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Jules Verne: Nemo kapitány
Voltaire: Kandidusz vagy minden jól van ezen a világon
Voltaire: Candide vagy az optimizmus / Candide ou l'optimisme
Voltaire: Candide vagy az optimizmus
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Michael Ende: A Végtelen Történet
Szerb Antal: A Pendragon legenda
Yann Martel: Pi élete
Jules Verne: Nemo kapitány / 20 000 Leagues Under the Sea