A ​kincses sziget 505 csillagozás

Robert Louis Stevenson: A kincses sziget Robert Louis Stevenson: A kincses sziget Robert Louis Stevenson: A kincses sziget Robert Louis Stevenson: A kincses sziget Robert Louis Stevenson: A kincses sziget Robert Louis Stevenson: A kincses sziget Robert Louis Stevenson: A kincses sziget Robert Louis Stevenson: A kincses sziget Robert Louis Stevenson: A kincses sziget Robert Louis Stevenson: A kincses sziget Robert Louis Stevenson: A kincses sziget Robert Louis Stevenson: A kincses sziget Robert Louis Stevenson: A kincses sziget Robert Louis Stevenson: A kincses sziget Robert Louis Stevenson: A kincses sziget Robert Louis Stevenson: A kincses sziget Robert Louis Stevenson: A kincses sziget Robert Louis Stevenson: A kincses sziget Robert Louis Stevenson: A kincses sziget Robert Louis Stevenson: A kincses sziget Robert Louis Stevenson: A kincses sziget Robert Louis Stevenson: A kincses sziget Robert Louis Stevenson: A kincses sziget Robert Louis Stevenson: A kincses sziget

Kalózokról, elásott kincsekről sokat olvashat az ember. Ha Stevenson Kincses Szigetét nem olvasta, mégsem tudja, milyen is az igazi kalózregény! Páratlan feszültség, egymást kergető fordulatok jellemzik ezt az izgalmas regényt, a kalandos-romantikus irodalom klasszikus alkotását. Írója, Robert Louis Stevenson, a múlt század végének híres angol regényírója, a fia kedvéért kezdett bele Jim Hawkins és John Silver históriájába – ezért ifjúsági regény a szó szoros értelmében A Kincses Sziget. Ámde ifjúsági azért is, mert megjelenése, 1884 óta nemzedékek olvassák, fiatalok és öregek egyaránt, mindekor izgalommal, örömmel és egyformán fiatalos lelkesedéssel.

Eredeti megjelenés éve: 1883

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Európa Diákkönyvtár Európa · Klasszikus Ifjúsági Regénytár Új Ex Libris · Delfin könyvek Móra · Jonatán Könyvmolyképző Könyvmolyképző · Árgus Ifjúsági, Dacia · Kincses Könyvek · Olcsó Könyvtár Szépirodalmi · A világirodalom legszebb történetei Pesti Szalon · Ifjúsági könyvek Holnap

>!
ISBN: 9786156377999
>!
PairDime, Szeged, 2020
ISBN: 9786156123107
>!
Titis, Budapest, 2019
ISBN: 9786155157622 · Fordította: Király György · Felolvasta: Kovács Máté

27 további kiadás


Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

John Silver · Jim Hawkins · Smollett kapitány · Flint kapitány · Livesey doktor · Trelawney lovag · Billy Bones · Vak Pew


Kedvencelte 38

Most olvassa 20

Várólistára tette 230

Kívánságlistára tette 97

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

ziara>!
Robert Louis Stevenson: A kincses sziget

Őszintén megmondom, hogy nekem ez a könyv eddig kimaradt az életemből, és ez valószínűleg így is maradt volna, ha nem nézem meg a Fekete vitorlák című sorozatot, ami ennek a regénynek a kitalált előzménye. Nem mondom, hogy a csillagozásnál a sorozat iránti rajongásom nem nyomta meg kicsit a „tollamat”, de ez nem von le semmit ennek az ifjúsági kalandregénynek az értékéből. Örülök, hogy így negyven felé a kezembe került!

eme>!
Robert Louis Stevenson: A kincses sziget

Én néha annnnnnyira gyerek tudok lenni, hogy kételkedem benne, vajon egyáltalán felnőttem-e. Jó’ van na, elismerem, hogy azért tudtam én végig, hogy merre az arra, meglepi sem nagyon volt, de azért élvezettel csámcsogtam végig a történetet az elejétől a végéig. Ez a könyv a kalóztörténetek bibliája, a legek legje. (Na jó, nincs nagy viszonyítási alapom, de mégis….) Nem is akarom nyújtani a dolgot, legyen elég annyi, hogy az utolsó fejezeteket már matrózmintás pólóban olvastam végig. Tényleg. :)

