A ​Romanov-kereszt 65 csillagozás

Robert Masello: A Romanov-kereszt

Az ​Einstein-prófécia után itt az újabb misztikus történelmi thriller a 15 nyelvre lefordított amerikai bestseller szerzőtől, Robert Masello-tól.

Frank Slater katonai járványügyi szakértőnek hadbíróság elé kell állnia, de a büntetése végrehajtása alól rejtélyes okokból felmentik. Nem sokkal később, olyan állásajánlatot kap, amelyet senki nem akart elfogadni.
El kell utaznia egy kis szigetre Alaszka közelében, és fel kell derítenie egy életveszélyes jelenséget: az örök jég olvadásnak indult, és kivetette magából egy egész kolónia földi maradványait.
A településnyi emberrel a rettegett spanyolnátha végzett 1918-ban és Franknek meg kell állapítania, hogy a maradványok hordozzák-e még a halálos vírust.

A Romanov-kereszt egyszerre újabb teória a történelem egyik legnagyobb rejtélyéről, különös körülmények közt játszódó szerelmi történet, és lélegzetelállító thriller a természetfelettiről.

„Ebben a lenyűgöző, humoros és hátborzongatóan… (tovább)

>!
XXI. Század, Budapest, 2017
510 oldal · ISBN: 9786155638336 · Fordította: Farkas Veronika
>!
XXI. Század, Budapest, 2017
496 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155638329 · Fordította: Farkas Veronika

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Nika Tincook

Helyszínek népszerűség szerint

Alaszka


Kedvencelte 4

Most olvassa 5

Várólistára tette 66

Kívánságlistára tette 50

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
szadrienn P
Robert Masello: A Romanov-kereszt

Ezt a regényt nem sorolnám a hagyományos thrillerek közé. Aki véres kezű, könyörtelen gyilkosra számít, készüljön fel egy jóval veszélyesebb, pusztítóbb ellenségre, ami nem más, mint Európa egyik legrettegettebb járványa, a spanyolnátha. Ez a halálos, csaknem gyógyíthatatlan betegség az összekötő kapocs a két különböző idősíkon játszódó történetrész között.
A múltat felelevenítő fejezetekben az 1910-es években járunk, a régi Oroszországban, a cári család vidéki rezidenciáján, a Téli Palotában és Jekatyerinburgban. Láthatjuk a Romanovok tündöklését és bukását, és megismerhetjük a legizgalmasabb, legellentmondásosabb szereplőt, a szinte misztikus erővel felruházott Raszputyint, akit ördögi és szenthez illő tulajdonságok egyaránt jellemeznek.
A napjainkban játszódó események helyszíne a jéghideg Alaszka, kapunk egy kis betekintést az eszkimó hagyományokba, és az ádáz küzdelembe, melynek célja a spanyolnátha vírus újraterjedésének megakadályozása.
A könyv alapötlete kiváló. Néhány mellékszereplőből és mellékszálból azonban kevesebbel is beértem volna, és szívesebben olvastam volna többet a főhősről, Raszputyinról és a Romanov családról.

2 hozzászólás
>!
gabiica P
Robert Masello: A Romanov-kereszt

Nagyon lassan haladtam vele, de ez az én hibám, és nem a könyvé. Egyszerűen nem sok időm adódott rá az elmúlt időszakban, pedig nagyon jó könyv. Mindig is nagyon érdekelt a Romanovok világa, így egyértelmű volt számomra, hogy be kell szerezzem.
Nagyon jó történet volt. Érdekes volt, hogy több síkon és több szálon futott, és ez egyáltalán nem volt zavaró. Az elején tartottam tőle, hogy ez kicsit összekuszálja majd a dolgokat, de számomra így lett tökéletes az egész.
Kellőképpen volt pörgős, és jól voltak alátámasztva a történelmi háttér kijelentései is. Nem volt épp a szokványos krimi, kicsit mást vártam egyébként, de nagyon izgalmas volt, bátran ajánlom a krimik szeretőinek.

>!
robinson P
Robert Masello: A Romanov-kereszt

Már előző regénye Az Einstein-prófécia is érdekes koncepción alapult. Itt tökéletesen lekötötte figyelmem, a három műfaj: thriller, történelmi fikció és a természetfeletti dráma mesterien adagolt elegye ez a regény.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2017/04/a-romanov-kereszt.html

>!
DaTa P
Robert Masello: A Romanov-kereszt

A 3,5 és a 4 csillag közt vacilláltam, végül a négyre jutottam, mert lehet, a kezdeti lelkesedés elvesztése nagyobb részben az én hibám miatt történt. Mikor elkezdtem olvasni ezt a könyvet, teljesen magával ragadott a történet, úgy az első 100 oldal körül éreztem azt, hogy a francba is, hogy dolgozni kell most, mennyivel jobb lenne helyette ezt olvasni. És azt a rohadt lottót se nyertük még meg, pedig kitartóan próbálkozunk hétről-hétre, úgyhogy muszáj odaülni a laptop elé.

