Dr. ​Jekyll és Mr. Hyde különös esete 447 csillagozás

Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az először 1886-ban megjelent Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete – a három évvel korábban publikált ifjúsági kalandregény, A kincses sziget mellett – Robert Louis Stevenson (1850-1894) legismertebb műve. Az önmagán kísérletező orvosról és az általa létrehozott második – gonosz – énjéről szóló rémtörténet azon túl, hogy rendkívül izgalmas olvasmány, nagyon fontos és érdekes kérdéseket is felvet az orvosok – vagy általánosabban a tudósok és feltalálók – felelősségével, illetve az ember kettős természetével kapcsolatban. Stevenson e kisregénye igazi csemege azok számára, akik többre vágynak a ma oly divatos – gyakran rémesen bugyuta – horrortörténeteknél.

Szerb Antal A világirodalom történetében a következőképpen méltatja a szerzőt: „Aki megőriz magában annyi fiatalságot, hogy felnőtt korában is szívesen olvassa Jókai regényeit, annak Stevenson is nagyon kedves marad.”

Dr. Jekyll és Mr. Hyde, Jekyll és Hyde és Yekyll doktor csodálatos története címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1886

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Lektúra könyvek Kriterion · Magyar könyvtár · Gothic Szukits

>!
Titis, 2020
ISBN: 9786155157684 · Fordította: Illés Róbert · Felolvasta: Hirtling István
>!
Cartaphilus, Budapest, 2011
106 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632662169 · Fordította: Benedek Marcell · Illusztrálta: Bobály Katalin
>!
Szukits, Szeged, 1996
156 oldal · ISBN: 9639020117 · Fordította: Benedek Marcell, Grigássy Éva, Király György, Szőnyi Zoltán

1 további kiadás


Enciklopédia 4


Kedvencelte 23

Most olvassa 8

Várólistára tette 241

Kívánságlistára tette 129

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

szadrienn P>!
Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete

Valamennyien ismerjük Dr. Jekyllt, társadalmunk oszlopát, a kedves, becsületes, mindig segítőkész mintapolgárt. De vajon szívesen találkoznánk-e London sötét, ködös sikátoraiban az alattomos, bűnöző hajlamú Mr. Hyde-dal? És nem hőkölnénk-e ugyanúgy vissza, ha nem a szemközti járókelőben, hanem saját bensőnkben pillantanánk meg valami féktelent és megzabolázhatatlant?
Stevenson kisregénye minden pszichológus kedvenc tanmeséje lehetne az árnyékszemélyiségről, az erkölcsi gátak alól felszabaduló felelőtlen, tomboló ösztönvilágról.
Ráadásul itt egy olyan klasszikus művel találkozhatunk, ahol az időközben eltelt százharminc év nem nehezedik az olvasó vállára, a stílus szinte modern, tömör és lényegretörő, de valójában az alapötlet, az ember kettős természetének ábrázolása, a rossz megelevenedése és önálló életre ébredése a korszakalkotó, ami aztán számos későbbi alkotót is megihletett.

>!
Szukits, Szeged, 1996
156 oldal · ISBN: 9639020117 · Fordította: Benedek Marcell, Grigássy Éva, Király György, Szőnyi Zoltán
4 hozzászólás
Frank_Spielmann I>!
Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete

Aztahűha!

Coelho szerint ez kéne írnom róla, bár ő nem ért vele egyet, de ismeri a véleményem:
„Mindannyian Mr. Hyde-ok vagyunk, de próbálunk Dr. Jekyllnek látszani, ki-ki több-kevesebb sikerrel.”

Holden Caulfield szerint:
„Na ezt az ürgét se hívnám föl az éjszaka közepén, csak ha már végképp meguntam volna az életemet.”

Micimackó szerint:
„Pritty, pretty, prütty. Szerintem.”

Krúdy szerint:
„Rossz könyv. Az élet legfontosabb dolgairól – úgymint a nők és az ételek –, egy szót sem szól.”

12 hozzászólás
Lunemorte P>!
Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete

Ez nem az a könyv, mely rendkívül olvastatná magát, noha rövidsége miatt mást gondolhatna az elme. Egyesek szerint létezik eredendő Jó és eredendő Gonosz és mindkettő formát ölt az emberiségben. Tehát vannak akik úgy gondolják, hogy csak jó vagy csak gonosz az ember, lény, állat, bármi. Nem lehet-e, hogy egyszerre mindkét tulajdonsággal rendelkezünk földi létünk során? Gyermetegnek találom a fenti elgondolást, ahogyan azt a szerző is feltételezte kötetében. Lehet, hogy néha megerőszakoljuk önmagunkat, hogy a társadalom másnak lásson minket (jobbnak, mint amilyenek vagyunk). Holott ha hűek lennénk önmagunkhoz, ez a világ is szebb lehetne. Talán. Vagy mégsem. Ezennel véget vetek értékelésemnek.