csillagka>!
Robert Louis Stevenson: A kincses sziget

Amikor eme értékelését láttam, menthetetlenül felmerült honnan is vegyek kalózos pólót ha szükségem lenne rá (nem volt) spoiler
Teljes azonosulás sajnos nem történt meg, nem érezek késztetés a kert felásására hátha akad benne valami csoda (pedig párom mennyire örülne neki) nem tudtam ismét gyerek lenni, főleg nem ifjú férfiember (mondjuk azt még, sosem sikerült kipróbálnom)
Többet vártam, több kincskeresést, fordulatosabb történetet, nagyobb rejtélyt, valahogy úgy jártam mint az egyszeri szegény-ember a dobos tortával, annyit jót hallott róla, hogy mikor végre megkóstolja, az elvárást messze nem tudja hozni az, amit eléje tálalnak.
Alapműveltség része, kicsit későn került a kezembe, becsülettel letudtam, de a várt katarzis elmaradt.

FVCsilla P>!
Robert Louis Stevenson: A kincses sziget

Ez a könyv kimaradt a kamaszkoromból, mindig is úgy véltem, hogy ez túl fiús könyv lesz nekem. Nem tévedett az akkori énem, nem élveztem volna az olvasást. Jó élmény volt most részt venni ebben a kalandban.

Olympia_Chavez>!
Robert Louis Stevenson: A kincses sziget

A ködös Bristoli kikötő dokkjain rizsporos parókában és kétsoros gombolású kabátban parádézó urak intézik hajóik ügyeit és fülbevalós, ingujjban izzadó matrózok rakodják súlyos szállítmányukat. Sós víz és kátrányszag üli meg a dokkokat, ahol egymás mellett sorakoznak szkúnerek és briggek a világ minden sarkából. Olykor pattogós hegedűszó hallatszik ki az egyik szomszédos kocsma hangos társasága mellől, míg a hajószakács a fedélközben épp a Lilibulerot fütyüli. Kalandjaink azonban a vidéki Anglia egy eldugott kis fogadójában kezdődnek, ahol a vendégek még nyugodtan iszogatják pint söreiket, egészen addig, amíg a pokróc természetű Billy Bones kapitány meg nem érkezik.

Jim Hawkinks izgalmas kalandjai mát több mint 130 éve repítik el az ifjúságot (és a felnőtteket is) abba a klasszikus kalózvilágba amiből azóta is ihletet merítenek a téma lelkes hívei. A sokoldalú Stevenson ifjúsági regénye anno fiának készült az író svájci betegágyán, amiről akkor talán még ő maga sem gondolta, hogy egyik leghíresebb és legkedveltebb regényévé fog válni. Megjegyzem méltán, hiszen a szerző tudta, hogy mire van szüksége az ifjaknak. Fordulatos, izgalmas és lendületes meséjének főhősével nagyon könnyen azonosulhatunk. Történetében Jim, és ezáltal mi is, megkapjuk azt a figyelmet és szerepet egy felnőtt közösségben, ami felelősséggel jár és egyenlő partnerként tekint a gyerekre. Ráadásul a veszély és kockázat sem elhanyagolható, de jó adag ravaszsággal és humorral a veszettnek hitt helyzetben is fordulhat a kocka.
Jim Hawkins egy békésen éldegélő fiatal angol siheder, aki egy nap belekeveredik egy kalózbanda piszkos ügyeibe. A belekeveredés során véletlenül megszerzett kincsestérkép felderítésére szerencsére nemes és jólelkű patrónusokra lel. Ez azonban már nem mondható el az útitársakról. A legénységbe beépült zord ábrázatú kalózbanda Long John Silver vezetésével csak a megfelelő pillanatra vár, hogy Flint kapitány aranyára rátehesse a kezét. Van itt minden, féllábú kalóztól, fekete foltig, babonán át a Csontváz-szigetig. Bátorítónak és a hegedűszó mellé pedig patakokban folyik le a grog a szomjas torkokon. No de talpraesett, leleményes Jim barátunk nem könnyíti meg az akasztófavirágok helyzetét, példát mutat becsületből és harci kedvből is. Mindig jókor van jó helyen és sosem tétovázik, ha segítségére lehet barátainak. S bár Silver kapitánynak is bérelt helye van a vén patás mellett, leleményességben méltó párja lesz hősünknek ez a szélhámos, aki a sajtot is kiénekli ellenfelei szájából.