Szóval nem tudtam olyan lendülettel folytatni, ahogyan szerettem volna az elején, aztán pedig egy hétre elutaztunk, és én szégyenszemre egy teljes héten át nem vettem könyvet a kezembe. Csak fényképezőgépet. Aztán a hazaúton a repülőn folytattam az olvasást, de valahogy akkorra ott eltűnt már a varázs. Viszza-vissza kellett lapozgatnom, hogy tudjam, miről van épp szó, és ekkor már sokkal kevéssé kötött le az egész. A Romanov családdal foglalkozó fejezetek viszont szerintem egyértelműen a legérdekesebbek és a legjobban megírtak is voltak. Na, azokat egészen végig élvezetes volt olvasni. A többi inkább felejtős.

2 hozzászólás
>!
Annamarie P
Robert Masello: A Romanov-kereszt

Dr. Frank Slater igazán szerethető figura. Tetteinek mozgatórugója az emberség. Egy katonailag megkérdőjelezhető döntése miatt hadbíróság elé kell állnia, ahol egy hajszál híján megússza a legszigorúbb büntetést. Cserébe megbízzák egy alaszkai kutatómunka levezénylésével. A globális felmelegedés következményeként a Szent Péter sziget kicsiny, de annál zordabb vidékén a temető területéről felszínre kerül egy holttest. A sziget hajdani lakói, egy magukat Raszputyin követőinek tartó orosz szekta volt, akikkel tragikus hirtelenséggel végzett a spanyolnátha. Máig kérdéses, hogy a teljes elszigeteltségben élő csoportot ki fertőzte meg? A Slater-féle kutatócsoport küldetése, hogy kiderítsék, kitörhet-e egy újabb spanyolnátha járvány? Feladatuk közel sem egyszerű, mert folytonosan nyakukba liheg egy kincsvadász banda, akiknek létezéséről még csak sejtésük sincs. A szélsőséges időjárás és a fertőzés fenyegető veszélye mellett, még a szigetlakó farkasfalka is állandó éberséget követel tőlük.
A dolgok alakulása kezelhetetlenné válik, amikor eluralkodik a szigeten a kapzsiság. A kutatókra most nem kevesebb feladat hárul, mint megtalálni az elmenekült, fertőzött egyéneket.
Ritkán olvasok ilyen akció-krimi típusú könyveket. Ez viszont tetszett, mivel minden pörgőssége ellenére van egy történelmi háttere, ami egyértelműen a regény erősebb oldala. Anasztázia, a Romanov család egyetlen túlélő sarja, nyakában a Raszputyintól kapott smaragd kereszttel menekül országokon át az 1918-as években.
A könyv hol a múltban, hol a jelenben játszódik, hogy a történet legvégén szépen és lezáróan egybeolvadjon, s becsukjon minden nyitva hagyott ajtót. Izgalmas olvasmány, jó kikapcsolódás Masello könyve, de azt hiszem én maradok a szépirodalomnál.

>!
Navi P
Robert Masello: A Romanov-kereszt

Jajistenem :( Ez most nem volt az enyém. Látszik az olvasási időből is. Nem szerettem őket, nem érdekelt a sorsuk, valahogy nem kerültek hozzám igazán közel.
Slater és csapata igen. Legszívesebben csak az ő részüket olvastam volna el. Humorosak, okosak, igazi csodabogarak, hatalmas szívvel és aggyal. Az elején én nem álltam volna meg egynél. Ütöttem volna, míg mozog.
Érdekes kérdéseket vet fel, a lehetséges járvány, Anasztázia személye, az inuit-orosz hitvilág és kapcsolatok.
Remélem, lesz még könyv Slater-ről :)

>!
Amilgade
Robert Masello: A Romanov-kereszt

Kevés hasonló könyvet olvasok, pedig ilyenkor mindig rádöbbenek, hogy mennyire jól szórakozok az olvasásuk közben. Ha lehet az mondani, kellemesen izgalmas volt a cselekmény, és különösen tetszett az orosz rész. Megelevenedik a cári család hányattatása, és hiába untig ismerős a Romanovok bukása, mégis érdeklődve olvastam. Az író tudása abban van, hogy a tényeket nagyon jól össze tudja keverni a kitalációval. Hihetővé válik minden, még akkor is, ha nagy titkot nem tartogatott számomra, elég hamar rájön az olvasó, hogy ki kicsoda.

>!
hcs23
Robert Masello: A Romanov-kereszt

Egy igazi kalandregényt vártam a Romanov-kereszttől, megspékelve azzal, hogy az általa megelevenített történelmi szállal engem egyébként is könnyen meg lehet venni. Emiatt eleve előnyből indult a könyv, és tekintve, hogy az eddig a műfajban olvasott Dan Brown, vagy a Lincoln Child, Douglas Preston írópáros által életre hívott Pendergast sorozat eddig olvasott részei mennyire maradandó élményt jelentettek számomra, igen pozitív előjelekkel kezdtem neki az olvasásnak. A zord, hideg és barátságtalan alaszkai környezet remek választás volt, és a múlt-jelen történetszálait is kiválóan egybegyúrta a végére Masello, közte azonban többször is kicsit ellaposodott a sztori. Szerettem volna valamivel több történelmet, akciót, és kevesebb misztikumot, valamint azokat az érzéseket, amiket egy ilyen könyvnek ki kell váltania az emberből: kíváncsiságot, tudásszomjat, izgalmat, és a végén elégedettséget. Nos, a Romanovokról nem sokat tudtam meg, amit nagyon hiányoltam (persze, tudom, olvassak róluk ismeretterjesztő könyvet, ne regényt), és a cselekmények fő helyszíneként tündöklő kicsiny szigeten történteket is mindössze néhány farkasfalkával sikerült színesebbé tenni. Mindezek ellenére rendben van a könyv, könnyed szórakozást nyújt, de az általam remélt szintet sajnos nem tudta hozni.

