Rabszolgahajón 7 csillagozás

Robert Leeson: Rabszolgahajón

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Shakespeare még kisgyermek volt, Sir Francis Drake, a „királynő kalóza"” első hajóútján járt, és Anglia tengeri hatalma még csak bontakozóban volt, mikor Matthew Morten, egy prédikátor siheder fia elszegődött az Arany út nevű hajóra, mely Afrikából fekete aranyat, azaz néger rabszolgákat készült szállítani a nyugat-indiai spanyol gyarmatokra.
A gyors meggazdagodás útja volt akkoriban ez a gyalázatos ipar, és Matthew gazdag akart lenni, mert egy nemes úrfival együtt vetélkedett gazdája szép leányának, Susannahnak a kezéért.
De amikor látja a hajófenékbe zsúfolt szerencsétlenek iszonyú nyomorúságát, nagy elhatározás ébred benne….
Ez a drámai feszültségű regény művészi erővel kelti életre a távoli, mozgalmas kor eseményeit és embereit.

Eredeti cím: Maroon Boy

Eredeti megjelenés éve: 1974

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Móra, Budapest, 1976
232 oldal · ISBN: 9631106918 · Fordította: Déry György · Illusztrálta: Szecskó Péter

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 3


Kiemelt értékelések

vt0860>!
Robert Leeson: Rabszolgahajón

Rendkívül jó könyvnek tartom. Nagyszerű módon mutatja be az író az angol rabszolga-kereskedelem kezdeteit (John Hawkins kapitány) és a cimaroonok történetét. Megható a főszereplő, Matthew Morten hozzáállása a rabszolgasághoz. Hívő ember lévén nem tudja lenézni a feketéket és ezért segít nekik a szökésben. Új otthonra lel felszabadítottjai között, akik a híres szabad rabszolgákkal, a cimaroonokkal szövetkeznek. Szerintem érdemes elolvasni ezt a történetet. Mint történész, és a téma merem remélni szakértője nagyon jó regénynek tartom.

pwz I>!
Robert Leeson: Rabszolgahajón

Leesontól korábban a Kincses sziget folytatását olvastam. Azt jól oldotta meg, úgyhogy reméltem, hogy a 16. századi rabszolga kereskedelem kezdeteiről is jól összeszedett és történelmi tényekkel megfelelően alátámasztott történetet kapunk. Azonkívül szeretem a hajózós-matrózos történeteket, úgyhogy ezt el kellett olvasnom ;)!
A főszereplő természetesen kitalált személy, de a keret rendben van. Plymouth – Az Arany Út nevű rabszolgahajó – Amerika, a Panamai-szoros vidéke, Nombre de Díos környékén; ez a három fő helyszín, amiben az író a cselekményt mozgatja, nem is rosszul.
A Cimaroonok, a spanyoloktól megszökött afrikai rabszolgák külön kis államáról eddig nem sokat olvastam, de így most már ők is „képbe kerültek” nálam :)! Még (Sir) Francis Drake – aki ekkor még nem volt Sir, még nem utazta körbe a világot – is igénybe vette a cimaroonokat a spanyolok ellen. Hogy volt-e köztük egy fehér, angol fiú? Lehet, sok furcsaság megtörtént az elmúlt évszázadok alatt.
Izgalmas kis kalandregény, olvastatja magát.


Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Celia Rees: Kalózok!
Kerstin Gier: Smaragdzöld
Charles Dickens: Oliver Twist
Charles Dickens – Kathleen Olmstead: Twist Olivér
Charles Dickens: Twist Olivér
Charles Dickens: A Twist-gyerek kalandjai
Emily Diamand: Kalózok nyomában
Arkady Fiedler: Az Orinoco folyónál
Mark Twain: Puddingfejű Wilson