Jaina>!
Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete

Végre újabb könyvet pipálhattam ki az eddig nem olvasott klasszikusok listámon. A történet mindenki számára jól ismert: a jó és rossz párharcának egy igen érdekes feldolgozása remek stílusban megírva. Rengeteg kérdést vet fel az erkölcsről, a tudomány etikájáról határairól és a személyiség sötét oldaláról. Nem véletlenül szerepel az 1001-es listán, minimum egyszer mindenképp érdemes elolvasni :)

csillagka P>!
Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete

Meglepő újdonság, nem ismertem a történetet és leginkább egy másik Frankensteint vártam, ehhez képest sokkal földhöz ragadtabb, valósabb dráma bontakozott ki a szemeim előtt, sokszor feldolgozott valóság.
Túlképzetté váltunk az elmúlt százötven évben, az alap sztorit is olvastam félelmetesebbként, részletesebbként, izgalmasabbként. spoiler
Az idő (a téma másfajta feldolgozási) sokat rontott az élményen.

Youditta>!
Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete

Horror filmeket zsenge tizenéves koromban kinőttem, vagy inkább érdektelen lettem irántuk (szerintem addig is csak azért érdekelt, mert titokban néztem legtöbbet), na de a horror könyveket szerintem el sem kezdtem sosem olvasni. Úgyhogy vakon vagyok ebben a műfajban. Bár mondjuk ez nekem nem is horror, no mindegy.
Szóval, teljesen tudatlanul kezdtem neki a könyvnek, nem tudtam róla azon kívül semmit, hogy mekkora nagy klasszikus. Jobb is, mert így teljesen belemerülhettem ebbe a különleges világba. Ez is egy olyan könyv, amin sokat lehet gondolkodni, sok olvasata van vagy inkább sok minden van körülötte, amit lehet nem mindjárt látunk meg vagy mindannyian mást látunk, s a legszebb benne, hogy az írónak minderre alig több mint 100 oldal kellett (bár szerintem ebből lehetett volna nagyregényt is írni).
A magam elképzeléseit még emésztem, továbbfejlesztem, de az biztos, hogy félelmetes fazon ez a Dr. Jekyll, szívesen lennék a pszichiátere.

Totti86 >!
Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete

Felületesen ismertem már a történetet, de a részletek még hiányoztak. Nem tudtam, pontosan hogyan és miért született meg Mr. Hyde.
A rövidke történetet méltán említik egy lapon a Frankensteinnel, a főhősök a bennük rejlő tehetségnek, bizonyítási vágynak, szűnni nem akaró késztetésnek engedelmeskednek, amikor kísérletezésbe fognak. Teremteni akarnak valamit, ami több, ami más, mint ők, de ami aztán szörnyűséges lesz és felülkerekedik rajtuk.
Elgondolkodtató, a doktor mennyire meg akart szabadulni gyarló, emberi tulajdonságaitól, azt képzelve, hogy ha azok egy másik lénybe átcsoportosíthatók lennének, ő maga mentesülne alóluk.
Maga a mű egy kissé darabos az én szememben, ahhoz képest, mennyire rövid, egyes részeit négy különböző ember szemszögéből tudjuk meg, pedig a lényegspoiler szinte csak az utolsó oldalakon hangzik el.

Dénes_Gabriella P>!
Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete

Hogyha össze kellene állítanom egy százas listát a legjobb és ajánlott olvasmányaimból, ez biztos benne volna. Ugyan már sok bőrt lenyúztak róla, mégsem lehetett szétcsöszni a mondanivalóját. A képregényverziója meg a musical is eléggé eltér cselekményben, de valahogy nem zavaró. (Igazából nem is értem, miért nem zavaró.) A toposz, amire épül a Jekyll és Hyde urak története igen népszerű volt még a 19. században is, és pont ennek az egésznek tart egy bizarr, de zsaniális tükröt Stevenson. Mert ugye ha valaki tisztes polgár, közhasznú, jóképú stb., akkor ő csakis olyan. Vagy mégsem?
*
Emellett a Kriterion-féle társítás, az A ballentraei örökös című egészen eltörpült.