>!
bedith
Robert Masello: A Romanov-kereszt

Különösen tetszett, hogy nemcsak a Romanov-kereszt jelenét, de múltját is megismerhettük. Bepillantást nyerhettünk a Romanov-dinasztia „végnapjaiba”. A spanyolnátháról ugyan már hallottam, de nem tudtam arról, hogy ilyen veszedelmes. A könyv nagyon jól bemutatja ezt a halálos betegséget.
Nagyon jó történelmi krimi és emiatt feltétlenül elolvasom az író másik könyvét, Az Einstein-próféciát is.


Népszerű idézetek

>!
szadrienn P

Egy dolgot javára kell írni Alaszkának – az egész átkozott állam egy nagy hűtőszekrény.

Kapcsolódó szócikkek: Alaszka
>!
szadrienn P

– Szergej, ne halj meg – fordult meg a lány a nyitott hajóban. –
Megtiltom, hogy meghalj! – Csak hiú remény volt, hogy a hangja nem fog elcsuklani.

>!
szadrienn P

Ösztönösen fel akart kiáltani, és jelezni a parti őrség pilótájának, hogy hol van, ugyanakkor rettegett attól, hogy felkelti az alig pár száz méterre lévő állatok figyelmét. Tudta, hogy mik lehetnek azok – a szigeten őslakos fekete farkasok.
Vagy, ha az ember hisz a legendákban, a rég halott oroszok szellemei.

>!
robinson P

Charlie tudta, hogy senki nem hiszi el, hogy tényleg megtért Jézushoz, de mit számít ez? Mindig lesznek hitetlenek és tagadók, magának Jézusnak is ott volt Hitetlen Tamás.

225. oldal

>!
Annamarie P

– Kustaka- ismételte meg Nika. – A vidraemberek. Ha valaki boldogtalan lélek, mert még mindig valamilyen földi igazságtalanság miatt kesereg, annak itt kell maradnia, mert képtelen felmenni a lépcsőjén a mennyekbe.Vagy aki vízbe fulladt, és nem találták meg és temették el tisztességesen a holtesttét… a lélek az ilyen esetekben félszerzetté válhat, és félig ember, félig vidra lesz belőle.
– Miért pont vidra? – kérdezte dr. Eva Lantos, miközben még egyszer megmerítette a gyógyteája filterét.
– Mert a vidrák a tenger és a szárazföld között élnek, ezek a lelkek pedig az élet és a halál között.

>!
robinson P

Ismerd meg az ellenséged, ahogy mindig is mondta. Biztos volt benne, hogy az Úr nem vitatkozna a józan paraszti ésszel.

145. oldal

>!
Annamarie P

Azoknak, akik azt hitték, hogy az első világháború pusztítása a legrosszabb csapás, ami az emberiséget érheti, a spanyolnátha bebizonyította, hogy hatalmasat tévedtek.

>!
Annamarie P

És itt volt Nika is, akinek jövetele ellen annyira tiltakozott eleinte, és aki maga is egy szellemre hasonlított leginkább – egy barátságos erdei koboldra, akiből dőlnek a népmesék, a történelmi adatok és a tudás.

>!
Annamarie P

Miközben az ifjú Vaszilij az orosz ortodox papot figyelte a hosszú reverendájában és a lila keménykalapjában – a kamilavkában –, az a harangozást, vagyis perebort felügyelte éppen. Először egy kis harangot kongattak meg egyszer, utána sorban egyre nagyobbakat, amelynek mindegyike a lélek útját szimbolizálta a bölcsőtől a sírig -legalábbis az anyja ezt suttogta a füléhez hajolva. A végén az össze harangot egyszerre kondították meg, ami földi lét befejeződését jelképezte. A koporsót, amelyet négy szeggel zártak le, annak a négy szegnek az emlékére, amelyekkel Krisztust megfeszítették, leeresztették a sírba, a fejrészével kelet felé, hogy ott várja ki a feltámadást.

>!
robinson P

A nő szavai válaszra várva lebegtek a levegőben, de Slater csak egyféle választ adhatott.
– Mikor kell indulnom? – kérdezte.
– Tegnap.

57. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Simmons: Terror
Steve Berry: Nagy Károly nyomában
Jack Ketchum: A szomszéd lány
Stephen King: Tortúra
Dennis Lehane: Viharsziget
Mario Puzo: A szicíliai
John Grisham: A cég
Robert Ludlum: A Fantom
Stephen King: A holtsáv
Robert Ludlum: Az Aquitánia hadművelet