Robert Lynn Asprin (szerk.) · Lynn Abbey (szerk.)

Thieves' ​World (Thieves' World 1.) 1 csillagozás

Robert Lynn Asprin – Lynn Abbey (szerk.): Thieves' World

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Skulk through the night on the heels of Shadowspawn . . . delve into the twisted tunnels of the Purple Mage . . . attend the court (or perhaps the harem) of Prince Kadakithis . . . dodge the keen-eyed Hell Hounds with Jubal's Hawkmasks . . . drink your ale and guard your purse at the Vulgar Unicorn . . . boldly walk the streets of the wildest, most varied, and most downright fascinating city in fantasy literature – Sanctuary, the Thieves' World!

Tartalomjegyzék

>!
Ace, 1982
308 oldal · ISBN: 9780441805914

Kiemelt értékelések

Noro >!
Robert Lynn Asprin – Lynn Abbey (szerk.): Thieves' World

Valószínűleg ez volt a fantasy irodalom legelső shared world antológiája. Sajátossága, hogy egy kezdő író találta ki, de sikerült több nagy nevet is meggyőznie, hogy vegyen részt a kísérletben – manapság ez már inkább fordítva van. Stílusában a grimdark előtti korszak jellegzetes darabja: mindenekelőtt Fritz Leiber zsiványainak nyomdokain jár. Hősei szerencsevadászok, de többségükben még nem igazi antihősök, hanem az a bizonyos „loveable rogue” kategória. A történetek helyszínéül szolgáló város a wretched hive of scum and villainy gonosztevőiről és törvénytelenségéről híres, de még nem a bűz és a mocsok áll a középpontban, mint manapság. Mágusainak dolgába pedig „ne üsd bele az orrod, mert ravaszok s könnyen haragra lobbannak.”
Történetében nem nevezném igazán összefüggőnek, csak a szereplők járnak át egyik sztoriból a másikba, na meg ugyanazok az események zajlanak minden novella hátterében: Menedék városába új helytartó és új főpap érkezik, akik felforgatják az alvilág, valamint a helyi papok és mágusok életét. És könnyen lehetett volna kiemelkedő összeállítás, ha a szerkesztő kiszerkeszti belőle saját írásait.

Asprin bevezetője valami hihetetlenül primitív stílusban íródott. Szerencsére csak három rövid jelenet, amellyel be akarja mutatni a várost, de még ennek is nagyon fáj.

John Brunner: Sentences of Death – egy írnok lány egy varázstekercs birtokába jut, amelynek segítségével bosszút állhat egy magas rangú ellenségén. A bevezetőhöz képest ég és föld a különbség, remek hangulat és egy jó kis szövevényes sztori jellemzi.

Lynn Abbey: The Face of Chaos – egy jósnőnek meg kell próbálnia megváltoztatni a saját jóslatát. Akartam szeretni, mert a főszereplő érdekes, de a történet eléggé zavaros, és egyes mellékszereplőkről szó szerint megfeledkezik menet közben.

Poul Anderson: The Gate of Flying Knives – a kedvencem. Tulajdonképpen nem más, mint egy elrabolt hölgy kiszabadítása, de ugyanakkor egy tökéletes Fafhrd és Egerész homage, feldobva néhány csavarral. Kezdve pl. azzal, hogy az elrabolt hölgy egyáltalán nem olyan, mint az elrabolt hölgyek általában. És itt ismerjük meg a Vulgáris Egyszarvúhoz címzett kocsmát, a fantasy történelmének leghírhedtebb italboltját (na jó, holtversenyben a Törött Dobbal).

Andrew Offutt: Shadowspawn – bonyolult és több szálon futó intrikus történet egy hírhedt tolvajról. Itt először tényleg ellenszenves gazemberek vonulnak fel, de így legalább nyugodtan élvezhetjük, hogyan döfik hátba egymást. Sajnos a sztori második fele nem olyan alaposan kidolgozott, mint a kezdete: mintha a szerző megunta volna a szálak összegubancolását, és gyorsan rövidre zárta őket. De azért így sem volt rossz.

Robert Lynn Asprin: The Price of Doing Business – kihagyható darab. Egy keresztapa-szerű figurának lelkiismereti rohama támad, de az egész egyáltalán nem életszerű. A dialógusok pedig különösen klisések.

Joe Haldeman: Blood Brothers – na itt egy igazi grimdark ocsmány antihős. Egy könnyedén gyilkoló drogkereskedő még nála is kegyetlenebb varázslók összecsapásába keveredik. Bár a történet csattanója nem egészen kristálytiszta, azért nagyon hatásos.

Christine DeWees: Myrtis – egy könnyedebb, de jól megírt történet arról, hogyan „bánik el” a piroslámpás negyed az adószedőkkel.

Marion Zimmer Bradley: The Secret of the Blue Star – az egyetlen novella, amelyben egy varázsló nézőpontjába helyezkedhetünk. Hangulatos és stílusában alighanem a legerősebb novella, ötletes csavarral, de főhőse egy kicsit talán kilóg a világból. Ezzel együtt jó befejezés.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Noro >!

On a night in Sanctuary, when the streets bore a false glamour in the silver glow of full moon, so that every ruin seemed an enchanted tower and every dark street and square an island of mystery, the mercenary-magician Lythande sallied forth to seek adventure.

The Secret of the Blue Star - első mondat


A sorozat következő kötete

Thieves' World sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

George R. R. Martin: A Knight of the Seven Kingdoms
George R. R. Martin: Dreamsongs I-II.
Clark Ashton Smith: The Dark Eidolon and Other Fantasies
Farah Mendlesohn: Rhetorics of Fantasy
Robert Lynn Asprin (szerk.): Sanctuary
George R. R. Martin: A Game of Thrones
Amy Harmon: The Law of Moses
Robin Hobb: Fool's Errand
Robert Jackson Bennett: City of Stairs
Lynette Noni: Vardaesia