Emberrablók (Emberrablók 1.) 25 csillagozás

Robert Louis Stevenson: Emberrablók Robert Louis Stevenson: Emberrablók Robert Louis Stevenson: Emberrablók Robert Louis Stevenson: Emberrablók

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Stevenson érdekfeszítő, izgalmas jelenetekben gazdag regényének története tulajdonképpen a nagybátyja által rabszolgapiacra szánt, elraboltatott, fiatal David Balfour menekülésének és megmenekülésének története. A törvénytelen örökséghez ily módon hozzájutni akaró nagybácsitól Alan Breck, a jakobita ügynök menti meg a fiút, s az így keveredik azutána lázongó skót nemzetségek ügyeibe. Kalandjai során végigvisz az író a zordonan regényes Skót-Felföld tájain, megismerteti az olvasóval a nép szegénységét, s a skót nemesség cselszövéseit hatalmának megtartása érdekében.
Izgalmas, szórakoztató olvasmány ez a regény. Olvasása közben megával ragad az író színes képzelete, a leírások üde tarkasága, a mese és a cselekmény fordulatossága. A kötetet Márffy Albin illusztrációi díszítik.

Eredeti megjelenés éve: 1886

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Olcsó Könyvtár Szépirodalmi

>!
Fátum-Ars, Budapest, 1994
264 oldal · ISBN: 9638367415
>!
Szövetkezeti kiskönyvtár, Budapest, 1959
284 oldal · Fordította: Kilényi Mária · Illusztrálta: Márffy Albin
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1956
284 oldal · puhatáblás · Fordította: Kilényi Mária

Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

Kuszma>!
Robert Louis Stevenson: Emberrablók

Skóciában, a XVIII. század derekán David Balfour, az elárvult whig kamasz nagybátyjához érkezik, de otthon, édes otthon helyett aljas cselszövevény fogadja – így kerül Hoseason kapitány hajójára, akinek feltett szándéka rabszolgának eladni őt a gyarmatokon*. Hányattatásai során összeakad a büszke jakobita nemessel, Alan Stewart-tal, akivel karöltve bujkálja-kóborolja át a komplett skót felföldet fenyérestül, hangástul, Macgregorostul. Stevenson igazi kalandregényt rittyent a vérzivataros skót történelemből, háttérben a királyhű protestáns whigek és lázadó katolikus jakobiták harcával. Jó szokása szerint kiszedi a regényből a csontos-mócsingos realizmust, ami pedig marad, az maga az ízletes, könnyen fogyasztható filé: a mese. Az ő keze alatt a história otthonos, családias közeg, hősei pedig „derék emberek”, mert ez a fontos: deréknek lenni. Az pedig, hogy közben kibékíthetetlen érdekellentétek állnak közöttük, nem számít – a nehézségek közepette elolvadnak a különbségek, és csak a barátság marad. Szép történet, egyszerű történet – jól esett, a tíz ujjamat megnyaltam utána.

* Merthogy akkoriban ez a veszedelem nem csak Afrika lakóit fenyegette, hanem bizony az óvatlan briteket is.

Miyako71 P>!
Robert Louis Stevenson: Emberrablók

Régimódi kalandregény, becsületes jóemberekkel és egyértelmű rosszakkal, mindez a skót felföld gyönyörű, de néha zord háttere előtt.
Időnként az érzelmeket eltúlzottnak éreztem, ezért a félcsillag mínusz.

GeoMaileR >!
Robert Louis Stevenson: Emberrablók

Igazi pikareszk regény, mert benne van minden, ami egy jó kalandregényhez kell: századokkal korunk előtt játszódjon, fiatal tapasztalatlan főhőse legyen, akinek ugyanakkor már van saját értékítélete, a tájat leíró mondatok úgy hassanak az érzékekre, hogy a szoba melegében olvasva is fázzon vagy izzadjon bele az olvasó, és legyenek teli a lapok jóakarókkal, akik gyámolítják a fiatal vándort, így a végén az révbe ér. Ezt mindet megtaláltam ebben a könyvben.