Úgyhogy, ahoy, vitorlát fel szárazföldi patkányok! Szóljon a régi nóta és rumot ide, de ízibe, a ménkű a csontjaiba az ilyen bandának! Sóvárogtam egy jó kis kalandra, mint keresztény a táplálék után, s biz' nem vetném meg azokat a Lajos-aranyakat és dublónokat sem! Úgyhogy feszüljön az a kötél, hogy a pokol égesse meg a mihaszna csontjaitokat! Nótára fel, ahrrr!!!

Heten a halott ládáján –
Yo-ho-ho, meg egy üveg rum!
A többit megölte a rum s a sátán –
Yo-ho-ho, meg egy üveg rum!

2 hozzászólás
Habók P>!
Robert Louis Stevenson: A kincses sziget

Sajnos, ez kimaradt kamaszkori olvasásaim közül, pedig akkor nagyon élveztem volna. Ma már egy kicsit kevésbé. Pedig hát ennél kalózabb történet nem is létezik. Van benne gonosz kalóz és megtért kalóz, régi térkép, kincskeresés, árulás, csata és közelharc, mindenki életveszélyben – csak már én nem vagyok hozzá elég kalandos.

Dénes_Gabriella>!
Robert Louis Stevenson: A kincses sziget

Ha hozzáveszem az eredeti megjelenés évét is, akkor ez a könyv simán ötcsillagos.
Egyébként meg egy teljesen klasszikus kalandregény, amiben van egy épp annyira klasszikus elásott kincs egy névtelen szigeten, meg lázadás, harc, erőviszonyok gyors váltakozása satöbbi. Avagy a régi szép idők, amikor még nem kell két szereplőnek hemperegnie 100 oldalanként egyszer, plusz 50 oldalanként bszgörcsöt kapniuk ahhoz, hogy eladja magát a könyv (és most az eladást főleg másodlagos jelentésében kell érteni).
Helyenként és néha nem annyira jött be. Főleg az eleje döcögött, de a vízre szállás után már simán ment minden – igazi hajókaland. :)

KBCsilla P>!
Robert Louis Stevenson: A kincses sziget

Gyermekkorom nagy kedvence volt természetesen, és semmi különlegeset nem találtam benne, hogy lány létemre én is kalóznak álltam.
Kicsit ugyan megijesztettem a környezetemet, amikor előálltam a bekötött fél szememmel, és már kiáltották is, hogy „úristen, mit csináltál már megint?”
Ezeknek az eseményeknek a következtében végigmosolyogtam a könyvet, és nem kerestem benne semmi hibát, sőt, talán ugyanúgy élveztem, mint anno.

Cs_N_Kinga P>!
Robert Louis Stevenson: A kincses sziget

Hát ez a könyv nekem kínszenvedés volt. De ez valószínű, hogy az én hibám. Olvasás közben jöttem rá, hogy én már a filmet láttam, és nem szeretek úgy könyvet olvasni, ha már láttam, mert idegesít, hogy tudom mi a vége. Érdekes, hogy van olyan könyv amit többször is olvastam és ott mégsem. Nem tudom miért van ez. Aztán ahogy olvastam rájöttem, hogy volt egy mese is, ami majdnem teljesen ugyanez, méghozzá a Kincses Bolygó. Hogy én azt hogy szerettem. Szóval ezért is haladtam lassan. Ez most nem az én könyvem volt. :(((

Robmiller P>!
Robert Louis Stevenson: A kincses sziget

Pár napja egy karcom alatt írtam már, hogy anno kisebb koromban a tesómmal rongyosra néztük a Disney „Kincses bolygó” című egész estés rajzfilmjét, viszont a mese alapjául szolgáló ifjúsági klasszikust, Stevenson Kincses szigetét mostanáig nem vettem kezembe. A napokban pótoltam ezt a hiányosságomat!

A 19. század végén íródott kalandregényről azt kell mondjam, hogy még egy felnőtt számára is szórakoztató olvasmány! Nekem plusz élményt adott, hogy akarva-akaratlanul a cselekmény sodrában mindig eszembe jutott, hogy ez a rajzfilmben hogyan is történt?
Igazi, klasszikus kincskeresős kalandregénnyel van dolgunk, mely talán a későbbi kalóztörténetek alfájának is mondható! Úgy vélem, hogy aki szeret klasszikus irodalmat olvasni, annak érdemes elolvasnia Jim Hawkins történetét. Szerintem nem bánja meg senki, aki egyszer szán rá némi időt!


Népszerű idézetek

psn>!

Tizenöten a halott ládáján –
Johohó, meg egy palack rum!
A többit elvitte az ital meg a sátán
Johohó, meg egy palack rum!