>!
Kriterion, Bukarest, 1978
318 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630718006 · Fordította: Benedek Marcell, Göncz Árpád
eme P>!
Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete

Az ember igazában nem egy, hanem kettő – sőt több, mondhatnánk.

Megkockáztatom azt a feltevést, hogy az embert végül mint különféle, egymástól elütő, független lények közösségét fogják megismerni.

Ez a feltevés az, ami rendkívül érdekessé teszi a regényt, annak ellenére, hogy ma már nem hat újnak, szenzációs felfedezésnek, viszont zöld utat ad számos értelmezési lehetőségnek. Számomra, nem kis túlzással, olyan ez a mű, mint egy romantikus, kalandos, horrorelemekkel tűzdelt Dosztojevszkij-regényvázlat. Vázlat, mert nem érzem ahhoz hasonló összetettségét, mélységét, a „lelki” rokonságot viszont igen. Megkettőződött, meghasonlott, egymást kísértő ének félelmetes-döbbenetes kálváriáján keresztül bemutatni az emberi lélek sötét rejtekeit, ösztönök feltörését, maszkok lehullását. A tudatossá vált kísérlet átfordulását az irányíthatatlanba.
Nem annyira a történet felépítésében keresem/találom a borzongás okát (ahhoz nem érzem eléggé erősnek ezt a „horrort”), hanem az emberi természet, lélek megvilágítatlan zugainak feltárásában.

Nagyon jó választás volt a kötet másik írása, A ballantraei örökös, amelyik, úgy vélem, a Jekyll-Hyde témát vetíti ki két testvér kapcsolatába. A regény középpontjában két teljesen ellentétes gondolkodású és természetű szereplő áll, akiknek társadalmi megítélése félreértések, a helyzet téves ismerete miatt nem igazán van összhangban erkölcsi magatartásával. A több, egymást helyesbítő elbeszélő érdekesen árnyalja a testvérekről kialakult képet, és bár eléggé egyértelműen kirajzolódik a „rossz” és a ”jó” oldal, a lezárás egyértelművé teszi, hogy ezek csak egyszerre tudnak létezni (vagy nem létezni ;)).

Aurore>!
Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete

Mint az egyik első tudományos-fantasztikus pszicho-thriller*, a műfajteremtésben biztosan rendkívül fontos szerepet töltött be. Sokkal több, ugyanakkor, mint az a klisé, amivé a közbeszédben vált Jekyll és Hyde „különös esete”. Stílusban és díszleteiben is érezhetően Sherlock Holmes kortársa: olyan tudományról van itt szó, kérem, ami voltaképpen varázslat. Míg Holmes intellektuálisan túlmegy azon, mire is képes az emberi elme, Jekyll megalkotja a „transzcendentális orvostudományt” (mintha a Silo-féle új humanizmus egyik altudományáról lenne szó – számomra vicces).

Már olvastam egyszer kb. 10 éve, és elképesztő, mennyi mindenre nem emlékeztem, mint ahogy arra sem, hogy hogyan hatalmasodik el Edward Hyde alakja dr. Jekyll személyiségén (ld. a belső szörnyeink akkor hatalmasodnak rajtunk, ha tápláljuk őket), de Utterson ügyvéd és Lanyon doktor alakjai is teljesen kiestek. Viszont azt hiszem, a Moly óta figyelmesebben olvasok, úgyhogy remélem, ezúttal megmarad belőle több.

Annyi szent, hogy ha a műfaji megkötést nézzük, fantasztikusan van felépítve: folyamatosan nő a feszültség – „Mi ez az egész? Mi ez az egész?” – mohón lapozva tovább kérdezi magától végig a Nyájas Olvasó – a tragikus végkifejletig. Az utolsó fejezet, amelyben Jekyll mindent bevall és minden kiderül – úgy, mint bármelyik Harry Potter-könyv végén, amikor Harry Dumbledore-ral beszélget (ez bizonyára egy afféle angol hagyomány) –, szinte még egy önálló novellaként is megállná a helyét.

Mestermű.

*Míg ez 1886-ban, a Frankenstein pl. már 1818-ban napvilágot látott.

>!
Cartaphilus, Budapest, 2011
106 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632662169 · Fordította: Benedek Marcell · Illusztrálta: Bobály Katalin

Népszerű idézetek

egy_ember>!