Paula_Szentesi>!
Robert Louis Stevenson: Emberrablók

Először filmen találkoztam David Balfour kalandjaival. Azonban a táj, ahol játszódik, nem volt ismeretlen számomra. Nem jártam még soha azon a vidéken és 68-as születésűként még tévén vagy interneten sem volt lehetőségem látni. Viszont a filmsorozat vetítése előtt volt egy visszatérő álmom, hogy egy különleges helyen kalandozok. A filmsorozatot látva kétségem sem volt, hogy hol járhattam álmaimban. Ez a csodás felismerés és a kalandos történet elég volt ahhoz, hogy örökre szívembe zárjam ezt a filmet. A film zenéje pedig mai napig ott cseng a fülemben, ha pedig meghallom valahol a zenét, akkor ugyanazt a kellemes borzongást érzem, mint anno a sorozat közben. Ezek után nem volt kérdés, hogy a könyvet is el kell olvasnom. Természetesen nem csalódtam a könyvben sem. Ott éltem a főszereplőkkel együtt a Skót-felföld tájain, velük éheztem, fagyoskodtam vagy éppen szenvedtem a tűző napon, a szikla tetején. Őszinte leszek, mert nem szeretem a hosszas leírásokat. Vannak szerzők, ahol bevallom, hogy képes vagyok átlapozni pár oldalt, mert unom a táj szépségeinek a taglalását. De Stevenson épp annyit ad csak a leírásból, ami szükséges, ami elég ahhoz, hogy lássam magam előtt és nagyobb hangsúlyt fektet a kalandokra, párbeszédekre. Szerintem ez egy olyan könyv, amit mindenkinek érdemes egyszer elolvasni. Nincsenek benne feltétlenül olyan gondolatok, amit idézni lehet. De a szereplők folyamatosan hatnak egymásra, a kis esetlen, tapasztalatlan kamasz férfivá érik, miközben értékrendjével példát állít Alan Breck Stewart elé is, így ránk is hatással vannak, elgondolkodtatnak bennünket. Egy csodás kis ízelítőt kapunk az emberek életéből, a nemesek önérzetességéből, a szegények segítőkészségéből.
„- Azt mondtad, beszéljek – szóltam. – Hát jó, beszélek. Magad is beismered, hogy rossz szolgálatot tettél nekem: megaláztatást kellett lenyelnem miattad. Én nem vetettem a szemedre, meg sem említettem, míg magad szóba nem hoztad. Most pedig azért gáncsolsz, – kiáltottam – mert nem kacagok, nem dalolok: örüljek talán a sértésnek? Legközelebb még majd azt kívánod, hogy térdre boruljak előtted, úgy hálálkodjak érte? Gondolj néha mással is, Alan Breck! Ha többet gondolnál mással, talán kevesebbet beszélnél magadról, és ha egy szívbéli jó barátod szó nélkül elsiklott egy sértés felett, nem bolygatnád a dolgot, s nem kovácsolnál ebből is fegyvert ellene. Te érdemelsz megrovást, magad mondtad: most hát ne kötekedj!”

gjudit8>!
Robert Louis Stevenson: Emberrablók

Először volt persze a filmsorozat, utána pedig a kívánság, hogy ezt a történetet alaposabban is meg akarom ismerni. Hihetetlen kalandok és hihetetlen figurák – persze egy kissé sötét tónusban. Kaland a javából, izgalmas utazás. Az egyén harca a szabadságért, hogy visszakapja mindazt, ami az életét jelenti.


Népszerű idézetek

GeoMaileR >!

A két hős életében minden jóra fordult – a „jó” szónak korlátolt és emberi értelmében: ha érte is őket baj, becstelenek sohasem lettek, s kudarcaikban is hívek maradtak önmagukhoz.

281. oldal 30. fejezet Szépirodalmi, 1956


A sorozat következő kötete

Emberrablók sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

J. M. Barrie: Pán Péter
J. R. R. Tolkien: A hobbit
J. R. R. Tolkien: A babó
Jules Verne: Kétévi vakáció
Mark Twain: Huckleberry Finn kalandjai
Karl May: Winnetou
Rudyard Kipling: A dzsungel második könyve
Jonathan Swift: Gulliver utazása Lilliputban
Liselotte Welskopf-Henrich: Tokei-ihto visszatér
James Fenimore Cooper: Vadfogó