Kapcsolódó szócikkek: rum
Cheril>!

Ha matrózmesék és dalok
vihar, kaland, kalózhadak,
ha kitett matrózok, hajók,
szigetek, kincs a föld alatt,
s újramondva a régi vad
történet megragadja még
a mai bölcsebb ifjakat,
mint lelkem megragadta rég:

– akkor hát rajta! De ha nem,
ha már a tudós-útra tért
ifjú nem hevül szertelen
Ballantyne-ért és Kingstonért
vagy a cooperi ős honért:
úgy is jó! S hadd feküdjem én
rablóimmal e hajdan élt
hősök sírjának mély ölén.

(első mondat)

SDániel P>!

Hanem az ember gyereke mindenhez hozzászokik.

133. oldal, Kilencedik fejezet - John Silver követségbe jön

SDániel P>!

– Engedelmével, kapitány – szólt a doktor –, a magyarázat roppant egyszerű. Itt John Silver keveri a kártyát. John Silver pedig, sose ámítsa magát, fölöttébb figyelemreméltó egyéniség.
– Fölöttébb figyelemreméltó látvány lesz, ha majd a főárbóc keresztrúdján fog lógni, uram – felelte a kapitány.

91-92. oldal, Hatodik fejezet - Haditanács

Kapcsolódó szócikkek: John Silver · Livesey doktor · Smollett kapitány
SophieOswald>!

A göngyölegből egy sziget kézzel rajzolt térképe hullott ki, szélességi és hosszúsági fokokkal, mélységmérési adatokkal, kikötőhelyekkel, magaslatok, tengerszorosok és öblök pontos megjelölésével, és minden más egyéb olyan részlettel, ami ahhoz szükséges, hogy partjain a hajó biztonsággal horgonyt vethessen. A sziget nagyjából kilenc mérföld hosszú és öt mérföld széles lehetett, olyan alakú, mint a két hátsó lábán álló óriás sárkánygyík. Két természetadta kikötője is volt, a közepe táján levő bérc pedig a „Messzelátó” nevet kapta. Még több, későbbi időből származó bejegyzés is látszott az igencsak avíttas térképen, de mindenekfölött három, vörös tintával rajzolt kereszt: kettő a sziget északi részén, egy délnyugaton. Az utóbbi mellett ugyanazzal a vörös tintával és apró betűs tiszta írással, amely annyira elütött a Kapitány gyermeteg ákombákomjától, ezeket a szavakat olvastuk: „A kincs java itt rejlik.”

56. oldal

s_l_m>!

Nem szabad pityizálni a matrózokkal.

87. oldal (Kürthy Emil ford., 1887)

SophieOswald>!

A halott ládáján heverész
Tizenöt tengerész,
Tizenöt matróz, tizenöt marcona medve.
Johohó!Johohó!
És rumra szottyan kedve

8. oldal

SophieOswald>!

Az inas a gyékényszőnyeges folyosón át hatalmas könyvtárterembe vezetett; ennek falait körös-körül könyvespolcok borították, tetejükön tucatnyi márvány mellszoborral. Ott találtuk a lovagot meg a doktort, a kandalló lobogó tüzénél nyugodalmasan pipázgattak.

50. oldal

Dilaida P>!

– Mert látják, amióta a lázadók doktora lettem, vagy jobban mondva fegyházdoktor – folytatta Livesey doktor a legnyájasabb modorban –, becsületbeli feladatnak tekintem, hogy egy embert se veszítsek el György király (Isten áldása rajta!) és az akasztófa számára.

203. oldal, Becsületszóra

Kapcsolódó szócikkek: Livesey doktor
Damien_Lambert>!

Voltak néhányan, akik féltek Pew-től, és olyanok is, akik féltek Flinttől, de tőlem még maga Flint is félt.

Hispaniola


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Daniel Defoe: Robinson Crusoe élete és viszontagságai
Jules Verne: Utazás a Föld körül
Jules Verne: Nemo kapitány / 20 000 Leagues Under the Sea
Jules Verne: Utazás a tenger alatt
Rudyard Kipling: A dzsungel első könyve
James Fenimore Cooper: A Vörös Kalóz
Alexandre Dumas: Gróf Monte Cristo
Alexandre Dumas: Gróf Monte Krisztó I-IV.
James Fenimore Cooper: Vadölő
Móra Ferenc: Rab ember fiai