Nagyon rossz véleményem van a kérdezgetésről; túlságosan hasonlít az ítélet napjának stílusához. Feltenni egy kérdést, ugyanannyi, mint eldobni egy követ. Mi nyugodtan ülünk egy domb tetején, a kő gurul tovább, és más köveket is magával sodor (…)

10. oldal (2011)

egy_ember>!

Szigorú volt önmagával szemben: gint ivott, ha egyedül volt, hogy elfojtsa magában a borfélék iránti vonzalmát; és noha kedvelte a színházat, húsz esztendeje egynek sem lépte át a küszöbét. Hanem mások iránt szívélyes türelemmel viseltetett, néha szinte irigyen csodálta a rossz tettekben megnyilvánuló nagy szellemi képességeket; és ha valaki bajba jutott, Utterson inkább hajlott a segítségre, mint a kárhoztatásra.
– Hajlok a Káin eretnekségére – ez volt furcsa szavajárása –, engedem, hadd menjen pokolba a testvérem a maga útján.

5. oldal (2011)

Bleeding_Bride IP>!

Feltenni egy kérdést ugyanannyi, mint eldobni egy követ. Mi nyugodtan ülünk a domb tetején, a kő gurul tovább, más köveket is magával sodor, és egyszerre csak valami jámbor öreg mókusnak, akire sohasem gondoltunk volna… a fejére pottyan a tulajdon kertjében… és a családjának meg kell változtatni a nevét.

12. oldal (1970)

Életveszélyes_és_Tilos>!

És ahogy a jóság ott ragyogott egyiknek egész lényén, úgy volt felírva szélesen, világosan a másiknak az arcán a rossz.

egy_ember>!

Barátai vagy a rokonságból kerültek ki, vagy legrégibb ismerőseiből; érzelmeit, akár a repkényt, az idő növelte, tekintet nélkül arra, méltó tárgyra találtak-e.

6. oldal (2011)

FreeAngel>!

(…) Isten törvényeiben nincs elévülési határidő!

Kapcsolódó szócikkek: Isten · törvény
Gregöria_Hill>!

E változó villanásoknál a komor Soho-negyed, piszkos utcáival, rongyos járókelőivel, lámpáival, melyeket vagy el sem oltottak még, vagy újra meggyújtottak, hogy megküzdjenek a sötétség ez új, gyászos betörésével, olyannak látszott az ügyvéd szemében, mint valami lázálombeli város.

csüpek>!

Vad, hideg, egészen az évszakhoz illó márciusi éjszaka volt, a sápadt hold sarlója hanyatt feküdt, mintha a szél fölbillentette volna; a futó felhőket mintha átlátszó patyolatból szőtték volna.

59. oldal, VIII. Az utolsó éj

Lunemorte P>!

Sohasem láttam még ilyen gyűlölködő arcokat egy körben, s a közepén ott állt ez az ember, valami sötét, gúnyos hidegséggel – ijedten is, azt láttam, de mégis fölényesen, akár maga a sátán.

Kapcsolódó szócikkek: sátán
nemleh>!

Kisvártatva ott ült kandallója egyik oldalán; a másikon irodafőnöke, Mr. Guest, középen pedig, ügyesen kiszámított távolságra a tűztől, egy palack aszúbor, mely réges-régen lakott már háza pincéjének sötétségében. A köd szálltában elaludt a beborított város fölött, a lámpák ragyogtak, mint megannyi karbunkulus, s az alacsony felhők fullasztó takarója alatt a város zajló élete olyan hanggal hömpölygött a nagy ütőerekben, mint valami hatalmas szélvész. Hanem a szobát felvidította a tűz fénye. A palackban már régen feloldódtak a savak: a bor felséges színét megfinomította az idő, mint ahogy a festett ablak színe is gazdagabb lesz az évek folyamán, s a domboldali szőlőskerteket forró őszi délutánokon elborító izzás arra várt, hogy kiszabaduljon, és eloszlassa a londoni ködöt.

32. oldal, V A levél (Kriterion, 1978)


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

H. G. Wells: Szörnyetegek szigetén
Mary Shelley – Percy Bysshe Shelley: Frankenstein / Válogatott versek
Stephen King: A Setét Torony – A harcos
Stephen King: Éjszakai műszak
Stephen King: Az Intézet
M. R. Carey: Kiéhezettek
Stephen King: Rémálmok bazára
Stephen King: Titkos ablak, titkos kert
Stephen King: A tűzgyújtó
John Shirley: Resident Evil: A kaptár – Megtorlás